Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

Buglyó Gergely - Oni: Szürke vér

Iszonyú mennyiségű könyvem vár arra, hogy írjak róla, ha ma még lesz időm rá, akkor írok egy postot, hogy mi van velem, miért hallgatok, de most inkább jövök egy könyvvel, amelyről már régen írnom kellett volna.

Ez a kötet pedig egy fiatal író, Buglyó Gergely műve. Először, mikor a könyvesboltban láttam, annyira nem fogott meg, de mikor beleolvastam úgy érzetem, hogy kell nekem, és bevallom, nem is csalódtam.

A szerző olyan világot álmodott meg, amely csak keveseknek sikerül, és nekem az egész történet borzasztóan tetszett.


Néha furcsának találtam a helyszínt, Kalpagot, és nehezen éltem magam bele a történetbe először a magyar nevek miatt, de ez csakis az én hibám. Valahogy az a mániám, hogy szeretek angol nevű szereplőkről olvasni. Nem is értem, miért van ez, de valahogy ha magyar a hősök neve, nem fog meg annyira a sztori. Aztán persze mikor mégis rászánom magam az olvasásra, majdnem minden esetben rá kell döbbennem, hogy milyen butaság is ez, és mennyire előítélet...(pedig büszkén szoktam mondani, hogy nem vagyok előítéletes...ebből úgy tűnik, hogy mégis...)

Na szóval kicsit elkalandoztam, úgyhogy térjünk vissza a Szürke vérre...Ahogy már említettem a történet egy magyar városkában Kalpagon játszódik, ahol Áron, Nátán és Lili a három szürkevérű testvér éli át nem mindennapi kalandjait. Csatlakozik még hozzájuk Feri, Áron néha félénk, néha ügyefogyott, de nagyon jó fej barátja. (Tudjátok, ki jutott eszembe Feriről??? Gondolom láttátok a Tibor vagyok, de hódítani akarok c. filmet. :-) Én sokszor láttam, mert mindig jól szórakozom rajta. Na és abban szerepel a Józsi...Ahogy Feriről olvastam, úgy érzetem, hogy ez a srác tiszta Józsi...:-)))

A kalpagi gimnázium egyébként egy átlagos gimi, csak hőseink nem átlagosak. Kicsiként veszítették el édesapjukat, alig maradt utána valami a gyerekeknek, ám ők ezt a keveset is becsülik, próbálják tovább vinni apjuk örökségét annak ellenére, hogy ez nem olyan könnyű.

Edzések, harc tölti ki a mindennapjaikat, készülnek valamire, de még nem tudják, hogy ez a valami nagyon hamar eljön, s a testvéreknek bizonyítaniuk kell.

A történet azonban nem csupán fantasy, helyet kap benne némi szerelmi szál is, ami nagyon tetszett, és jó volt olvasni, hogy a szerző mennyire bele tudja élni magát a tinédzserek lelki világába. :-)

Egy napon megérkezik a gimibe Vereczkey Anna, egy furcsa lány, akire Áronon kívül más is szemet vet... különleges lány, és nem csak a viselkedése miatt, hanem múltja miatt is, hiszen a testvérek sorsa valahogyan összefügg a lányéval...

Persze nem csak "jófiúkkal", de a gonosszal is találkozunk a kötet lapjain, és vannak olyan szereplők is, akik megpróbálják segíteni hőseink útját. Ilyen szereplő például Rókaképű, aki nem más, mint a gimi igazgatója. Nekem egy kicsit furcsa fickónak tűnt, valahogy nem bírtam megérteni, hogy mi volt az oka annak, hogy éppen Áronnal próbálta megosztani egyes tanártársaival kapcsolatos kételyeit...stb.

Mindent összevetve egyébként egy szórakoztató, nagyszerűen olvasható, (számomra) letehetetlen könyvet vehet a kezébe az, aki hajlandó időt szánni rá. Mivel egy trilógia első kötetéről beszélünk, ezért nem véletlenül nem fogtam bele bővebben a tartalomjegyzék ismertetésébe, mert mindig az a problémám, hogy ha még többet elmondok, akkor elmondok mindent. Amit pedig nem szeretnék. Az lenne a jó, ha magatok győződnétek meg arról, milyen klassz kis könyv ez...

Ha pedig többre vagytok kíváncsiak a könyvvel kapcsolatban, látogassatok el a www.onitrilogia.hu oldalra, ahol nem maradnak megválaszolatlan kérdések. :-)

A kötet adatai:

Kiadó: Cicero Könyvstúdió

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 2013

ISBN: 978-963-539-816-4

Borító: puhatáblás, kartonált

Oldalszám: 345 p

Ár: 2990 Ft

Forrás: recenzós példány

Vers Vasárnap - Jiri Wolker - Szerelmes kamasz

Jiri Wolker - Szerelmes kamasz

 

Egy szegény kamasz

jött, én voltam az:

Kisasszony, mit ad a gazdagságából,

a piros ajkkal, fehér mellel bezártból?

 

Az utca sáros,

a szív éhes,

az embernek szeretni szükséges,

az ember magányos

és elveszett a többiek között.

 

Állok, álltok,

és választ se várok,

mit tenyeredbe tennék szótlanul,

egyszerűen és hiánytalanul,

ahogy a mama teszi az asztalra

a tányérokat vacsora idején.

Gazdagnak nem hisz a szegény.

 

Oly szépen állt ott,

nézett, s nem látott,

szeme ijesztő aranyosan csillámlott,

mint aranyműves-kirakat,

rákiabálva

a koldus és rabló utcára.

 

Fordította: Weöres Sándor

Vers Vasárnap - Francis Jammes - Egy délután...

Francis Jammes - Egy délután...


Egy délután, vasárnap, amikor

meleg van, s a szöllő nagy szeme szinte forr,

szeretnék egy öreg kisasszonynál, vidéki,

nagy, meleg és hűvös lakásban vacsorázni,

hol teregetve áll a friss fehérnemű.

Szanaszét az udvaron és a kút körül

kis csibék futnának - és egy szép fiatal lány

venne még részt a ház családi vacsoráján.

Nehéz ételeket kapnánk, s a pástétomuknk

cukrozva lenne, és benne két nagy galamb.

Utána feketét innánk, mindhárman, aztán

szalvétáinkat gyorsan összehajtogatnánk,

s mennénk ki, a kert kék káposztáihoz.

"Bemegyek", mondaná a néni, s: "Maradjatok!"

És mi csókolóznánk, hosszan összetapadnánk

piros ajkunkkal a vérpiros pipacsoknál.

Aztán zendülne az estharang - s erre még

szorosabban simulnánk egymáshoz, ő meg én.

 

Forrás

Szabó Lőrinc fordítása

Fábián Janka - Adél és Aliz

Szeretem Fábián Janka könyveit. Gyakorlatilag majdnem mindet olvastam, csak egyet nem, az pedig a Lotti öröksége. Pedig ez a kötet is a polcomon figyel, dedikálva is van, de mégsem sikerült még neki kezdenem. (Felírom az olvasásra váró könyveim listájára...)

Most viszont a könyvtárból sikerült megszereznem Erika hathatós közreműködésével az Adél és Alízt. Nagyon örültem neki, és a hazahozataltól számított néhány napon belül bele is vágtam, és gyorsan elolvastam.


Több oka is volt a gyorsaságomnak. Egyrészt szerettem volna hamar visszaszolgáltatni, hogy a többi olvasó is mielőbb kézbe vehesse, másrészt nem volt annyira hosszú, hogy sokáig elpiszmogjak rajta, harmadrészt pedig nagyon tetszett, így éjjel addig olvastam, amíg be nem sikerült fejeznem.

Nem tudom mi a titka Jankának, mindenesetre valahogy nagyon jól ír. Ahogy olvasok, úgy érzem, hogy jelen vagyok a történetben, látom magam előtt a szereplőket, azonosulni tudok velük valamilyen szinten.

Ez a könyv valahogy mégsem volt számomra olyan Fábián Jankás. Ennek ellenére nagyon tetszett, ahogy már mondtam. :-)

A cím, Adél és Alíz a két főhősre utal, Adélra és Alízra. :-) A két kislánnyal egy bentlakásos iskolában találkozunk először, ám a könyv prológusa első látásra nem kapcsolódik a történethez, de azért majd később rájövük, hogy igenis fontos jelenetet tartalmaz. De térjünk csak vissza a két leányzóhoz.

Adél fekete ruhában jelenik meg az iskolában édesanyjával, mivel édesapja meghalt a Lenin-fiúk "áldásos közreműködése" folytán. Komor a lány, de mégis vadóc, és féltékenységet érez a többi lány iránt, ez az érzés erősebben fellobban benne, amikor megpillantja Alízt, a gyönyörű szőke kislányt, akinek az élete számára csak vágyálom maradhat. Mindenféle csínyt eszel ki, hogy az osztálytársa életét megkeserítse. Ilyen "csíny" az is, mikor levágja Alíz haját...

Aztán történik valami, és a két lány végül összebarátkozik, és elválaszthatatlanokká válnak. Telnek az évek, de Adélban még mindig benne van az a gondolat, hogy barátnője túl jó, még mindig féltékeny rá. Hogy barátnőjét kevésbé "jónak" lássa, kitervel valamit, ezt szisztematikusan végre is hajtja, s az idő múlásával a lányok többek lesznek mint barátnők...

A történet többi szereplője is jelentős szerepet kap, kezdve a lányok fiatal és egyedülálló osztályfőnökétől, Terka nénitől, folytatva Alíz testvéréig, Andorig. A Kőrösi Pálma igazgatóasszony által "Pálma-háznak" csúfolt intézményben zajlik az élet, és az éles szemű igazgatóasszonynak fogalma sincs arról, hogy "kígyót melenget a keblén". A már emlegetett kígyó nem más, mint a jóképű kertészfiú, Iván, aki titkolja sötét múltját, ám úgy tűnik folyton rosszban sántikál. Összeszűri a levet akivel csak lehet, politikai tevékenységekbe is belekeveredik, és egy idő után rájövünk, egy egyes szálakat bizony Groó Adél irányít...

Őszintén szólva igencsak úgy érzem, hogy Szendrey Alicenek akkor megpecsételődött a sorsa, mikor belépett az intézmény kapuján, és világossá vált számomra, hogy semmi jót nem ígér Adéllal való kapcsolata. De hát a lány a regény elején igencsak ártatlan, tisztaszívű teremtés, aki előtt csak az lebeg, hogy jobbá, szebbé, könnyebbé tegye barátnője életét.

Olvasás közben csodálkoztam, hogy egyes szereplők mennyire megváltoztak a regény folyamán, és köztük Ivánról mennyit változott a véleményem. Az elején kifejezetten utáltam, nem tudtam azonosulni vele, ám a könyv vége felé jobb véleménnyel voltam róla...jó hatással volt rá valaki... és azt is meglátjuk majd, hogy Kőrösi Pálma sosem hitte azt, hogy a fiú rossz ember lenne...

Annyit írnék még erről a könyvről, de nem tudok. Egyszerűen azért nem megy, mert izgalmas, érdekes, és úgy követik egymást az események, hogy nem tudok úgy kiragadni rendesen szakaszokat belőle, hogy ne áruljak el stratégiai fontosságú történéseket. :-))

Egyszóval nekem nagyon tetszett ez a könyv, és szerintem a Fábián Janka rajongók sem fognak csalódni. Aki pedig ezzel a kötettel kezdi a Fábián-korszakát, az -biztos vagyok abban, hogy - a többi könyvét is kézbe veszi majd.

Az írónő...forrás itt.

A kötet adatai:

Kiadó: Ulpius-ház Kiadó

Kiadás helye: Budapest

Kiadás ideje: 2013

Borító: puhatáblás, ragasztott

Oldalszám: 332 p

ISBN: 978-963-254-689-6

Ára: 3499 ft

Forrás: kőszegi könyvtár

Vers Vasárnap - Richard Dehmel - Nyomasztó légkör

Annyira szerettem volna a hétvégén sokat írni Nektek, de nem jött össze, mivel valami miatt nem volt internetem. De mára már "megjavult". Így szerencsére jöhetek a bejegyzésekkel és a "Vers Vasárnap" rovatommal hétfőn...:-)


Richard Dehmel - Nyomasztó légkör


Az égbolt mindjobban komorlott;

szinte a szobámba gomolygott

a fakó felhők mély öle.

Kint a nagy kőris súlyosan

forgott-csikorgott, zordonan;

pörögve szállt két levele.

 

Hangosan a fülledt szobán át,

mint szú, mely a sír némaságát

rezzenti, órám ketyegett.

S félve zendült a zongora

a harmadik szobában a

hátam megett.

 

Pala-nehéz volt már az égbolt;

ő játszott, s játéka sötét volt,

láttam, hogy Ő.

A szél s a dúlt lomb küszködött,

por-szürkén izzott és nyögött

a levegő.

 

És sápadtabban zengve nyultak

a falon át a könnyes ujjak;

és ő dalolt;

mit mint jegyese úgy szerettem,

azt dúdolta most összetörten;

éreztem, szíve fuldokolt.

 

A felhő egyre komorabb lett;

a sebzett hang tompább s vadabb lett,

mint kés, éles, mint kés, kopott;

s míg zengett multunk éneke,

két gyermekhang sírt föl vele -

s a villám lecsapott.

 

Szabó Lőrinc fordítása

Forrás

Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás