Mióta csak megjelent, el akartam olvasni A szürke ötven árnyalatát. Annyi sok negatív véleményt olvastam róla, főként a blogokban, viszont ennek ellentmond az a tény, hogy bárki, aki nem blogger, hanem az "utca embere", elismerően nyilatkozott a kötetről. Úgyhogy alig vártam, hogy kézbe vegyem. Az öcsémnek megvettem, de ő még nem adta kölcsön, úgyhogy vártam egy könyvtári példányra, de aztán teljesen véletlenül a kedves exszomszédasszonyom a Moncsi kölcsönadta nekem az ő kötetét.

Mivel sok időm nem volt, tudjátok, szakdoga és miegymás, meg hát vissza is akartam neki adni hamar, így alig, hogy kézbe vettem, mindjárt el is kezdtem olvasni, és nagyon hamar átrágtam magam rajta.

Eldöntöttem, hogy nem fogok azon agyalni, hogy miként írok véleményt róla, és nem fognak befolyásolni ezúttal sem a negatív kritkák. Úgyhogy Ti, kedves olvasóim, lehet, hogy erről a könyvről másként vélekedtek, mint én, de az én véleményemet vállalom. :-) Azért kíváncsi lennék, hogy Ti mit szóltatok a könyvhöz, ha már olvastátok.


Szóval belevágok...

A kötet borítóján nyomban szembesültem azzal, hogy New York Times bestsellerrel van dolgom. Na mondom, jól előkészítették a terepet a dolognak. :-)) Nem mindig értek egyet ezekkel a megjelölésekkel, de igazából most nem volt jelentősége számomra.

Mivel 524 oldalas a kötet, ezért azt hittem, hogy sokáig, napokig fogom olvasni, de aztán nem hazudtam, mikor azt mondtam, hogy hamar végeztem. Valahogy olvastatta magát a történet.

Nem igazán figyeltem oda a fordítói hibákra sem, persze néha néha feltűntek dolgok, volt olyan megnyilvánulás, amit már jó ideje nagyon untam, pl. a "szent szar", de annyira nem volt zavaró.

Tehát adott egy szerény lány, Anastasia, aki végzős egyetemista, még  szűz, csendes, kétballábas, és tényleg kiköpött Bella Swan. Aztán van Christian Grey, azaz a "Szürke" akinek az ötven árnyalatáról szól a kötet, aki őrülten gazdag, fiatal és jóképű, s a magánéletben sötét titkokat rejteget. Szinte evidens, hogy mikor Ana interjút készít barátnője helyett a pasival, nyomban megtetszik neki. Az már nem annyira egyértelmű, hogy C.-nek is megakadt a szeme a lányon, de manapság már semmin nem csodálkozhatunk.

Szóval a két fiatal megtetszik egymáson, elmennek kávézni, és a lányról egyértelműen lerí, hogy oda van a pasiért. A férfi is észreveszi természetesen, és amolyan Edward Cullen-esen odaveti a lánynak, hogy jobb lenne, ha nem érdeklődne iránta, mert ő nem Ananak való férfi. Ana persze nem hallgat a jó szóra, egyre jobban vonzódik Christianhoz, aki tartózkodóan viselkedik vele, másrészt viszont a lánnyal akar lenni. Csakhogy vannak feltételei. Szerződésben rögzítené őket...Már ez elég bizarr dolog, de hát vannak ilyen "elferdült" egyének, tehát ezen sem csodálkoztam. Inkább azon döbbentem meg kissé, hogy a szűz és tapasztalatlan Ana még hajlik is arra, hogy aláírjon egy Uralkodó-Alávetett szerződést. :-) (Én nem tettem volna, de ez más kérdés...) Lényeg a lényeg, hogy viszonyba kezdenek egymással. Természetesen a pasi által diktált módon. Veri a lányt, mindenféle kemény korlátokat állít neki...stb. Ananak igazából ez nem tetszik, de mivel csak ezzel a bizarr szexuális élettel együtt kaphatja meg a férfit, így belemegy a dolgokba, amelyek úgy tűnik még néha tetszenek is neki...

Ez a könyv egy "mamipornónak" csúfolt alkotás. Hát mit mondjak, valóban tele van szexel, de hát valamivel csak fel kellett dobni a történetet, mert igazából más sztorija nincs is, mint a két fél huzavonája, hogy aláírjuk-e a szerződést, mit vállalunk be, mit nem...stb. Engem ez a tömény, többszáz oldalas szex annyira nem akasztott ki, főleg, mert egyik másik vámpíros könyv is bővelkedik ilyesmivel, Beatrice Small-ról pedig ne is beszéljünk. Inkább a lány hozzáállása idegesített a dolgokhoz. Ha nem akarja ezt a fajta szexuális életet, akkor minek áll neki? Mért képzeli azt, hogy majd a kedvéért megváltozik a fickó, akinek ráadásul a múltból hozott démonjai még mindig kísértenek?

Mindenesetre elolvastam, igazából szórakoztatott, de amolyan egyszer elolvasós módon. Persze azért kíváncsi vagyok a többi részre is, remélem megtudom, hogy hogyan alakul a párocskánk sorsa, mert sejtésem az van, de jó lenne olvasni is.

Végezetül pedig megállapíthatom, hogy tényleg Twilight-szerű az egész. Nem is értem, hogy hogyan vehet át egy író ennyi mindent a másik írótól, és hogy lehet ezzel ennyire népszerű...

Na mindegy is, ez nem az én dolgom, én csak olvasok és megosztom Veletek a véleményemet!

A könyv adatai:

Eredeti cím: Fifty Shades of Grey

Fordította: Tótisz András

Kiadó: Ulpius-ház

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 2012

Borító: puhatáblás, ragasztott

Oldalszám: 524 p

ISBN: 978-963-254-636-0

Ár: 3999 forint, de most az Alexandránál (de lehet, hogy máshol is) kettőt fizet, hármat vihet akció van, így olcsóbban meg lehet szerezni a részeket

Forrás: kölcsönbe