Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

Agave Könyvek áprilisi megjelenései

Az Agave Könyvek  kiadónak van egy szuper kis blogja, ahol rengeteg információ birtokába juthatunk, ha arra vagyunk kíváncsiak, mi minden jelenik meg a kiadó háza táján folyamatosan.

Most is egy hosszú összefoglalót találtam Náluk az áprilisi megjelenések kapcsán. Most innen "idéznék".

Ebben a tavaszi2 hónapban a kiadó két legrégebbi szerzője szerzőjének az életműve folytatódik, méghozzá Iain M. Banks és Philip K. Dick könyvei látnak napvilágot.

Iain M. Banks könyve április negyedikén jelenik meg a Félelmetes gépezet címmel, majd április 11-én James Forrester mutatkozik be, aki egy történelmi krimi szerző, és történetei a XVI. századi Angliában játszódik. (A szerző egyébként dr. Ian Mortimer egy brit történész, a képen)

 

 

 

 

 

 

 

Április végén jelenik meg Philip K. Dick életmű-sorozatának újabb része, Az utolsó szimulákrum c. kötet.

Láthatjátok, hogy elég jó kis könyvek kerülhetnek a kezeink közé. :-)

A Kiadó a Könyvhétre vonatkozólag is csepegtetett nekünk információkat. Azt írták, hogy az alábbi kötetek fognak megjelenni addigra:

- Scott Turow - Ártatlan (Első része az Ártatlanságra ítélve március 7-én érkezik)

- Laurell K. Hamilton - Ezüstgolyó

Amit még tudni lehet, az az, hogy a Könyvhét után a kiadó megjelenteti Neil Gaiman új regényét is, melynek a címe: Óceán az út végén...

Azt hiszem lesz mit olvasni az elkövetkezendő időkben is. :-)

Az eredeti blogbejegyzés itt: Forrás

Laurell K. Hamilton - Elnyel a sötétség

Sok kritikát szoktam olvasni Laurell K. Hamilton Anita Blake sorozatával kapcsolatban, és sokan egyre laposabbnak és egyre 18-as karikásabbnak érzik a történetet, viszont Merry Gentry sorozatát az írónőnek általában nagyon jónak tartják mások. Kevés elmarasztaló írást olvastam a kötetekről.

Én sajnos a hét kötetből csak hármat olvastam eddig, így nem látom teljes egészében és fényben a sztorit, de azok a könyvek, amelyek nekem is megvoltak, mind tetszettek annak ellenére, hogy én inkább Anita Blake mint Merry Gentry rajongó vagyok. :-)


Ez a kötet is nagyon jó volt egyébként, olvasmányos, ahol kellett izgalmas, és még olvastam volna belőle jócskán pár oldalt. :-)

Meredithtel úgy találkozunk újra, hogy kórházban van, s ott próbál pihenni szeretőitől körbevéve, akik mind gyermekei apjai. Fura helyzet, de ebben a világban már csak így mennek a dolgok. Merry egyik pasiját, Fagyot elveszítette, vagyis szarvassá változott, így evidens, hogy nem tudja többet a gyerekek felett az apaszerepet betölteni.

A többi fickó megvan, az életük árán is védelmezik a hercegnőjüket és szeretőjüket, és valahogy mind egybehangzóan állítják, hogy ők közösen az apák, mind szeretik Merryt meg ilyesmi. Nekem ez egy kicsit fals, nem hiszem el, hogy abszoltút nincs meg bennük a "hímekre" oly jellemző versengés...:-)

Én ezekért a fickókért nem igazán voltam oda, az egyetlen, aki egy kicsit is felkeltette az érdeklődésemet, az Sholto, a Sluagh udvar ura, ahol az éjfekete éjrepülők származnak. Ő számomra különleges személyiség és teremtmény.

Egyébként ez az a kötet, ahol kiderül, hogy végülis királynő lesz-e Merryből, és én az elején megtippeltem, hogy igen-e vagy sem, és bizony eltaláltam. Pedig nem nem szokásom kitalálni a végkifejletteket. :-) Egyébként szerintem jól döntött a főhősünk, talán nem is dönthetett volna másként, hiszen szívében és lelkében megvannak a prioritások.

Valahogy, az eddig olvasott könyvekből nem igazán emlékszem Merry nagymamájára, viszont itt a könyvben találkozhattam vele, és meglepő volt számomra, hogy miféle lény. Próbáltam magam elé képzelni, és nem tudom, hogy ment-e, mindenesetre a lény, akit elképzeltem, eléggé elütött a mindennapi teremtményektől. :-)

A könyv most is bővelkedik harcban és indulatokban, mert vagy meg akarják ölni Merryt és a babákat, vagy maguknak követelik Merryt és a babákat, vagy pedig szeretik és védik Merryt és a babákat. :-)

Mindenesetre ez egy olyan rész, ami beillene simán zárókötetnek is. De állítólag nem az, az írónő még tesz hozzá ezt-azt. Kíváncsi leszek, még mi mindent lehet megtudni Merryről és a világáról, mert én már így is úgy éreztem, hogy ez a maximum. Annyira fel van építve ez a világ, és a szerzőnek olyan fantáziája van, hogy nem tudom elképzelni, hogy mit tudna még bemutatni nekünk.

Olvassátok el Ti is!

A kötet adatai:

Eredeti cím:  Swallowing Darkness

Fordította:  Hodász Eszter

Kiadó: Agave Könyvek

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 2012

ISBN: 978-615-504-99-65

Ár: 2980 ft

Borító: puhatáblás, ragasztott

Oldalszám: 343 p

Forrás: kiadótól

Laurell K. Hamilton - Micah

Már nagyon vártam az újabb Anita Blake kötetet Laurell K. Hamilton tollából, s egy picit csalódott voltam, amiért nem egy újabb történettel találkozhatunk. Újabb ugyan a Micah, de nem a sorban következő, hanem egy külföldön már megjelent kisregény, vagy novella, ami persze beleillik Anita kalandjainak sorába.

A kötet főhőse Micah, Anita Leopárdkirály pasija, ahogy azt már a cím is mutatja. Azt vártam, hogy majd jól megismerjük Micah hátterét, történetét, és lesz valami jó kis halottkeltés a történetben.

Szóval az elvárásom ez volt, s mit kaptunk?

A halottkeltés megvolt, de sajnos Micahról nem túl sok új infót tudhattunk meg. Ezt egy kicsit sajnáltam, ennek ellenére tetszett a könyv.


A szerző hozta a megszokott vonalat, Anita továbbra is a legjobb halottkeltő, egy csomó pasija van, és nagyon jó abban amit épp csinál.

A történetben, egy ősi sírkertben Philadelphiában nyugszik egy ember, aki nem olyan régen halt meg, tehát friss hulla, magától távozott el az élők sorából, de nagyon fontos lenne kihallgatnia a rendőrségnek. Anita úgy kerül a buliba, hogy kollégájának a felesége éppen szül, így nem tud dolgozni, a lány pedig tökéletes beugró a halottkeltő szerepére.

Össze is csomagol, és Micahval útnak indul.

Ez az első alkalom, hogy a Leopárdkirály és Anita együtt töltenek egy éjszakát. Persze voltak már együtt, de főként csoportosan :-), így mindkettejüket meglepi a hirtelen együttlét, sőt Anita kissé meg is riad az "intimitás" lehetőségétől. Nem is értem miért...:-)

Szóval Anita és pasija elindulnak, s Micah merő kedveskedésből kivesz egy nagyon drága szállodai szobát kettejüknek, ám Anitánál ez is kiveri a biztosítékot. Nálam meg ez a dolog verte ki a biztosítékot, hogy Anita ennyire nyüglődős, pedig állítólag szereti a pasit.


Mindenesetre azért megoldják a "gondokat" és jól elvannak. :-)

Persze a halottkeltést is megcsinálja Anitánk, s lesz némi meglepetésben része, és nem csak a halottal, de Micah-val kapcsolatban is.

Szerintem jó kis könyv volt ez, de a hangsúly a kis-en van, mivel ez is amolyan kisregény, vagy inkább novella volt, én pedig hozzá vagyok szokva a jó vaskos AB könyvekhez.

Gyűjtőknek és rajongóknak mindenképpen ajánlom, de azoknak is szórakoztató olvasmány lehet, aki szeretnék megismerni Anitát és világát.


A kötet adatai:

A könyv eredeti címe: Micah

Fordította: Török Krisztina

Kiadó: Agave Könyvek

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 2012

ISBN: 978-615-527-20-35

Ára: 2780 ft

Oldalszám: 188 p

Forrás: kiadótól

Richelle Mead - A szukkubusz éjszakája

Ha azt kellene díjazni, hogy ki van leginkább lemaradva a blogja írásával, akkor valószínűleg első helyet érnék el, vagy legalábbis dobogós lehetnék. El nem tudjátok képzelni, hogy a második szukkubuszos könyvem mióta hever az asztalomon olvasottan, s várja, hogy végre írjak róla. Még én sem tudom mióta. :-) De az biztos, hogy gyakorlatilag a megjelenés után már nálam volt, azonnal el is olvastam...csak hát...:-)

Mindenesetre most magam elé húztam négy könyvet, hogy ezekről bizony sürgősen, még karácsony előtt írok, így talán behozom magam kissé.


Én olvastam Richelle Mead első könyvét a mi szukkubuszunkról, Georgina Kinkaid-ről  (Valamiért mindig Kevin Kinkirk jut eszembe róla, a Hetedik menyország dögös rendőrje, tudjátok, Lucy Camden férje...:-)) szintén a megjelenésekor olvastam, és nagyon megtetszett az a világ, amit Richelle hőseinek megálmodott. Tetszett, hogy szukkubusz a főszereplő, hogy kisördögök, angyalok, vámpírok és valós emberek is szerepelnek benne. Valahogy egy mix a történet, de mégis van benne rendszer.

Ebben a kötetben végre ismét találkozhatunk Georginával, aki szerelmes. Legalábbis azt hiszi, hogy az. Pasija Seht Mortensen a regényíró, akivel nagyon oda vannak egymásért, de nem teljesedhet be a szerelmük, mert hát mint tudjuk, a szukkubuszok a szexből nyerik az energiájukat, és egy-egy jól sikerült szeretkezés akár évekkel megrövidíthetné Seth életét. Ezt persze G. nem szeretné bevállalni, sőt már attól is lelkiismeret furdalása van, hogy belement egy komolyabb csókba, amitől némi életerő átszállt Sethből Georginába. Mit tehet ilyenkor egy szerelmes szukkubusz? Hát akármennyire is rosszul érzi magát tőle, máshol néz áldozat után, ott jól belakmározik, magyarul lefekszik mással is. A pasijával meg maximum összebújva alszanak, de még ez is veszélyes lehet, ha elkapja őket a hév meg a szenvedély. :-)

Georgina persze folyton folyvást töri a fejét a megoldáson.

Közben Seattlebe érkezik egy régi barátja, az incubis Bastien, aki konkrét céllal jött. El kéne csábítania egy nőt, bizonyos Dana-t, aki nem csak bigott, de TV sztár is. Az ügy azonban nehézkesnek tűnik, hiába segít be Georgina is az incubusnak. Ez a Dana bizony titkol valamit...A könyv végére azt is megtudjuk, hogy mit, bár én ezt kivételesen előbb kitaláltam. :-)))

Bastien egyébként nem csak arra törekszik, hogy Danat csábítgassa, de azért kisebb feladatokban is jeleskedik, ráadásul Georginát meglepő élményben részesíti, amitől a szukkubusz rájön, hogy hogyan és miként tudja majd kielégíteni Seth iránti vágyát.

A könyv számomra továbbra is pörgős, vidám és szórakoztató volt, érdemes volt foglalkoznom vele, és ha nem lenne meg nekem, biztos, hogy kérném karácsonyra! :-)

A kötet adatai:

Eredeti cím:  Succubus on Top

Fordította: Török Krisztina

Kiadó: Agave Könyvek

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 2012

ISBN: 978-615-504-998-9

Borító: puhatáblás, ragasztott

Ára: 2980 ft

Forrás: kiadótól

Dan Simmons - Endymion

Nagyon sokat olvastam már Dan Simmonsról. Hogy milyen jól ír, hogy milyen szuper és szórakoztató könyveket ír... Na erre kíváncsi lettem, szerettem volna magam is meggyőződni Simmons íráskészségéről. :-))

Az Endymion Simmons tetralógiájának harmadik kötete.

Az első kettő, a Hyperion és a Hyperion bukása. Természetesen egyik kötethez sem volt szerencsém, de gondoltam, talán így is érteni fogom a történéseket.

Elkezdtem olvasni, és rájöttem több dologra is. Az első és legfontosabb az volt, hogy azért kellett volna előzménynek az első két kötet. Legalábbis nekem. A második megvilágosodásom az volt, hogy én nem szeretem a sci-fit. :-) Eddig sem szerettem, ezután sem fogom, ennek ellenére érdekes  és szórakoztató olvasmányban volt részem. Ha lehetőségem adódik, mindenképpen elolvasom majd a két előző történetet, és újra majd az Endymiont.

Amikor a kezembe fogtam a kötetet, kissé megrémültem... vastag volt...hiszen egyhén féltégla a kötet, pontosan 615 oldalas, és tényleg ijesztő egy ekkora könyv, ha nem az én "stílusomban" íródott. :-)


A Hyperion és a Hyperion bukása c. kötetekben a 29. században indul el 7 ember a távoli bolygó felé. Egy pap, egy katona, egy költő, egy tudós, egy nyomozó, egy templomos kapitány és egy diplomata indul el, hogy egy félig gép szörnyeteg elé járuljon.

Eljött a világegyetemben lakók életének fordulópontja, amikor a Végső Intelligencia romlásba taszíthat mindent.

Mostani kötetünkben teljes a káosz. Endymion egy elítélt gyilkos, aki a Hyperionon született, és 28 éves korában elkövetett egy bűncselekményt A "gyilkosság" miatt, amelyet "elkövetett" börtönbe vetik, ahol másnap kivégzés várja. Azonban felkeresi őt valaki, akinek a segítségével megmenekül a biztos haláltól, hogy egy bizonytalan végkimenetelű és veszélyes küldetésbe kezdjen. Rábíznak egy 12 éves gyermeket, Aenea-t, az ún. Új Messiást, akinek a testőre lesz. Fontos üzenetet kell átadnia neki, aminek a jelentőségét csak később értettem meg. Aeneat a Pax is üldözi, úgyhogy nagy kaland veszi kezdetét.

Időn és téren keresztül vándorolnak, s segíti őket egy Android. Kell is a segítség, hiszen Shrike, a gyilkológép követi őket, a gyermeket akarja elkapni, és ezzel kívánja ellehetetleníteni az Univerzum sorsát.

Érdekes, izgalmas könyv, és a sci-fi kedvelőknek a Bibliája is lehet.

A kötet adatai:

Kiadó: Agave Könyvek

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 2012

ISBN: 978-615-504-9934

Ára: 3480 ft

Fordította: Huszár András

Borító: puhatáblás, ragasztott

Forrás: kiadótól

Jeff Lindsay - Dupla Dexter

Hétfővel megkezdődik a szakdolgozatos hajrám, ami azt jelenti, hogy össze kell kapnom magamat, el kell készítenem a maradék, eddig még kimaradt dolgokat a dogába, táblákat gyártok, interjút készítek, formázok. December 14-ig készen kell lennie cakkumpakk. Kötve, cd-re írva...stb. Úgyhogy van mit csinálnom, annak ellenére, hogy a lábléces szövegeken kívül is van már szóközökkel 82.954, szóközök nélkül 71.778 karakterem, úgyhogy egészen jól állok. Azonban a jövő hétre elegendő bejegyzést kéne most írnom, ami nem tuti, hogy sikerülni fog, de azért megpróbálom. :-)

Sosem szoktam nézni a TV-ben a Dexteres sorozatot, pedig úgy hallottam, hogy sikerrel vetítik/vetítették...(nem tudom, most fut-e)

Dexterről írt Jeff Lindsay könyvsorozatról is csak annyit mondhatok, hogy egy kötetet olvastam belőle, a Dexter dicsfényben címűt, ami nagyon tetszett, szórakoztató volt, így ezt a számomra második részt is szívesen vettem a kezembe.

Előző Agave Könyvek gondozásában megjelent Dexter-könyvek az alábbiak:

- Dexter dühödt démonai

- Drága dolgos Dexter

- Dermedt dacos Dexter

- Dexter darabokban

és a már említett

- Dexter dicsfényben.

Szóval ez a rész is hozta azt a hátborzongató humort és kalandot, amit már "kedvenc" éjszakai sorozatgyilkosunktól, nappal pedig vérfoltelemzőként dolgozgató Dexterünktől várhattunk.

Mostanában gyenge lehet az idegzetem, mert már mindjárt a könyv elején kishijján lefordultam a székről, amikor Dex becserkész magának egy pasit, hogy most akkor őt szépen elteszi láb alól. A fickó egy undorító pedofil és gyilkos, úgyhogy nem épp szánnivaló teremtménye a Földnek. Nem is ezzel volt a gondom, hanem azzal, mikor megismertük a kisgyermekekről szóló gondolatait...

Mondjuk ezt már tényleg megszokhattam volna, mert az előző kötet nagyrészt teljesen kiverte nálam a biztosítékot.

A lényeg lényege, hogy Dexter elvégzi a "rá mért" melót, úgy ahogy azt kell, de közben valami malőr történik.

Sőt nem is kicsi malőr...

Úgy érzi, hogy valaki megláthatta a tevékenykedését...

Pár napig izgul, majd eldönti, hogy ő, Dex, majd elébe megy a dolgoknak, és ő fogja előbb megtalálni és "elintézni" a "kukkolót". Nagyon nem szeretne ugyanis lebukni. Ezt senki sem szívesen tenné, főleg, ha van két nevelt gyermeke és egy egynéhány hónapos kis töpörtyű kislánya, aki miatt érdemes élni. Szabadon, és nem a rácsok mögött.

A kötetben persze hemzsegnek a megoldásra váró ügyek, úgyhogy Dexternek nem csak a saját "démonával" kell megküzdenie, aki lemásolja a gyilkossági módszereit, hanem a munkahelyén is helyt kell állnia.


A könyv adatai:

Kiadó: Agave Könyvek

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 2012

Eredeti cím: Double Dexter

Fordította: Farkas Veronika

ISBN: 978-615-504-9927

Borító: puhatáblás, ragasztott

Oldalszám: 343 p

Ár: 2980 ft

Forrás: kiadótól

Rory Clements - Bosszúálló

Nagy rajongója vagyok William Shakespeare munkásságának, úgy két évvel ezelőtt sikerült is beszereznem egy Shakespeare összes kötetet, bár használtan, de gyakorlatilag ki sem nyitott állapotban, melyben a nagy író összes, de tényleg az összes műve benne található, és ráadásul még gyönyörű is a könyv, nem csak hasznos a számomra. Lényeg az, hogy szeretem. :-)

Az Agave Könyvek kiadó gondozásában nem régen jelent meg a Bosszúállók, és szerettem volna elolvasni, bár már ezelőtt megjelent egy kötet a sorozatban, a Mártír, melyet szintén Rory Clements írt.


Hogy ennek a könyvnek mi a köze a bevezetőmben említett William Shakespeare-hez? Csak annyi, hogy Rory Clements könyveinek főhőse nem más, mint W.S. testvére, John, aki nyomoz, és akit nagyon megszerettem Clements történelmi krimije olvasása után. Olyan nagyon, hogy szeretném majd az első kötetet, a Mártírt is elolvasni, és minden ezután következő könyv is kell az írótól.

Rory Clements ügyben is szűz voltam.

Eddig minden Rory, akit ismertem, annak Rory Gilmore volt a neve....:-) Na de most elmondhatom, hogy végre "ismerek" egy másik Rory-t is, aki férfi, és aki a Bosszúálló c. kötetéért elnyerte az Ellis Peters-díjat, ami a legjobb történelmi kriminek jár minden évben. Nem csodálkozom, hogy megkapta, ugyanis, én eddig kizárólag Agatha Christie rajongó voltam, majd jöttek a skandináv krimik és íróik, de ezeken kívül nem igazán olvastam, csak néha napján egy-egy krimit. De ebbe a történetbe beleszerettem. Tetszett, hogy fordulatos, hogy pörgős, hogy olvasás közben gyakorlatilag az 1592-es évben érzem magam, érzem a szagokat és illatokat, hallom a kerekek "zúgását" (nem tudom, mit csináltak akkor a kerekek...csattogtak?) A szerző annyira jól ír, hogy az ember teljesen beleéli magát a történetbe.

Eddig még csak a körítésről írtam, szó sem esett a sztoriról, csak a főhősről. Azért néhány szóban ezt is ismertetném, hiszen fontos része a könyvnek. :-)

John Shakespeare (párszor mellékszereplőként egyékbént feltűnik a nagy kedvencem William is. :-))) jelenleg (1592-ben járunk) iskolamesterként keresi kenyerét, és él viszonylagos békében, amikor egy napon felkeresik, és egy szinte megoldhatatlannak tűnő ügyben kérik a segítségét. Azt túlzás volt állítanom, hogy a segítségét kérik, mert inkább azt kellett volna leírnom, hogy követelik...Mindenesetre ott a feladat, melyet Shakespeare Uramnak meg kell oldalnia. Hogy mi is ez? Roanoke szigetére vitt egy hajó egy sereg telepest, akik aztán szőrén szálán eltűntek, szinte minden nyom nélkül, majd egyesek látni véltek egy hölgyet London utcáin, aki a telepesek között volt, s most nem tudják mire vélni felbukkanását. Ám Londoban nem egyszerű felkutatni egy olyan nőt, aki nem akarja, hogy megtalálják, s így Johnnak nincs könnyű dolga. Már csak azért sincs, mert kétfelé "szolgál", egyrészt Essex grófjának dolgozik, másrészt viszont Sir Robert Cecil is számít a munkájára.

John meg is tesz mindent a siker érdekében, pedig már a családja élete is veszélyben forog, úgy a testvére William élete, ahogy a közvetlen vele együtt élő családtagjainak élete is.

Ahogy már írtam, a könyv tele van fordulatokkal, cselszövésekkel, izgalmakkal, persze némi szerelem is helyet kap a kötetben, és rengeteg gyilkosság, halál is felbukkan.

Nem is tudom megmondani kinek ajánlom inkább... mert bizony ezt a kötetet szívesen olvassa majd minden bizonnyal idős és fiatal, nő és férfi egyaránt...

A kötet adatai:

Eredeti cím:  Revenger

Fordította: Török Krisztina

Kiadó: Agave Könyvek

Kiadás éve: 2012

Kiadás helye: Budapest

Oldalszám: 465 p

ISBN: 978-615-504-9910

Ár: 2980 ft

Borító: puhatáblás, ragasztott

Forrás: Kiadótól

Baráth Katalin - A borostyán hárfa

Elég sok kötetet olvastam már az Agave Könyvkiadó jóvoltából, és őszintén szólva jobban favorizáltam a külföldi írókat. Talán valami ostoba előítélet miatt? Nem tudom. Mindenesetre Baráth Katalinról annyi sok jót olvastam, hogy épp ideje volt megismerkednem az ő munkásságával is. Jobb később mint soha, nem igaz?

Hogy mit lehet az írónőről tudni?

Hát ezeket az infókat pl. amelyek forrása az Agave Könyvek oldala:


"Baráth Katalin 1978-ban született.
Gyerekkorát Magyarkanizsán töltötte, amely város az utóbbi száz évben legalább hat különbözô államalakulathoz tartozott, anélkül, hogy egy centimétert is mozdult volna. Azóta, hogy elvégezte a történelem és magyar szakot az ELTE bölcsészkarán, reklámszövegíróként dolgozik Budapesten.
Első, felnőtteknek írt regénye  A fekete zongora, amely kivételes sikert aratott mind a kritikusok, mind az olvasók közt. Tervei szerint az olvasók még számos könyvben olvashatnak Dávid Veronról."

Én két Baráth Katalin kötetről maradtam le eddig, mégpedig A fekete zongoráról és A türkizkék hegedűről. Nagyon sajnálom mindezt, úgyhogy igyekszem majd pótolni az elmaradásaimat ez ügyben.


Mindebből látszik is, hogy az első Baráth könyvem A borostyán hárfa volt. Nem gyakran van ez így, de tulajdonképpen gyakorlatilag az első két oldal után tudtam, hogy szeretni fogom a történetet és az írónőt mindenek előtt.

Imádtam a stílusát. Olyan különlegesen ír...egyszerűen ott érzem magam 1912 karácsonyán én is, ahol a történet kezdődik. Mindig is vágytam a világháború előtt élni, s tudni, hogy hogyan léteztek az akkori emberek. Hát ebből a kötetből sok mindent megtudhattam a régi Ókanizsáról, hiszen főhősünk Dávid Veron, a fiatal zsurnaliszta innen szakadt el a fővárosba.

Több alkalommal is megoldott már bűnügyeket, valahogy vele született érzéke van az ilyesmihez. Nagyon tetszik az észjárása, ahogy próbálja ellesni a "nagyoktól" a nyomozás taktikáját.

Mert hogy Veronnak ismét nyomoznia kell.

Hazaérkezik Ókanizsára, s kiderül, hogy az egykori udvarlója nősülni készül... Ez persze nem igazán tetszik hősünknek, de próbálja ellenérzéseit leplezni, több-kevesebb sikerrel. Azért Pistának a lovagnak megmondja a véleményét amolyan Veronos stílusban.

Mint később kiderül, kár volt "elárulni" az érzelmeit az üggyel kapcsolatban, mert tragédia történik a menyasszonnyal. Konkrétan meghal, és hogy, hogy sem, de Veron is gyanúsított lesz...

Ez nem tesz túl jót a reputációjának, de azért nekilát a nyomozásnak, hátha ismét mellé szegődik a jószerencse és kiderítheti, hogy mi történt...

Azt gondolom, hogy mindenkinek élvezetes olvasmány lehet Baráth Katalin bármelyik írásműve, és megéri elolvasni,  hiszen új kedvenceket avathatunk mint az írónő, mint pedig a főhős, Veron személyében.

A könyv adatai:

Kiadó: Agave Könyvek

Kiadás éve: 2012

ISBN: 9-786155-049750

Ár: 2980 ft

Borító: puhatáblás, ragasztott

Forrás: kiadótól

C.J. Sansom - A bosszú nyilai

Csütörtökön azt hiszem, nagy vagányan megígértem a facebook-on, hogy én aztán most már minden nap, nap mint nap írok legalább egy postot, hogy a nagymértékű lemaradásomat behozzam. A nagy ígéretre ráadásként aznap meg is írtam három bejegyzést. Jött a péntek, és nullára futottam...:-) Aztán utána még inkább...Megbízhatatlan vagyok, igaz? Ezért is álltam neki most mindenképpen írni, és Sansom új könyvét választottam az írásra, A bosszú nyilait. Ennek is több oka van. Az első az, hogy nagyon tetszett, és szeretem a történelmi jellegű regényeket, a második az, hogy már jó pár hete elolvastam, de nem került sor az elmúlt időszakban felsorolt okok miatt az írásra.

Szóval Sansom...már találkoztunk egyszer az Agave Könyvek egyik sikerszerzőjével. Sajnos csak egyszer, de más már többször is olvashatott tőle könyvet, hiszen az írótól már megjelent a Kard által, a Sötét tűz, Az uralkodó és az Apokalipszis is. Nekem az első regényem az Apokalipszis volt, és azzal meg lettem győzve. ("jó magyarosan" mondva. :-))

Nagy boldogan fogtam most bele A bosszú nyilaiba, főleg mert az is tetszett, hogy jó vaskos kötetet kaptam kézben. Pontosabban 613 oldalasat. Az is tetszett, hogy a kötet bár egy sorozat részének számít, mégis olvasható önmagában is, s ez így volt az Apokalipszissel is szerencsére.


Eme mű főhőse ismételten az a Matthew Shardlake, akit már régebben is megismerhettünk, s ő ismételten nyomoz különféle ügyekben, melyek során egyre veszélyesebb kalandokba bonyolódik hősünk, sokszor az élete is veszélyben forog. Mivel történelmi háttérbe ágyazott krimiről van szó, így szót kell ejtenem erről a háttérről is. A sztori 1545 nyarán játszódik, amikor VIII. Henrik (az én kedvenc angol királyom...:-) Nem mintha valami nagyon szimpatikus lenne, de mégis szeretem.) uralkodik a szigetország trónján. Előzőleg Franciaországot támadta, a franciák pedig viszont támadnának. A király és csapatai a Portsmouth-i kikötőben várja az ellenség hadiflottáját.

Matthew pártfogója Parr Katalin, Henrikünk felesége, s ő adja a férfi számára azt a megbízást, melytől a életveszély mindennapossá válik számára.

A történet valahogy lassan indul be, de ahogy Shardlake egyre közelebb kerül a nyomozásban a megoldáshoz, egyre izgalmasabbá válik. Az biztos, hogy azok az olvasók, akik szeretik a történelmi témájú köteteket, ez a könyv telitalálat lesz, hiszen rendkívül sok mindent megtudhatunk az akkor történtekről, betekintést nyerhetünk, a királyukért harcolni kész sereg mindennapjaiba is, azon kívül, hogy Shardlake személyében megismerünk egy zseniális "nyomozót".

Egyszóval ajánlom mindenkinek, hogy mélyedjen bele Sansom munkásságába. Érdemes.

Néhány infó pedig a szerzőről, az Agave Könyvek honlapjáról kimásolva:


"C. J. Sansom angol regényíró, 1952-ben született. A birminghami egyetemen történelemből először bölcsészdiplomát, majd PhD-fokozatot szerzett. Később átképezte magát ügyvéddé, egy ideig Sussexben praktizált, jelenleg is ott él. Munkájával azért hagyott fel, hogy minden idejét az írásnak szentelhesse. A Shardlake-sorozat a Kard által című, 2003-ban megjelent nagy sikerű regényével indult útjára, amelynek a Sötét tűz című folytatása 2005-ben elnyerte a brit Crime Writers’ Association (CWA) legjobb történelmi krimijéért járó Ellis Peters Historical Dagger-díját. Két évvel később Az uralkodót is jelölték, ezúttal a Dagger In The Library-díjra. Sansom szívesen kísérletezik új műfajokkal is: két történelmi krimije közt között időt talált arra is, hogy 2006-ban megírja Winter in Madrid című regényét, amely kémtörténet, és a spanyol polgárháború után, 1940-ben játszódik.

A Shardlake-sorozatból eddig öt rész látott napvilágot, az utolsó kötet (Heartstone) 2010 szeptemberében jelent meg Nagy-Britanniában. A BBC már megrendelte a Kard által filmadaptációját, amelyben Shardlake szerepét a tervek szerint Kenneth Branagh fogja játszani."

Glen Duncan - Az utolsó vérfarkas

Szeretek a "túlvilági" lényekről olvasni, és szeretem azt is, hogy ha egy regényben fantáziadús leírások közepette találkozom ezekkel a lényekkel. Úgy vagyok ezzel, hogy igencsak tudom értékelni, ha egy író felépít egy világot, és abba én tökéletesen bele tudok illeszkedni, úgy érzem, hogy én is a történet szereplője vagyok. Éppen ezért szeretem a Harry Pottert, a Gyűrűk urát, és hiába is dobáltok kaviccsal, kővel, a Twilight saga-t is.

Erre az élményre vártam, mikor kézbe vettem Glen Duncan Az utolsó vérfarkas című könyvét, amit már az első beharangozók óta szerettem volna elolvasni. Mikor hozzájutottam, az első benyomásom csupa pozitív volt, nekem nagyon tetszett a borítója, az azt uraló hatalmas telihold, a színek.


Aztán jött a beltartalom, az már annyira nem varázsolt el, de azért szívesen olvastam.

Adott egy pasi, aki már 201 éves, és nem mellesleg vérfarkas, mégpedig mint az a könyv lapjain kiderül, az utolsók legutolsója...Jake Marlowe-nak hívják. (Mint Jake-et, (Jakob Black) a Twilight-ba...) Jóképű férfi, amolyan nők vágya, hiszen sokat sportol, elvégre el kell kapnia az áldozatait, illetve sokat szexel, mert ez is hozzátartozik Duncan szerint a vérfarkasléthez. Jake általában fizetett prostikkal kezd, lehetőleg olyanokkal, akik nem tetszenek neki igazán, akikhez nem kezd el vonzódni...hát ő tudja. Nagyon magányos egyébként, éppen ezért nem is értem, mért nem akar a könyv elején megismerkedni valakivel, aki egy kicsit jobban megérinti. Talán attól fél, hogy nem fogadná el az ő életmódját? De hiszen a szerelem vak...manapság pedig szinte mindent elfogadhatnak egymástól a szerelmesek. (Nem mintha nekem bármi morbidat el kellett volna fogadnom, de tudom, hogy így van.) Azért persze jön egy szerelmi szál...

Szóval Jake legszívesebben öngyilkos lenne néha, de nem olyan egyszerű ez, ráadásul úgy sem könnyű élnie, hogy élete a holdtölték körül forog.

Léteznek olyan társaságok, csoportosulások, akik a vérfarkasok kiírtásának célját tűzték ki zászlajukra. Na Jake-ünket is ilyen emberek üldözik, de valahogy mégsem ölhetik meg...mert oka van mindennek.

A nagy számok törvényének megfelelően sok olyan könyv van, ahol egy idő után "leül a hangulat". Valahogy így érzetem Jake sztoriját is...ez is olyan citlikusan jelenkezett, hol izgalmasabbá vált, hol pedig félre akartam tenni. Az pedig kifejezetten nem tetszett, hogy "csúnya" :-) szavakat is használ az író. Ez nekem sosem jön be...

Mindezeket egybevéve elolvastam a könyvet, és bár nem vált a kedvencemmé, lehet, hogy sokaknak az lesz, hiszen ízlések és pofonok...

Az utolsó oldalon leírtak viszont nagyon tetszettek, és úgy tűnik, talán folytatása is lehet a dolognak...mert felbukkan egy másik utolsó is...

Egyébként, ha a vérfarkasos sztorik érdekelnek benneteket, akkor pénteken kezdődik egy sorozat az AXN-en Tenn wolf - Farkasbőrben címmel...

Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás