Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

Michael Palin - Hemingway nyomában

 

A a két olvasókörrel ezelőtti időben Hemingway volt a téma, s A párizsi feleség c. könyv alapján rendesen előítéletekkel rendelkeztem Hemingwayt illetően. Úgy éreztem, hogy egy morc, nagyképű alak, aki visszaél azzal, hogy nagy író, s falja a nőket, akik mintegy szolgaként követik.

Elhatároztam, hogy sosem fogok Hemingwaytől semmit sem olvasni. Nem fogom azért sem a rajongótáborát gyarapítani. Eddig nem is szegtem meg a magamnak tett ígéretet. Be kellett látnom, hogy H. mint ember és mint férfi, felkeltette az érdeklődésemet, ezért keresni kezdtem a lehetőségét, hogy olvashassak Róla. Nem tőle, hanem kifejezetten Róla. Így akadt meg a szemem Michael Palin könyvén, ami a Hemingway nyomában címmel büszkélkedhet.


Gondolom sokan ismeritek Michael Palint. Én nem ismertem Őt, holott ő a Monthy Pyton egyik alapítója. Mondjuk sosem szerettem az angol humort, sem a Monthy Pytont. :-)

Ennek ellenére biztos voltam abban, hogy Palin könyve lesz az, amellyel próbálhatok „közelebb kerülni” Hemingwayhez. A könyv egyébként egy TV sorozat kapcsán készült, amikor Michael Palin a modern kori Hemingway rajongó, végigjárja azokat a helyeket, melyek szerepet játszottak az író életében, akiről tudhatjuk, milyen nagy utazó volt hiszen bejárta a fél világot, ha pénze nem volt, akár kölcsönből is.

Jártunk a könyv segítségével a michigani Chicagóban, aztán Olaszországban, Párizsban, Spanyolországban, majd Key West következett, illetve Afrika és Kuba. A végső állomás pedig Ketchum Idaho, ahol Hemingway önkezével vetett véget életének.

Az utazás során közelebbről megismerhetjük Hemingway életét, persze nem részletekbe menően, hiszen ennek a könyvnek nem ez a „feladata”.

És mégis.

Elérte, hogy jobban vágyjak arra, hogy megismerhessem ennek az ellentmondásos férfinek az életét. Nem szépítek…ebben nagyban „segített” az, hogy a könyvben megláttam a fiatal Hemingway fotóját. Hát mit is mondhatnék. Fiatalon igen jó pasi volt. :)

Forrás

Idősebb korában már nem jött be annyira...:-)

Forrás

Azt hiszem hamarosan végre bevállalok Hemingwaytől is valamit.

Ezt az elhatározást pedig Michael Palin könyvének és a Park kiadónak köszönhetem.

Egyébként volt valami, ami nem tetszett a könyvben. :-) De nem az író hibája ez. Hiszen ő nem tehet arról, hogy rosszul voltam a pamplonai bikafuttatás és egyáltalán a bikák jelenlététől. :-) Pedig de szeretnék elmenni Pamplonába... :-)

Mindenesetre olvassátok el, mert nagyon jó könyv.

A kötet adatai:

Eredeti cím: Hemingway Adventure

Ford: Báti Júlia

Kiadó: Park kiadó

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 2008 illetve 2009

ISBN: 978-963-530-8590

Oldalszám: 206 p

Borító: puhatáblás, ragasztott

Forrás: Park kiadótól, hálás köszönet...

Ár: 2900 forint

Fényképek: Basil Paso

Török András - Budapest könyv

Budapest könyv avagy Simplicissimus szerint a világ című kötettel való megismerkedésem után rájöttem, hogy milyen egy igazi útikönyv...

Hát ilyen, mint ez...

Nagyon szeretek utazgatni, már amikor van rá lehetőségem, és rengeteg útikönyvet elolvastam már...ám mindegyikből hiányzott valami...valami plussz, amit most megtaláltam Török András könyvében, és attól tartok, hogy ettől kezdve ez a kötet lesz a zsinórmérték, és ha a mércét nem üti meg az útikönyv, ami a kezembe kerül, már nem is fogom jónak érezni...


Gondolom kiérződik a szavaimból a rajongás...pedig fővárosunkért nem kifejezetten rajongok. Éltem ott, rácsodálkoztam a szépségeire, de jobb vidéken. :-) Viszont nagyon üdítő élmény volt olvasni ezt a könyvet, mert olyasféle helyekre is felhívta a figyelmemet, melyekről még sosem hallottam.

