Talán már több alkalommal említettem, hogy nagyon sok minden érdekel, köztük a vallás, a teológia is.

Ez a téma nem úgy érdekel, mint egyes vallásos embereket a saját hitükkel kapcsolatos gondolatok, hanem az összes vallás összes tana, gondolata, azok egymással történő összehasonlítása.

Sokféle vallás képviselői között vannak ismerőseim és mindig nagyon élveztem a velük való beszélgetést a hitükről. Nekem van egy vallásom, amit nem igazán gyakorlok és olyan jó, hogy Ők, a „többiek” nem akarnak „megtéríteni”, saját soraik közt látni, hanem készséggel válaszolnak újra és újra a bennem felmerülő kérdésekre.

Épp eme érdeklődésemből kifolyólag vettem magamhoz Helmuth von Glasenapp könyvét, mely címe szerint öt világvallásról szól. Konkrétan a bráhmanizmusról. a buddhizmusról, a kínai univerzalizmusról, a kereszténységről és az iszlámról. Erre a kötetre a könyvtárban bukkantam rá, de már volt nálam máskor is egy másik könyvtárból... Igazából, bár szeretem ezt a könyvet, mert átfogó ismereteket kaphatunk a különféle vallásokról, konkrétan írni róla nem tudok. Főként, mert nem vagyok teológus, és nem szeretném, ha egyes értelmezéseim szerint esetleg vitába keverednék 1-1 emberkével. Mindenesetre tetszett az átfogó leírás, az összehasonlítás, a vallások történetiségének leírása.


Sokat tanultam ebből a könyvből, pl. idézem: „végezetül különbözik a hindu vallás a buddhizmustól, a kereszténységtől és az iszlámtól még abban is, hogy kifejezetten indiai jelenség, és az is akar maradni, nem fejt ki missziós tevékenységet idegen országokban, és a gyülekezetbe sem fogad be egyetlen nem indiai személyt sem.”.

A kötet szerint a hinduizmus a legsokszínűbb a világ összes vallása közül, s a hinduk szerint a világegyetemet nem valamiféle úr, hanem „örök erkölcsi törvények kormányozzák”. A hinduk szerint „Ami itt nincs meg, az egyáltalán nem is létezik.”

A buddhizmus egyik lényeges eleme, melyet megtanulhatnánk ebből a könyvből, az az, hogy a Buddha a tudását saját erejéből szerezte meg, nem isteni kinyilatkoztatás segítségével, nem szent iratok tanulmányozásával, nem valamilyen tanítómester irányításával. (Forrás: könyv 67.oldal)

Azt, hogy a kínai univerzalizmus mit is jelent, J.J. M. de Groot-tól tudjuk meg, aki azt mondta, hogy az univerzalizmus egy ősrégi metafizikus rendszer, mely az egész kínai gondolkodás alapjául szolgál: „Az univerzalizmus szerint ég, föld és ember egy egységes mindenség három alkotórésze, amelyek belső kölcsönhatásban állnak egymással, és mindenre kiterjedő törvény szabályozza őket.”

Egyébként azt tudtátok, hogy a kereszténység pl. abban különbözik a többi nagy vallástól, hogy az alapítójának meghatározó szerepet tulajdonít, s a többi valláshoz képest fokozottabb mértékben állítja őt tanításának középpontjába. Én nem tudtam…

Érdekes volt a Bibliáról is olvasni, ebben a könyvben az egyik kedvenc részem az volt, ahol a „rossz szellemek” hierarchiájáról olvastam. Élükön az áll, aki „ordító oroszlán módjára ott kószál mindenütt, és keresi kit nyeljen el”(Péter 5, 8-9). Különböző névvel illeti ezt a gonoszt a könyv. Hívja Sátánnak, Belzebubnak, Béliálnak vagy Ördögnek.

A középkorban pedig úgy hitték, hogy „a pokol legmélyén lakozik Lucifer a gőg szelleme. Alérendelt alvezérei: Asmodeus az érzékiség démona, Mammon a kapzsiság ura, és Belzebub, a bálványimádás és a mágia patrónusa”.

És most itt kell, hogy megjegyezzem, hogy először nem tudtam, hol találkoztam mostanában Mammon nevével. Aztán rájöttem: Constantine a démonvadász c. filmben…:-)

Mostanában az iszlám hittel is sokat foglalkoztam, de ebben a kötetben sok új dolog volt összegyűjtve. Pl. már tudom, hogy a muszlimok számára a legfontosabbak: a tan igazságosságának elismerése, 4 vallási kötelesség teljesítése, úgy mint istentisztelet, böjtölés, szegényadó fizetése és zarándoklás Mekkába.

Fontos, hogy a hitvallásuk az alábbi: „Nincs más isten Allahon kívül, és Mohamed Allah küldötte”. Ilyen egyszerű. Ezzel a kis „rövid” bejegyzéssel azt szerettem volna bemutatni, hogy egy szakkönyvből is mennyi sok érdekességet megtudhatunk, elsajátíthatunk. A tudás hatalom, a tudás a könyvekben van (tudom, tudom, meg az interneten), és az olvasásnak nem szabadna megállnia a regények olvasásánál.

A könyv adatai:

Kiadó: Akkord kiadó

Kiadás ideje: 2012

Ára: 3490 ft

Oldalszám:443 p

ISBN: 9789632520674

Borító: keménytáblás

Forrás: könyvtár