Nagyon szívesen böngészgetek olyan könyveket, melyekben találok különböző háztartási praktikákat. A könyvtárban ilyesmit mindig kikölcsönzök.

Mostanában nem jártam az Aldiban, de hallottam a Háziasszonyok nagykönyvéről, viszont sehol sem találtam róla konkrét információt, képet, blogbejegyzést, tartalmat, így nem voltam biztos abban, hogy kell-e nekem, a polcomon betöltené-e a funkcióját...Aztán jött a gondolat, hogy ráveszem a drága Uramat, hogy vegye már meg nekem a könyvet. 1. Mert szeretném, ha meglenne, 2. mert kíváncsi vagyok rá, és 3. mert én sajnálom rá a nem tudom mennyi pénzt.


Egy napon aztán Ő (akit nem nevezünk nevén, de nem Voldemort, hanem az Uram) hazaérkeztekor egy nagyobbacska csomagot tartott a kezében. Megvette nekem a Nagykönyvet! :-) Jujj, nagyon boldog voltam, és azonnal el is olvastam, most pedig szeretném bemutatni Nektek, hogy milyen, hátha valaki kedvet kap hozzá.

Először is Nagykönyv, és valóban nagy, A/4-es méretű könyv, a borító képért nem voltam annyira oda, de ennyi baj legyen csak... A könyv maga egy csodásan illusztrált, fotózott album benyomását kelti, és nem keménytáblás, ami nekem külön tetszik. 191 oldalas, és tényleg nagyon szép a papírja, az illata meg isteni "újkönyv-illatú". Ahogy azt már említettem azonnal elkezdtem olvasni, és bizony sajnos nem telt sok időbe, és végeztem is vele. Ez persze az én hibám, minek olvasok olyan gyorsan? :-)

Szóval miből is áll a könyv?

A tartalomjegyzék megmutatja:

- Otthon-háztartás

- Sütés-főzés

- Egészség - szépségápolás részekből

Az Otthon-háztartás részben például tippeket kaphatunk a bevásárlással kapcsolatban, hogy hogyan spóroljunk, hogyan takarítsunk...stb. A sütés-főzés szekció tele van különféle receptekkel, konyhai praktikákkal, míg az egészség-szépségápolás részben egészséges ételek és italok kaptak helyet, gyógynövényeket is tanulmányozhatunk, sőt, még fogyókúratippeket is találhatunk. Mindezt olyan módon, hogy a könyvben résztvevő hölgyek-urak (hogy utóbbiak vannak-e, nem tudom) a tippjeiket röviden felvázolva olvashatjuk. Mondok egy példát, hogy jobban értsétek, mit akarok mondani: A bevásárlás-spórolás részben van egy számomra különösen kedvenc tanács:

"Ha a férj vásárol

A spórolásra legjobb lehetősége, ha összeírom a vásárolnivalókat, és elküldöm a férjem a boltba. Ő biztos, hogy csak azt veszi meg, ami a listán van."

Szóval ehhez hasonló több száz tanácsot találtok a könyvben ilyen módon közzétéve. Szerintem szuper ötlet. Ahogy az is, hogy az összes résztvevő nevét felsorolták a könyv végében, valamint név nélkül, de mindegyikük pici, negyedbélyeg nagyságú fotója is a kötet tartozéka.

Az írásomból is látszik tán, hogy mennyire szeretem a könyvet, bár azt is el kell mondanom, hogy nem tuti, hogy éjjel-nappal előveszem újraolvasni. De a tippek azért jól jöttek, sok mindent tanultam a kötetből. Egyet viszont sajnálok...örültem volna neki, hogy ha a helyet nem receptekkel töltötték volna ki. Hiszen egy egész főfejezet szól a recikről. Amelyek persze jók, meg érdekesek, de egy magamfajta szakácsújság vásárónak nem nagy újdonságok.

Ennek ellenére örülök, hogy végül hozzájutottam a Nagykönyvhöz. Örök hála az Uramnak! :-)

A kötet adatai:

Kiadó: Aldi Magyarország Élelmiszer Bt.

Kiadás ideje: 2013

ISBN: 978-963-08-6843-3

Borító: puhatáblás, kartonált

Ár: Férj nem emlékszik pontosan, de úgy hiszi :-) 2000 alatt volt pár forinttal. Én nem tudom, hogy konkrétan mennyi lehetett, nem néztem meg, úgyhogy maradjunk abban, hogy 2000 forint. :-)

Oldalszám: 191 p

Forrás: Férjemtől ajándékba

Ajánló: akárki örömmel forgathatja, legyen háziasszony, vagy háziúr, fiatal vagy idős.