Imádtam, hogy séták is vannak benne, időre leosztva, mikor, hová menjünk, mennyi idő alatt érünk oda, hogy érdemes menni, busszal, lábbusszal, kocsival, szekérrel...stb.

Olyan sok plussz infót adott a kötet a fővárosról, hogy mostanában szoktam villogni velük ilyen-olyan társaságban. :-) Pl. Tudjátok-e, hogy mi a különbség a konflis és a fiáker között? :-) A válasz megtalálható a kötetben, de azért én is megosztom Veletek. :-)

Szóval:

"A konflis egylovas bérkocsi, a fiáker kétlovas, tehát előkelőbb volt."

Persze tudom én, hogy ez pl. nem kifejezetten Budapest - kvíz lehetne, de akkor is érdekes számomra, ahogy az összes többi infó, amelyet megtudhattam.

Képzeljétek el, ez a könyv még olyasféle adatokat is tartalmaz, hogy pl. hol mennyibe kerül egy reggeli kb. Nagyon tetszett. :-) Egy Budapestre utazó vidékinek ez olyan jól eshet, hiszen segít jól elkölteni a pénzét...

Olvashatunk a kötetben 33 olyan dologról is, ami miatt jó budapestinek lenni.  Élvezettel olvastam a felsorolást, melyből a kedvencem "A fogyasztó liliputiak ezreinek látványa a WestEnd bevásárlóközpont tetőkertjéből lenézve a központ belsejébe."

Egyszóval olyasmiket is olvashatunk e műben, melyeket hagyományos útikalauzokban aligha. Épp ezért tetszik olyan nagyon.

Olvasása közben nem csak művelődünk, hanem mosolygunk, nevetünk, tervezgetünk, és megfogadjuk, hogy legközelebb, ha arra járunk, mi mindent fogunk megnézni. Én legalábbis így tettem, és alig várom, hogy legyen arra időm, hogy a szerző által ajánlott sétákat végig mászkáljam, minden általa ajánlott, említett helyre betérjek, legyen szó az egykori Brammer szövetboltról, vagy akár a Láng Téka nevezetű könyvesboltról.

A legeslegkedvencebb részem - nem is én lennék, ha nem ez lenne - a könyvesboltokról szól. Konkétabban Török András felsorolja nekünk azon könyvesboltokat, melyeket mindenképpen érdemes megnézni, még ha nem is esnek útba. :-) Hát persze, hogy legközelebb ezt tervezem fő programnak Budapesten. :-)))

A könyv adatai:

Kiadó: Park Kiadó

Kiadás éve: 2012

Oldalszám: 540 p

ISBN: 978-963-530-976-4

Illusztráció: színes és fekete-fehér illusztrációk

Borító: füles, kartonált

Fogyasztói ár: 4500 Ft helyett most 20% kedvezménnyel, 3600 Ft-ért kapható, de szerintem a 4500-at is simán megéri! :-)

Ismertető a könyvről a kiadó oldaláról:

„Talán Szerb Antal gyönyörűséges könyve, a Budapesti kalauz Marslakók számára 1935-ös megjelenése óta nem jelent meg ennyire egyéni útikönyv a piacon.” Nicholas Parsons, Holmi, 2006

„Könyvedet remeknek és igen olvasmányosnak találtam, s a helyenként felbukkanó „fecsegés”, „belterj”, barátoknak bókolás nekem is kedves gyöngém, l. összes műveimet.”
Térey János szerzőhöz írott levele (írógéppel, az ékezetek kézzel javítva), 2000

Ez a könyv arra való, hogy átadja a szülővárosérzést minden nem budapesti magyarnak, éljenek Magyarország határain belül vagy kívül. Tárgya nem több és nem kevesebb, mint a város- és életszeretet. Budapestet egyszerre kezeli műtárgynak, jó barátnak, élettérnek, élvezeti cikknek, büszkélkedni- és szörnyülködnivalónak. Kedves olvasók, sose felejtsék: ez a város nem csak a budapestieké.

Török András 1986-ban kezdte írni Budapest: A Critical Guide című, sok nyelven, sok kiadást megért könyvét, amely hamar népszerű lett a budapestiek körében is. A kifejezetten magyaroknak szóló Nagy Budapest Könyv első kiadása 1998-ban jelent meg. A jelen, harmadik, teljesen átdolgozott kiadás az eddigieknél sokkal nagyobb figyelmet fordít a modern városra, az ezredforduló óta bekövetkezett építészeti, kulturális és társadalmi fejleményekre. Egyébiránt ez a könyv kollektív alkotás, a szerző az első két kiadás olvasóinak több száz észrevételét szívlelte meg. Az önét is várja, nyájas új olvasó."

Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás