Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

A padlásszoba kis hercegnője

Egy könyvtár kifosztásom alkalmával, mikor az ifjúsági regények között böngésztem, megakadt a szemem F.H. Burnett könyvén.

Nyomban felderengett emlékeimben a hőn szeretett iskolai könyvtár, és még azt is láttam lelki szemeim előtt, honnan vettem le akkoriban, kb. 20 éve a polcról. :-) Amit annak idején olvastam, az bordó borítójú volt, ez az újabb, 2003-as Cicero Könyvsúdiós kiadvány már színesebb, rózsaszín...:-)


A Klasszikusok fiataloknak sorozat köteteként jelent meg.

Nem tudom, van-e olyan ember, aki nem ismeri a sztorit. Ha mégis lenne, annak pár szóban elmesélem, hogy a kötet főszereplője Sara, aki fiatal katona édesapjával élt Indiában, majd az apa úgy határoz, hogy a legjobb nevelés reményében Angliába viszi imádott lányát Madame Minchin intézetébe. Ott a pénzéhes tulajdonos, Miss Minchin megtesz mindent a kislánynak, csak, hogy még több pénzhez juthasson. Úgy kezelik őt, mint egy hercegnőt, és Sara jó értelemben persze, úgy is viselkedik. Mindenkivel kedves, jószívű, segítőkész. Épp ezért akadnak ellenségei is, akik nem tudják elviselni a jelenlétét, próbálnak keresztbe tenni neki.

Aztán egy napon, éppen Sara születésnapján beüt a krach. Hírt kap, hogy édesapja meghalt, elszegényedve a problémák súlya alatt, és a gyermeknek semmi java nem maradt.

Nosza, a "derék" Miss Minchin azonnal felmérte a dolgokat, kirántotta Sara-t kivételezett helyzetéből, és a legalantasabb szolgálóvá tette őt.

A kislányt sokkolta a hír, mégsem tört meg. Próbált hercegnőként viselkedni. Nem volt mit felvennie, éhezett, mégis segítette a még nála is nyomorultabbakat.

Egyszer csak egy új család költözött a szomszédba sok gyerekkel, és a családfő keresett valakit. Egy kislányt, egy ő miatta meghalt fiatal katona gyermekét...

Gondolom sejtitek, hogy végződik a történet...természetesen happy end-del, már amennyire boldog lehet egy kislány, aki korán árvaságra jutott.

Véleményem szerint ez egy alapmű, egyszer mindenkinek el kell (ene) olvasnia, mert szép történet, és mert követendő és követhető értékeket közvetít mindenki számára.


Úton

Jack Kerouac könyvét már régóta kutattam, végül megtaláltam a kedvenc könyvtáramban. Mint kiderült, megvan Erika kolléganőmnek is, úgyhogy nagyjából felesleges volt annyit keresnem...na mindegy. A könyvtári kötetet elolvastam, de valószínűleg mint alapművet meg fogom vásárolni magamnak is, mert nagyon tetszett, bár néha nem bírtam annyira haladni vele, mint azt vártam volna, hiszen az egész könyv az úton lévők sztorijait meséli el, és néha számomra az író stílusa nehézkessé vált.

Sajnos most több időm nincs,  hogy írogassak,  úgyhogy bemásolom ide a www.libri.hu oldalon talált könyvismertetőt mindenki okulására, akit érdekel.

"Jack Kerouac (1922–1969) az amerikai beatnemzedék egyik kiemelkedő alkotója és teoretikusa, a beatéletmód és a beatideológia modelljének megteremtője – egyben az 1950-es–60-as évek amerikai ifjúságának képviselője és prófétája, a tiltakozás, a menekülés hangjainak megszólaltatója. Lelkes követőket és ádáz ellenségeket szerzett, gondolatai a szexről, a kábítószerekről Európában tovább gyűrűztek akkor is, amikor hazájában már csillapodtak a beat körüli viharok. Könyvei lírai, vallomásos jellegűek, más-más néven majd’ mindegyiknek ő maga a hőse.Főműve, az Úton a nagy utazások, száguldások története. 1947 és 1950 között barátjával, Neal Cassadyvel beautózta az Egyesült Államok és Mexikó legkülönfélébb tájait, utána egy évig tervezte az erről szóló beszámoló formáját, szerkezetét, majd pedig befűzött az írógépbe egy negyvenméteres papírtekercset – és megszületett a "spontán próza" műfaja.Az eredmény: a 60-as évek "ellenkultúrájának" beharangozása és majdani Bibliája, általános kritikusi értetlenség, valamint hatalmas közönségsiker. Sal Paradise és Dean Moriarty (Kerouac és Cassady fiktív megfelelője) szédületes dzsesszfanfárral került be az amerikai és a világirodalom halhatatlanjai közé."

Szenvedélyek viharában

(2009-12-23 22:06:01)

Jim Harrison könyvét már régebben, többször is olvastam, de most karácsonykor az RTL Klub is vetíti, ezért gyorsan gondoltam ajánlom mindenkinek elolvasni is. Az időbe belefér, mert a kötet elég karcsú, nincs még 300 oldal sem.

Nekem nagyon tetszett, teljes mértékben alapmű, érdemes elolvasni. Ha pedig nem tudjuk megszerezni 26-án 22:50-ig, akkor nézzük meg a tv-ben a történetet. Azután garantáltan meg akarjuk szerezni könyvben is.

"Jim Harrison amerikai író, akinek eddig még nem jelent meg könyve magyar fordításban. Regényalakjaival azonban már találkozhattunk a mozivásznon: az Oscar-díjas Szenvedélyek viharában c. filmben, Anthony Hopkins, Julia Ormond, Brad Pitt, a Bosszúban Kevin Costner, Anthony Quinn és Madeleine Stowe elevenítette meg hőseit. Kötetünkben Jim Harrison három kisregényét (Szenvedélyek viharában, Bosszú, Az ember, aki eldobta a nevét) adjuk közre. Mindhárom nagyívű dráma tomboló szenvedélyekkel, az ember legmélyebb érzelmeit megérintő, megrázó és felkavaró történettel. A sorsok az észak-amerikai hegyvidékektől Mexikó kopár tájain és az első világháború harcterein át a karibi szigetvilágig, sőt még azon is túl sodorják a szereplőket, de a drámák igazi színtere mindig az emberi lélek: a hősök bosszú és önfeláldozás, gyűlölet és megbocsátás, szerelem és hűtlenség között hányódnak. Kiadónk a kötetet Bornai Tibor és Révbíró Tamás fordításában ajánlja az olvasó kezébe."

www.bookline.hu

Lányom nélkül soha

(2009-12-13 22:30:15)

 

Ezt a könyvet már nagyon régen olvastam először, de könyvtári kölcsönzésről volt szó.

Már egy ideje meg is akartam venni magamnak, és most végre meg is tettem. :-)

Az évek múltával semmit sem csökkent a könyv varázsa.

Alapmű mindenkinek!

"Betty Mahmudi és férje, az Amerikában dolgozó, iráni származású orvos, Dr. Szejjed Bozorg Mahmudi 1984-ben Iránba utazott, hogy meglátogassák Mudi családját. Velük volt négyéves kislányuk, Mahtab is. Bettyt megdöbbentették az ottani életkörülmények, és az, hogy ebben az országban a nőket akarattalan tárgyakként kezelik, a nyugati embereket pedig gyűlölik. Betty hamarosan vágyott vissza Amerikába. De Mudi és rokonsága másként döntött. Anya és lánya egy idegen világ foglyai lettek, túszai az egyre zsarnokibb és erőszakosabb férfinak. Végül Betty találkozott egy idegennel, aki megszervezte kockázatos menekülésüket Iránból, egy olyan úton, amelyet kevés nő és gyerek csinált valaha is végig."

www.bookline.hu

 

Kirúzsozva a műtőasztalon

(2009-08-29 10:11:35)

Geralyn Lucas műve igazi unikum, megható, megrázó történet.

Mivel mi a családommal a rákbetegségben érintettek voltunk, így elolvastam mindenféle rákkal kapcsolatos, rákról és az abból való felgyógyulásról szóló könyvet.

Így bukkantam erre a műre.

Sok könyvet adtam kölcsön, ez is kézről kézre járt az ismerősök között.

www.alexandra.hu

"A 27 éves Geralyn Lucas nemrég végzett a Kolumbia Egyetem újságíró szakán. Egy hírműsornál megszerzi álmai állását, azonban örömét egy megdöbbentő, sokkoló hír keseríti meg: mellrákja van. A karrierépítés és magánéleti boldogság helyett a halálos kórral kell megküzdenie.

A regény végigjárja az önelfogadás útját, inspirál a bizonytalanság és a félelem leküzdésére. A Kirúzsozva a műtőasztalon fontos és megrázó tanítása mindenkihez eltalál, ösztönözni fog minden nőt, akinek akadályokat kell leküzdenie, hogy felfedezze önmagában a bátorságot és szépséget."

Anna Frank naplója

(2009-08-16 13:46:12)

Nagyon sokszor olvastam Anna Frank naplóját, és minden alkalommal mélyen megérint. Éppen ezért szeretném mindenkinek ajánlani, olvassák el, ha még nem tették volna, mert ALAPMŰ! Nálam kötelező olvasmány.

Bengáli tűz

(2009-07-09 14:48:49)

G. Hajnóczy Rózsa könyve alapmű, és nagyon nehéz beszerezni régebbi kiadásokban. Ezt onnan tudom, hogy megpróbáltam. Új példányt is kerestem, azt az infót kaptam egy könyvesboltban,  hogy most fog megjelennni új kiadásban. A régiek közül meg csoda, ha találok 1-1 példányt.

A csoda bekövetkezett:

Apu és anyu könyvespolcán ott virít a Bengáli tűz, fiatalabb korom egyik kedvenc olvasmánya.

Magamhoz is vettem gyorsan, és bár van most egy 28 könyvből álló listám, amit el kellene olvasnom, minden bizonnyal ezt előre fogom venni!

Sok szeretettel ajánlom mindenkinek!

"Germanus Gyula, a világhírű keletkutató feleségével, Hajnóczy Rózsával a híres költő, Rabindranath Tagore meghívására kerül Indiába. Az Új Palatinusnál újra megjelent kötet az ott eltöltött izgalmas évekről szól. Regényes útirajz, kalandos beszámoló a távoli kelet legszínesebb országáról, Indiáról."

Interjú a vámpírral

(2009-06-29 13:34:47)

Anne Rice-tól ez az egyetlen könyv, amit ezidáig olvastam. Meg is van a könyvtáramban szerencsére, mert az egyik kedvencem.

www.szukitskiado.hu

"Mindenkit érdekelnek a vámpírok.Évszázadok óta foglalkoztatják a képzeletet, hátborzongató történetek hősei, elkárhozott, démoni teremtmények, az éjszaka gyönyörű vadászai, akik embervérre éhezve lesnek gyanútlan áldozataikra. Ezek a mesék olyannyira lenyűgözőek, hogy egyesek szinte már megszállottan rajonganak értük.Talán éppen ezek a gondolatok jutnak eszébe annak az ifjú újságírónak, aki egy nap különös felkérést kap: valaki, aki azt állítja magáról, hogy vámpír, szeretne interjút adni neki. Ám bármire is számít, egy különc pozőr helyett valódi démont talál. A döbbent riporter szeme előtt megelevenednek a mesék, életre kelnek a legendák, s míg a különös, korszakokon átívelő történet kibontakozik, megismerhetjük egy szörnyeteg emberi lelkét, vágyait, ösztöneit, évszázados kutatását igazságok és válaszok után, s megtudhatjuk, hogy az egyetlen dolog, ami enyhítheti az örök élet kínját, a szerelem.

Anne Rice regényéből Tom Cruise, Brad Pitt és Antonio Banderas főszereplésével készült film, mely a vetítését követően szinte azonnal kultikussá vált a vámpírfilmek között.

A mansfieldi kastély

(2009-06-25 14:15:01)

Gondolom mindenki hallott már Jane Austen-ről, akinek a neve fogalom a világirodalomban. Ha mégis idetévedt volna egy vándor, aki olvassa a blogomat, és nem tudja ki ő, annak "mesélek egy kicsit" róla a wikipédia segítségével:

"Jane Austen (néhol tévesen Jane Austin) (Steventon, Hampshire, 1775. december 16. – Winchester, Hampshire 1817. július 18.) angol regényírónő. Főszereplői intelligens, erkölcsileg erős hősnők, akik éles kontrasztban állnak környezetük balgaságával.

A Hampshire megyei Steventon falujában született 1775. december 16-án. Anyja Cassandra Austen, apja George Austen tiszteletes (1731-1805), anglikán plébános volt. Jane a nyolcfős családba hetediknek született, öt báty, egy öcs és egy nővér mellé. Apja plébánosként elég tekintélyes fizetést kapott, de mivel nyolc gyermeket kellett felnevelnie, nem számítottak tehetős családnak. Jane élénk és szeretetteljes családi háttere ösztönzően hatott az írásra. Sőt, kiterjedt rokoni és baráti kapcsolatai révén élményei jóval messzebbre jutottak a steventoni parókiánál. Ebből a világból merítette regényeinek helyszíneit, szereplőit és témáját. 1783-ban Jane és nővére, Cassandra rövid időre egyik nagybátyjuk testvéréhez, Mrs. Cawleyhoz költözött, hogy ott tanulhassanak. Mrs. Cawley Oxfordban élt, később pedig Southamptonba költözött. A testvérpárt egy járvány kitörése után hazahozták. 1785-1786 közt Jane-t és Cassandrát a readingi Abbey kollégiumba íratták, mely minden bizonnyal hasonlított az Emmában szereplő Mrs. Goddard iskolájára. Jane-t túl fiatalnak tartották, hogy hasznát lássa az iskolának, de anyjuk szerint, „ha Cassandrának fejét vették volna, Jane is levágatta volna sajátját”. 1800 vége felé hetvenhez közel járó apja hirtelen úgy döntött, hogy visszavonul Bath-ba, és a rákövetkező évben a család is odaköltözött. Bath-ban töltött éveik során minden nyáron elutaztak a tengerpartra, és egyik nyaralásuk alkalmával esett meg Jane legtitokzatosabb szerelmi kalandja. Erről csupán annyit lehet tudni, amennyit Jane Austen halála után Cassandra az unokahúgainak elmondott, és még azután sem írtak róla évekig. Míg a család a partvidéken időzött, Jane találkozott egy fiatalemberrel, aki, úgy tűnt, kellően belészeretett. Cassandra később is elismerően beszélt róla, és úgy gondolta, Jane számára jó parti lehetett volna. Caroline szerint „elváltak, de Jane a lelkére kötötte, hogy keresse fel őket újból.” Ennek ellenére nem sokkal később az ifjú halálhíréről számoltak be.

1805-ben, édesapjuk halála után Jane édesanyjával, nővérével, Frank bátyjával és annak feleségével Southampton-ba költöztek, ahol 1809-ig éltek.

1809-től Chawtonban éltek, ahol Edward nevű bátyja egy kis házat bocsátott a család rendelkezésére. Edwardot az a szerencse érte, hogy egy jómódú nagybátyja adoptála, így a George Austen halála után elszegényedett családot támogatni tudta.

Jane Austen sohasem ment férjhez, bár fiatalon eljegyezte magát Harris Bigg-Wither-lel, de az eljegyzést később felbontották.

Jane Austen visszavonultan élt, mert súlyos betegségben szenvedett. Az orvosok előtt akkor még ismeretlen és gyógyíthatalan Addison-kórban szenvedett, melyen következtében a teste elfeketedett. A betegség elhatalmasodása után már nem járt emberek közé, nővérével folytatott levelezéséből tudhatunk meg sokat az írónő életének ezen szakaszából.

1817-ben még Winchesterbe utazott a gyógyulás reményében, de betegsége olyan előrehaladott volt, hogy július 18-án meghalt. A Winchesteri székesegyházban temették el 1817. július 24-én."

A könyvről a www.polc.hu segítségével:

"A Ward nővérek sorsforduló előtt állnak: Maria kisasszony Sir Thomas Bertram felesége és a Mansfield Park úrnője; nővére a helybeli lelkész neje; a legfiatalabb, Frances, egy nagytermészetű, de kis jövedelmű tengerésztiszt feleségeként kilenc gyermek anyja. Legnagyobb leányát, Fanny Price-t az a szerencse éri, hogy Mansfield Park fényűző környezetében "szegény rokonként" nevelkedhet. Hogyan lesz a szépséges lányból sok-sok könnyes éjszaka után egy csélcsap úriember szerelme, s vajon sikerül-e annyi megpróbáltatás után végre révbe érnie? Egy újabb éles eszű Austen-hősnő, akit nem felejtünk el egykönnyen.
Jane Austen lenyűgöző regényei szerelemről, csalódásról, becsületről, álnokságról, s természetesen reményről és boldogságról mesélnek, miközben gyakran kaján képet festenek a világról, amelyben a hölgyek legfőbb foglalatossága a férjvadászat."

Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás