Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

Gábor Felicia - Csángó vagyok

Könyvtárban jártomban mindig megnézem az új könyvek polcát, megnézem, hogy az egyéb, kiemelt polcokon vannak-e olyan könyvek, amiket még nem olvastam, és érdekelnének. Mostanában csak a szakdolim miatti kutatás okán jártam eme kedvenc helyemen, de sajnos mindig el-elcsábultam, sőt odáig fajultak a dolgok, hogy az öcsém könyvtári kölcsönzőjegyére is hoztam ki könyveket. Sőt még az övét is teljesen "leterheltem".

A facebookos oldalamon feltettem a kérdést, hogy a hamarosan írandó bejegyzések közül melyik könyvről szóljon az első. Két drága emberke szavazása nyomán Karen Marie Moning Rossz hold kelt fel c. könyve győzött, és most arról kellene írnom.

Ennek ellenére írok most Gábor Felicia könyvéről, azon egyszerű oknál fogva, mert mennem kell délután a könyvtárba, és vissza kell vinnem. Így bocsi lányok, első lett Felicia, utána már tényleg jön Moning, majd az Outlander 2. :-))

Szóval ez a könyv, a Csángó vagyok, valami megmagyarázhatatlan okból vonzott, vonzotta a kezemet, hogy emeljem le a könyvtár polcáról, és vonzotta a szívemet is. Nem tudom megmondani, hogy miért. Talán mert érdeklődöm a csángó hagyományok iránt, szeretnék elmenni Csángóföldre is. Erdélyben sokszor jártam már, vannak ott barátaim, akik mindig nagyon hiányoznak, ha egy ideje már nem jártam náluk. (ahogy most is) De a csángó falvakig még sosem jutottam.

A rukkolán is happoltam egy csángó népszokásokkal kapcsolatos könyvet, alig várom, hogy megérkezzen végre, és most itt van Gábor Felicia könyve, ami talán memoárnak, önéletrajznak tekinthető, de ebben nem vagyok olyan nagyon biztos.

A képen a szerző szerepel, a forrás pedig itt található.

Mindenesetre nagyon hamar kiolvastam, és mikor végeztem vele, egy ideig csak néztem ki a fejemből, nem is tudtam más olvasmányba kezdeni, annyira bennem volt még Felicia mint kicsi lány, mint iskolás a messzi csíkszeredai iskolában, amiért küzdött,  s mint felnőtt ember.

Nagyon szépen ír, megható olvasni a "szenvedéseiket" a szegénységük miatt, és az a legérdekesebb, hogy ezt ők nem is fogták fel "szenvedésként". Egyszerűen szegények voltak, kevés dologra jutott pénz náluk, így sok mindent ami esetleg luxusnak számíthat, nem is ismertek, így nem hiányzott nekik.

Nem volt könnyű olvasmány, főleg azért, mert tele volt párbeszédekkel Felicsi édesanyjával, nagyapjával, apjával, s ők mind mind csángóul beszéltek. Szép lassan kellett olvasnom ilyenkor a sorokat, hogy megértsem, miről is van szó. Persze sikerült.

Tetszett ez a könyv, pedig "csak" egy lány életét meséli el, elsősorban a múltra koncentrálva, s kevésbé a jelenben. De épp ez volt benne a jó. Megismerhettük belőle a csángó nép kultúrájának egy darabját, a mindennapi életüket, mely bizony nehéz.

Akit a téma egy kicsit is érdekel, az mindenképpen olvassa el a művet, s ha bele akarna jobban merülni a csángó nyelvbe, akkor a kötetben még egy rövid szótárat is találhat.

A kötet adatai:

Kiadó: Hargita Kiadóhivatal

Kiadás helye: Csíkszereda

Kiadás éve: 2008

Borító: Keménytáblás, fűzött

Oldalszám: 173 p

ISBN: 973-868-769-1

Forrás: könyvtár

Olvassátok el a Csángó himnuszt is, amely megtalálható Felicia könyvének legelején is:

"Csángó magyar, csángó magyar
Mivé lettél csángó magyar
Ágról szakadt madár vagy te
Elfeledve, elfeledve.

Egy pusztába telepedtél
Melyet országnak neveztél
Most se, országod se hazád
Melyet országnak neveztél

Idegen nyelv beborít, nyom
Olasz papocskák nyakadon
Nem tudsz énekelni, gyónni
Anyád nyelvén imádkozni.

Én Istenem hová leszünk,
Gyermekeink, s münk elveszünk
Melyet apáink őriztek
Elpusztítják szép nyelvünket.

Halljuk áll még Magyarország
Úristenünk Te is megáld,
Hogy rajtunk könyörüljenek,
Elveszni ne engedjenek.

Mert münk is magyarok vagyunk,
Még Ázsiából szakadtunk,
Úristen sorsunkon segíts,
Csángó magyart el ne veszítsd!"

Margaux Fragoso - Csak ha te is akarod

Ugye tudjátok, hogy könyvhét van...végre, már nagyon vártam, annak ellenére, hogy sajnos nem tudok ott lenni. Bár vasárnap megyek a főváros felé, de csak azért, hogy hétfőn reggel frissen és üdén részt vehessek a régen (nem) várt pszichológia szigorlatomon. Tudnék kimenni ugyan a Vörösmarty térre vasárnap, de nem lehet, tanulnom kell. Sajnos.

De azért, mert nem tudok ott lenni, arra gondoltam, hogy a tanulás közti kikapcsoló szünetekben könyvekkel foglalkozom. Olvasok pár oldalt, írok egy-egy bejegyzést.

Mivel a Facebook-on már írtam pár sort a Csak ha te is akarod című könyvről, úgy döntöttem, hogy megírom gyorsan a véleményemet róla. Mert véleményem az volt, sőt most is gyakran forog a gyomrom, ha a kötetben leírtakra gondolok.

Na kezdjünk is bele.

Leszögezem még itt az elején, hogy ez egy igaz történet, egy fiatal lány volt olyan bátor, hogy kiállt a világ elé a történetével, kockáztatva a megbélyegzést, és azt, hogy esetleg összesúgnak a háta mögött.

Szóval a főszereplő Margaux egy kicsi, 7 éves kislány, akinek nagyon ellentmondásos a kapcsolata a szüleivel. Ha ugyan azt, ami van "köztük" kapcsolatnak lehet nevezni, mert szerintem igencsak elhanyagolták..., ráadásul egyik alkoholista a másik pedig pszichiátriai beteg. Nem épp szerencsés családi háttér egy kicsi gyermek számára. A másik főszereplő, Peter, egy 51 éves férfi, aki látszólag kiegyensúlyozott, konszolidált életet él. A két főszereplő élete egyszercsak találkozik, és elkezdenek beszélgetni. A kislány aranyos, barátkozó, a férfi kedves és barátságos, szívesen beszélget a gyerekkel. Meghívja a szüleivel együtt magához és a családjához, persze Margaux anyja kapva kap az alkalmon. Az apja nem igazán lelkesedik a gondolatért.

A szerző...Forrás: www.libri-kiado.hu

A látogatásokból heti két alkalommal rendszeres ott lét lesz. A kislány és a férfi egyre közelebb kerül egymáshoz. Előbb lelkileg, majd sajnos testileg is, s mindez tulajdonképpen az "édes"anya jelenlétében történik. A kicsinek egyre természetesebb lesz, hogy Peter, az ő jó barátja szájon puszilja, simogatja itt-ott...stb. Az apának feltűnik talán valami, de lehet, hogy csak féltékenységből tiltja el Margaux-t Petertől, akik nagyon nehezen viselik az elválást. Aztán persze minden tiltásnak vége szakad, és újra találkoznak. Ekkor már Peter nem éri be holmi simogatásokkal. Egyre többször mondja, hogy szerelmes a kislányba, egyre többet és többet akar tőle, de persze mindezt elég furfangosan teszi...úgy adja elő a dolgokat, hogy a gyereknek ne nagyon legyen választása, vagy ha nemet mond, akkor ettől érezze rosszul magát, és végül úgyis igent mond...

Borzasztó, ahogy a férfi szépen felépített stratégia szerint halad, melyből nem maradhat ki természetesen az orális szex sem, s amikor olvastam Margaux visszaemlékezését arról, hogy először hogy vette rá erre a mutatványra, tényleg sarokba dobtam a könyvek egy pillanatra. Borzasztó. Főleg az, hogy a gyereket rá tudta erre venni. Aztán persze később sor került másra is születésnapi "ajándékként". Időközben mentem az évek, és a viszony konkrétan 15 évig tartott, addig, míg Peter öngyilkos nem lett...

Nem sajnáltam.

Furcsa volt egyébként olvasni, hogy mikor kamasz lett Margaux, akkor a vak is láthatta, hogy Peter már nem akarja őt annyira...hát persze, mert pedofil, mert csak a kicsi lányokra gerjedt (szerintem), de a lány nagyon próbálkozott. Én ezt el sem tudom képzelni, és ekkor már úgy éreztem, hogy M. sem teljesen ép, hogy egy közel hatvan éves fickóval tart fenn szexuális kapcsolatot. Hiszen 16 évesen azért már befejezhette volna. Érdekes volt az is, hogy a szerző gyakorlatilag mindenért a szüleit hibáztatta, azért is, mert ezt történt vele. Én azt gondolom, hogy a szülők is benne voltak nyakig, de nem kell felmenteni Petert a tettei alól, de még maga Margaux is hibás volt, persze akkor, amikor már meg tudta ítélni azt, hogy nem helyes amit tett, de ő mégis tette, engedte...

Minden szülőnek el kellene olvasnia ezt a könyvet, mert érdekes, szívszorító, és sok mindenre rávilágít. Nagyon kell vigyáznunk a gyermekeinkre, és tudom, hogy nálunk nem történhet meg ilyesmi, mert mi figyelünk a lányunkra...Úgyhogy a pedofilok ezt vegyék figyelmeztetésnek!!!

Viccet félretéve nehéz erről a kötetről írni, mert számomra nagyon negatív témát dolgoz fel, de emellett tetszik is. Mármint a könyv, és az, hogy a szerző felvállalta a történetét.


Maga a könyv egyébként fizikailag szerintem csodaszép. Kemény táblás, védőborítóval ellátott kiadvány, a Nyitott könyvműhelynél jelent meg 2011-ben.

Köszönöm szépen a Libri kiadónak az olvasás lehetőségét!

Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás