Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

Laurie Halse Anderson - Jégviráglányok

 

Erről a kötetről nagyon sokat olvastam már, rengetegen megrázónak titulálták, és alapműnek, így valami belső indíttatás alapján mindenáron el akartam olvasni. Ez is az a könyvkategória volt nálam, ami megszerezhetetlennek tűnt számomra. Ugyanis valahogy nem volt a megjelenésekor pénzem megvenni, kölcsön nem tudtam kérni, mert nem volt kitől, a könyvtárban pedig nem találtam.

De most fordult a kocka, ugyanis legutóbbi könyvtáras portyázásom során szerencsésen ráakadtam. Mivel hamar elolvastam, szerettem volna visszavinni, hiszen most szerdán Olvasókör volt, ahol W.S. Maugham - Színház c. műve került terítékre. Sajnos (nagyon sajnos) nem tudtam elmenni, így a könyvet sem tudtam visszavinni, pedig tényleg kellett volna, mert alig van talpalatnyi helyem a szobában, ahol olvasni szoktam. Viszont nyertem néhány napot, így több időm maradt írni róla.

Nem is tudom, hogy kezdjem...érdekes könyv volt, de azt kell mondjam, hogy a téma talán nem az én világom.


Cassie meghalt... ő volt egy ideig Lia, a főhősünk legjobb barátnője. Cassie sokat hívogatta Liát a halálának éjjelén, de a lány nem vette fel a telefont, Cassie pedig már nincs többé...s innen Lia élete még az eddiginél is jobban megváltozik. Borzasztó bűntudat gyötri, egyre nyomorultabbul érzi magát, látja volt barátnőjét, s úgy érzi, hogy C. visszatér hozzá szellemként, hogy tovább gyötörje.

A két lány evés szempontjából nagyon problémás volt, Lia még most is az, hiszen nagyon komoly evészavarai vannak. Állandóan a kalóriákat számolja, már volt kórházban is a gondjával, és gyakorlatilag úgy tűnik, hogy a legjobban az éhen haláshoz lenne kedve. Ez volt a legfőbb közös dolog bennük a barátnőjével. Megfogadták, hogy mindenkinél soványabbak és szebbek lesznek. Magyarán elment az eszük. El sem tudom képzelni, hogy mi játszódhat le egy fiatal lány fejében, mikor ennyire durva önpusztításra adja a fejét. Persze tudom, elváltak Lia szülei, apjának új családja van...stb. de semmi sem elég indok arra, hogy valaki éhen halassza önmagát.

Épp emiatt nem igazán tudtam értékelni a könyvet, hiszen az, hogy végig kísérhettük Lia kínlódását és viaskodását önmagával, nem éppen az én világom. Ezzel együtt nagyon kíváncsi voltam arra, hogy mi lesz a sztori vége, nagyon reméltem azt, hogy végre ez a buta kislány észhez tér, rájön, hogy mi mindent veszíthet az életén kívül is.
Én csak remélni tudom, hogy egyre kevesebb és kevesebb lány választja az önsanyargatásnak eme kínzó módját, mert nincs az a helyzet, amiben erre lenne reális magyarázat, hogy mért kell ezt csinálni.

Szóval lányok, ne fogyózzatok eszeveszetten, mert nincs értelme. Szebbek vagytok egy - két kilóval nehezebben, mint csontsoványan és boldogtalanul. Ne higyjétek el azt, hogy az anorexiás kinézetű modellek a szépek a követendő példák, mert nem azok. Úgy vagytok szépek, ahogy vagytok, akárhány kilósan.

A kötet adatai:

Eredeti cím: Wintergirls
Fordította: Sóvágó Katalin
Kiadás helye: Budapest
Kiadás ideje: 2011
Oldalszám: 276 p
Ár: 2990 ft
Borító: puhatáblás, ragasztott
ISBN: 978 963 539 755 6
Forrás: kőszegi könyvtár

 

Ally Condie - Matched - Egymáshoz rendelve

 

A könyv, amiről most mesélek Nektek már jó ideje várólistán volt nálam, nagyon szerettem volna elolvasni, de sosem került a kezembe, nem tudtam megszerezni, úgyhogy csak várt hűségesen engem.

Aztán egy vagy két hete a könyvtárban jártam. Az olvasójegyemre nem fért már rá több könyv, így nagy ötlet jutott az eszembe, mégpedig az, hogy mi lenne, ha a kis apróságom is beiratkozna olvasónak. :-) Szerencsére a drága Zsuzsa, a gyerekkönyvtárosunk is úgy gondolta, hogy ez jó ötlet, így nem sokára Angyi-baba a maga két és fél évével beiratkozott könyvtártag lett.    :-)

Ezen felbuzdulva nekiláttam böngészni a gyermekrészleg kínálatából. Újra fiatalnak éreztem magamat, hiszen általános iskolás koromban a könyvtár szinte második otthonom volt. Most is jól éreztem magam az ifjúság között. Rengeteg könyvre bukkantam, amiket szeretnék újra olvasni, de örömmel nyugtáztam, hogy tele van a könyvtár gyermek részlege jobbnál jobb és újabbnál újabb ifjúsági könyvekkel is.

A Cicero kiadó is nagy számban képviselteti magát a polcokon, s mikor megláttam Ally Condie könyvét, azonnal magamhoz vettem, és hazaszállítottam a már-már könyvszállító zsáknak nevezhető táskámba. :-) (Szent Johanna Gimis táska, egyik oldalán az I love Cortez felirattal. :-)))

Otthon hamarosan el is kezdtem olvasni, és nagyon tetszett a történet, pillanatok alatt a végére értem, és csak csodálkoztam, hogy eddig miért nem tettem meg többet annak érdekében, hogy olvashassam...


Az eddig emlegetett kiadvány egy trilógia első köteteként jelent meg Magyarországon, és már a megjelenésekor sokat olvastam róla itt-ott, blogokon, Molyon, és nagyon szeretném a további két kötetet is áttanulmányozni.

A történet egy, a régi helyén újonnan létrejött társadalomban játszódik, ahol a tudósoknak sikerült kiküszöbölniük a rosszat az emberek életéből. Gondolok itt a betegségekre, a rákra, az éhezésre...stb. Cserében azonban a "tökéletes és biztonságos életért", a hivatalnokok dönthetik el, hogy ki kibe szeressen bele, kihez menjen hozzá, majd mikor az állampolgár nyolcvan éves lesz, meg kell halnia. Az emberek minden cselekedetét a hivatalok irányítják, és jó ideig nincs is ezzel semmi probléma főhősünk életében, akit Cassia-nak hívnak. A lány boldogan készül a Párosító Bankettjére, ahol megtudja egy fényes ünnepség keretében, hogy ki lesz az a szerencsés, akit a férjének mondhat majd később. Amint az később kiderül, tényleg szerencsés Cassia-nk, hiszen a számítógépe képernyőjén a legjobb barátja, Xander képe jelenik meg. Minden szép és jó, a két kiválasztott tizenéves boldog a végkifejlettől. Tudják, hogy szerencsések, hiszen másoknak lehet, hogy az ország két végéből kell kialakítani némi kapcsolatot, míg ők már kisgyermek koruktól kezdve együtt nőttek fel, tökéletesen ismerik egymást. Nem lesz szükségük netes randira, ők mehetnek igazira is.

Egyik nap azonban C. megnézi az Udvarlási Útmutatót, de érdekes módon Xander képe után egy másik fiút mutatnak be neki párjaként, méghozzá a megtűrt státuszú Ky Markham-et. Cassia jól ismeri a fiút, és teljesen összezavarodik, s a hivatal munkatársai sem könnyítik meg a dolgát. Nehéz helyzetében csak nagypapájára számíthat, azonban az idős férfinek eljött a halála napja, így nem lehet sokáig unokája mellett.

Cassiának titkolnia kell(ene) Ky megjelenését a képernyőjén, ám nem olyan könnyű ez, hiszen szinte minden szabad percében a "tiltott" fiúra gondol, sokat vannak együtt, találkoznak, a fiú írni is tanítja. Ám a lány tudja, hogy Xandert rettenetesen megbánthatja, ha továbbra is Ky-t érzi párjának...

Hogy mi lesz Cassia, Ky és Xander sorsa, azt megtudhatjátok a kötetből. Mint mondtam, én már alig várom a következő részt, ami persze már megjelent, csak nekem még meg kellene szereznem valahonnan.

Szóval olvassátok el Ti is, érdemes.

A kötet adatai:
Eredeti cím: Matched
Fordította: Balogh Anna
Kiadás helye: Budapest
Kiadás ideje: 2011
ISBN: 978 963 539 751 8
Borító: puhatáblás, ragasztott
Ár: 2990 ft
Oldalszám: 337 p
Forrás: kőszegi könyvtár gyerekrészleg

Jamie McGuire: Gyönyörű sorscsapás - SNiki tollából

Nem is olyan régen könyvcsere kapcsán megismerkedtem egy kedves fiatal lánnyal, SNikivel, s megkértem Őt, vendégbloggerként írjon Nektek valamit az aktuális kedvenc olvasmányai kapcsán.

Meg is tette, amit ezúton is nagyon köszönök Neki!

Fogadjátok szeretettel!

"Molyon nézelődtem a Pushing the Limits és a Tökéletes kémia után, úgy éreztem szüksége van romantikus szívemnek még egy YA történetre, hogy ezt a hónapot is jól kezdjem.

Az értékelések közt bukkantam erre a történetre, és nem bántam meg azt a 12 órát és egy félig álmatlan éjszakát amit rááldoztam a könyvre mert új kedvencet avattam.

Kezdjük a szereplőkkel:

Abby: Egy jókislány álcával szeretné elkendőzni azt, ami elöl elmenekült egy szó nélkül otthonról. Szimpatikus volt bár néha legszívesebben felpofoztam volna mikor nem látta a nyilvánvalót.

America: Ő Abby legjobb barátnője igazán szerethető karakter és ő Abby 'élő' lelkiismerete.

Shepley: A főhős legjobb barátja, America pasija, férfi létére igazán bölcsen kezelt minden hisztirohamot, amit America zúditott rá és mellete még Travist is képes volt támogatni, egyszóval szuper pasi.

Travis: Hát ő az egyik legellentmondásosabb ember akit 'ismerek'. Egyik pillanatban minden okés aztán meg kiborul és elkezd verekedni. De mikor minden jó köztük Abbyvel ő a világ legédesebb pasija.

Tetszett bármilyen őrül is volt és imádtam mikor a történet néhol klisés volt és néha túl sok volt az érzelem, de ha ezektől el tud vonatkoztatni az ember akkor egy szerethető ízig -vérig szerelmes storyt kap, ami tele van kedvesebbnél kedvesebb jelenettekkel, mint például ez is.


"… Menj haza. A szemöldökét ráncolta. – Te vagy az otthonom."

vagy ez:


"Tudod, miért akarlak? Nem tudtam, hogy elveszett voltam, míg te meg nem találtál. Nem tudtam, mi a magány, amíg az első éjszakát nem töltöttem nélküled egyedül az ágyban. Te vagy az egyetlen, aki tökéletes az életemben. Rád vártam, amióta csak élek…"


Egy szó mint száz nagyon szerettem hol sírtam, hol nevettem, de mindenképpen olvastatja magát a könyv.  Jövöre érkezik a Walking Disaster, ami Trav szemszögéből mutatja meg a történetet. Már alig várom. :)

SNiki"

A kötet adatai:

Kiadó: Maxim Kiadó

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 2012

Fordította: Szűr-Szabó Katalin

Oldalszám: 444 p

ISBN: 9789632612119

Borító: puhatáblás

Ár: 2999 ft

Fülszöveg:

"Az új Abby tökéletes. Nem iszik, kerüli a káromkodást, a pólói kifogástalan rendben sorakoznak a szekrényében - azt hiszi, elegendő távolság választja el a múltjában rejlő sötétségtől. De amikor megérkezik a legjobb barátjával, Americával a főiskolára, az új élet felé vezető útja gyorsan megváltozik.
Travis izmos testét tetoválások borítják, tipikus laza srác, azt testesíti meg, amire Abbynek szüksége van - és amit szeretne elkerülni. Abby távolságtartása felkelti a kíváncsiságát és cselhez folyamodik egy egyszerű fogadás segítségével: ha ő veszít, önmegtartóztató marad egy hónapig, ha Abby marad alul a játszmában, Travisnél fog lakni ugyanennyi ideig. Travis nem is sejti, hogy a párjával hozta össze a sors, akármelyikük is nyer.
Szerelem és játék keveredik a népszerű írónő, Jamie McGuire regényében, amely a fiatal olvasók körében nagy népszerűségre számíthat. Ne hagyd ki, játszd meg te is a tétjeidet! Szerinted Abby nyer vagy Travis? Vagy ebben a játékban nincsenek vesztesek?"

Hjorth & Rosenfeldt - Ingovány

Lassan-lassan behozom magam, már ami a blogbejegyzéseket illeti, mert az olvasással, mint mindig jól haladok. :-) Szépen elém tettem a Moleskine-emet, és elhatároztam, hogy begépelgetem végre a már elkészült postokat, mert éppen itt az ideje, sőt, illetve már annyiszor megfogadtam, hogy naponta írok, amíg el nem fogynak a kész anyagok...Hát ezt a fogadalmamat sajnos nem igazán sikerül betartanom, pedig ez az egyetlen járható út a cél felé...Úgyhogy ismét megfogadom...:-))

Szóval jöjjön most az Ingovány...

(Vagyis csak a könyv jöjjön, mert én magam mindig félek attól, hogy kiránduláskor ingoványos területre tévedek, úgyhogy inkább ne jöjjön. :-))) )

Ahogy már többször is említettem, nagyon megszerettem a skandináv krimiket, szinte falom őket, amikhez hozzájutok. De valahogy megvannak a "bejáratott kedvencek", mint Jo Nesbo illetve Jussi Adler-Olsen. Mikor az Ingoványt a kezembe vettem, s elolvastam a szerzőt, rá kellett jönnöm, hogy nem csak egy szerzőről van szó, hanem kettőről, és egyik sem a kedvenceim közül való...Na...gondoltam, érdekes egy könyv lesz. Valahogy előítélet fogott el. Nem tudom miért, de megtörtént.

Leküzdöttem azonban, és nekiláttam az olvasásnak. És milyen jó, hogy ezt tettem...az Ingovány nagyon tetszett. Pörgős volt, izgalmas, fordulatos, meg még egy csomó kedvcsináló szót fel tudnék sorolni, de nem teszem. Egyszóval nagyon élvezetes olvasmány volt. (Csak azért nem fogom a szerzőket felsorolni a kedvenceim közé, mert szerintem nem bírom megjegyezni a nevüket...:-) Nem túl jó a névmemóriám sajnos. Illetve úgy tűnik, hogy Nesbo-t és Adler-Olsen-t senki nem tudja lezavarni a trónról. :-))

Egyébként nagyon csodálkoztam most is, mint minden alkalommal, mikor többszerzős művet veszek a kezembe, hogy az írók hogyan is tudnak ennyire egyforma stílusban írni...én a könyv lapjain sosem éreztem azt, hogy ezt az egyik, azt a fejezetet meg a másik szerző írta. Egyszerűen egy egységet alkottak. Ezek a szerzők vagy társak az életben, és azért ismerik annyira egymás gondolatait, vagy barátok...vagy fogalmam sincs kicsodák micsodák egymásnak, de hogy jól tudnak együtt működni, az már egyszer biztos...

