Mostanában a súlyos betegségek, mint a rák ismételten beférkőztek az életembe. Megijedni nem kell, szerencsére csak a könyveken keresztül ...

Valahogy vannak olyan időszakok az életemben, amikor valahogy bevonzom az ilyen jellegű köteteket, ahogy most is.

Két napon belül ez a második olyan könyv, ahol a rák, a halál a téma.

Ennek ellenére Jenny Downham könyve nagyon tetszett. Bár azt hozzá teszem, hogy nem a vonaton kellett volna olvasnom hazafelé a szakdoli leadás után, mert sírtam. Vagyis nem sírtam, hanem ömlöttek a könnyeim. Lehet, hogy a többi utas azt gondolta, hogy őrült vagyok vagy ilyesmi.


A kötet főhőse Tessa, aki nagyon beteg. Leukémiával küzd már egy ideje, de úgy tűnik, elég sok időt kapott még a sorstól a végig. Elég jól bele is törődött az elfogadhatatlanba. Írt egy listát, amolyan bakancslistát, amiben egy csomó mindent összeír, mindent, amit meg akar tenni azelőtt, hogy meghalna. Csupa olyasmit gyűjtött össze, mint a szex, az olyan nap, amikor mindenre igent mond, a szerelem...stb.

Barátnőjével Zoey-val bele is kezdenek a dologba, kezdve a szex-szel. Összeszednek két srácot egy bulin, és megtörténik az első alkalom Tessa életében. Elég üresnek érzi magát utána, de legalább már kipipálhatott valamit a listáról. Azonban úgy tűnik, hogy Zoey valahogy kerüli őt, és egyre több időt tölt alkalmi szexpartnerével. Talán bele is szeretett.

A két lány eltávolodik kissé egymástól, bár Tessának nagyon hiányzik a barátnője, ennek ellenére éli tovább a véges életét az öccsével Cal-lal és az apjával. Anyja egy szerelem kedvéért elhagyta őket, de most, hogy Tessa beteg, többször is felbukkan lánya életében.

Közben T. megismerkedik a szomszéd sráccal Adammel, és kezdik együtt tölteni az idejüket, mint barátok. Lassan lassan közelebb kerülnek egymáshoz, és Tessa életereje is kezd fogyni. A 10-es lista egyre több része is kipipálásra kerül, s kiderül, hogy Zoey is nagy bajban van, azonban meghoz egy olyan döntést, amely egész életét befolyásolni fogja. Tessa nagyon fél, hogy nem tudja megérni, amíg Zoey döntésének következményével találkozhat, pedig nagyon szeretne.

Időközben Adammel egymásba szeretnek, és a fontos rész a listán, a szerelem is kipipálható lesz...

A könyvnek a vége nagyon szomorú, ahogy várható volt.

Amikor ír egy levelet az apjának a temetéséről, a kívánságairól ír, hát ez volt az a rész, amikor a vonaton zokogva becsuktam a könyvet.

Nagyon megrázott. Ismét eszembe jutott édesanyám utolsó ideje, amikor hasonló dolgokról beszélgettünk, és volt "szerencsém" teljesíteni az utolsó kívánságait.

Mivel megrázó a könyv, hiába is szól fiatalokról, azért kell egy bizonyos lelkület, hangulat az olvasásához annak ellenére, hogy nagyon tetszett.

A könyvből egyébként filmet is készítettek kedvenc Volturis vámpírunk, Dakota Fanning főszereplésével.

Forrás

A kötet adatai:

Eredeti cím: Before I Die

Fordította: Rudolf Anna

Kiadó: Cicero Könyvstúdió

Kiadás helye: Budapest

Kiadás ideje: 2012

Borító: puhatáblás, ragasztott

ISBN: 978-963-539-784-6

Oldalszám: 328 p

Ár: 2990 ft

Forrás: kiadótól