Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

Meg Cabot - Tinibálvány

Most nem voltam néhány napig, gondolom (remélem) észrevettétek. Suliban voltam kicsit tanulni, nem voltam sajnos net közelben. Most is csak azért vagyok, mert a szakdolimon dolgozom kicsit, 14-ig be szeretném fejezni, hogy még legyen egy hónapom javítgatni, nyomtatni, köttetni. Ennek ellenére szerettem volna hozni Nektek egy-két bejegyzést, úgyhogy Raritas, drága barátném által begépelt anyagok közül olvashattok ma is.

Íme:

Egy fiataloknak szóló kötetről szeretnék írni, és e témakörben mint már többször, ismét Meg Cabot könyvét ajánlom Nektek. Főleg egy bizonyos olvasómnak küldöm ezt a postot. Neked, aki mindig kommentálni szoktad a Meg Cabot könyvekről szóló bejegyzéseimet. :-) Tartsd meg e jó szokásodat! :-)

A Tinibálvány a Cicero Könyvstúdiónál jelent meg 2005-ben. Én a kedvenc itthoni könyvtáramban bukkantam rá, és természetesen jött velem haza, mert sokszor kívánok ifjúsági irodalmat olvasni ...

Szórakoztató, tipikus Cabot-os könyv volt. Nem okozott csalódást. Főhőse Jenny Greenley, aki a gimnáziumban amolyan lelki szemetesláda és problémamegoldó szakember. Ő írja álnéven a suliújság tanácsadó rovatát is.

Luke Striker 19 éves és filmsztár.

Mindenki bele van zúgva. Jenny lepődik meg a legjobban, mikor az igazgató rá bízza, hogy kalauzolja és segítse az új „diákot”, aki nem más, mint Luke, aki „álruhában” akarja tanulmányozni a gimnázium mindennapi életét a következő filmjéhez.

Persze hamarosan kiderül a turpisság, mindenki Jenny-hez és Luke-hoz akar közelebb kerülni és azt hiszik, hogy a 2 fiatal együtt jár.

Nem sejtik a fú valódi szándékát…

Érdemes elolvasni, 231 oldalas, gyors kikapcsolódást nyújt.

A kötet adatai:

Kiadó: Cicero Könyvstúdió

Kiadás helye: Budapest

Kiadás ideje: 2010

Oldalszám: 231 p

Ár: 1790 ft

Fordította: Bosnyák Viktória

ISBN: 9789635395033

Borító: Puhatáblás, ragasztott

Forrás: könyvtár

L.J. Smith - Vámpírnaplók 3. Tombolás

Nagyon szeretem a Vámpírnaplókat, a TV sorozatot az első perctől kezdve figyelemmel kísérem/kísértem. Hogy Stefan vagy Damon? Hát nem tudom eldönteni, melyik srác az én emberem. :-) Hol az egyik, hol pedig a másik tetszik jobban...:-)

A könyvsorozat első kötetét e-book-ként olvastam először, majd Móni, drága exszomszédasszonyom kölcsönadta az első 2 kötetet könyv formájában, illetve most a 3. részt is megkaptam tőle. A szokásos módon pillanatok alatt kiolvastam mindhárom részt, és nagyon tetszett mindegyik. Már nem először találkoztam L. J. Smith könyvsorozatával, valahogy mégis borzasztóan megdöbbentett, hogy mennyire más a TV sorozat és az alapmű.

Kezdhetnénk pl. az összehasonlítást azzal, hogy a könyvben Elena, a főhős egy szép szőke lány, míg a TV-ben barna. A TV-ben fiútestvére van, a könyvben kishúga, a könyvben vannak olyan barátai is, akik a filmben fel sem bukkannak. Sőt még a sztori is egészen más. De hát ez Hollywood. Mindent megváltoztatnak.

Néhány szó a 3. részről, amely a Tombolás címet viseli.


Elenát átváltoztatták, összezavarodott fiatal vámpír lett belőle. Olyannyira összezavarodott, hogy szerelmét, Stefant is megtagadja, és állítja, Damont szereti. Ez persze Stefannak nem esik túl jól. Amikor pedig Elena rájön, hogyan viselkedett szerelmével, hát az őt is megviseli.

Közben Fell Churchben különös dolgok történnek. Míg a vámpíroknál is különösebb dolgok. Ugyanis megvadultak a kutyák. Mintha valaki irányítaná őket, hogy embereket támadjanak.

A Salvatore fiúk próbálnak rájönni, mi is ez az erő. Mert azt már sejtik, hogy az erő tette Elenát végül azzá, amivé vált. Matt pedig (a regényben Matt Honeycutt) segít Elenának, hogy ne haljon meg végleg… A csapat tagjai, aközben, hogy keresik a másik erőt, Honoria Fell-lel is "találkoznak".

A kötet számomra nagyon rövid volt, alig 200 oldal, viszont nagyon izgalmas is. Úgy végződött, mintha nem folytatódna a sorozat. Pedig én tudom, hogy folytatódik…:-) és alig várom, hogy olvashassam.

Ez a bejegyzés is Raritas szíves közreműködése révén láthat napvilágot! Köszönet érte!

Egyébként a sorozat olvasásában jelenleg a VII. résznél tartok most.

A könyv adatai:

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó

Kiadás éve: 2010

Kiadás helye: Szeged

Oldalszám: 220 p

Borító: puhatáblás ragasztott

ISBN: 9789632452623

Ár: 2499 ft, de ha a kiadó webáruházából rendelitek, hozzájuthattok már 2124 forintért is.

Forrás: barátnőtől kölcsön

Dr. Carol Cooper - Johnson's mamák és babák könyve

Most küldök Nektek szeretettel egy olyan bejegyzést, amit már jó régen megírtam, de nem alakult úgy, hogy begépeltem volna. Ám Raritas, az én drága vendég-blogger-titkárnőm volt olyan drága, hogy többek között ennek a begépelésénél is segédkezett. Konkrétan ő gépelte be. :-) Örök hálám Neki ezért. :-)

Mostanában ismét rákaptam a gyermeknevelésről szóló könyvek olvasására. Talán azért, mert lánykám bolondgomba szerű növekedése miatt újabb és újabb ismeretekre van szükségem. Pl. jelentem, most 12 fogacska van már a szájában, és harap, mint egy vámpír kisded. :-) (Zárójelben jegyzem meg, hogy az idő múlik, a lánykám október 4-én elmúlt két éves, és 16,5 fog leledzik a szájában, és leszokott a vámpírságról...annál többet hisztizik, és már bölcsis! :-))

Mónitól, exszomszédasszonyomtól kaptam kölcsön egy vagon könyvet, amit szép lassan próbálok feldolgozni.  Az Ő könyvtárából való a Dr. Carol Cooper által szerkesztett Johnson’s mamák és babák könyv is.

Ezt a nagyalakú, 287 számozott oldalt tartalmazó enciklopédikus kiadványt a Mérték kiadó jóvoltából lapozgathattam és olvashattam. 2004-ben jelent meg.

Gyönyörű, igényes kiadvány, szép fényes lapokkal, rengeteg fotóval és még több mondanivalóval a kisgyermek nevelés gyakorlatilag minden felmerülő kérdésével kapcsolatban a pozitív terhességi teszttől a pici 3 éves koráig. Olvashatunk a betegségekről, a védőoltásokról, a fejlődés menetéről, vagy akár a babamamákról is.

Nekem van egy másik könyvem, ami ennek a testvére lehet. Azt az Officina Nova kiadó adta ki, szerzője Elizabeth Fenwick, és a címe Johnson & Johnson Kismamák nagykönyve. Ez utóbbi 1994-es kiadás, tehát a különbség 10 év a két kötet között, no meg a képek. De gyakorlatilag mindkét könyvből nagyjából ugyanazt a tudást sajátíthatjuk el.

A kötet adatai

Oldalszám: 288 p

Kötés: cérnafűzött, kötött

ISBN: 9639519979

Kiadás éve: 2004

Kiadó: Mérték kiadó

Cat Adams - A vér dala

Annyira régen szerettem volna megosztani Veletek Cat Adams könyvéről a benyomásaimat, de sehogy sem tudtam összehozni. Kezdve az időhiányomtól addig, hogy "elhagytam" a kötetet, és néhány napja  kaptam vissza onnan, ahol felejtettem...De megvan, visszatért hozzám, úgyhogy most semmi nem akadályozhat meg abban, hogy írjak róla pár sort.

Amikor a könyvet olvastam, elmondhattam azt, hogy nem igazán foglalkoztam abban az időben természetfelettivel foglalkozó kötettel, ezért nagyon örültem neki, hogy ezt volt módom elolvasni. Hogy mennyire természetfeletti a téma, az leginkább a kötet legvégén derül ki...számomra nagy fordulat volt a kiderült végeredmény, és nagyon tetszett is...:-) Sajnos nem árulhatom el, hogy miről van szó, mert akkor esetleg nem olvasnátok el a kötetet. Mindenesetre nagy meglepetés éri az olvasót, és ezt köszönöm a szerző(k)-nek. Hogy miért szerzőket írtam? Nos, azért, mert a könyvet két ember írta, C.T. Adams és Cathy Clamp. Én személy szerint nem éreztem sehol sem a történet folyamán, hogy a két szerző "elment volna" egymás mellett...mindig teljes volt az összhang  a szövegben, mintha csak egy személy írta volna a sztorit.

A kötetről egyébként olvastam jót is, rosszat is, de nekem tetszett. (Még jó, hogy ennyi különböző féle ízlésű ember van a világon. :-)) Mivel sorozatról van szó, nagyon szívesen olvasnám a további részeket is, mert a befejezés nem csak hogy meglepőre sikeredett, de nyitva hagyta egy jó kis folytatás lehetőségét is.

A kötet főhőse Celia Graves, aki egy csinos, kemény csaj, testőrként dolgozik, és mindig sistereg körülötte a levegő, mindenki odáig van érte, legyen az nő, vagy férfi... Először nem értettem, mi ez a nagy rajongás, de ígérem, kiderül...már ha elolvassátok a kötetet. :-)

Szóval, mivel főhősünk, Celia testőr, ezért sok féle megbízatást teljesít, történetünk idején pl. egy herceg megbízására rendelik. De aznap valami történik, a támadás során Celia megsérül, és úgy ébred reggel, hogy félig vámpírrá alakult...Érdekes volt a vámpírok ilyen jellegű megközelítése, hiszen már az ember annyi féle vámpírról olvashatott. :-)))

Az egész könyvön keresztül figyelhetjük, hogy Celia és társai hogyan próbálják meg megkeresni a vámpírt, aki megharapta  a lányt, és hogyan próbálják meg elérni, hogy megérje a másnapokat és persze másokat ne egyen meg. Egyébként a történetben szerepelnek szellemek, vérfarkasok, vámpírok, szirének...stb. Szóval jó kis ütős csapat. Ahogy már említettem, várom a következő részt. :-)

A könyv adatai:

Eredeti cím: Blood song

Fordította: Barta Tamás

Kiadó: Egmont kiadó

Kiadás helye: Budapest

Kiadás ideje: 2012

Borító: puhatáblás, ragasztott

Oldalszám: 360 p

ISBN: 978-963-629-587-5

Ár: 3999 ft

Forrás: kiadótól

Helmuth von Glasenapp - Az öt világvallás

Talán már több alkalommal említettem, hogy nagyon sok minden érdekel, köztük a vallás, a teológia is.

Ez a téma nem úgy érdekel, mint egyes vallásos embereket a saját hitükkel kapcsolatos gondolatok, hanem az összes vallás összes tana, gondolata, azok egymással történő összehasonlítása.

Sokféle vallás képviselői között vannak ismerőseim és mindig nagyon élveztem a velük való beszélgetést a hitükről. Nekem van egy vallásom, amit nem igazán gyakorlok és olyan jó, hogy Ők, a „többiek” nem akarnak „megtéríteni”, saját soraik közt látni, hanem készséggel válaszolnak újra és újra a bennem felmerülő kérdésekre.

Épp eme érdeklődésemből kifolyólag vettem magamhoz Helmuth von Glasenapp könyvét, mely címe szerint öt világvallásról szól. Konkrétan a bráhmanizmusról. a buddhizmusról, a kínai univerzalizmusról, a kereszténységről és az iszlámról. Erre a kötetre a könyvtárban bukkantam rá, de már volt nálam máskor is egy másik könyvtárból... Igazából, bár szeretem ezt a könyvet, mert átfogó ismereteket kaphatunk a különféle vallásokról, konkrétan írni róla nem tudok. Főként, mert nem vagyok teológus, és nem szeretném, ha egyes értelmezéseim szerint esetleg vitába keverednék 1-1 emberkével. Mindenesetre tetszett az átfogó leírás, az összehasonlítás, a vallások történetiségének leírása.


Sokat tanultam ebből a könyvből, pl. idézem: „végezetül különbözik a hindu vallás a buddhizmustól, a kereszténységtől és az iszlámtól még abban is, hogy kifejezetten indiai jelenség, és az is akar maradni, nem fejt ki missziós tevékenységet idegen országokban, és a gyülekezetbe sem fogad be egyetlen nem indiai személyt sem.”.

A kötet szerint a hinduizmus a legsokszínűbb a világ összes vallása közül, s a hinduk szerint a világegyetemet nem valamiféle úr, hanem „örök erkölcsi törvények kormányozzák”. A hinduk szerint „Ami itt nincs meg, az egyáltalán nem is létezik.”

A buddhizmus egyik lényeges eleme, melyet megtanulhatnánk ebből a könyvből, az az, hogy a Buddha a tudását saját erejéből szerezte meg, nem isteni kinyilatkoztatás segítségével, nem szent iratok tanulmányozásával, nem valamilyen tanítómester irányításával. (Forrás: könyv 67.oldal)

Azt, hogy a kínai univerzalizmus mit is jelent, J.J. M. de Groot-tól tudjuk meg, aki azt mondta, hogy az univerzalizmus egy ősrégi metafizikus rendszer, mely az egész kínai gondolkodás alapjául szolgál: „Az univerzalizmus szerint ég, föld és ember egy egységes mindenség három alkotórésze, amelyek belső kölcsönhatásban állnak egymással, és mindenre kiterjedő törvény szabályozza őket.”

