Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

Amit a disznókról, amit a lajhárokról...

Komolyan mondom, már kezd kicsit elegem lenni, mert megint nincs netem. Nem tudom, hogy megy ez a magenta színű szolgáltatónál, de ezerszer szóltunk, ezerszer csináltak valamit, de ezeregyedszer is szar a szolgáltatás. Mondtam már, hogy a nem tudom milyen eszközzel van gond, ami küldi a bloototh jelet vagy mit. De szerintem hülyének néznek. Na mindegy. Szóval ezt a blogbejegyzést ismét nem a blogba írom, hanem a word-be, hogy később meg tudjam osztani Veletek. Mindenesetre dühös vagyok.

De most beszéljünk a könyvekről.


Már egy ideje kaptam két könyvet. Vagyis könyvecskét, ami inkább amolyan ajándékkönyv. Kaszás György és Elek Lívia keze munkáját dícsérik. Nem másról beszélek, mint az Amit a disznókról feltétlenül tudni kell, illetve az Amit a lajhárokról feltétlenül tudni kell kötetekről.

Ezek a kis könyvecskék egy sorozat részét képezik, többféle állatról készültek már ilyen „tudományos művek”. :-)


Igazából nehéz róluk írni, mivel nem konkrét történetről szólnak, hanem összegeznek mindenféle tudnivalót a címben szereplő állatokról nagyon-nagyon viccesen, úgyhogy ezek a kötetek gyermeklelkű felnőtteknek, Humor Harold-oknak nagyszerű szülinapi vagy akármilyen kiegészítő ajándékok lehetnek.

Hogy tudjátok, miről is beszélek, megosztom Veletek, hogy a lajháros könyv például hogy kezdődik:

„Képzelj el egy irgalmatlanul bambán vigyorgó lefelé lógó macskát az ágon! Megvan? Most hagyd el a füleit , a farkát és a bajuszát!...

És már kész is a lajhár.”

Ebből a kis szösszenetből látszik, hogy nagyon vicces a könyv. J Kedvenc részem pl. a vége, az összegzés: „ A lajhár a Föld leglustább lakója. (Pár pincért leszámítva.) Úgy él, hogy henyél. Leginkább csöndben van*.

*Ezért, bármilyen ronda is, érdemes megfontolnunk, hogy ne vegyük-e mégis feleségül. (Ha lajhárlányról van szó. Mert, ha lajhárfiúról, akkor még körültekintőbben érdemes átgondolnunk ezt a kérdést.)

Ugyanez a humor persze ott van a disznós könyvben is. Íme belőle néhány apró részlet.

„Milyen a disznó?

A disznó nagyon disznó. Röfög és böfög és csámcsog és mindenféle egyéb illetlen hangokat bocsát ki magából.

Azt is mondják, hogy a disznó kövér. Pedig nem az, csak nagy a helyigénye.

A pók például kövér (lásd még: pókhas), de kicsi a helyigénye*.

A disznónak csinos csülke van. Ez azonban nem mutat olyan jól neccharisnyában, mint egy tál csülkös bablevesben.

*Ezért is van az, hogy panellakásban pókot tartanak disznó helyett.”

Hahahaha!

Szóval a vicceket Kaszás Györgynek köszönhetjük, a remek rajzokat pedig Elek Líviának. Az Animus Kiadónak pedig köszönöm a kiadványokat!

A kötetek adatai:

Kiadó: Animus Kiadó

Kiadás helye: Budapest

Kiadás helye: 2013

ISBN: disznós: 978-963-324-110-3, lajháros: 978-963-324-109-7

Oldalszám:  nincsenek számozva az oldalak

Borító: igényes, keménytáblás, fűzött

Ár:  1290,- Ft/ db

Forrás: kiadótól

Ajánló: gyakorlatilag bárkinek olvasható

Janet Foxley - Fikarc és az óriások

Nem igazán szoktam gyerekkönyveket olvasni. Vagyis olvasok én olyasmiket, de témáját tekintve azokat a fajtákat favorizálom, ami a kislányomnak való, aki 15 és fél hónapos most.

Ezeken kívül a meséken kívül olvasgatni szoktam boldogult gyermekkorom meséit is. De mai, modern meséket nem.

Ezzel a hagyománnyal szakítottam, mikor az Animus kiadó jóvoltából hozzájutottam Fikarchoz.Köszönöm szépen nekik a lehetőséget!

Ennek a Fikarc gyereknek olyan huncut képe van...nézegettem a címoldalt, hát nem voltam benne biztos, hogy ez a kötet nekem íródott. Forgattam, lapozgattam a könyvet, ismerkedtem vele, mielőtt még belefogtam volna.


Aztán nagy levegő, és belevágtam...aztán mielőtt még kifújtam volna a nagy levegőt, be is fejeztem. 204 számozott oldala van a kötetnek, de nem ezért fejeztem be "egy levegővétel" alatt, hanem mert annyira tetszett, sokszor kacagtam, néha felolvastam belőle annak, aki épp mellettem volt. :-) Ez a Fikarc nem semmi...:-))

Szóval van Fikarc, aki egy óriás. Csak egy kicsit picire nőtt. Vagyis nem nőtt meg, nem úgy mint a család többi tagja. Kórász az öccse, vagy a kedvenc szereplőm Böhöm Böbe a kishugica is kiköpött óriások...

Sok gondja van emiatt a srácnak, a suliban is mindig piszkálják, hogy nem igazi óriás. A Morajló-hegyben nem is lakik más ilyen picúr, mint Szorula Fikarc.

Egy remek leírás arról, hogy milyennek képzeljétek el Fikarcot:

"Más óriások jócskán ki vannak párnázva zsírral, és minden bizonnyal visszapattantak volna a földről, de Fikarc csont és bőr volt. Ezzel együtt nem volt rossz kiállású legényke. Csodaszép szürke bőre volt, telis-tele szőrös bibircsókokkal. Busa szemöldökét és húsos nóziját aputól, kidülledő szemét és csálé sárga fogát anyutól örökölte."

A könyv lapjain Fikarc kalandjait követhetük nyomon. Mert abból pedig van nem kevés. Pl. megpróbálja tanítgatni Lángost, a sárkányt, vagy megismerkedik élete első Pöttömjével, Emmával is.

Nagyszerű könyvecskét hozott össze Janet Foxley, még felnőtt fejjel is jót szórakoztam rajta. A fordítást Dobosi Beáta követte el, és szerintem nagyon jó munkát végzett. Bár eredetiben nem olvastam ezt a kötetet, de azok a beszédes nevek, amiket kitalált...mindent visznek. Pl. Fikarc bátyjának neve Szorula Kórász, vagy egyik tanáruk Wéer Ivó tanárúr, illetve királynőjük Drabál Amál elnevezése is vicces.

Mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, mert régen szórakoztam ilyen jót, mint most...

Jacqueline Wilson - A másik lány

Minden nap szerettem volna Nektek egy-egy bejegyzéssel jönni, hiszen borzasztó lemaradásban vagyok, de már január 3-a van, és még egyet sem írtam idén...Ahogy elnézem, az elkövetkezendő 2-3 hétben hasonlóan el leszek maradva, mert elég kemény most a vizsgaidőszakom. Sajnos. Csütörtökön, pénteken vizsga, majd hétfőn szigorlat, és csütörtökön megint vizsga. Utána egy kis szusszanás, és 21-én lesz az utolsó remélhetőleg. Szóval addig is kérem a türelmeteket. :-)

Még a múlt évben, lakóhelyem könyvtárában - bár nagyon kicsi - mégis sok Jacqueline Wilson kötettel találkoztam az ifjúsági polcrészen. Többször forgattam is őket, de sorra nem kerültek még az olvasásban, mert úgy terveztem, hogy  a régen olvasott ifjúsági irodalmat nyálazom át újra. Ez folyamatosan meg is történik.

A szerző. Forrás: www.telegraph.co.uk

Ám karácsony előtt, az Animus Könyvkiadó jóvoltából hozzájuthattam Jacqueline egy 2011-es kiadású kötetéhez, A másik lányhoz, amit ezúton is hálásan köszönök.

A könyv 237 oldalas, gondoltam simán belefér a vizsgaidőszak alatt történő elolvasása. :-)


Ki is olvastam, nem vett el sok időt a tanulástól, főleg, hogy bár ifjúsági regény, mégis nagyon tetszett minden szava, és csak úgy faltam a betáket. A főszereplői 11 éves kislányok, mégis mély mondanivalókat dolgoz fel a szerző, és mindezt olyan köntösben adja elő, hogy az írása élvezetes lehet a 10 éves kislányoktól elkezdve az idős matrónáknak is. (Idős matróna alatt magamat értem, de a nálam még idősebbeknek is tetszene. :-) )

A könyv lapjain először Destinyvel ismerkedhetünk meg, épp akkor ünnepli a 11. szülinapját, mikor először találkozunk vele. Édesanyjával élnek kettesben, elég szerény és szegényes körülmények között. A lány az állítólagos apja egyik híres slágere, a Destiny után kapta a nevét. Mert az apukája Danny, a rocksztár.

Ám Danny-nek van egy családja, felesége és három gyereke. A legidősebb lánya Sunset, aki más, mint amilyen gyereket elképzelt volna egy rocksztár és családja magának. Sunset szomorú is emiatt, érzi, hogy nem felel meg az elvárásoknak, amik őszintén szólva elég nevetségesek...

Aztán a két furcsa nevű kislány majdnem véletlenül találkozik egymással. Destiny élete kezd jobbra fordulni, legalábbis úgy tűnik egy iskolai fellépés alkalmával, míg Sunset egyre rosszabb helyzetbe kerül, hisz a szülei egy csúnya válás előszobájában állnak. Az anya a legkevésbé sem viselkedik anyaként, az apja meg összejön egy fiatal lánnyal.

Hogy hová tart a két lány barátsága, arra választ ad a kötet, és még sok minden másra is. Elolvasása után bennem maradt még 1-2 tisztázatlan kérdés, amit szívesen megbeszéltem volna valakivel. Nyilván elsősorban az írónőt kérdezgettem volna.

Mivel ez volt az én első Wilson regényem, így nem tudhattam azt, amit a Moly-ról mégis sikerült kideríteni - hogy Jacqueline Wilson gyakran hagyja nyitva a történetei végét, hogy az olvasó magában lezárhassa azt, és elgondolkodhasson a sztorin.

Én le is zártam magamban, de abban biztos vagyok, hogy keresni fogom a Wilson könyveket. Csak legyen már vége a vizsgaidőszaknak...

Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás