Nem túl régen ismerkedtem meg David Servan-Schreiberrel, aki agykutató, pszichiáterprofesszor, egyetemi oktató. Sajnos csak volt...31 éves korában diagnosztizáltak nála egy agydaganatot, mely feladta neki a leckét. Sokat küzdött, volt idő, mikor úgy tűnt, hogy győzött, de sajnos a betegség újra felütötte a fejét, és David elveszítette a küzdelmet. Személyével egy értékes embert veszített el a világ. Amikor először olvastam tőle, akkor teljesen magával ragadott a személyisége, életszemlélete, élni akarása...az utolsó könyvét tanulmányoztam, a Búcsúzni többször is lehet címűt. A könyv kiadás után ment el...

Már akkor tudtam, hogy mindent el szeretnék olvasni, amit csak írt, így nagyon vágytam a Rák ellen c. kötetére, melyhez volt szerencsém hozzájutni. Jó ideje elolvastam már, de csak most álltam neki, hogy írjak is róla. Most, amikor már harmadszor forgatom. Ebből is látszik, hogy valóságos Biblia lett belőle. A rák elleni életmód és az egészséges életmód bibliája. Legalábbis nekem, de szerintem, ha más is olvasná, ugyanígy érezne. Talán nem véletlen, hogy a kötetet 33 nyelven adták ki, és több mint egy millió eladott példány van belőle világszerte.

A borítóján azon kívül, hogy David képét láthatjuk, van egy mondat, amit mindenkinek eszébe kéne vésnie:

"Mindannyiunkban vannak rákos sejtek. De nem mindenki lesz rákos."


Én hiszek ebben, és próbálok eszerint élni. A rák nem örökölhető betegség, azonban a hajlam örökölhető. Ezt mondta nekem egy orvos, miután édesanyám meghalt. Ezzel talán figyelmeztetni akart. Bár ha nem mondja, attól én még óvatos vagyok. Szeretnék mindent megtenni annak érdekében, hogy nálam ne üsse fel a fejét ez a kegyetlen betegség.

Nem vagyok orvos, ezért nem szeretnék orvosi szakkifejezésekkel dobálózni, mert úgyis bárki bele tudna abba kötni. Inkább csak az érzéseimet írnám meg a könyvvel kapcsolatban, illetve arról beszélnék, hogy mi mindent tanultam Davidtől.

A könyv azért is tetszett, mert nagyon sokat ír a szerző magáról, hogy hogyan élt azelőtt, hogy beteg lett volna, és hogy dolgozta fel azt, hogy végülis ő is "beállt a sorba" Ez nem jó dolog, de valahogy mégis vigaszt nyújthat a betegeknek, hogy a rák nem válogat. Gondolom mindenkinek, aki csak beteg, megfordult a fejében, hogy "Mért pont én??". Na ebből a könyvből ők is láthatják, hogy a betegség nem válogat. Megtámadja az egyébként is betegeket, és az egészségeseket, az időseket és a fiatalokat, a gazdagokat és a szegényeket, az orvosokat és az egyszerű munkásokat is.

A könyvben sok szó esik a statisztikákról, érdekes látni, hogy azok hogyan alakulnak. Viszont az egyik kedvenc fejezetem az, ami a rák gyenge pontjairól szól. Érdekes, ismeretterjesztő és érthető mindaz, amit David megoszt velünk. Sőt még egy egérrel is megismertet, aki folyamatosan túléli a rákos daganatot, aki tulajdonképpen túléli a rákot. Nagyon hasznosak voltak számomra azok a táblázatok, ahol a szerző pontról pontra összeszedi, hogy mi az ami küzdésre ösztönzi az immunsejtjeinket, és mi az, ami hátráltatja a működésüket. Hogy mi mindent tehetünk a mindennapi életünk folyamán, hogy mit fogyasszunk, és mit ne. Mindezt annak a tükrében, hogy hogy segítsünk önmagunkon és az esetleges küzdelmünkben. Az meg, hogy egy teljes fejezetet szán David a rák ellen ható élelmiszereknek, csak hab a tortán.

De nem csak az étkezéshez nyújt segítséget a kötet, hanem az életmódhoz is. Elmondja, hogy miben lenne jó változtatni, és mit kellene tenni ahhoz, hogy a betegség ellen hatékonyabban felvehessük a versenyt. Persze saját példáján keresztül tanácsot ad abban is, hogy miképp mondhatjuk el a családunknak, barátainknak a rossz hírt, ha az már bekövetkezett. Nagyon jó, hogy rengeteg példával mutatja az utat.

Én azt mondom, hogy érdemes volna mindenkinek elolvasnia. Betegnek, egészségesnek egyaránt. Ha pedig már betegek vagyunk, nem szabad homokba dugnunk a fejünket, hanem ötvözni kell a hagyomásnyos orvoslást a keleti tanokkal. Hiszem, hogy ettől nagyobb sikert várhatunk...

Davidtől sokféle félelemről olvashatuk könyvéből. Az egyik, ami nagyon megfogott, a következő:

"A félbehagyott történetektől való félelem:

A halál az utolsó utazás. Csak akkor távozhatunk békében, ha elbúcsúztunk. De sajnos nagyon nehéz becsukni a könyvet az utolsó oldal előtt, lemondani a beteljesületlen vágyakról, az utazással kapcsolatos álmokról vagy a valaha fontos, mégis túl hamar megszakított kapcsolatokról...."

A szerző könyvével nagyszerű örökséget hagyott ránk. A kételkedők mondhatják, hogy hiába dolgozott ki egy rendszert ez az ember, mégis meghalt. Ez így van, de az életét meghosszabbította, és mindent megtett azért, hogy tartalmasan éljen. Ez nagyon fontos, és ez kell, hogy lebegjen a szemünk előtt. Hogy mindent megtettünk...

A könyvért hálás köszönet illeti meg a Park könyvkiadót.

A kötet adatai:

Eredeti cím:Anticancer: A New Way of Life

Fordította: Gyárfás Éva

Kiadó: Park Könyvkiadó

Kiadás éve: 2009

Oldalszám:354 p

Borító: füles, kartonált

ISBN:978-963-530-829-3

Fogyasztói ár:3500 ft (De a kiadó honlapján megvásárolhatjátok 2800 forintért is!)

Forrás: recenziós példány, magánkönyvtár

Fülszöveg:

"A szerző tehetséges és ígéretes agykutatónak indult, 31 éves korában azonban kiderült, hogy agydaganata van. Személyes hangvételű, mélyen megindító könyvében nem csupán a rákkal vívott küzdelmét kísérhetjük végig, de tanúi lehetünk annak a gyökeres átalakulásnak is, ahogyan a hagyományos orvostudomány kizárólagos hívéből az embert testi-lelki egységében szemlélő orvossá vált, aki felismerte: testünk természetes védekező rendszereinek sokoldalú mozgósításával igenis leküzdhető (sőt megelőzhető) a rák.

Könyvéből többek között megtudhatjuk:

- hogyan ötvözhetők a hagyományos orvosi kezelések az alternatív gyógyító eljárásokkal
- hogyan állítsuk össze étrendünket úgy, hogy kerüljük a rákkeltő ételeket, ugyanakkor növeljük a rák ellen ható, az immunrendszert erősítő élelmiszerek mennyiségét
- hogyan szűrjük ki környezetünkből a veszélyes anyagokat: rákkeltő háztartási szerek és helyettesítőik
- miképpen küzdhetjük le a rákkal szembeni tehetetlenség érzését, serkenthetjük pszichésen immunrendszerünk erőit, szerezhetjük vissza testi-lelki egyensúlyunkat
- milyen nagy szerepe van a rák elleni védekezésben a testmozgásnak, a jógának és a meditációnak

A szerző magyarázatai világosak és közérthetőek, érveléseit a legfrissebb tudományos adatokkal támasztja alá. Könyve egyszerre személyes hangvételű memoár, nívós ismeretterjesztő munka és önsegítő irodalom.

"A rák elsősorban nem genetikai eredetű – az életmódunkkal függ össze."