Egyébként azt tudtátok, hogy a kereszténység pl. abban különbözik a többi nagy vallástól, hogy az alapítójának meghatározó szerepet tulajdonít, s a többi valláshoz képest fokozottabb mértékben állítja őt tanításának középpontjába. Én nem tudtam…

Érdekes volt a Bibliáról is olvasni, ebben a könyvben az egyik kedvenc részem az volt, ahol a „rossz szellemek” hierarchiájáról olvastam. Élükön az áll, aki „ordító oroszlán módjára ott kószál mindenütt, és keresi kit nyeljen el”(Péter 5, 8-9). Különböző névvel illeti ezt a gonoszt a könyv. Hívja Sátánnak, Belzebubnak, Béliálnak vagy Ördögnek.

A középkorban pedig úgy hitték, hogy „a pokol legmélyén lakozik Lucifer a gőg szelleme. Alérendelt alvezérei: Asmodeus az érzékiség démona, Mammon a kapzsiság ura, és Belzebub, a bálványimádás és a mágia patrónusa”.

És most itt kell, hogy megjegyezzem, hogy először nem tudtam, hol találkoztam mostanában Mammon nevével. Aztán rájöttem: Constantine a démonvadász c. filmben…:-)

Mostanában az iszlám hittel is sokat foglalkoztam, de ebben a kötetben sok új dolog volt összegyűjtve. Pl. már tudom, hogy a muszlimok számára a legfontosabbak: a tan igazságosságának elismerése, 4 vallási kötelesség teljesítése, úgy mint istentisztelet, böjtölés, szegényadó fizetése és zarándoklás Mekkába.

Fontos, hogy a hitvallásuk az alábbi: „Nincs más isten Allahon kívül, és Mohamed Allah küldötte”. Ilyen egyszerű. Ezzel a kis „rövid” bejegyzéssel azt szerettem volna bemutatni, hogy egy szakkönyvből is mennyi sok érdekességet megtudhatunk, elsajátíthatunk. A tudás hatalom, a tudás a könyvekben van (tudom, tudom, meg az interneten), és az olvasásnak nem szabadna megállnia a regények olvasásánál.

A könyv adatai:

Kiadó: Akkord kiadó

Kiadás ideje: 2012

Ára: 3490 ft

Oldalszám:443 p

ISBN: 9789632520674

Borító: keménytáblás

Forrás: könyvtár

Judy Blume - Amíg együtt a csapat

Régebben gyakran láttam Mary Kate és Ashley Olsen-es filmeket, és at egyikben Ashley emlegette Judy Blume-ot. Akkor keresgéltem tőle könyveket, de magyar nyelven nem találtam semmit, így feladtam.

Egyik nap viszont a könyvtárban, az ifjúsági részlegnél végül rábukkantam Blume egyik könyvére, s ennek nagyon megörültem.

Gondoltam, hogy egy tiniregény, és valóban nagyon is az, és most jöttem rá először, hogy én már mennyire öreg vagyok az ilyesmikhez. Lehet, hogy fura, de gyakran olvasok ifjúsági regényeket, valahogy mindig kikapcsolnak. Ahogy ez a könyv is, aranyos kis történet volt.

A főszereplője 3 barátnő. Az okos és csinos Rachel, a dundibb és átlagos Steph és Alison, aki keleti arcvonásokkal rendelkezik, örökbe fogadták a szülei, és anyukája egy híresség. A hármak bandájában Alison a legújabb tag, és valahogy Rachel nem fogadja el olyan könnyen. Ráadásul Stephanie szülei mintha a válóper szélére sodródtak volna, csakhogy a lány nem akarja ezt elmondani a barátnőinek. Kezdődnek az elhallgatások, és a bonyodalmak, de persze a könyv végére minden jóra fordul, ahogy azt már megszokhattuk. Egyébként a kötet a Cicero Könyvstúdió Tök jó könyvei között jelent meg, és 315 oldalon keresztül élhetjük át a 3 barátnő kalandjait.

A könyv adatai:

Kiadó: Cicero Könyvstúdió

Kiadás helye: Budapest

Kiadás ideje: 2005

Fordította: Varsányi Anna

Sorozat: Tök jó könyvek

ISBN: 9635394993

Ár: 1890 ft

Oldalszám:200 p

Borító: puha, ragasztott

Forrás: könyvtár

"Rachel és Stephanie legjobb barátnők. Évek óta megosztják egymással minden titkukat, sülve-főve együtt vannak. Mikor Alison a környékre költözik, Stephanie vele is összebarátkozik, és reméli, hogy ezentúl hárman lesznek egy csapat. Hiszen egyre fontosabb dolgokat kell megvitatniuk: a felső tagozat csupa izgalmas kaland, nem is beszélve Jeremyről, aki a leghelyesebb srác az egész suliban… De Steph és Rachel barátsága valahogy már nem a régi. És újabban Stephanie családjában is gondok merülnek fel. Lehet, hogy Rachelnek igaza van, és tényleg ideje lenne felnőttesebben nézni a világot?"

Eleanor Moran - Reggeli az ágyban

Szép napos idő van, pedig itt a nyakunkon október közepe. Mindenesetre ha már ilyen jól érzem magam az idő miatt, gondoltam, behozhatnám némi lemaradásomat a blogbejegyzések terén, így leültem a gép elé, és hajrá...:-)

Mint tudjátok, imádok olvasni, és mindenféle témában tanulmányozom mind a friss megjelenéseket, mind pedig a régebbi, s klasszikus könyveket. Szoktam böngészni a kiadói oldalakat is, s izgalommal várom, mikor újabb és újabb újdonságokat vezetnek be.

Egyszer, egy ilyen böngészés során keveredtem a Tericum kiadó oldalára, és az első könyv, amit a kínálatukból olvastam, az Frances Mayes - Napsütötte Toszkána volt. Mivel a kötet nagyon tetszett, szeretem az ilyesféle könyveket, így a kiadónak is nagyobb figyelmet szenteltem, s alig vártam, hogy hozzájuthassak egy (viszonylag még mindig) friss kötethez, Eleanor Moran Reggeli az ágyban c. könyvéhez, amiről igazból sok mindent nem tudtam, de tetszett a fülszövege. :-)

Amikor kezembe vettem a művet, kicsit meglepődtem, de persze pozitív irányban. Abszolút nem számítottam arra, hogy egy ennyire igényes kiadványt kapok. Kemény tábla, védőborító, jó vastag, tartós könyv. Aztán amikor elolvastam, akkor már a belbecsről is tudtam nyilatkozni, mégpedig röviden azt mondhattam/mondhatom róla, hogy érdemes volt elolvasni, mert pörgős, vidám, szórakoztató sztorit kaptam a külső mellé, és szívesen olvasnék Morantól több kötetet is.


Ennek a műnek a főszereplője Amber, egy fiatal lány, akinek tönkrement a házassága, s így a válás van terítéken nála. Nagy összezuhanásában rájön, hogy mindent meg kell változtatnia az életében, így fogja magát, és pályázik egy helyre egy nagyon előkelő, nagyon híres étterembe, ahol séf lesz. Nagy szerencséjére fel is veszik, belekezd a munkába Oscar mellett, aki rendszeresen Halas-lány-nak nevezi. (Engem ez borzasztóan idegesített volna Amber helyében, mert ez a kifejezés így elég degradáló...szerintem. :-))

Oscar kifejezetten hangulatember, amellett, hogy híres, gazdag, mindenki szeretne nála dolgozni. (Én nem. :-)) Egyszerűen néha úgy bánik az alkalmazottakkal, hogy megáll az eszem, ezek az emberek pedig mindezt tűrik...Ahogy Amber is. Őt Oscar valamennyire megkülönbözteti a többiektől, akik nem nézik ezt jó szemmel. Azt meg pláne nem, mikor kitudódik, hogy Amber és Oscar összejön. Hogy főszereplőnk mit eszik a sztárséfen, azt nem tudom, de mindenesetre nagyon oda van érte, és tűri, elviseli a pasi nagyképűségét, arroganciáját. (Mint már mondtam, én nem tűrném...) Aztán persze egy nap kiborul a bili...

A könyv szerelmes, főzős, humoros, könnyed, és nagyon lehet szeretni, még az arrogáns Oscar ellenére is. :-) Ami különösen meglepett, az az volt, hogy nem számítottam arra a befejezésre, amit végül kaptam. De nagyon tetszett, és végre azt éreztem, hogy Amberünk esze is megjött...

Ajánlom mindenkinek szeretettel!

A kötet adatai:

Eredeti cím: Breakfast in bed

Fordította: Balázs Laura

Kiadó: Tericum Kiadó

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 2012

ISBN: 978-963-9633-96-4

Ár: 3970 ft

Oldalszám: 484 p

Borító: Kötött, védőborítóval

Forrás: kiadótól

Ransom Riggs - Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

Az előző bejegyzésemben bemutatkozott Nektek Raritas a vendégbloggerem. Nagyon hálás vagyok neki, amiért vállalta a közreműködést a blogban, és az a körüli munkálatokban. Mint már annyiszor említettem, hogy el vagyok havazva, Raritastól ez ügyben is segítséget kaptam, ugyanis azt is bevállalta, hogy begépeli néhány elkészült postomat, hogy minél előbb olvashassátok a régebben készült blogbejegyzéseimet is. Örök hála, Raritas!

Most pedig következzen a bejegyzés...

Mostanában sok-sok jó könyvet olvastam. Ha jobban belegondolok, nem is olvastam rosszat… Volt, ami nem kötött le, egy három rémes részes sorozat, meg hát vissza is kellett vinnem a könyvtárba, így idő előtt befejeztem. Lehet, hogy túlságosan türelmetlen voltam, de bővelkedek könyvekben, az élet meg túl rövid az ilyesmikhez…

Na, mindegy. Szóval Petinek, a falumbeli könyvtárosomnak adni szoktam egy-egy listát, ami bizony nem mindig a rövidségéről híres, Ő pedig hozza nekem a városi nagy könyvtárból amit csak lehet. :-) (Megjegyz: Mostanában nem kérek tőle lista alapján, hanem a könyvtárból beszerzem magam. :-))

Így kaptam kézhez Ransom Riggs Vándorsólyom kisasszonyos könyvét, melynek tanulmányozása a megjelenéskor, 2011-ben sajnos kimaradt, pedig rengeteg mindenfélét olvastam róla, és számtalan elégedett vélemény keringett az éterben.


Nagy boldogság volt számomra az, hogy végre hozzám is eljutottak a különleges gyermekek.

Elöljáróban annyit kell mondanom, hogy igazuk volt a kötetet méltatóknak. Én is beleszerettem ebbe a különleges világba, nem hiába New York Times bestseller a könyv.

Hazánkban a Kossuth kiadó gondozásában jelent meg különlegesen igényes kivitelben. Én szeretem azt, hogy ha már védőborítója van egy könyvnek, akkor a védőborítón lévő grafika köszönjön vissza a könyv „valódi” borítóján is. Itt így volt, és nagyon tetszett.

Imádtam a sok-sok képet is… annyira különleges kötet, hogy a szerző a történetéhez a világból különféle gyűjtőktől fotókat gyűjtött illusztrációként. Vagy fordítva, az illusztrációként szolgáló képekhez írt egy szenzációs sztorit.

A szerzőnek ez volt az első könyve, és már a kötet legelején meggyőzött arról, hogy ha lesz még mit olvasnom tőle a blogján kívül (www.ransomriggs.com), akkor én őt olvasni is fogom.

Ahogy már írtam, imádtam a fura fotókat a könyvben. A levitáló lányt a címoldalon azzal a furcsa baljós kifejezéssel az arcán, vagy a hátsó borítón lévő két kisfiút maszkokban. Ennek ellenére este, mikor már úgy esett ki a kezemből a könyv, nem tettem le az éjjeli szekrényemre, sem pedig az ágyam mellé a földre, hanem a fiókba rejtettem…Tudom , hogy béna vagyok, de éjfél után a félhomályban képek nézegetése után nem mertem volna azzal a tudattal lefeküdni, hogy régi fotókról hátborzongató személyek bámulnak rám…Inkább megelőztem ezt… :-)

A könyv főszereplője egyébként Jacob, aki gazdag családból származik, és imádja a nagyapját, Abraham-t, vagy Abe-t, aki különféle „mesékkel” szórakoztatja unokáját, mióta Jacob az eszét tudja. Tisztában van azzal, hogy nagyapjának nehéz élete volt, főleg, hogy zsidónak született, de mégsem egyértelmű számára, hogy honnan veszi a nagyapa a hihetetlen történeteit, a borzongató és furcsa fényképeit. Aztán egy nap Abe meghal, de előtte néhány szófoszlány hagyja el ajkát, ami épp elég ahhoz, hogy Jacob rájöjjön, Wales közeli szigetek egyikén kell keresnie az igazságot, ha ugyan létezik.

A fiút nagyapja halála után mindenki bolondnak nézi, pszichiáterhez járatják, de meggyőzi szüleit, az orvosa pedig kifejezetten támogatja, hogy elmenjen a szigetre, ahol bizony megdöbbentő felfedezésekre jut, új barátokat szerez, és rájön arra, hogy nagyapja is egyszer különleges gyermek volt.

Amit már mondtam fantasztikus ez a könyv, mindenki számára kihagyhatatlan olvasmány.

Ti olvastátok? Vélemény?

Egyébként Raritas, a vendégbloggerem és egy személyben "titkárnőm" :-) aztom mondta, hogy a kötetet állítólag megfilmesítik, és Tim Burton fogja rendezni, s a 20th Century Fox kapta meg a megfilmesítésének jogát...:-)) Ez igencsak jó hír, reméljük így is lesz. :-))

Forrás: www.ransomriggs.com

A könyv adatai:

Kiadó: Kossuth Kiadó

Kiadás éve: 2011

Kiadás helye: Budapest

Oldalszám: 340 p

ISBN: 9789630968829

Borító: keménykötéses, védőborítóval

Ár: 3490 ft

Forrás: könyvtár

Raritas a vendégblogger jelenti: J. Goldenlane - Isteni balhé

Ahogy a Facebookon már említettem Nektek, egy kis újdonsággal szeretném megzavarni az állóvizet. Jobban mondva több újdonságot szeretnék bevezetni, melyek közül az első, a vendég-bloggerem, Raritas bemutatkozó írása.  Mikor elkezdtem puhítani a drágát, hogy írjon nekem, akkor arra gondoltam, hogy hetente jelentkezni fog, de legalább két hetente egy-egy irománnyal, de most még nem tudom hogyan tovább, mit vállal.

Mindenesetre fogadjátok szeretettel írását...

"Egy igen kedves ismerősöm bogarat csempészett a hallójáratomba, miszerint fogjak bele a számomra kedvelt könyveim ismertetésébe. Őszinte leszek, soha nem csináltam még ilyet, blogot is maximum magam örömére írtam. De próba cseresznye. :-)

A könyvek szeretetét Édesapámtól vettem át. Emlékszem, a hálószobájukban volt egy plafonig érő könyvespolc, tele jobbnál jobb és izgalmasabb borítóképekkel rendelkező olvasmányokkal. Még azokat a kis fura bogarakat nem ismertem, később tanultam meg, hogy nem bántanak, sőt… egy teljesen más világba kalauzolnak el. Szinte mindenevő vagyok, de kedvenceim a fantasy, ezeknek a paródiája, a misztikus könyvek, horror, thiller, némi sci-fi is. Ezeken kívül kedvenc íróim (kötelező darab) Móricz, Mikszáth, és Móra (három M! ♥). Egyelőre a már olvasott, igen kedvelt íróimtól szeretnék nektek csemegézni. Beszerzésük is különleges helyet kíván (interneten rendelés, vagy számos fantasy könyveket is árusító bolt, pl. Szellemlovas-reklám helye, itt nem csak jó dolgokra lelhettek, hanem különleges kiadásokra is, főleg a fantasy műfaj kedvelőinek).

Nos, első kis bejegyzésem kiről és miről is szóljon?

Annyi író lenne…

Talán ildomos egy magyar (hölgy) szerzővel kezdenem. J Ő Goldman Júlia, írói álneve: J. Goldenlane. Civil foglalkozása matematikus és programozó. Kicsit messze áll a foglalkozása az irodalomtól, megesik, de ő nem is kimondott fantasy-t ír, hanem egyszerűen letehetetlen, egyedi stílusú, sajátságos humorral rendelkező szuper regényeket. Úgy jellemezném, hogy ő a magyar fantasztikus irodalom Vavyan Fable-e, akinek Rejtő Jenő a példaképe.

Első könyve, amit sikerült dedikáltan megszereznem, az Isteni balhé címet kapta. 2001-ben jelent meg a Beholder kiadó égisze alatt, cirka 256 oldal. A történet is furcsa módon mesélődik el, hiszen hol az egyik, hol a másik főszereplő mondja el a szitukat, persze saját szemszögéből. Szépen követni lehet az eseményeket és jókat lehet derülni az akciókkal tarkított helyzeteken, főleg úgy, hogy nem mindig van egyetértés a hősök között. :-)

Adott két főszereplő. Thanit, a leányzót az utca nevelte, ergo: piszkos, rongyos, csibész, cseles, cserfes és szabad szájú, csaló, hazudozó, tolvaj és ennek fejében mindig bajba kerül. Vagy megfojtaná az ember, vagy imádná, hiszen olyan ártatlannak tudja magát mutatni. Ha elfogják, meglóg, megszökik… netán egymás ellen uszítja az ellenfeleket, a lényeg az, hogyan tudja a maga számára előteremteni a legelőnyösebb helyzeteket. Az istenek is kedvelhetik, mert oltári nagy szerencsével és némi furfanggal oldja meg a gondokat, és old kereket. Általában a saját feje után megy, legtöbbször rossz irányba. A másik szereplő Q AlAquim, Frej-jah isten szent lovagja, irtó helyes, nők álma, tetőtől talpig úriember, nemes családdal a háttérben. A rendházától kap egy küldetést, miszerint Daalt, a hatalmas sárkányt le kell győznie, de előtte még fel kell kutatnia a társát, akit az istene jelölt ki számára. Véletlenül… netán direkt, ki tudja, összekerül ez a két fiatal. Q megmenti Thanit egy újabb alapos veréstől, persze a lányka kizsebeli. Q erre felajánlja segítségét, vacsorát, szállást, és a rendháza támogatását, de közben titkon tudja, hogy a lányt jelölte ki számára istene, mert a szent medálja jelzett neki. A kis tolvajuk lába alatt égett a talaj, így beleegyezik, hogy elkíséri Q-t. Ráadásul tudta, hogy a lovagja megvédi, netán kiváltja, esetleg kifizeti az általa okozott károkat, szóval mellette biztonságban lesz.

Innentől kezdve szerencsétlen Q a fejét fogja, többször felsóhajtva kérdőre vonja Frej-jaht és rendületlenül menti meg Thanit. A rendházban megerősítik őket, bizony nekik kell legyőzni a süsüt. Thaniból lovaginát próbálnak faragni, igen kevés sikerrel. Megismervén a képességeit, egyre jobban sürgetik őket a harcra. Idegesítő nőszemély Q szemében, viszont maga is meglepődik azon, ha nincs mellette félti, sőt, hiányzik neki a lány. Többet nem írok a történetről, csak annyit, hogy a végén megjelenik az igazi társ is. :-)

Imádtam ezt a könyvet. Tele van humoros, aranyos történetekkel, némi romantikával, persze a kihagyhatatlan szent küldetéssel. Könnyed, laza olvasmány, de inkább kalandregénynek mondanám némi fantasztikus elemmel. Csak ajánlani tudom azok számára, akik szeretik ezt a műfajt.  Később megjelent Pokoli balhé címen a folytatása. De arról a könyvről majd később. :-)

A könyv adatai:

Borítót rajzolta:       Boros Zoltán és Szikszai Gábor
Kiadta: Beholder
Terjedelem:     256 oldal
A megjelenés dátuma:    2001

"Ez a regény nem nyert Hugo díjat.
Nebula díjat sem.
Ez a regény egy percig sem vezette a New York-i bestseller-listákat.
Erről a regényről nem nyilatkozott elismerően a Washington Post.
Ezt a regényt még senki sem hasonlította a Gyűrűk Urához, ami teljesen
érthető, mivel egyáltalán nem hasonlít rá.
Ez a regény egyszerűen csak jó.
Én legalábbis kedvelem."

J. Goldenlane

Susan Loomis - Ház a Tatin utcán

Nagyban írtam a Coming soon bejegyzésemet, mikor rájöttem, hogy Susan Loomis könyvét lehet, hogy nem is kellett volna beírnom, mert vissza kell vinnem a könyvtárba sürgősen, és nem lesz időm róla írni. Na de ha már szóltam, hogy várható róla post, akkor tartom is a szavam, és írok egy-két szót a kötetről.

Ahogy írtam, ma a könyvtárba is be kell ugranom. Már vasárnap, a könyvklubos rendezvényre vissza akartam vinni magammal a kötetet, mert már régen túl vagyok rajta. Sőt már lejárt a kölcsönzési időm is, csak az a gond, hogy volt benne valami ami miatt itt tartottam magamnál, de erről majd később. :-)

A régebbi olvasóim tudják, hogy mennyire tetszett nekem a Napsütötte Toszkána c. kötet. Nagyon szeretem az ilyen jellegű könyveket, és mikor a könyvtárban megláttam a Stahl Könyvtára sorozatot, rögtön tudtam, hogy el kell olvasnom a műveket. Azt hiszem a Tatin utca volt az első ebben a sorozatban. Az Álruhás étteremkritikus még nálam volt, de nem volt rá időm, s mivel a Tatin utca tetszett, arra is sort fogok keríteni ismét, ha a kezembe akad.


Hogy miről is szól ez a könyv?

Susan Loomis életének egy szakaszáról.

A képen a szerző látható. Forrás: http://www.onruetatin.com/

A hölgyemény amerikai  és a vágya az, hogy írjon és főzzön. Párizsba megy egy híres főzőiskolába tanulni, és a mindennapjairól olvashatunk a kötetben. Imádom, ahogy leírja a környezetét, a recepteket, és egyáltalán mindazt, amivel az idejét tölti.

S itt el is érkeztünk ahhoz, amire vissza akartam térni. Mégpedig azért tartottam magamnál a könyvet sokáig, mert le akartam másolni néhány receptet Susantól. Csak hát mint sok minden másra, erre sem volt sajnos időm...Lehet, hogy csak beszkennelem őket majd. Vagy nem tudom, mindenesetre olyan receptekkel találkoztam, hogy csak leírva is étvágygerjesztőnek tűntek. :-)

Susan mindenesetre jártában-keltében nagyon megszereti Franciaországot, és miután férjhez megy, és kisfia is születik, úgy döntenek, hogy a franciáknál élnék mindennapjaikat. Normadiában meg is találják álmaik házát, mely gyönyörű ugyan, de rengeteg vele a dolog, a felújítanivaló. Mégis belevágnak, és én irigylem is őket. :-)

A kedvenc részem egyébként a történetben az, mikor Susan arról ír, hogy a szomszéd templom papjával mennyiféle összetűzésük volt, tekintve, hogy az atya a magáénak érezte az udvarukat, a bejáratukat...stb.

Kellemes olvasmány, kikapcsolódást nyújt, és élvezetes olvasni, hogyan boldogulnak amerikaiként egy francia kisvárosban.

A kötet adatai:

Fordította: Siklós Márta

Kiadó: Kulinária Kiadó

Kiadás helye:  Budapest

ISBN: 963-216-666-3

Oldalszám: 297 p

Borító: puhatáblás, ragasztott

Ára: 2490 ft

Sorozat: Stahl könyvtára

Forrás: könyvtári

Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Szia Csillag!
  Megtaláltam a könyvet! :-)
  F

  (2016-07-21 14:11:51)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás