Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

Gégény Gabriella - Ízek és más szenvedélyek

Az imént írtam Nektek Rupáner-Gallé Margó legújabb könyvéről, a Kicsi Betti a nagyvárosban című kötetről, és ott, abban a postban említettem, hogy a sorozat a Szivárvány könyvek égisze alatt jelenik meg az Aba kiadó gondozásában. Ez azért lényeges Gégényi Gabriella kötetének szempontjából, hogy a négy RGM könyv után az ötödik a sorban , mármint a sorozat megjelenésének sorában az Ízek és más szenvedélyek, s az év végéig még kettő Gégény könyvnek örülhetünk.

Én legalábbis örülni fogok nekik, ugyanis ez az első történet igazán nagyszerűen sikerült. Olyasféle hangulatot sugárzott, ami sok könyvből hiányzik. Valahogy igazán úgy érzehette az ember, hogy neki íródott a könyv. Valami melegséget sugárzott, s bár a hétköznapi életét írta meg a szerző Grétának, a főhősnek, mégis úgy érzehetjük, hogy különleges dolgokkal találkozunk folyamatosan a kötet lapjain.

Nem tudom, miért éreztem ezt, de talán a gasztronómia lehet a ludas a dologban, ugyanis főhősünk Gréta gasztroblogger, így Gégény Gabriella még recepteket is megoszt velünk.

Most kicsit zavarban vagyok, ugyanis szoktam emlegetni, hogy szeretem az ilyen könyveket, meg az olyan könyveket, és a végén az derülhet ki, hogy minden könyvet szeretek...:-) Nos, ez azért nem egészen így van, de most is ki kell jelentenem, hogy szeretem az olyan jellegű könyvet, ahol a szerelem, az utazás mellett jelen van a gasztronómia, a főzés is, és recepteket is kipróbálhatunk, ha megtetszett nekünk az adott ételféleség. Talán ezért is szerettem annyira Gégény Gabriella könyvét, hiszen ez a típusú könyv külföldi szerzőkénél már belopta magát a szívembe. Egy kis szerelem és egy kis gasztronómia csak jó párosítás lehet, nem igaz? :-)

Jöjjön most néhány szó a sztoriról.

Főhősünk Gréta harmincon túli nő, aki egyedül neveli kislányát, aki a mindene, és munkája illetve mindennapi teendői mellett remekül süt-főz, és gasztronómiai kalandozásait meg is osztja az interneten olvasóival, akikből egyre több és több van.

Egy este egy bárban megismerkedik, egy férfival, azonban némi szemezés után a férfi hozzálép, Gréta pedig rájön, hogy a fickó nem más, mint régi nagy szerelme Szentessy Márk, akivel a kapcsolatuk olyan szépen indult, s mégis annyira csúnyán végződött. Azonban a sors úgy tűnik új esélyt ad a párnak, csak kérdés az, hogy Gréta akarja-e ezt, meg tud-e bízni újra a férfiban, vagy örökre elüldözi maga mellől?!

Ha kíváncsiak vagytok, hogy alakul a gasztroblogger és az (ex) nagy szerelme sorsa, olvassátok el a kötetet, mert nem fogjátok megbánni. Higyjétek el, ez nem Romana színvonal, ez sokkal jobb annál...Ráadásul a szerző annyira szépen ír az ételekről, édességekről, hogy még a legkezdőbb kezdő szakácsnő is kedvet érez ahhoz, hogy megtanuljon elkészíteni néhány fogást. :-) Ráadásul ugyanazt is elmondhatom, mint Rupáner-Gallé Margónál...ebből nem elég 156 oldal! :-))

A kötet adatai:

Kiadó: Aba kiadó

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 2013

ISBN:  978-615-5332-08-1

Ár:  1150 ft

Borító: puhatáblás, ragasztott

Oldalszám: 156 p

Forrás: kiadótól

Rupáner-Gallé Margó - Kicsi Betti a nagyvárosban

Utoljára azt hiszem még 2012 karácsonyán írtam Nektek Rupáner-Gallé Margó munkásságáról, és akkor azt mondtam, hogy nagyon várom a sorozat negyedik részét, mert az első három igazán tetszett, és szórakoztatott.

(Itt írtam róluk...1. rész, 2. rész, 3. rész.)

Nagy-nagy örömömre végre megjelent a következő epizód is, ami nem a Márai lányok főszereplésével játszódik Kristályhegyen, hanem a barátnőjük, a kertészmérnök Betti életét veszi górcső alá.


Betti ugyanis, miután meglátja exférjét az új barátnőjével a templomban, hallatlan tettre ragadtatja el magát. Nagy botrányt csinál. (Láttam magam előtt a jelenetet, és jól szórakoztam rajta...:-)) Ezután rájön, hogy tovább kell lépnie az életében minden szempontból, túl kell esnie Teodoron, az exen (RGM könyveiben ugyebár jellemzően különleges nevek fordulnak elő. Kivétel most a Betti név.), és meg kell találnia önmagát. Azonban szerinte ez addig nem lehetséges, míg a Márai lányok "szárnyai alatt" dolgozik, ezért úgy dönt, hogy Budapestre költözik, és ott próbálja megtalálni a számítását.

Azonban különös módon a lányok terveznek valamit "ellene".

Még a botrányos templomi jelenet után Betti megismerkedik egy jóképű idegennel, aki első blikkre nem is igazán szimpatikus neki, meg talán másodikra sem az...vagy talán mégis? Mindenesetre elég furcsa, hogy egész véletlenül a lány új főnöke, Iván, ugyanaz a férfi...

Ahogy az már Margó könyveiben lenni szokott, természetesen jó vége lesz a történetnek, Betti megtalálja önmagát, s családra is lel. Ezt mindenki borítékolhatja az olvasás előtt is már, viszont amiatt, hogy mindez hogyan is történik, érdemes elolvasni a könyvet. Nekem ugyanis nagyon tetszett jó néhány momentum, sőt volt olyan rész is a kötetben, ahol - bevallom - kicsit talán meghatódtam. Nem árulok el nagy titkot ezzel, ha azt mondom, hogy gyermekkel kapcsolatos a meghatódós rész. :-))

Egy szó mint száz, ismét imádtam Margó könyvének hangulatát, és szeretem, hogy sosem laposodnak el a történetei, hanem végig izgalmasak maradnak számomra. Egy baj van csak velük, és az nagyon nagy...

Nekem ez a terjedelem kevés...és bár írónőnk nagyon termékeny író, mégis rossz, hogy egy - egy rész között "ennyit kell várni".

:-)

Viszont, ha már a várakozásnál tartunk, a Kicsi Betti úgy végződik, hogy "Folytatása következik" :-) Úgyhogy ez azért jó hír. Az pedig végképp reményre ad okot, hogy a sorozat a Szivárvány könyvek égisze alatt jelenik meg, és a kötet elején találhatunk egy felsorolást az eddig megjelent könyvekről, és az előkészületben lévőkről. Ott pedig idén decemberig még három Rupáner-Gallé Margó könyvre várhatunk, (a legfrissebb májusban jelenik meg, Randevú a Nílus partján címmel) de rajta kívül is megismerhetünk új írónőket, mint Gégény Gabriellát, Nagy Nikolett Beatrixot, Iván Katit. Gégény Gabriella első könyve pedig már meg is jelent, és már el is olvastam...:-) Hamarosan írok róla is Nektek!

Addig is olvassátok Margót, és a Lányok sorozat könyveit!

A kötet adatai:

Kiadó: Aba könyvkiadó

Kiadás éve: 2013

Kiadás helye: Budapest

Oldalszám: 141 p

Borító: puhatáblás, ragasztott

ISBN: 978-615-5033-96-4

Ár: 1150 ft

Forrás: kiadótól

Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában

Sokszor említettem már, mennyire szívesen olvasok női sorsokról szóló könyveket, így nem meglepő, hogy Jean Sasson történetei mind elvarázsolnak.

A Szerelem a terror árnyékában című könyv egy nagyszerű és megható szerelmi történet, csak nem épp a klasszikus módon és helyszínen játszódik, ugyanis főszereplői kurdok. Joanna al-Aszkari egy félig kurd, félig pedig arab házasságból született, és nem mondhat könnyű életet magáénak.


Fiatal kora szép volt, szerette a család, szerették a testvérei, s ő is viszont szerette őket, ám egy napon megismert egy fiatal pesmerga szabadságharcost, Szarbasztot, s ettől kezdve csak a férfiért dobogott a szíve. Pedig Sz. nem igazán vette észre Joannát, inkább csak a barátja rokonának tekintette, pedig a könyv tanúsága szerint igazából nem lehetett nem észrevenni a lány vonzódását a férfi irányába.

Jo még lánykorában találkozott három gyönyörű lánnyal, akik mindnyájan pesmerga harcosnak voltak a menyasszonyai. Sajnos a három szépségnek szomorú sors jutott osztályrészül, ám Joanna ekkor gondolta először, hogy ő bizony szabadságharcos lesz egy szintén szabadságharcos férfi oldalán. Ekkor persze még nem tudta, hogy sok év múlva teljesül a vágya.

Mert bizony, bár Szarbaszt először nem vette komolyan Joannát, majd meg is kért egy másik lányt feleségül, végül mégis úgy látta, hogy lehet jövőjük együtt, és csodálatos szerelmes levelekkel bombázta a lányt, akit felzaklatott az, hogy a kurd hegyekben bújkáló szíve választottja miféle kalandokra veszi rá az épp aktuális postást, aki a levelet hajlandó kézbesíteni a lánynak.

Azok a bizonyos levelek csupa szépről és jóról szólnak, tele vannak érzelemmel és az új élet ígéretével, s a lány végül úgy dönt, belevág, hozzámegy élete férfijához, s ezzel elkezdődik élete valóban kalandos része.

Azt képzeli, hogy tudja, hogy él egy pesmerga, de rá kell jönnie, hogy a körülmények nagyon szerények lesznek, hogy nem igazán lesz szükség selyem és csipkecsoda hálóruhákra sem. Nagyon nehéz neki beleszokni az új életébe, viszont határtalanul boldog.

A könyv elmeséli a pár életének azt az időszakát, amikor első gyermeküket várják, és elveszítik ők, valamint azt is, hogy milyen "élmény" volt átélni egy vegyi támadást, ahol Joanna is megsérült.

Borzasztó nagy a kontraszt gyermekkori élete és új, szabadságharcos élete között, de mégis jó volt olvasni, hogy egyes emberek mit meg nem tesznek hazájukért, szabadságukért.

Az örökké boldog pár jelenleg Angliában él két már-már felnőtt fiával, harmóniában, boldogságban, de sosem feledik, milyen volt az életük Kurdisztán hegyeiben.

A kötet adatai:

Eredeti cím:  Love in a Torn Land

Fordította:  Gondáné Kaul Éva

Kiadó: Gabo Kiadó

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve:  2008

ISBN: 978-963-9526-84-6

Borító: puhatáblás, ragasztott

Ár: 2990 ft

Oldalszám: 436 p

Forrás: kiadótól

Francine Pascal - Mit hoz a jövő?

Talán még emlékeztek (már ha régóta olvastok...:-)), hogy meséltem arról, mennyire nagyon szerettem tini koromban az Édesvölgyi suli szerelmes ikrei sorozatot. :-) Na ez a nagy rajongás a mai napig sem csökkent, és ha hozzájutok a gyűjteményembe egy-egy kötethez, akkor napokig a felhők felett lebegek. :-)

Még a múlt év végén valahogy összejött az élet, és több Édesvölgyi kötet boldog gazdája lehettem. Most a Mit hoz a jövő c. könyvről mesélnék nektek egy keveset. :-)

(Sajnos csak egy ilyen pici és nem túl jó képet találtam a kötetről, de igyekszem majd a sajátomat lefotózni, és nagyobb fotót hozni Nektek.)

Ez a rész nagyon vágyott epizód volt a sorozatból, de sehogy sem bírtam megszerezni. Annak idején a Hajni barátnőmnek volt meg azt hiszem, tőle kaptam kölcsön elolvasásra. (Vagy rosszul emlékszem? Hajni, cáfolj vagy erősíts meg! Ja, nem is tudod talán, hogy blogolok...na mindegy.) Most, hogy megpillantottam a Rukkolán, egyértelmű volt, hogy az enyém kell, hogy legyen. Egy viszonylag agyonolvasott példányhoz jutottam hozzá, amely a Bolyai János Általános Iskola könyvtárának tulajdona volt. Egykor...Mindenesetre most már az enyém, és nem engedem. :-)

Ez a kötet az eredeti amerikai kiadás címlapjával készült, szóval kedvenc ikreink, Elizabeth és Jessica úgy jelennek meg rajta, ahogy az "anyakiadáson" is.


Vicces egyébként, hogy egyes könyvek milyen hatással vannak az ember lányára, ez a könyv is hordozott magával némi ráhatást ifjú életünkre. Ugyanis a történetben a Sweet Valley-i középsuliban nagy divat a Könyv. Amolyan jövendőmondó könyv ez, egy sima füzet, amibe a lányok kitalálnak különféle kategóriákat, mint pl. a legviccesebb, a legokosabb, a legcsinosabb, a legkacérabb, és ha a kategóriák megvannak, körbeadják egymás között, majd mindenki beleírja a jelöltjét. Így kiderül, hogy kiről mit gondolnak az emberek. (Na ez volt a hatás, ugyanis mi is csináltunk a suliban ilyen könyvet. De inkább nem mondanám el, hogy milyen kategóriában milyen helyezést értem el...:-))))

Józanabbik ikrünk, Elizabeth persze látja már, hogy egyeseket lehet, hogy megbántódnak a könyvben leírtak miatt, de Jessica biztos abban, hogy jó szórakozás lesz. Amikor persze Jessica kiszemeltjét boronálják össze a nővérével Liz-zel, már nem tartja olyan viccesnek a dolgot. Ráadásul Elizabeth és barátja Jeffrey között is eredményez ez némi mosolyszünetet.

Persze, ahogy Sweet Valley-ben ez lenni szokott, a vékony kis kötet végére mindenre fény derül, általában jól végződnek a dolgok. Kiderül, hogy ki keveri azt a bizonyos ....-t, és helyre áll a béke, de míg ez megtörténik, komoly 140 oldalon keresztül szórakozhatunk, és újra tinédzsernek érezhetjük magunkat.

A könyv adatai:

Eredeti cím: Slam Book Fever

Fordította: Jávor Andrea

Kiadó: Planétás Kiadói és Kereskedelmi Kft.

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 1995 (Amikor én még 15 éves voltam...:-))

Sorozat: Édesvölgyi suli szerelmes ikrei - Vörös rózsa könyvek

Ár: 168 ft :-))))))))

Borító: puhatáblás, ragasztott

Oldalszám: 141 p

ISBN: 963-7931-73-2

Forrás: saját példány a Rukkoláról

Heather Belle - Michelle Fiordaliso - Minden, amit tudni akartál az EX*-ről

Ahogy az ember növekszik, úgy tágul ki az ismeretségi köre. Gyermekkorban a családon kívül egyre fontosabbnak tűnnek a kortárs kapcsolatok, a barátságok, majd mindnyájunk életébe beköszönt egyszer, vagy inkább többször a szerelem is. Mivel a legtöbbünknek a szerelem többször jön, így egyértelműnek tűnik, hogy a korunk előre haladtával az exeink száma is egyre növekszik. :-)

Sokan nem tudják, hogy hogyan is viselkedjenek, ha véget ér egy kapcsolat, mit tegyenek, ha szembe találkoznak a még mindig szeretett, vagy már gyűlölt ex-szel, annak az új kapcsolatával, vagy akármivel, ami a régi szerelmet, kapcsolatot jelképezi.

Néha én magam is úgy érzem, hogy furcsa volt egy-egy találkozás, de azt mondhatom, hogy megtanultam a helyükön kezelni ezeket a dolgokat. Persze sokszor bizonytalanok vagyunk, és néha jól jön egy-egy segítő könyv, melyből okosodhatunk, tanácsokat kaphatunk a helyzet kezelésére. Bár nem voltam abban a szituban, hogy tanácsra lett volna szükségem, mégis információra éhesen olvastam a két pszichoterapeuta, Heather Belle és Michelle Fiordaliso könyvét. Ez a két nő nagyon színesen és érdekfeszítően írt a témában, azt gondolom, mindenki számára adhatnak érdekes tanácsokat.

Már a cím is tetszik...:-) Láthatjátok, hogy az EX szócska felett van egy csillag. Na ez nem véletlen, ugyanis a szerzők mindjárt a borító alján meg is magyarázzák, kit értenek EX alatt. :-) Szerintük az EX lehet: "egy korábbi házastárs, szerető, kaland vagy "barát"".


Miután tisztába jöttünk, hogy kiket is nevezhetünk exnek, jönnek a jó tanácsok. Olyan témákat találhatunk a könyvben, mint például lehetünk-e barátok az ex-szel (szerintem igen, nekem is van egy ex-barátom), vagy hogy hogy kezeljük az exek új kapcsolatait, vagy vannak-e és ha igen, milyenek az ex-szel folytatott játszmák, hogyan szakítsunk meg egy kommunikáció-sorozatot az ex-szel...stb.

Nem tudnám felsorolni mennyi mindent tanultam a könyvből, bár azt megjegyezném, hogy nem igazán kamatoztatom e "hatalmas tudásom". :-)) De sosem lehet tudni, mikor lesz rá szükség, az ismeretségi és baráti körömben pedig mindig akad olyan személy, akinek bátorítást nyújthat ez a kötet.

Olvassa el mindenki, akinek gondjai vannak az ex-szel, és mindenki, akinek bár nincsenek problémái, de mégis kíváncsi arra, hogy ha volnának, hogyan érdemes megoldani azokat.

A kötet adatai:

Eredeti cím: Everything you always wanted to know about ex

Szerkesztette: Balikáné Bognár Mária

Kiadó: Cor Leonis Films Kft.

Kiadás helye: Budapest

Oldalszám:  262 p

ISBN: 978-963-888-914-0

Borító: puhatáblás, ragasztott

Ár: 2500 ft, de a kiadó webáruházában kedvezményesebb áron is a Tiéd lehet!

Forrás: kiadótól

Jasper Fforde - A Jane Eyre eset

Mostanában egész sok klasszikust olvasok, Austent, Dosztojevszkijt, József Attilát, és Kosztolányit. Régebben pedig, amikor még sulis voltam (általános és középiskola), és nem volt saját keresetem arra, hogy könyveket vegyek rajta, még több ilyesmi fordult meg a kezemben, hiszen erre a könyvtár különösen kifogyhatatlan forrásnak bizonyult. Mivel egy csomó minden régi emlék, alig jut eszembe, hogy miről szólt, így szeretem őket újra olvasni. Így jártam a Bronte lányokkal is. Charlotte-tól a Jane Eyre volt a kedvencem, Anne-től az Agnes Grey, Emilytől pedig természetesen az Üvöltő szelek. Ami az újraolvasást illeti, mind megvolt, kivéve a Jane Eyre. Azt csak szerettem volna újra elővenni, amikor hozzájutottam a Cor Leonis kiadótól A Jane Eyre eset című könyvre. Gondoltam, hogy ez csak a sors fintora lehet, hogy mikor a Jane Eyre-t akarom olvasni, akkor a kezembe akad egy hasonló című történet. Mindesetre Jane-re nem volt még időm, de az Esetre, Jasper Fforde-tól viszont igen, és nem bántam meg. Persze a közeljövőben a Jane-t is olvasni akarom.

Szóval Jasper Fforde...nem tudom hallottatok-e már róla, én ezidáig semmit, s épp ezért örültem, hogy van lehetőségem megismerkedni a munkájával. Szeretek számomra addig még ismeretlen szerzőktől olvasni, mert mindig abban reménykedem, hogy felfedezek egy következő kedvencet. :-)


Fforde műve nagyon különleges a szívemnek. Egyszerre volt szórakoztató, és izgalmas, hiszen egy furcsa világban játszódik, ahol minden megtörténhet. Bár a nyolcvanas évek legelején járunk, mégis szembetűnik, hogy a Krími-háború még tart. Különleges lényekkel is találkozhatunk, meg időutaznak egyesek, pl. főhősünk apja is, és bár első olvasatra talán kuszának tűnik a helyzet, a tér, az idő, a szereplők, de mégsem az, hanem egy nagyszerűen felépített nyomozós történet.

Nekem szívem csücskei az olyan könyvek, ahol maguk a könyvek a főszereplők, vagy az olvasók, vagy a könyvtár, vagy az írók, vagy a nyomdászok, vagy akárkik, akik a könyvekkel kapcsolatosak. (ez most kicsit zagyva volt, de így van) Így nem meglepő, ha hamar hozzászoktam a szerző alternatív világához.

Főhősünk, akinek édesapját már említettem, a Thursday Next névre hallgat. Már a neve is érdekes. :-) A leányzó még viszonylag ifjú, mégis elismert detektív, méghozzá irodalmi dekektív. Furcsa és sokszor megoldhatatlannak tűnő ügyekkel foglalkozik, és igencsak jó abban, amit csinál. A családja is elég különleges, hiszen ahogy azt már említettem, az édesapja kitűnően űzi az időutazást, mint tevékenységet, és nagyon vicces volt számomra az, ahogy a lányával beszélt a háza kifestésének ürügyén.

:-)

Thursdayt tanította egyszer egy zseniális fickó, bizonyos Acheron Hades, aki okos, szellemes, és nem utolsó sorban mostanában bűnöző. Egy ügy kapcsán találkozunk vele először, s miután rendesen pusztította a népet, eltűnik, bár a hatóságok egy része szerint meghalt. (Nagyon érdekesnek találtam, hogy simán felvette a szomszéd néni arcát és testét, és egyszerűen átvágta az őt üldözőket.) Thursday és még egy-két ember viszont biztos abban, hogy a fickó ismét kereket oldott, és valamire készül. Természetesen így van, készül valamire, amit hamarosan kivitelez. Elrabolja Jane Eyre-t...

Most, hogy idáig jutottam az írásban, azon gondolkodtam, hogy kik a kedvenceim a könyvben. Hát...egyértelműen a dodók, akik egyébként mint tudjuk, már kihalt állatok, de szerettem a könyvmolyokat is. :-) Nem szoktam szeretni a negatív hősöket, de most azt kell, hogy mondjam, hogy Archeron Hades-t megszerettem. Hogy miért? Hát az esze miatt. :-) Tényleg fantasztikus, hogy mennyi minden helyzetből vágta ki magát.

Kész csoda az a hapsi. :-)

Mindenesetre egy nagyszerű könyvet olvashattam a Kiadó jóvoltából, és szeretettel ajánlom másnak is. Gyakorlatilag nem is tudnék célcsoportot meghatározni, mert bárki megtalálhatja a számítását a könyv olvasása közben. Vicces, fordulatos, érdekes, különleges. Nem tudok rá mást mondani, mint egyszerűen szórakoztató. :-)

A kötet adatai:

Eredeti cím:  The Eyre Affair

Fordította: Tóth Tamás Boldizsár

Kiadó: Cor Leonis Films Kft.

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 2013

Oldalszám: 373 p

ISBN: 978-963-895-723-8

Ár: 2990 ft, de a Kiadó honlapjáról a webáruházból 25 % kedvezménnyel hozzá juthattok.

Borító: puhatáblás, ragasztott

Forrás: kiadótól

Laurie Halse Anderson - Jégviráglányok

 

Erről a kötetről nagyon sokat olvastam már, rengetegen megrázónak titulálták, és alapműnek, így valami belső indíttatás alapján mindenáron el akartam olvasni. Ez is az a könyvkategória volt nálam, ami megszerezhetetlennek tűnt számomra. Ugyanis valahogy nem volt a megjelenésekor pénzem megvenni, kölcsön nem tudtam kérni, mert nem volt kitől, a könyvtárban pedig nem találtam.

De most fordult a kocka, ugyanis legutóbbi könyvtáras portyázásom során szerencsésen ráakadtam. Mivel hamar elolvastam, szerettem volna visszavinni, hiszen most szerdán Olvasókör volt, ahol W.S. Maugham - Színház c. műve került terítékre. Sajnos (nagyon sajnos) nem tudtam elmenni, így a könyvet sem tudtam visszavinni, pedig tényleg kellett volna, mert alig van talpalatnyi helyem a szobában, ahol olvasni szoktam. Viszont nyertem néhány napot, így több időm maradt írni róla.

Nem is tudom, hogy kezdjem...érdekes könyv volt, de azt kell mondjam, hogy a téma talán nem az én világom.


Cassie meghalt... ő volt egy ideig Lia, a főhősünk legjobb barátnője. Cassie sokat hívogatta Liát a halálának éjjelén, de a lány nem vette fel a telefont, Cassie pedig már nincs többé...s innen Lia élete még az eddiginél is jobban megváltozik. Borzasztó bűntudat gyötri, egyre nyomorultabbul érzi magát, látja volt barátnőjét, s úgy érzi, hogy C. visszatér hozzá szellemként, hogy tovább gyötörje.

A két lány evés szempontjából nagyon problémás volt, Lia még most is az, hiszen nagyon komoly evészavarai vannak. Állandóan a kalóriákat számolja, már volt kórházban is a gondjával, és gyakorlatilag úgy tűnik, hogy a legjobban az éhen haláshoz lenne kedve. Ez volt a legfőbb közös dolog bennük a barátnőjével. Megfogadták, hogy mindenkinél soványabbak és szebbek lesznek. Magyarán elment az eszük. El sem tudom képzelni, hogy mi játszódhat le egy fiatal lány fejében, mikor ennyire durva önpusztításra adja a fejét. Persze tudom, elváltak Lia szülei, apjának új családja van...stb. de semmi sem elég indok arra, hogy valaki éhen halassza önmagát.

Épp emiatt nem igazán tudtam értékelni a könyvet, hiszen az, hogy végig kísérhettük Lia kínlódását és viaskodását önmagával, nem éppen az én világom. Ezzel együtt nagyon kíváncsi voltam arra, hogy mi lesz a sztori vége, nagyon reméltem azt, hogy végre ez a buta kislány észhez tér, rájön, hogy mi mindent veszíthet az életén kívül is.
Én csak remélni tudom, hogy egyre kevesebb és kevesebb lány választja az önsanyargatásnak eme kínzó módját, mert nincs az a helyzet, amiben erre lenne reális magyarázat, hogy mért kell ezt csinálni.

Szóval lányok, ne fogyózzatok eszeveszetten, mert nincs értelme. Szebbek vagytok egy - két kilóval nehezebben, mint csontsoványan és boldogtalanul. Ne higyjétek el azt, hogy az anorexiás kinézetű modellek a szépek a követendő példák, mert nem azok. Úgy vagytok szépek, ahogy vagytok, akárhány kilósan.

A kötet adatai:

Eredeti cím: Wintergirls
Fordította: Sóvágó Katalin
Kiadás helye: Budapest
Kiadás ideje: 2011
Oldalszám: 276 p
Ár: 2990 ft
Borító: puhatáblás, ragasztott
ISBN: 978 963 539 755 6
Forrás: kőszegi könyvtár

 

Ally Condie - Matched - Egymáshoz rendelve

 

A könyv, amiről most mesélek Nektek már jó ideje várólistán volt nálam, nagyon szerettem volna elolvasni, de sosem került a kezembe, nem tudtam megszerezni, úgyhogy csak várt hűségesen engem.

Aztán egy vagy két hete a könyvtárban jártam. Az olvasójegyemre nem fért már rá több könyv, így nagy ötlet jutott az eszembe, mégpedig az, hogy mi lenne, ha a kis apróságom is beiratkozna olvasónak. :-) Szerencsére a drága Zsuzsa, a gyerekkönyvtárosunk is úgy gondolta, hogy ez jó ötlet, így nem sokára Angyi-baba a maga két és fél évével beiratkozott könyvtártag lett.    :-)

Ezen felbuzdulva nekiláttam böngészni a gyermekrészleg kínálatából. Újra fiatalnak éreztem magamat, hiszen általános iskolás koromban a könyvtár szinte második otthonom volt. Most is jól éreztem magam az ifjúság között. Rengeteg könyvre bukkantam, amiket szeretnék újra olvasni, de örömmel nyugtáztam, hogy tele van a könyvtár gyermek részlege jobbnál jobb és újabbnál újabb ifjúsági könyvekkel is.

A Cicero kiadó is nagy számban képviselteti magát a polcokon, s mikor megláttam Ally Condie könyvét, azonnal magamhoz vettem, és hazaszállítottam a már-már könyvszállító zsáknak nevezhető táskámba. :-) (Szent Johanna Gimis táska, egyik oldalán az I love Cortez felirattal. :-)))

Otthon hamarosan el is kezdtem olvasni, és nagyon tetszett a történet, pillanatok alatt a végére értem, és csak csodálkoztam, hogy eddig miért nem tettem meg többet annak érdekében, hogy olvashassam...


Az eddig emlegetett kiadvány egy trilógia első köteteként jelent meg Magyarországon, és már a megjelenésekor sokat olvastam róla itt-ott, blogokon, Molyon, és nagyon szeretném a további két kötetet is áttanulmányozni.

A történet egy, a régi helyén újonnan létrejött társadalomban játszódik, ahol a tudósoknak sikerült kiküszöbölniük a rosszat az emberek életéből. Gondolok itt a betegségekre, a rákra, az éhezésre...stb. Cserében azonban a "tökéletes és biztonságos életért", a hivatalnokok dönthetik el, hogy ki kibe szeressen bele, kihez menjen hozzá, majd mikor az állampolgár nyolcvan éves lesz, meg kell halnia. Az emberek minden cselekedetét a hivatalok irányítják, és jó ideig nincs is ezzel semmi probléma főhősünk életében, akit Cassia-nak hívnak. A lány boldogan készül a Párosító Bankettjére, ahol megtudja egy fényes ünnepség keretében, hogy ki lesz az a szerencsés, akit a férjének mondhat majd később. Amint az később kiderül, tényleg szerencsés Cassia-nk, hiszen a számítógépe képernyőjén a legjobb barátja, Xander képe jelenik meg. Minden szép és jó, a két kiválasztott tizenéves boldog a végkifejlettől. Tudják, hogy szerencsések, hiszen másoknak lehet, hogy az ország két végéből kell kialakítani némi kapcsolatot, míg ők már kisgyermek koruktól kezdve együtt nőttek fel, tökéletesen ismerik egymást. Nem lesz szükségük netes randira, ők mehetnek igazira is.

Egyik nap azonban C. megnézi az Udvarlási Útmutatót, de érdekes módon Xander képe után egy másik fiút mutatnak be neki párjaként, méghozzá a megtűrt státuszú Ky Markham-et. Cassia jól ismeri a fiút, és teljesen összezavarodik, s a hivatal munkatársai sem könnyítik meg a dolgát. Nehéz helyzetében csak nagypapájára számíthat, azonban az idős férfinek eljött a halála napja, így nem lehet sokáig unokája mellett.

Cassiának titkolnia kell(ene) Ky megjelenését a képernyőjén, ám nem olyan könnyű ez, hiszen szinte minden szabad percében a "tiltott" fiúra gondol, sokat vannak együtt, találkoznak, a fiú írni is tanítja. Ám a lány tudja, hogy Xandert rettenetesen megbánthatja, ha továbbra is Ky-t érzi párjának...

Hogy mi lesz Cassia, Ky és Xander sorsa, azt megtudhatjátok a kötetből. Mint mondtam, én már alig várom a következő részt, ami persze már megjelent, csak nekem még meg kellene szereznem valahonnan.

Szóval olvassátok el Ti is, érdemes.

A kötet adatai:
Eredeti cím: Matched
Fordította: Balogh Anna
Kiadás helye: Budapest
Kiadás ideje: 2011
ISBN: 978 963 539 751 8
Borító: puhatáblás, ragasztott
Ár: 2990 ft
Oldalszám: 337 p
Forrás: kőszegi könyvtár gyerekrészleg

Kantibuk - Álmok völgye - Vérző szüvek és más tört énekek

Vannak az életemben olyan könyvek, melyeket gyakran leveszek a polcomról, vagy többször is elolvasok. Úgy szoktam ezt csinálni, hogy évente, két évente újra olvasom a kedvenceimet.

Ezzel a kötettel másként volt, ugyanis egymás után olvastam el 3-szor mielőtt még eltettem volna. Aztán meg úgy eltettem, hogy egyszerűen nem találtam meg. Na - gondoltam - szépen vagyunk, nem szoktam elveszíteni egy könyvemet sem, vajon hol hagytam? Kerestem, kerestem, aztán végül csak előbukkant két nappal ezelőtt. A párnám alatt volt. :-)) A díszpárna alatt, amelyet nem igazán szoktam használni, de így utólag emlékszem, hogy oda tettem, mert a lánykám mindig nézegetni akarta, de inkább bele rajzolt volna, azt meg csak nem engedhetem. A díszpárna pedig a nappaliban volt, amit nevével ellentétben elég ritkán használunk. Így fordulhatott elő, hogy hetekig kerestem és kerestem. :-)

Hogy mit szerettem ennyire ezen a könyvön? Ugyanazt, amelyet a szerző testvére által írt könyvben szerettem. :-) Mindent.


A kötet novellákat tartalmaz, és már említettem egyszer azt hiszem, én nem kifejezetten szeretem a novellákat. Mert rövidek, mert nem lehet őket hosszan olvasni. Most mégis a kedvenceim lettek. Legalábbis a Simon-fivérek novellái. :-)


Mesélek néhány apróságot a szerzőről, aki Kantibuk néven írt. Polgári nevén írónk Simon József névre hallgat, a Kantibuk számára egy becenév, melynek történetéről a kötetben olvashatunk. Érdekes sztori, hogy Józsefből hogyan lett Kantibuk. Egyébként az úriember Vas megyéből származik, Bejcgyertyánosból, ahol gyermekéveit is töltötte, és ahol számtalan kaland megesett vele.

A képen a szerző szerepel. (Forrás)

 

Néha belegondolok, milyen jó lehet, hogy ha valaki képes az életét novellákon keresztül bemutatni, s mások számára is érdekessé tenni. Nem biztos, hogy nekem menne, de Simon úrnak bizony ment. Remek történeteket olvashattam gyermek- és ifjúkorából, majd felnőtt énjéből is kaphattam némi ízelítőt.

A könyv tulajdonképpen egy szerelmi történetet mutat be, amely nem igazán happy end, de mégis jól végződik. Legalábbis számomra, hiszen - véleményem szerint - a szerző az akkor tapasztaltak miatt lett olyan ember, amilyen most, s annak a "ifjúkori szerelemnek" köszönhető többek között az is, hogy könyvét olvashatjuk.  Persze, ha valaki megijedne attól, hogy szerelmi történetet olvasson, ne tegye! Mármint ne ijedezzen, mert a szerelem Kantibuk könyvében nem kizárólagosan van jelen, hanem fel-felbukkan a történetben, s a láncszem szerűen összekapcsolódó novellákban.


Engedjétek meg, hogy egy kedvenc részt idézzek a könyvből. Talán e kis részlet segítségével jobban megértitek, hogy miért is tetszettek a novellák annyira.

"Később sok minden megesett a Nagyrét széliben meg a komló mocsarában - nem volt az igazán félelmetes hely annak, aki jól ismeri. Nekünk meg ugyancsak volt időnk megbarátkozni minden fával, bokorral, a meleg források nyári bűzével, téli csobogásával. Soha nem teltek olyan szépen az órák, mint az első csalitból sodort szivart, és a vele járó hányást követően: mikor a kisebbek csodáló tekintetétől övezve szinte érezted a megemberesedést. Hanem a kor is bajjal jár."

Másik kedvencem a sok közül egy mondat, ami egyszerűen csak tetszik. :-)

Az Esztergályos c. novellából való a részlet, mégpedig az első mondata ez. Így hangzik:

"Meglehet előző életemben szú voltam, ezért imádom úgy mostaniban is a faforgács illatát."


Ezek után nem igazán tudok mit mondani, csak annyit, hogy olvassátok el Kantibuk könyvét, mert nem fogjátok megbánni.

Én csak egy dolgot bántam meg vele kapcsolatban. Azt, hogy nem tudtam elmenni a nem régen megrendezett író-olvasó-könyvbemutató találkozóra, pedig szerettem volna. Remélem lesz még ilyen alkalom, és én is ott lehetek a program első soraiban.


A kötet adatai:

Szerző: Kantibuk - Simon József

Kiadó: Magánkiadás - Simon József

Kiadás éve: 2006

ISBN: 963 059 3

Borító: puhatáblás, ragasztott

Oldalszám: 141 p

Ár: 980 ft

Forrás: szerzőtől

Hozzá juthattok: néhány webáruházon keresztül, de gondolom, ha valaki szeretné megvenni, és szól miatta nekem, akkor felveszem a kapcsolatot a szerzővel, és megoldjuk a vásárlást.


Márciusi zárás...

Még elég időben vagyok ahhoz, hogy megosszam Veletek, mi mindent olvastam márciusban, viszont hamarosan jövök visszamenőleg az elmaradt dolgaimmal. :-)

Addig is íme a listám:

- Popper Péter - A rejtőzködő lélek keresése

- Ilona Andrews - Áradó hold

- Arroyo - Kapcsolatok asztrológiája

- Horváth Péter - Szerelem utolsó vérig

- Vekerdy Tamás - Nagy családkönyv

- Cassandra Clare - Bukott angyalok városa

- Popper Péter - Párkapcsolat körkép

- Leiner Laura - A Szent Johanna Gimi 8. - Örökké

- Eric Kraft - Herb és Lorna

- Nicole Jordan - Váratlan választás

- W.M. Paul Young - A viskó

- A.O. Esther - Összetört glóriák - Hívogat a fény

- Havas Henrik - Könyörtelenek

- Dr. Csermely Gyula - Ha 1 nő gyereket akar

- Lendvai Béla - Adriakék, tengerzöld


Forrás

Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás