Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

Helene Walterskirchen - A harmadik évezred hercegnői

Nagyon vártam a mai napot.

Egyrészt, mert ma nem dolgozom, másrészt mert találkozom egy régi barátnőmmel egy fél órára, és lenne még két programom.

Nagyon fontos lett volna a pakolászás itthon, de eléggé behavaztam ezzel is, úgyhogy sajnos csilli-villi rend nem lesz itthon. :-(

A program, amit vártam, az a Leiner Laura dedikálás, amely 13:00-kor kezdődik a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban. Egész eddig úgy volt, hogy megyek, de mégsem...Egyszerűen nem tudtam összehozni a dolgokat, és nem sikerült átalakítani a programjaimat. Sajnos...úgyhogy nem leszek ott. Azzal vígasztalom magam, hogy biztos nagyon kitűnnék a sok tinilány közül. :-) Este is lesz egy program, könyvtározós, ezt is nagyon várom, és ezt nem fogom elszalasztani, az tuti.

Mindez előtt azonban megyek még könyvtárba, méghozzá a kőszegibe. :-)) Ahol a drága könyvtároslányok (Erika :D) kitették a múltkori Sándor Anikós író-olvasótalálkozóról szóló blogbejegyzésemet kinyomtatva a "faliújságra", úgyhogy aki nem olvassa a blogot, az olvashatja a bejegyzést papír alapon is. :-) Nagyon megleptek ezzel az "ajándékkal" és igazán jól esett. :-))

Ahogy említettem, beugrom a könyvtárba és van néhány lejárt könyvem, amit vissza kellene vinni, de írni is kéne róluk...Így döntöttem el, hogy írok most Nektek gyorsan A harmadik évezred hercegnői c. kötetről.


Amint sokan tudjátok rólam, szeretem a történelmi témájú regényeket, a történelmi alakokról szóló életrajzokat, a királyi családok sztorijait. Épp emiatt is várom mindig, hogy hozzájuthassak egy-egy kötethez a Gabo Kiadó Királyi Házak sorozatából. Az utóbbi időben kettő ilyen könyv is a birtokomba került, egyik ez, a most nevezett kötet, a másik pedig Vilmos és Harry hercegekről szóló iromány.

Meg nem tudnám mondani, mennyire lehetnek népszerűek e remek sorozat részei, számomra azonban alapművek, és igyekszem mindegyiket áttanulmányozni.

Ez a kötet most nem a régmúlt idők főurairól szól, hanem nőkről, asszonyokról a jelenkorból, ahogy ezt a kötet címe is mutatja. Hercegnőkről olvashatunk benne, olyanokról is, akik híresek, akiknek nevét szinte mindenki ismeri, és olyanokról is, akikről talán még csak nem is hallottunk.

A műben az alább felsorolt hölgyek kaptak helyet, az ő életükről, mindennapjaikról, tevékenységeikről olvashatunk:

- Anna angliai hercegnő

- Mária Eleonóra liechtensteini hercegnő

- Christina Salm-Salm hercegnő

- Konstanza Löwenstein hercegnő

- Julia Katharina anhalti hercegnő

- Heide Hohenzollern hercegné

- Marie Louise Castell-Castell hercegné, Waldeck és Pyrmont hercegnője

- Isabella von Garzuly, született Hohenlohe-Langenburg hercegnő

- Gabriela Habsburg császári hercegnő és Ausztria főhercegnője

- Elisabeth szász weimar-eisenachi hercegnő

- Isabel Löwenstein hercegné

- Viktória svéd királyi hercegnő

Számomra mindig is különleges élmény volt betekinteni az arisztokrata családok életébe legalább egy-egy fejezet erejéig, és élvezet volt olvasni, hogy miben hasonlítanak és miben különböznek a mindennapok asszonyaitól. Természetesen nem lennék ember, ha nem találtam volna köztük különösen szimpatikusat, ám bevallom a felsorolásban olyan hercegnő is helyet kapott, akivel én biztos, hogy nem találnám meg a közös hangot.

Mindenesetre érdekes és olvasmányos élettörténetek ezek, olvassátok a sorozatot bizalommal!

A kötet adatai:

Eredeti cím: Prinzessinnen, Márchenfiguren im 2. Jahrtausend

Fordította: Kajtár Mária, Stépán Gábor

Kiadó: Gabo Kiadó

Kiadás helye: Budapest

Sorozat: Királyi házak

ISBN: 978-963-689-375-0

Oldalszám: 209 p

Borító: keménytáblás, védőborítóval

Ár: 2490 ft

Forrás: kőszegi könyvtár

Barack Obama - Vakmerő remények

Tegnap este elég rossz órákat fogtam ki. Kaptam egy levelet, és eléggé kiaakasztott a tartalma, erről majd szeretnék írni Nektek az államvizsgám után. Jelenleg nem lenne jó politika, ha írnék róla...:-)

De most viszont a politikáról írok, vagyis inkább egy politikusról. Én őszintén szólva nem vagyok egy politikában járatos szaktekintély, sőt, de ez a könyv az volt, amit nagyon szívesen elolvastam, hiszen nagyon vágyom Amerikába, és a kötet erről szól. Meg Barack Obamáról, aki ismét az USA elnöke lett, és aminek én személy szerint nagyon örülök. Az ember a sztárok, a könyvek, a filmek közül szoktak kedvencet választani maguknak. Én is, de én még a politikusok közül is választottam, és a nagy kedvenc bizony Obama. :-)))

A Vakmerő remények c. kötet elolvasása után pedig még inkább biztos vagyok abban, hogy ő a favoritom. :-)


Egyébként ezt a könyvet maga az Elnök írta, amikor még viszonylag az elején volt politikai pályafutásának. Tehát ez a könyv amolyan hitvallásnak is tekinthető, ahol Obama Elnök elmondja az érdeklődőknek, hogy miféle politikával szeretne boldogulni a többi politikus között, illetve elmeséli élete filmjének egy részletét. Tetszett, hogy írt a családjáról, a saját gondolatairól, s az is, hogy egyes politikusokat "közelebbről" is megismerhettünk általa.

Volt a kötetben egy mondat, amit kiírtam magamnak, hogy majd beleragasztom a határidőnaplómba. Bár ezt nem Obama írta, hanem Hobbes-Locke idézet, azért nagy hatással volt rám:

"...az egyik ember szabadsága sohase válhat a másik elnyomásának eszközévé; hogy az egyéni szabadságjogokat feláldozzák azért, hogy jobban megőrizhessék közös szabadságukat."

A könyv olvasása nagyon lassan ment, mert egy csomó mindenen elgondolkodtam a tanulmányozása során, és rengeteget tanultam belőle.

Ilyen téma volt, amit megjegyeztem, hogy az USA Alkotmánya biztosította az állampolgárok jogait, akik Amerika politikai közösségének körébe tartozónak ítélt. Ám védelmet nem kínált a körön kívülieknek, például az őslakosoknak sem. Ennek Dredd Scott ügyében van jelentősége. Dredd Scott fekete volt, és a Legfelsőbb Bírósághoz fordult ügyében. Azt hitte, hogy szabad ember, s így állt a bírák elé, de rabszolgaként távozott, hizsen 1857-ben a feketék nem voltak állampolgárok, így D.S-sem, és így nem volt joga jogorvoslatért fordulni a Legfelsőbb Bírákhoz.

De felkeltette az érdeklődésemet még a "rabszolgák lakosságba való beszámításáról szóló Háromötödös Záradék", a "szökött rabszolgákról szóló záradék", az obstrukció, Harriet Tubman, a "nukleáris csapás", a "Tizennégyek bandája" vagy akár a darfuri beavatkozás is.

Jó volt arról is olvasni, hogy Obama azt állítja, hogy a nők jelentették mindig is a biztos pontot az életében.

Nem csodálom egyszóval, hogy ez a könyv a New York Times, a Los Angeles Times, a Washington Post, a San Fransisco Chronicle szerint bestseller lett, nekem is nagyon tetszett.


Forrás


Forrás

A Cor Leonis Kiadó nevét emlegetve a legtöbben talán arra asszociálnak, hogy ők folytatták a nagy sikerű Tündérkrónikák sorozatot, de tudnotok kell, hogy a Vakmerő remények is náluk jelent meg, mint még számtalan egyéb olyan kötet is, mely nem csak a fiatalok érdeklődésére tarthat számot.

A könyv adatai:

Eredeti cím:  The audacity of hope: thoughts on reclaiming the American dream

Fordította:  Lantos István

Kiadó: Cor Leonis Kiadó

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve:  2008

ISBN: 978-963-06-5218-6

Borító: puhatáblás, ragasztott

Oldalszám: 367 p

Ára: 3000 forint, de a CorLeonis webáruházában olcsóbban is hozzájuthattok! :-)

Forrás: kiadótól

Gabrielle Praschl-Bichler - Isten adjon tartós boldogságot

Az imént panaszkodtam a Facebookon a kedves ott lévő olvasóimnak, hogy nem tudok ma Nektek bejegyzést hozni, mert a blogger adatbázis hiba miatt nem engedi azt, hogy írással vezessem le a mai napon felgyülemlett, pszichológia szigorlat okozta feszültséget. Aztán most újból megpróbáltam a belépést, ne mondjátok azt, hogy nem vagyok kitartó...és íme sikeredett a dolog. :-))

Arra gondoltam, hogy jól kezdődjön az év, meg kezdjem is betartani a Lobo-féle várólista csökkentős kihívásomat, ma reggel elkezdek olvasni egy könyvet, ami a listámon szerepel, aztán meglátjuk, hogy mi sül ki belőle. Ráadásul a választott könyv címe is amolyan fogadalmas: Isten adjon tartós boldogságot.


Hát remélem, hogy a tartós boldogság meglesz nálunk, mindenesetre a könyv olvasását még ma be tudtam fejezni, így a Királyi Házak sorozat kötete lett idén, 2013-ban az első olvasott könyvem. :-)

Akik máskor is olvastak már, azok tudják talán, hogy mennyire szeretem a történelmi témájú köteteket, az informatív, életrajzi adatokkal teletűzdelt könyveket. Épp ezért is szeretem ezt a sorozatot, mely számtalan oldalról mutatja be a királyi házakat. Legyen szó párkapcsolatokról, merényletekről stb. Azért választottam e könyvet egyékbént a várólista csökkentéshez, mert már a múlt évben is a listán volt, és nem sikerült haladnom vele, és mert már egy ideje megvásároltam, és bármennyire is vágytam az olvasására, valahogy sehogy sem tudtam időt szakítani rá.

A könyv alcíme az alábbi:

Szerelmi történetek és házassági históriák a Habsburg-házból.

Három kedvenc uralkodóm van egyébként. :-)

- VIII. Henrik Angliából

- Mária Terézia és Ausztriai Erzsébet, azaz Sisi a Habsburgoktól.

Róluk akármennyit szívesen olvasok. Most, hogy az ünnepekben ismét lejátszották Isten tudja hányadszor a Sisi filmsorozatot, természetesen ismételten előtte lógtam. Rögzítettem is az adást, annak ellenére, hogy megvan a történet DVD-n is. :-) (Kicsit vagyok függő, igaz? :-))

Ahogy elmerültem a Habsburgok világában, eszembe jutott, hogy ha túl vagyok a kötelező dolgaimon, fel kellene frissítenem a Habsburgokkal kapcsolatos ismereteimet, és ezért is döntöttem úgy, hogy ezzel a könyvvel kezdem a 2013-as olvasásaimat.

Ahogy az alcím is mutatja, a kötet házassági históriákat, félrelépéseket, botrányos életeket mutat be.

A főszereplők pedig kedvenc Habsburgjaim közül ők:

- Ferenc József

- I. Ferenc Császár és gyermekei

- Mária Lujza, francia császárné

- Ferenc József fivérei

- Rudolf trónörökös

- Erzsébet főhercegnő, Rudolf trónörökös leánya

- Károly Lajos főherceg és fiai, Ferenc Ferdinánd, Ottó és Ferdinánd

- II. Lipót császár

- Szalvátor Lajos és Szalvátor János

- A toszkánai IV. Ferdinánd nagyherceg gyermekei

- I. Ferenc császár fivérei: Károly főherceg, József főherceg, János főherceg, Rainer főherceg és utódaik

- János főherceg

Szóval olvashatunk épp elég zaftos információt.

Bár sokat olvastam a Habsburgokról, de volt, amin én magam is meglepődtem. Ilyen dolog volt Erzsébet főhercegnő, Sisi és Ferenc József Császár unokája, Rudolf trónörökös gyermekének botrányos élete és kilengései. Érdekes tapasztalat volt olvasni róla, s miután tanulmányoztam az életét, nem vitás, hogy rajta is kijött a Wittelsbachok "átka".

Forrás

Forrás

A könyv egyébként azért is tetszett, mert tartalmazott részleges családfákat, s életrajzokat is, amelyek haszosnak bizonyultak. Ezeken kívül pedig voltak benne fotók, melyeket mindig nagyra becsülök.

Ajánlom szeretettel minden történelemszerető egyénnek az olvasást, mert érdemes.

A kötet adatai:

Eredeti cím: Gott gebe, dass Glück andauere

Fordította: Meskó Krisztina

Kiadó: Gabo Kiadó

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 1998

ISBN: 963-8009-72-1

Borító. keménytáblás, fűzött, védőborítóval

Ár. 2190 ft

Oldalszám: 234 p

Forrás: magánkönyvtáram

Christopher Andersen - Vilmos és Kate - Királyi románc

Valahogy mindig is szerettem a történelmi személyiségekről szóló könyveket, szívesen olvastam királyokról, királynékról, egyéb koronás főkről.

Nagy kedvencem VIII. Henrik és Mária Terézia.

Amúgy szeretem a még élő uralkodókat is, s itt most elsősorban az angol királyi házra gondolok.

Annak idején, ahogy sokan mások is, én is rajongtam Diana hercegnőért, s majd megszakadt a szívem, mikor eltávozott az élők sorából magára hagyva fiait Henry-t és William-et. A srácok azóta felnőttek, s Wiliam már meg is nősült, felesége Kate Middleton lett, akivel ugyebár egy őrülten hosszú kapcsolat és egy rövid szakítás után találkoztak az oltár előtt.

Róluk szól tehát Christopher Andersen könyve, ez az ő történetük és nekem nagy örömömre szolgált, hogy rábukkantam a kötetre a könyvtárban. Már olvastam róluk néhány könyvet, de ez a példány kifejezetten tetszett.


Jó volt végre egy olyan könyvet olvasni róluk, ahol az ő külön-külön életükkel is megismerkedhetünk. Olvashatunk arról, hogy mit élt át a két herceg mikor meghalt az anyjuk, hogy milyen viszonyban vannak nagyanyjukkal, Erzsébet királynővel. Tetszet, hogy megismerkedhettem Kathrine életével is. Kiderült, hogy ő gyakrolatilag egész életében William-et akarta, és ahogy láthatjuk el is nyerte az Ő hercege szívét, melyben benne volt az Ő személyisége, kitartása, de anyja Carol befolyása is, amivel a lányát a skóciai St. Andrews egyetemre „vezényelte”, ahol William is tanult.

A pár ott ismerkedett össze, ott lettek barátok, majd barátként együtt éltek, s kapcsolatuk egyre szorosabbá vált. Cathrine-nek nem lehetett egyszerű William mellett élnie, hiszen gyakorlatilag sok mindent el kellett viselnie, többek között William bulizgatásait, csajozgatásait is. De a lány kitartott és látjuk, ki lett belőle. Az angol trón várományosának felesége. Igaz, hogy William csak a 2. az öröklési sorrendben, tehát nagyanyja után akkor lehet király, ha az apja Charles herceg lemond az uralkodásról. (Ami szerintem nem fog bekövetkezni sajnos…de hát még bármi lehet.)

Mindenesetre bátran ajánlom ezt  könyvet mindenkinek, aki szeretne többet megtudni a leendő királyi párról.

Forrás

A könyv adatai:

Eredeti cím: William and Kate. Royal Romance

Kiadó: Gabo kiadó

Kiadás éve: 2011

ISBN: 978-963-689-471-9

Borító: keménytáblás védőborítóval

Oldalszám: 363 p

Ár: 3490

Forrás: Könyvtár

A gépelés ismét Raritas érdeme! Köszönöm!

Lázár F. Katalin - Hol lennél jó helyen?

Talán még emlékeztek, hogy néhány napja írtam egy könyvbemutatóról, amin magam is részt vettem október 3-án. Nagyon vártam ezt a bemutatót, ahogy a többit is, hiszen szeretek új szerzőket megismerni, megtudni, mit miért írtak, és egyáltalán rábukkanni valami újdonságra. (Persze általam már "ismert" író bemutatóira is elmegyek, ha tehetem, de Lázár F. Katalint eddig még nem volt szerencsém "ismerni".)

A bemutató előtt már lézengett a helyszínen, a kőszegi könyvtárban pár ember, kicsit aggódtam, hogy az érdeklődés lanyha lesz, de örömmel tapasztaltam, hogy a kezdésre gyakorlatilag megtelt a terem.


Mögöttem idős hölgyek ültek, akik beszélgettek arról, hogy vajon milyen helyszínek bukkannak fel a kötetben. Aztán megegyeztek abban, hogy mindenkinek az életéből lehetne regényt írni, csak éppen valaki ezt meg tudja tenni, mert tehetséges, és valaki nem.

Hogy ez miért is fontos? Pusztán azért, mert a Hol lennél jó helyen? című könyv egy önéletrajzi történet, az írónő megdöbbentő és megrázó életútját mutatja be.

Forrás: a szerző Facebook profilja

Lázár F. Katalin személyében a bemutatón egy végtelenül szimpatikus, kedves és intelligens embert ismerhettek meg az érdeklődők, és bár első körben nem voltam benne biztos, hogy megveszem a kötetet (anyagiak miatt, nem álltam épp a helyzet magaslatán), de mire a program befejeződött, az első voltam, aki várt a dedikálásra. Nem véletlenül, hiszen az, amit hallottam, a kötet keletkezési körülményei meggyőztek, hogy nekem való mű, és a polcomon van a helye.

A könyv 2011-ben jelent meg magánkiadásban Szombathelyen, s először úgy indult a dolog, hogy a szerző a gyermekeinek akarta elmondani a saját történetét, amiről addig nem beszélt nekik igazán. Aztán a kis történetből több lett, egy kerek egész könyv.


A szerzőnek nehéz gyermekkora volt, szeretetlenségben, nevelőszülők "karmai" között élt, de nagyon vágyott a szeretetre, egy igazi családra. A kötetből megtudhattam, hogy volt ugyan édesanyja is, akivel találkozott is rendszeresen, de nála sem találta meg azt az érzést, melyet egy szerető édesanya adhat.

Kemény élete volt, kisgyermek korától része volt megaláztatásokban, ember feletti munkában, gyermeknevelésben, hiszen a család gyerekeire állandóan neki kellett vigyáznia. Nevelőanyja kettős személyiség volt, a külvilág számára elbűvölően bírt viselkedni, azonban a négy fal között igazi "szörnyeteggé" vált. (Kemény szavak ezek tudom, de én így érzem.)

Ahogy olvastam a kötetet, állandóan összeszorult a szívem, ha arra gondoltam, hogy ez a kicsi lány mit élhetett át ebben a légkörben. Angyibabám olvasás közben aludt, de amikor felébredt, nyomban biztosítottam arról, hogy őt szeretjük a legjobban a világon, és remélem boldog felnőtt lesz belőle. Mert Lázár F. Katalinnak ez sajnos nem jutott osztályrészül.

Viszonylag fiatalon azonban sikerült a saját lábára állni, megőrizve gyermeki tisztaságát, emberségét boldogan élte az életét, tanult, tapasztalt, majd megismerte a férjét, akiben egy életre társat talált magának. Itt úgy tűnik, hogy az élete sínre kerül, de korántsincs így. Még számtalan rossz és tragédia érte. Sokan nehezen dolgoznák fel, hogy beteg gyermekük születik, a házaspár három gyermeke közül a legidősebb bizony kihívásokkal küzd a mai napig, de a szülők ugyanolyan szeretettel gondozták, ahogy az egészséges másik kettőt. Így ezt a történést a szerző természetesen nem tragédiaként élte át, ahogy én sem, hiszen vallom, hogy kihívásokkal küzdve is lehet teljes életet élni. A nagy tragédia akkor jött, mikor a család feje váratlanul elment...Fiatalon, gyerekeket hagyva maga után egy kevés halszálka és az orvosok "jóvoltából" Katalinnak a továbbiakban egyedül kellett boldogulnia, felállnia, és szinte újra kezdenie az életét.

Ez jellemző is volt rá, hogy több alkalommal is költözött, újra kezdte a dolgokat, és minden egyes felállás után is ugyanolyan tiszta ember maradt, mint annak előtte. Hitt  és a hit nagyban segítette őt a tragédiák, az élete történései feldolgozásában, melyek nem maradtak annyiban, és később egyik gyermekét is érintették.

Katalin felnevelt tisztességben három gyermeket, s most is kemény, és szerető támasza nekik. Nem törte meg az élet, bár voltak olyan pillanatai, amikor depresszióval küszködött, de ő mégis felállt és tovább küzdött.

Méltó példa lehet mindannyiunk számára az, amit ilyen "gyökerekkel" sikerült elérnie.

Egy másodpercre sem bántam meg, hogy elolvastam ezt a könyvet, és azt gondolom, hogy mindenkinek a polcán kellene, hogy legyen ez a hiteles, szép és megrázó történet.

Csak a hab a tortán, hogy a szerző csodálatosan ír, szavaival békét varázsol az ember lelkébe. Nagyon remélem, sőt kívánom a családnak, hogy ne érje őket több tragédia, és életük biztonságos mederben, nyugalomban folytatódjék.

Szeretettel ajánlom  hát mindenkinek!!!

A kötet adatai:

Kiadó: Magánkiadás

Kiadás helye: Szombathely

Kiadás ideje: 2011

Oldalszám: 272 p

ISBN: 978-963-08-2632-7

Borító: puhatáblás, ragasztott

Ár: 2990 ft

Forrás: saját vásárlás, dedikált példány

Elérhetőség: www.hol-lennel-jo-helyen.hu (A honlapon beleolvashattok a könyvbe, információkat találhattok róla, valamint meg is tudjátok rendelni!)

Rebecca Skloot - Henrietta Lacks örök élete

Szeretem az orvostudományt, imádom, ha egy könyvben olvashatok orvosi témákról, eredményekről, és ha ehhez még egy különös és érdekes életrajz is társul, akkor az a könyv nekem egy főnyeremény.

Épp ilyen főnyereménynek nevezném Rebecca Skloot Henrietta Lacks örök élete című művét.

El sem tudom mondani, mennyire vágytam erre a kötetre...A Park Kiadó pedig lehetővé tette a számomra, hogy hozzájussak, s hálás köszönet illeti meg őket ezért.


Hogy mért is szerettem volna olyan nagyon elolvasni ezt a történetet?

Fura, de nem szoktam hallgatni azokra a mindig hízelgő beharangozó 1-2 mondatokra, amelyeket a könyvek címoldalára, vagy elejére, esetleg a hátsó borítójára nyomtatnak. Most azonban másként történt. Hallgattam a The Guardian-re, "aki szerint": "Halott nő többet még nem tett az élőkért. Szívszorító történet, fontos könyv."

Ezt olvasva biztos voltam benne, hogy tetszeni fog. Hogy a halott nő emlegetése tette? Lehet, de én ettől a mondattól már beleszerettem a sztoriba, melynek főszereplője egy fekete asszony, akit senki, vagy mindenki ismer. Én személy szerint még sosem hallottam róla, szégyen, vagy sem. Pedig imádtam a biológiát, de ott sosem beszéltek nekünk a HeLa sejtekről, melyeket Henrietta Lacksból nyertek ki halála előtt...úgy, hogy nem tisztázott, vajon beleegyezett-e ebbe a mintavételbe. Vagyis ebbe beleegyezett, csak arra nem igazán kértek engedélyt az orvosok, hogy a rákos sejtjeit tovább tenyésszék. Mert bizony Henrietta Lacks rákos volt, méhnyakrákja volt, ami ellen manapság elég jó hatékonysággal védekezhetünk a HPV vírus elleni injekcióval.

Az ötvenes években viszont Henrietta sok mással együtt belehalt a betegségébe. Nem mintha azóta olyan sokan életben maradtak volna, de azért egy human papilloma vírus által okozott, időben felfedezett, kezdeti stádiumban lévő méhnyakráknál elég jók a túlélési esélyek szerencsére.

Akkoriban is persze megtettek mindent az orvosok, de be kell látnunk, hogy a tudomány még nem állt a helyzet magaslatán. (Bár szerintem még most sem ... de mindenhez idő kell...)

Henriettának nem volt, talál nem is lehetett esélye a rákkal szemben. Nem elég, hogy beteg volt, ráadásul színes bőrű is, egyszerű ember, pénze sem igazán volt. Talán nem is foglalkozott úgy magával és az állapotával, ahogy azt manapság a betegek általában teszik.

Forrás: www.solidarity-us.org

Henriettának eljött az ideje, alig túl a 30-on kicsi gyerekeket hagyva maga mögött szörnyű állapotban, és kínok között meghalt.

Ám sejtjei tovább éltek, sőt egyre jobban és jobban szaporodtak, az orvosok adták vették őket, kísérleteztek vele, s a HeLa sejtek alapoztak meg egy csomó kutatást, fellőttké az űrbe őket, részt vettek a klónozásban, a géntérképezésben, s számtalan betegségre a HeLa sejtek segítségével találtak gyógymódot. A sejtek mindenesetre "csodás karriert" futottak be. Csak kár, hogy Henrietta hátrahagyott családja semmit sem érzékelt ebből a csodából. Sokáig nem is tudtak semmiről, majd mikor kiderült, hogy Henrietta sejtjei tovább élnek a nő halála után is, hirtelen nem is értették, hogy mi történhetett... Hiszen egyszerű emberek voltak.

A szerző, Rebecca Skloot még középiskolában hallott először a sejtekről, majd nyomozásba fogott évekkel később, mert meg akarta ismerni Henrietta és a Lacks család életét.

A könyv tanúsága szerint nem volt könnyű dolga, de mégis véghez vitte a dolgot. Megismerkedett Lacks-ékkal, elsősorban Deborah-val, H. lányával, aki nem is ismerte szinte az anyját. Közösen nyomoztak, lépésről lépésre fedték fel a múltat, s közben súlyos etikai kérdések is felmerültek az orvosok viselkedésével kapcsolatban.

A kötet sokáig készült, alapos, tényszerű, de mégis elbeszélő jellegű, olvasmányos és érdekes mű. Sajnos Deborah Lacks nem érhette meg a megjelenését, én viszont nagyon örülök annak, hogy megismerhettem a HeLa sejtek történetét.

Annyit még meg kell jegyezzek, hogy véleményem szerint nagyon sok mindent tanítanak az iskolában, de jó volna, ha a biológia órák  keretében megemlítenék a HeLa sejteket is...Értékelném, ha a jövőben nem csak én mesélnék a lányomnak Henrietta Lacks-ról, hanem a biológia tanára is, hiszen sokat köszönhetünk neki...

Szalai Vivien - Drága kéj

Szalai Vivien első könyvét, mely a Szofi nevű luxus prostituált leányzó történetét mondja el Hamis gyöngyör cím alatt, már olvastam e-bookban.


A Drága kéj-t a könyvtárból kölcsönöztem ki még a múlt év végén, és azt hittem, hogy elolvasgatom majd egy darabig, de aztán nagyon gyorsan végigszaladtam rajta. Nagyon odafigyelni sem kellett, mert ugyanaz a szereplő, ugyanaz az írói stílus köszönt vissza ebben a kötetben, mint az elsőben, és ugyanúgy nem tudott tartósan lekötni.  A különbség annyi volt, hogy itt egy konkrét viszony története elevenedik meg a szemünk előtt. Személy szerint megjegyezném, hogy szerencsére nem elevenedett meg annyira, hogy lássam is magam előtt a történetet...:-)

Érdekes könyv abból a szempontból, hogy megtudhatjuk, hogy egy Szofi féle lány hogy jut hozzá egy milliárdos kitartóhoz, hogy hogyan alázzák porig. Nem elég, hogy ezzel foglalkozik, amiért abszolút nem ítélem el, de annyi ostobaságot követ el, hogy nem csoda, hogy az Andrásnak nevezett kitartóval a kapcsolat megszakad. Vagy 10 percig merengtem azon, hogy ez a profi hogy lehet ennyire amatőr...

Aztán persze sajnáltam is a főhőst, hiszen - bár úgy tűnik, hogy élete nagy tragédiája csak a pénztelenség lehet - nagy csapás éri...a legkeményebb nőket is letaglózná ez.

Aki olvasta a kötetet, az tudja miről beszélek, aki nem, és érdekli, az olvassa el az Art Noveau kiadó igényes kis kiadványát.

A szerző...

Forrás: http://starity.hu/sztarok/szalai-vivien/

A királyság titkai

A 2001. szeptember 11-i terrortámadás a New York-i World Trade Center, majd a Pentagon ellen mélyen megrázta az egész világot, nem csak az Amerikai Egyesült Államokat. Ezrek haltak meg, s szereztek életfogytig tartó testi és lelki sebeket, sérüléseket. A merényletért Oszama Bin Laden volt a felelős (állítólag), akinek a nevét azelőtt is hallhattuk, de a terrorcselekmény után - véleményem szerint - nincs olyan ember, aki nem ismeri őt így, vagy úgy...

Mivel engem érdekel az iszlám, a "Kelet", illetve ezen keleti országot kultúrája, az ott élő emberek életének háttere, mikor megláttam Carmen Bin Laden könyvét a könyvtár polcán, azonnal lekaptam onnan, és már olvastam is.


Maga a kötet az Ulpius-ház kiadó gondozásában jelent meg 2004-ben 173 oldalon. Igaz, hogy viszonylag "rövid", de valahogy mégis sokáig tartott elolvasni. Talán mert számomra tartalmas olvasmány volt.

Ez a kötet egy életrajz, s én az életrajzokat is nagyon szeretem. De nem csak az....A Bin Laden család története, úgy, ahogy azt Carmen, a külföldinek számító Bin Laden asszony szemszögéből láthatjuk.

Forrás: www.bbc.co.uk

Carmen édesanyja perzsa arisztokrata családból származott, apja svájci volt. Genfben éltek, de sokszor jártak Iránban. Carmen Svájcban ismerkedett meg Jeszlám Bin Ladennel, Oszama bátyjával, és fiatalon hozzá is ment feleségül. Házasságuk nem elrendezett, hanem szerelmi házasság volt, két egyenrangú ember frigye. Két kislányuk született, és visszatértek Jeszlám hazájába, Szaúd-Arábiába, ahol Carmen próbálta élni a gazdag Bin Laden asszonyok életét.

Könyvében ír az ott tapasztaltakról, a szörnyűségekről, hogy az asszonok mennyire senkik a társadalom és a férfiak szemében.

Neki merőben más élet jutott osztályrészül, mint az átlag szaudi asszonyoknak. Sokáig ugyanaz volt  a férje, mint akit fiatalon megismert, akibe beleszeretett. Nem változott meg azonnal a házasságkötés után. Ám ahogy Jeszlám egyre jobban emelkedett felfelé a családi ranglétrán, lett egyre vagyonosabb, kezdett elszabadulni a pokol, ám még így is gyakran járták együtt a világot. (Európa, USA)

Carment férje rákényszerítette egy nem kívánt terhesség megszakítására, ám később a nő ismét teherbe esett, ismét kislánya született, házasságuk pedig végképp megromlott.

Ő egy szerencsés nő, bár a volt férje folyamatosan megkeseríti az életüket, mégis el tudott válni úgy, hogy a gyermekei vele maradhattak. (Ez ugyebár nem általános az iszlám világban)

A könyv bepillantást enged a gazdag szaudi családok mindennapjaiba, és abba, hogy Oszama honnan indult, és hogy ért el oda, ahová tisztességes ember nem szeretne elérni.

Carmen tudatja velünk azt is, hogy bár Bin Laden a neve, mennyire, és milyen mélyen elhatárolódik Oszama Bin Ladentől, tetteitől és a terrorizmustól.

Örök harca a szabadságért, lányaiért példaértékű lehet mindnyájunk számára.

Az angol nyelvű kiadás borítója

Titkos házasság

Nem titok, és már sokszor emlegettem is itt-ott, hogy az egyik legkedvesebb íróm Kertész Erzsébet, és igyekszem tőle mindent elolvasni.

Kertész Erzsébet arcképe. Forrás: www.moly.hu

Ez a kötete már nagyon régen volt a kezemben, és csak egyszer olvastam, így szinte újdonságként hatott rám az újraolvasása.


Egyébként a könyvtárból kölcsönöztem ki ezt az 1985-ös kiadványt, melyből 431 oldalon ismerkedhetünk meg Mauks Ilona életével.

Remélem, azt nem kell senkinek magyarázni, ki volt Mauks Ilona. Tanultuk általános iskolában már magyar irodalomból, hogy ő volt Mikszáth Kálmán felesége. Azt viszont nem nagyon emlegették, milyen kalandos módon kerültek ők össze.

A mű megismerteti velünk Ilonka regényes életét, aki a könyv elején húgával Nelkával együtt szenvedélyes olvasók, a háztartáshoz és a házimunkához azonban nem igazán fűlik a foguk. Épp ezért is édesanyjuk nem is reméli azt, hogy előnyös házasságot kötnek majd, pedig erre igazán szüksége volna a családnak. Mikszáth Kálmán fiatalon kerül Mauks Mátyás szolgálatába, kissé szakadt, habókos fiatalemberként, aki csak a szavaknak élne, és az írásnak, ám kénytelen dolgozni, hogy legyen mit ennie.

A fiatalok természetesen szépen lassan egymásba szeretnek, és titokban eljegyzik egymást.

Mikszáth ígérget, tulajdonképpen az én szememben hitegeti a lányt sokáig. Ilonka pedig hisz neki, hiszen nagyon szereti. Kálmán azt mondja, hogy csak akkor házasodhatnak össze, ha összeszedi magát anyagilag, ami reális elgondolás is, csak éppen a fiúnak nem igazán van munkája, leginkább sosincs semmi. Ha meg adódna, nem fogadja el, a könyvből igazán link alaknak tűnik. Meg is lepődtem rajta, talán kicsit csalódtam is, hogy így viselkedett a szerelmével, akit állítólag el akart venni.

Aztán végülis csak egybe kelnek, de életük pokoli a nagy pénztelenség miatt. Gyakorlatilag éheznek, aztán mikor Ilona újszülött kisfia meghal, a lány is megbetegszik. Kálmán hazaviszi őt  Mauksékhoz, a lány szüleihez, otthagyja, majd kezdeményezi a válást, és később el is válnak.

Ám csodák csodája, 7 évvel később életük útja ismét egymásba fonódik, de a felállás ekkor már merőben más...

Ha kiváncsiak vagytok a pár szerelmére, és regényes életére, érdemes ezt a könyvet elolvasni.

Különleges élmény volt a kötet lapjain keresztül megtapasztalni ezt az óriási szerelmet, ami köztük volt. Én mindenesetre szerintem nem tudtam volna kibírni mindazt, amit Mauks Ilona bizony kibírt...

A kötetet egyébként Kertész Erzsébet Ilona naplója alapján írta, így voltaképpen igaz történet...

A legnagyobb lovag

Olvastam erről a könyvről a Molyon egy-két ajánlást, de nem túl sokat, viszont csupa pozitívat. Hálás köszönet illeti meg a Könyvmolyképző Kiadót, hogy lehetővé tette, személyesen is meggyőződhessek a könyv "jóságáról".

A főszereplővel, William Marshallal 1167 nyarán találkozunk először, Normandiában, mikor 5 évesen megpecsételődött a sorsa apja miatt. István királyhoz kerül, aki megkönyörül rajta, nem akasztja fel, hanem fegyvernöknek, majd lovagnak tanul. Végül a sok tanulás meghozza a gyümölcsét. Híres lovag lesz belőle, aki hűséges, becsületes, gyors és ügyes. Az ő életét kísérhetjük végig 1194-ig.

Mivel szeretem az életrajzokat, a királyokat, a történelmet, egyértelmű volt számomra, hogy ezt az 585 oldalas Elizabeth Chadwick művet is szeretni fogom. Így is lett.

Csak olvastam és olvastam, teljesen belemerültem William Marshall életének tanulmányozásába. Még sosem olvastam egyébként a lovagkorban játszódó könyvet, ez volt a beavatásom, és úgy érzem, nagyon jól sikerült.

Nagyon furcsa volt azt olvasni, hogy több mint 800 évvel ezelőtt hogyan éltek az emberek, miként alakult az életük és a sorsuk. A mai napig nem tudom felfogni, hogy a menyasszonyjelöltek például miért nem lázadtak fel a szülői, királyi szigor ellen, mikor férjet keresnek a számukra. Belegondolni is borzasztó, hogy egy 13 éves, alig menstruáló, testileg még fejletlen gyereket hozzáadjanak egy 50 éves katonához.

A könyv amint már mondtam majdnem 600 oldalon taglalja egy olyan lovag életét, aki nagyon alacsonyról indult és úgy jutott egyre magasabbra. Kezdte 5 évesen István király sátrában, onnan fegyverhordozó, majd lovag lett. Megmentette Aquitániai Eleonóra, II. Henrik feleségének életét, és ezzel örökre lekötelezte a nőt. Így közelebb kerül a fiú az udvarhoz, kicsit talán a királynő szívéhez is. Megbíznak benne, s rábízzák, hogy nevelje az ijfú Henriket, aki a trónörökös. Persze közben  lovagi tornákon vesz részt, nyer, gazdagodik. A király fiai pedig felnéznek rá. Legalábbi egy ideig.

Mikor eljön az idő, az ifjú herceg megnősül, majd az ids király maga mellé ülteti a trónra. Így a birodalomnak két királya lesz egyidejűleg. Ám az ifjabbik király nem kap valódi hatalmat, egyrfe jobban eltávolódik  az apjától. William, mint a hajdani tanítója próbálja jó útra terelgetni, ám ezt az udvarban nem nézik jó szemmel a lovagok. Féltékenyek a Marshallra, s féltékenységükben hamis rágalmakkal éket vernek közé és tanítványa az ifjú király közé. Természetesen, ahogy az már lenni szokott, rendbejönnek a dolgok köztük valamennyire.

A történelem kereke pedig forog tovább, ahogy az ármánykodás és a cselszövés is. Születés, halál, szerelem, gyűlölet tarkítja a könyvben ábrázolt William életét, aki még a Szentföldre is elzarándokolt. Gyám lesz, majd férj és apa, lovággá neveli az ifjakat, és a kötet végére azért harcol, hogy Richárd király visszatérhessen a trónra. Hogy kicsoda és hogy jön ide Richárd király? Ha elolvassátok a könyvet, megtudjátok! :-))

Ez egy nagyszerű kalandregény, és mint a szerző köszönetnyilvánításából megtudhatjuk, William idősebb éveit egy újabb könyvben örökíti meg. Nagyon várom, hogy ezt az újabb kötetet is a kezembe vehessem.


Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás