Akik egy kicsit jobban ismernek, azok tudják, vagy tudhatják, hogy mennyire érdeklődöm a tőlünk távoli tájakon élők szokásai, vallása iránt. A szakdolgozatomban is a párkapcsolatokról írok, s a házassági jogok fejlődéséről napjainkig. Minden ember az én szememben egyenlő és egyforma, mégis csodálattal, de sokszor iszonyattal tölt el, hogy a házasságkötéseket illetően mennyire mások vagyunk. Sokszor az embernek civilizálatlannak tűnik egy-két válóper, néha furcsának tűnik egy nagyobb korkülönbség a párok között. De aztán ha kitekintünk a nagyvilágba, láthatjuk, hogy mennyi minden másként van sok helyen. Behatóbban az iszlám országait "tanulmányoztam" e téren, volt is egy  bejegyzésem az Allah & Éva című könyvről, vagy éppen Betty Mahmudi Végzetes szülők c. művéről.

Minél többet olvasok a témáról, a női elnyomásról, a házasságkötésekről, annál jobban megdöbbenek, hogy mi minden megtörténhet a mai világban a XXI. században.

Ezekre a szörnyűségekre éppen jó példa a Nudzsúd Ali és Delphine Minoui által írt könyv, ami Nudzsúdról szól, és az őt ért borzasztó dolgokról.  A történet a Nyitott  Könyvműhely gondozásában jelent meg  2010-ben, s pillanatok alatt elolvastam, mert nem volt hosszú (197 oldalas), és mert annyira érdekelt, hogy hogy fog végződni a kislány sorsa.

Ez egy igaz történet, az igaz történetek pedig nem mindig úgy végződnek, ahogy az ember várja...bár ennek a könyvnek a vége happy end, de számomra mégsem teljesen az.

Nudzsúd egy kicsi lány Jemenből, aki nehéz körülmények között él a szüleivel, a testvéreive. Játszik, iskolába is jár, él, ahogy tud, ahogyan a szülei megengedhetik maguknak. Falun született, majd a körülmények rosszabbodása miatt városra költöztek a jobb élet reményében, de a reményeik nem váltak be... Nudzsúd apja kitalálta, hogy a kislányát férjhez adja egy 20 évvel idősebb férfihoz, aki fűt fát megígér, nem fog a kicsihez nyúlni, engedi játszani...stb. Persze nem így történik, de szerintem ezt Nudzsúd apja tudta jól, hogy így fog történni...

Nudzsúd akaratán kívül az esküvő után hamar asszonnyá vált, férje megerőszakolta, és attól az éjszakától kezdve folyamatosan ezt tette, majd nekiállt verni, a kislány pedig hiába kért segítséget az anyósától, nem kapott...az idős nő szerint feleségként alá kell vetnie magát a férje akaratának.

A kislányban csak forrtak és forrtak az indulatok, majd egyszer csak gondolt egyet, és megjelent a bíróságon azzal, hogy válni akar! Bátran elindult, szembeszállt mindennel és mindenkivel, talán fel sem fogta, hogy mit művelt, csak azt tudta, hogy el akar válni. Szerencséjére talált valakit, aki férfi létére maximálisan melléállt, s egy ügyvédnő segítette a dolgait.

A könyvet Hillary Clinton ajánlásával olvashatjuk, szerinte Nudzsúd "Egy kislány, aki példát mutat minden nőnek." Így gondolom én is, Hillary a számból vette ki a szót. :-)

Azt gondolom, hogy mindenkit érdekelhet, akit foglalkoztat a téma. Tényleg érdemes elolvasni.

A kötetért hálás köszönet illeti meg a Libri Kiadót.