Ezt a bejegyzést a társaival együtt már múlt szerda óta meg akartam írni, de akárhányszor is próbálkoztam, sehogy sem sikerült. Vagy a net nem működött, vagy a számítógépem akadozott, vagy a bloggerrel volt gond...Remélem, most sikeredik majd...

Nem tudom, Ti hogy voltatok ezzel, de én lány létemre imádtam általános iskolás koromban az indiános történeteket. Imádtam a Nagy Indiánkönyv c. kötetet, és a suli könyvtárából egy csomószor nálam volt. Puha táblás, majdnem A/4-es salátára forgatott könyv volt. Borzasztóan meg akartam szerezni magamnak azt a bizonyos kiadványt, hogy aztán az enyémből is salátát csinálhassak. :-) Aztán egy napon a szigethalmi piacon járva megpillantottam egy könyvárus embert, és nála a Nagy Indiánkönyvet. Bár nem az a kiadás volt, de meg kellett, hogy vegyem, ráadásul jóval olcsóbban jutottam hozzá, mint amire számítottam. Mostanában nagyon sok az olvasnivalóm, így a Nagy Indiánkönyvet csak nézegetem, néha megsimogatom, és álmodozok, hogy milyen jó lesz újra indián történeteket olvasgatni. Egyébként nagy kedvencem volt még Winnetou története és Karl May számtalan más sztorija is.

Így egyértelmű, hogy mikor megláttam, hogy megjelenik Hahner Péter könyve, A Vadnyugat, mindennél jobban kezdtem rá vágyni, és hozzá is jutottam, amiért nagyon szerencsésnek érzem magam. Hogy miért is vagyok szerencsés? Mert Hahner Péter könyvét olvasva újra ifjúnak érezhettem magam. :-) Újra általános iskolás voltam, aki falja a betűket, és minél több dolgot szeretne megtudni a Vadnyugatról. Mert bizony ez a kötet 20 hősről és 20 talányról szól, és annyi információhoz juthatunk belőle, hogy csak győzzük feldolgozni. Talán az írásomból látszik is, hogy imádtam minden sorát a könyvnek, ami számomra nem csak egy ismeretterjesztő könyv, hanem egy Biblia a Vadnyugatról. Igazán jó lenne, ha egyszer elbeszélgethetnék a Szerzővel a művéről, aki történész egyébként a Pécsi Tudományegyetemen, és ez a könyve már a 14. önálló kötete. Most mondom, hogy nekem el kell olvasnom a "maradék" 13-at is, mert nagyon szerettem olvasni azt az egy Hahner Péter könyvet, amiről most beszélgetünk.Gondolom kíváncsiak vagytok arra, melyek azok a talányok, azok a hősök, akiket jobban megismerhetünk a könyv lapjain...

A teljesség igénye nélkül sorolok fel most Nektek néhányat kedvcsinálónak:

Hősök:

- Pocahontas (mert ő is létezett, nem csak egy Disney-sztori hőse volt...)

- Daniel Boone

- Tecumseh

- Davy Crockett

- Andrew Jackson

- Narcissa Whitman

- Ülő Bika

- Billy the Kid

- Buffalo Bill

- Wyatt Earp

Talányok:

- Hogyan éltek a gerendaházakban? (Ez volt az egyik kedvenc részem. :-) Nem hiába szeretem a Farm ahol élünk c. sorozatot is...:-) Meg a Quinn doktornőt...:-))

- Milyen szerepet játszottak a mormonok a Vadnyugaton?

- Melyek voltak a Vadnyugatra vezető ösvények?

- Hogyan dolgoztak az aranyásók?

- Mik voltak a cowboyok feladatai?

- Milyen volt a prostitúció a Vadnyugaton?

- Hogyan változott az amerikai kormány indiánpolitikája?

A könyv egyébként egy nagyon igényes, kemény táblás kiadvány, és bár sokszor előveszem majd, valószínűleg sosem lesz "saláta" belőle. :-) Nagyon szerettem benne a képeket, legalább nem kellett teljes mértékben a képzeletemre hagyatkoznom, mikor egyes személyek megjelentek a lelki szemeim előtt. Viszont a legeslegkedvesebb számomra a könyvben az a néhány rajzos térkép volt, mely alapján én magam is bejárhattam gondolatban a régi Amerikát, az igazi Vadnyugatot.

Olvassátok el ezt a könyvet, szerintem nem bánjátok meg, ráadásul az érdeklődőknek remek ajándék is válhat belőle!

Hálás köszönet illeti meg az Animus Kiadót érte!

A könyv adatai:

Kiadó: Animus Kiadó

Kiadás éve: 2012

ISBN: 978-963-324-073-1

Oldalszám: 384 p.

Borító: Keménytáblás, fűzött

Ára: 3690 Ft

Forrás: kiadótól