Régóta szeretem a Szent Johanna Gimit, és már sokszor szerettem volna írni Nektek a könyvsorozatról, csak nem volt rá időm...Sőt, nem is volt meg az összes kötet, hogy nyugodt szívvel hozzáfogjak a dologhoz.

Aztán amikor megjelent a sorozat utolsó, nyolcadik kötete, már rendelkeztem az összes résszel, de még mindig nem írtam. :-)

Most meg névnapom volt. Előrendeltem a Kalauzt, és a drága uram felajánlotta, hogy megveszi névnapomra, amely lehetőségen természetesen kapva kaptam. :-)))

Így az országos megjelenés előtt picivel a Gabo Kiadó jóvoltából a kezembe volt az áhított mű...

Első pillantásra nagyon tetszett, egy szép album, csodás külső adottságokkal. Kemény táblával, színes, SZJG-re jellemző védőborítóval. Egyszerűen, mikor kézbe fogtam, már láttam, hogy ezt a könyvet bizony lehet nyűni, nem fog szétesni. Nem úgy, mint 1-2 rész a soriból. Bevallom nőiesen, hogy van, amelyikből már kifelé áll a lapok szénája. Persze ez nem a kiadó, a nyomda vagy Laura hibája, csakis az enyém...Vagyis de...Laura hibája, mert olyan jó könyvet írt, hogy hatszázszor újra olvastam, így nem csoda, ha kissé szét van cincálva a kötet...:-)


Na de térjünk vissza a Kalauzhoz, ami ugyebár egy album. Kicsit meglepődtem, hogy nem nagy alakú albumról van szó, hanem egy kicsit nagyobb testű könyvről, mint az alaptörténet részei. Mondom, meglepődtem, de nem zavar, ugyanis így jobban beleillik a sorozatomba. Mellesleg jobban is szeretem a kisebb köteteket, mint pl. az A/4-eseket. Szóval ez a könyv egy könnyen kézbe tartható nagyon jó minőségű kötet. Szép fényesek, jó illatúak a lapjai. (Persze nem Farhenheit illatuk van, mint Corteznek, de azért illatos... :-))

Az album adott számomra újat is, meg nem is. Van benne egy jó sok oldalból álló Best of rész, ahol értelemszerűen a 8 kötet legjobb részei vannak kiemelve. Bár ezeket a sztorikat az ember lánya/fia ismeri már, mégis jó így egyben látni, és elgondolkozni azon, hogy melyiken mennyit kacagott...:-)

A kedvenc részem vitán kívül a könyvből az, ahol a kimaradt jeleneteket olvashattam. Jó sok van belőlük, kár, hogy az alap könyvekben ezek nincsenek benne. Egy dolgot hiányoltam belőle...van egy rész, ami szerintem nem volt bent a könyvekben, de mintha a Facebookon olvastam volna róla...(szóljatok, ha csak álmodtam az egészet...)Szóval Ricsi és Cortez csetel, és arról elmélkednek, hogy Ricsi hogy mondta meg Virágnak, hogy szereti...Na erről a részről szívesen olvastam volna még sokat. :-) Nem hiába bújt elő a romantikus énem. :-)

A könyvben egyébként még találunk dallistát is. Ez annyira nem fogott meg, mert nem vagyok az a nagy youtube-os zenehallgató, meg jól bevált dalokat hallgatok. (Köztük van a Beatles, de még a BeeGees is. :-))

Viszont nagyon jó volt egyben látni Reni könyvlistáját, és a gyakran ismételt kérdéseket, érdekességeket a könyv szereplőivel kapcsolatban. Innen sok hasznos infó juthat a rajongók fülébe.

Elvetett borító terveket is találunk a könyv lapjain. Érdekes volt látni, hogy miből lesz/lett a cserebogár.

Na és a képek...a Face-n olvasva ezek az illusztrációk elég nagy port kavartak. Nem mindenki volt ugyanis elégedett velük. Nekem személy szerint tetszettek, bár volt egy olyan rajongó, akinek a képeit egyszerűen imádom, és talán jobban örültem volna annak, ha az ő munkáit láthatom viszont a könyv lapjain. De így is szépen dolgozott az illusztrátor, Martos Júlia.

Azt még sajnáltam kicsit, hogy Reni levele Cortezhez csak rövidített változatban került megjelenítésre, de a karakterek ábrázolása nagyon tetszett. Bár nem mindenki olyan, mint az én fejemben. Virág és Ricsi egyértelműen tetszettek a rajzokon, Zsoltit és Dave-et teljesen másként gondolom. Zsolti szerintem kigyúrtabb, Dave pedig nem ennyire kisfiús. Gábor és Jacques telitalálat. A rockerek helyesebbek a képen mint a fejemben, Arnoldot meg el sem képzeltem...Karcsit imádom, az A-s lányokkal nem foglalkozom, úgyhogy nem gondolkodtam rajtuk. A többiek semlegesek nekem a képeken. Cortezt nagyon vártam, de nem láttam rendesen, mivel talán direkt úgy van ábrázolva, hogy továbbra is álmodozhassunk róla. Reni meg olyan Renis... :-)

Persze van még ábra Petiről, Csontváz Carlosról, Doriánról (hú, de nem szeretem őt), Vikiről, Kittiről, Katáról, Flóráról, Macuról, és persze nem utolsó sorban Kingáról is. :-)

A kötetből a legkedvesebb képem pedig az, ahol Reni és Cortez motorozni indulnak.

:-)))

Egyszóval klassz kis kiadvány birtokosa lehettem, és nagy örömömre egy dedikált könyvjelzőt is kaptam a könyvhöz. Hálás köszönet érte. :-)

Olvastam sok helyen, hogy csalódás volt, meg túl drága, meg nem érdemes megvenni, de ezt döntse el mindenki önmaga. Én biztos vagyok abban, hogy a rajongók megveszik, ahogy én is, pedig már nem vagyok az a tinikorosztály. Nélküle valahogy üres lett volna a Szent Johanna Gimis polcom. Ráadásul az elő és utószóból jobban megismerhetjük Leiner Laurát is. Úgyhogy nekem a Kalauz összességében nélkülözhetetlen. :-)) És már kétszer olvastam ki. :-))

A kötet adatai:

Kiadó: Cicero Könyvstúdió

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 2013

Borító: fűzött, keménytáblás, védőborítóval

Oldalszám: 267 p

ISBN: 978-963-539-808-9

Ár: 4490 ft helyett 3592 ft a Gaboonline-on

Forrás: névnapomra ajándékba