A kötet egyébként egy debütáló kötet a szerzőpárosról, akik Sebastian Bergman kriminálpszichológus eseteit dolgozzák fel a sorozatukban, és ezt a sorozatot a svéd tévé a ZDF-fel együttműködve megfilmesít.


A történet ott kezdődik, hogy az erdőben egy cserkészekből álló gyerekcsoport megtalál egy holttestet, amit brutális kegyetlenséggel csonkítottak meg. Kiderül, hogy egy elit iskola tanulója a fiú (vagyis volt), és pár napja tűnt el. Valahogy a rendőrök nincsenek a helyzet magaslatán, nem is úgy nyomoznak, ahogy az elvárható lenne, nem is találják meg élve a srácot. Höglund felügyelő megjelenik Stockholmból a városba, és nyomozásba kezd, majd találkozik egy "régi" ismerőssel, Sebastian Bergmannal, aki felajánlja a segítségét a nyomozáshoz, amire nem számít senki...Arra szintén nem számítanak a rend őrei, hogy mennyire nehéz kibékülniük a kriminálpszichológus stílusával és munkájával, valamint arra sem, hogy egyre több ember kerül a képbe, akinek lehetett indítéka megölni a fiút...Persze közben más is meghal, nem természetes módon, így a nyomozók igazán nem unatkozhatnak...

Az Animus Kiadó 447 oldalas könyvét ajánlom minden krimiszeretőnek, s olyanoknak is, akik csak most ismerkednek a műfajjal.

Annyit még itt megjegyeznék, hogy érdemes meglátogatni a Kiadó megújult honlapját, mert igényes, könnyen átlátható, és jó kis könyvekkel gazdagíthatjuk a könyvtárunkat.

2012 áprilisi zárás

Ebben a hónapban is elég jól teljesítettem, már ami az olvasásokat illeti, ám írásügyileg nem voltam ennyire a toppon. Sőt...jelenleg 14 könyv van, amiről még abszolút semmit nem írtam, és nem beszélek azokról a kötetekről, melyek a blogos Moleskine-emben várják a sorukat...Úgyhogy tényleg össze kell kapnom magam. :-)

Jöjjenek most az elmúlt hónap olvasott könyvei...

- M.C. Scott - A római kém

- Rebecca Sklott - Henrietta Lacks örök élete

- Allison Winn Scotch - Talált vágyak osztálya

- David Servan-Schreiber - Búcsúzni többször is lehet

- Carly Phillips - Forró szerelem

- Jussi Adler Olsen - Fácángyilkosok

- Oláh Sándor - A családi ház kertje

- Dr. Balázs - Dr. Filius - Dr. Hodosi - Zöldségkülönlegességek

- Inczely Lajos - Fűszernövényeink és fűszerkészítés

- Sulyok - Siklós - Vetéstől a tálalásig

Láthatjátok, hogy a 10 könyvből eddig még csak kettőről írtam, a Moleskine-be van még készen 3, 5 post...van még mit csinálnom.

De itt a szép idő, rengeteg a munka a kertben, nem hiába falom a mezőgazdasági könyveket...:-)

Ráadásul mindjárt vizsgaidőszak is lesz, tele vagyok házidolgozatokkal, a 14-i héten már lesz két vizsgám, és ott kell leadnom 3 dogát. Készülök a pszichológia szigorlatomra, és lesz egy kemény pszichiátria vizsgám is. Sőt, eddig a szakdolgozatomról még nem is meséltem...persze most nem is fogok, de kénytelen vagyok írni azt is folyamatosan, bár eddig csak a fejemben állt össze egy anyag, de nem vagyok biztos abban, hogy az úgy jó is lesz...Bárcsak az olvasásri szokásokról írhatnék...de sajnos, ez nem az a szak...Na nem baj. Majd igyekszem.

Nektek pedig jó olvasást!

Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás