Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

Gyengéd, mint a farkasok

Ezt a könyvet, melyet Stef Penney elsőkönyves szerző jegyez, már a megjelenésekor, 2010-ben szerettem volna olvasni, de csak most került rá sor, most tettem rá szert a Könyvmolyképző kiadó jóvoltából. A szokásos módon, nagyon hálás vagyok nekik ezért a gesztusért.

Forrás: www.telegraph.co.uk

Hogy miért is vonzott ez a könyv?

1. Mert vannak benne farkasok, és én szeretem a farkasokat.

2. Mert szeretem a Könyvmolyképző Kiadó könyveit.

3. Mert Arany Pöttyös könyv, és ezek a könyvek olyanok, mintha nekem írták volna őket. Még sosem csalódtam bennük.

4. Mert 528 oldalas, és én szeretem a vastag köteteket, mert jó eséllyel 1-2 napig ellátnak olvasnivalóval, belemerülhetek az általuk lefestett világba.

Egyszóval  nekem kellett ez a kötet, és bár teljesen más volt, mint amire számítottam, mégis nekem tetszett, és szóban már ajánlottam is másoknak.


A történet maga 1867-ben a zord, téli Kanadában játszódik, ahol két település, vagy akár házikó között is több napig kell gyalogolni, ahol az erdőben mindennapos a farkasok, az indiánok, a prémkereskedők felbukkanása. Nagyon tetszett ez a világ, és egyébként is szeretem a régebbi korokban játszódó történeteket. Hát még az indiánregényeket...de erről majd máskor. :-)

A kötet középpontjában egy gyilkosság áll. Laurent Jammet megölése, akinek a holttestét Mrs. Ross találja meg teljesen véletlenül. Elkezdődik a nyomozás, a "vad" hajsza a gyilkos után. Mert érdekes módon Mrs. Ross fia, Francis, s vele egy értékes tárgy, valamint némi készpénz is eltűnik a gyilkossággal egyidőben. Természetesen a hatóság Francist gyanúsítja, de azért előkerülnek mások is, akiknek érdekükben állt volna eltenni láb alól a szinte remeteként élő Laurentet.

Eközben Mrs. Ross úgy dönt, maga veszi kézbe az ügyet, és a fia keresésére indul. Biztos abban, hogy Francis nem lehetett a gyilkos. Egy érdekes, és különleges útitárs szegődik a nyomába.

Az egész sztorinak valami különleges, ódon hangulata volt, és ez nekem nagyon tetszett. Különleges volt pl. azért, mert én nagyon régen olvastam utoljára olyan könyvet, ahol a szerelem alatt nem biztos, hogy kifejezetten a különböző nemű egyének szerelmét értik...

Azok a bizonyos címadó farkasok...

Érdekes, akárhogy  és akármennyit is gondolkodom, fel nem foghatom, hogy a szerző miért pont ezt a címet adta a regényének...Mindenesetre tovább agyalok rajta, akinek van tippje, hogy a szereplők közül kire érthette a szerző, hogy gyengéd, mint a farkasok, az jelentkezzen...lehet, hogy elsiklottam valami felett? Úgy tűnik, előbb utóbb újra "kell" olvasnom, hogy megfejtsem ezt a dolgot.

Ajánlom mindenkinek, mert ez egy valóban jó, és tartalmas olvasmány.

Ámokjáték

Már jó ideje meg akartam írni ezt a bejegyzést, de rengeteg dolgom volt, ráadásul a blogger nem akarta engedni, hogy képet töltsek fel a könyvről, így vártam és vártam. Pedig érdemes lett volna frissiben belevágni, mert ezt a könyvet egyszerűen imádtam. A fülszövege nagyon tetszett, de szkeptikus voltam, mivel valami miatt nem szeretem a német írókat. Na most ezt rosszul írtam...Mert nem a német írókat nem szeretem, hanem azt, mikor Günterekről meg Manuelákról írnak...:-) Valahogy mindig is zavartak ezek az echte német nevek a regényekben...én már csak ilyen vagyok...

Nagyon tetszett, hogy a Könyvmolyképző Kiadónak pszichotriller is van a tarsolyában.

Belekezdtem a könyvbe, és annak ellenére, hogy 398 oldalas, szinte pillanatoknak tűnt az olvasása, annyira izgalmas, pörgős, eseménydús volt. Párszor azt hittem, tudni fogom, mi lesz a vége, de sosem lett igazam...És ez nagyon bejön. Régen olvastam olyan könyvet, ami ennyire tetszett volna, és természetesen rögvest felkerült a kedvenc könyveim polcára, s úton útfélen ajánlom annak, aki egy kicsit is fogékony rá...

Néhány szó magáról a sztoriról.

A kötet első lapjain találkozunk egyik főhősünkkel, (akinek viccesen Jan a neve...) amikor szerelme Leoni eltűnik az életéből. Megjegyzem elég furmányosan...

Ezek után megismerjük Ira Samint is, a másik főszereplőt, aki túsztárgyaló, és aki éppen az öngyilkosságát próbálja meg kivitelezni, ám egy telefonhívás mindent megváltoztat.

Kiderül, hogy egy pszichopata, aki mellesleg jól menő pszichiáter magánrendelővel, elfoglalt egy berlini rádióállomást, túszokat ejtett, majd közli a játékszabályokat. Óránként felhív találomra egy telefonszámot, és ha az a valaki, aki a telefont felveszi, nem a megfelelő jelszót mondja be a kagylóba, úgy kivégez egy túszt. Elég neccesen hangzik, és az is volt...Kicsit aggódtam, mi lesz ebből.

A rendfenntartók pedig hívják Irát, hogy tárgyaljon az emberrel. A nő elég rossz állapotban van, de azért belemegy a dologban.

Kiderült, hogy Jan a túszejtő, és addig akar gyilkolni, míg a menyasszonyát, Leonit elő nem kerítik. Mindez rendben is lenne, de Leoni halott...Mindenféle papír van róla, de Jan ezt valahogy másként gondolja.

Megkezdődik a Berlin szerte hallható tárgyalás, rengeteg titokra fény derül mindkét fél életéből...Semmi nem az, aminek látszik, és a végén persze rálelünk a megoldásra.

Tényleg nagyon jó könyv, úgyhogy mindenki olvassa el szépen, mert érdemes! A 10 pontból 10-et kap!

A könyvért hálás köszönet a Könyvmolyképző Kiadónak!!!


(A kép a szerzőt ábrázolja a www.sebastianfitzek.com oldalról)

A legnagyobb lovag

Olvastam erről a könyvről a Molyon egy-két ajánlást, de nem túl sokat, viszont csupa pozitívat. Hálás köszönet illeti meg a Könyvmolyképző Kiadót, hogy lehetővé tette, személyesen is meggyőződhessek a könyv "jóságáról".

A főszereplővel, William Marshallal 1167 nyarán találkozunk először, Normandiában, mikor 5 évesen megpecsételődött a sorsa apja miatt. István királyhoz kerül, aki megkönyörül rajta, nem akasztja fel, hanem fegyvernöknek, majd lovagnak tanul. Végül a sok tanulás meghozza a gyümölcsét. Híres lovag lesz belőle, aki hűséges, becsületes, gyors és ügyes. Az ő életét kísérhetjük végig 1194-ig.

Mivel szeretem az életrajzokat, a királyokat, a történelmet, egyértelmű volt számomra, hogy ezt az 585 oldalas Elizabeth Chadwick művet is szeretni fogom. Így is lett.

Csak olvastam és olvastam, teljesen belemerültem William Marshall életének tanulmányozásába. Még sosem olvastam egyébként a lovagkorban játszódó könyvet, ez volt a beavatásom, és úgy érzem, nagyon jól sikerült.

Nagyon furcsa volt azt olvasni, hogy több mint 800 évvel ezelőtt hogyan éltek az emberek, miként alakult az életük és a sorsuk. A mai napig nem tudom felfogni, hogy a menyasszonyjelöltek például miért nem lázadtak fel a szülői, királyi szigor ellen, mikor férjet keresnek a számukra. Belegondolni is borzasztó, hogy egy 13 éves, alig menstruáló, testileg még fejletlen gyereket hozzáadjanak egy 50 éves katonához.

A könyv amint már mondtam majdnem 600 oldalon taglalja egy olyan lovag életét, aki nagyon alacsonyról indult és úgy jutott egyre magasabbra. Kezdte 5 évesen István király sátrában, onnan fegyverhordozó, majd lovag lett. Megmentette Aquitániai Eleonóra, II. Henrik feleségének életét, és ezzel örökre lekötelezte a nőt. Így közelebb kerül a fiú az udvarhoz, kicsit talán a királynő szívéhez is. Megbíznak benne, s rábízzák, hogy nevelje az ijfú Henriket, aki a trónörökös. Persze közben  lovagi tornákon vesz részt, nyer, gazdagodik. A király fiai pedig felnéznek rá. Legalábbi egy ideig.

Mikor eljön az idő, az ifjú herceg megnősül, majd az ids király maga mellé ülteti a trónra. Így a birodalomnak két királya lesz egyidejűleg. Ám az ifjabbik király nem kap valódi hatalmat, egyrfe jobban eltávolódik  az apjától. William, mint a hajdani tanítója próbálja jó útra terelgetni, ám ezt az udvarban nem nézik jó szemmel a lovagok. Féltékenyek a Marshallra, s féltékenységükben hamis rágalmakkal éket vernek közé és tanítványa az ifjú király közé. Természetesen, ahogy az már lenni szokott, rendbejönnek a dolgok köztük valamennyire.

A történelem kereke pedig forog tovább, ahogy az ármánykodás és a cselszövés is. Születés, halál, szerelem, gyűlölet tarkítja a könyvben ábrázolt William életét, aki még a Szentföldre is elzarándokolt. Gyám lesz, majd férj és apa, lovággá neveli az ifjakat, és a kötet végére azért harcol, hogy Richárd király visszatérhessen a trónra. Hogy kicsoda és hogy jön ide Richárd király? Ha elolvassátok a könyvet, megtudjátok! :-))

Ez egy nagyszerű kalandregény, és mint a szerző köszönetnyilvánításából megtudhatjuk, William idősebb éveit egy újabb könyvben örökíti meg. Nagyon várom, hogy ezt az újabb kötetet is a kezembe vehessem.


Outlander - Az idegen

Az Outlandert már a megjelenésekor megvettem egy Alexandra könyvesboltban. Megfogott a külseje, a vastagsága, a tartalma. De valahogy félretettem, túl sok volt a dolgkom. A babázás, a vidékre költözés, a fősuli, majd a vizsgaidőszak. Úgyhogy a költözés  alatt dobozban, majd az olvasásra váró könyveim polcán lalpult. Többször ránéztem, megsimogattam, és mondtam neki, hogy várjon türelemmel.

Egyik nap aztán láttam egy eseményt a www.moly.hu-n. Mégpedig a többi Moly Outlander olvasásra buzdított. Gyorsan csatalkoztam is természetesen. :-) Úgy voltam vele, hogy bár van még két vizsgám, de nem tudok ellenállni, bele kell olvasnom. A beleolvasásból pedig gyors elolvasás lett, és nem bántam meg.

Több postot is olvastam a témában, sokan szeretik, mások pedig nem. Sok kritikával illették Gabaldont a től sok szex miatt. Eizek után nem tudtam mire számítsak...

A történet főhőse Claire, aki ápolónőként dolgozott a II. Világháború alatt. 1945-ben járunk, ekkor utazgat férjével Frank-kel, akivel már 8 éve házasok, de a háború miatt  alig töltöttek együtt időt. Skócia Felföldjére "keverednek". Ott ismerkednek a vidékkel, az emberekkel. Frank Randall, a férj egyetemi oktató, okos, művelt ember, hobbija a családfa kutatás. A történet elején éppen őse Jonathan Randall életét nyomozza.

Claire egy kirándulás alkalmával talál egy ősi kőkört, melybe belesétál, és ezzel pedig teljesen megváltozik az élete, egy lépéssel 1743-ban találja magát, sassenachként, idegenként, ahogy a skótok az angolokat hívják. Először megzavarodik, majd hamar feltalálja magát a vad skót harcosok  társaságában orvosként. Persze a lány "csak"ápolónő, viszont így is sokkal jobb, mint az akkori és ottani orvosok. Így őt orvosként kezelik. Megismerkedik a vörös, skót Jamie-vel, akivel közelebbi kapcsolatba keveredik. tekintettel arra, hogy kénytelenek voltak villámházasságot kötni. Természetesen volt közöttük egy alap vonzalom, amely az idő múlásával szerelemmé érett. Claire persze pokoli lelkiismeretfurdalással küzd, hiszen  neki van férje, Frank, akit nagyon szeret, viszont a gyermekáldás elkerülte őket. Ám ahogy az idő telik, Claire egyre inkább skóttá, és boldog feleséggé válik, bár Frank-et nem feledi.

Megismerkedik Geilie-vel, aki egy fontos ember felesége ideig óráig, de őt boszorkányság miatt "máglyára" küldik. Ekkor Claire élete is veszélben forog, de férje természetesen kimenekíti szorult helyzetéből. Ám Geilie halála előtt Claire fontos dologra jön rá. Meglát egy védőoltás heget a "boszorkány" karján. Védőoltás pedig az 1700-as években nem létezett...

Nekem azért tetszett különösen ez a könyv, mert bár igazából szerelmi történet, mégis kalandregénybe van ágyazva. Ráadásul egy kis misztikum is bele van csempészve az "időutazás" révén. :-)

A főszereplők, Claire és Jamie pedig sorozatosan megmentik egymást. Konkrétan egymás életét. Hol Claire brillírozik "orvosként", hol Jamie húzza ki feleségét a bajból. Mindeközben a Klán harcol, a bátor férfiakat szinte bármire rá lehet venni...

Ha hiszitek, ha nem, tanultam is egyet s mást a könyvből. Pl. hogy mit jelent a "kutyafáját" kifejezés, amit én is vizsonylag gyakran használok. :-))

"...taktikusan megpróbálta semleges területre terelni a beszélgetést, és megjegyezte, hogy őt mindig is érdekelték a különböző korok profánnak tartott kifejezései. Ott van például a "kutyafáját", ami igazából a kutya nemi szervét jelölte. "

No comment. :-))))

Clairet egyébként nem kifejezetten érdekelte 1. férje, Frank családfakutatással kapcsolatos elfoglaltsága, mégis innen származó ismereteit többször tudja hasznosítani. Főleg mikor felbukkan Jonathan Randall, Frank őse, aki nem kifejezetten egy szimpatikus fickó...sőt, egy szadista, homofób állatnak mondanám inkább.

Tanultam picit a tömegpszichózis jelenségéről is.

"Az emberek ösztönösen nyájkövetők. az első barlanglakók óta  az emberek - szőrtelen, gyenge, és az eszüket leszámítva védtelen  teremtmények - úgy éltek túl, hogy csoportokba rendeződtek, tudván, mint oly sok prédaállat, hogy a tömeg megvéd. És ez a csontokba ivódott tudás húzódik meg a tömegpszichózis mögött. Mert kilépni egy csoportból, egyedül megállni vele szemben, az lehetetlennek bizonyult évszázadokig azoknak, akik megpróbálták. Ez a köznapi bátorságnál többet kíván meg; az emberi ösztönnen való szembeszegülést. És attól féltem, ez bennem nincs meg, és ettől elszégyelltem magam. "

(Tömegpszichózisról jutott eszembe, hogy június 5-én hajnalban elveszítettük egy nagyon közeli, szeretetet hozzátartozónkat, a család szerves részét 42 évesen...Sosem feledjük. Hogy hogy jön ide a tömegpszichózis? Úgy, hogy bár polgári szertartás szerint búcsúztattuk volna, de a tömeg akaratának engedve, katolikus szertartás is lesz. Ilyen lelkiállapotban az özvegy, kisgyermekes édesanya nem tudta vállalni, hogy kilépjen a csoportból, és szembeszegüljön a "tömeggel", akik bizony szégyenletes módon hallatták hangjukat.)

Egyébként a könyvet és szerzőjét sok kritika érte a szex miatt, amit már említettem a postom elején. Valóban, van szex a könyvben, de révén a főszereplők ifjú házasok, szerintem ez így teljesen érthető. Ráadásul a szerző nem anatómiai részletességgel ír a történésekről, szóval szerintem nincs semmi baj ezzel...

Számomra az volt kicsit megdöbbentő, hogy Claire mennyire alkalmazkodott az 1700-as évek szokásaihoz, ahol a férfi volt az úr. Történt ugyanis, hogy a nőt megkérte a férje valamire, és arra, hogy engedelmeskedjen neki. Ellenkező esetben elveri. A lány ezt nem vette komolyan, és természetesen nem engedelmeskedett. Pedig jó lett volna, ha komolyan veszi a fenyegetést, úgyanis Jamie este tényleg megverte...A szíjjával...Elég durva volt, és a fiú még élvezte is. Claire eléggé kikészült, hisz ő nem volt hozzászokva ahhoz, hogy megverjék. (Még jó...)A végére meg mintha igazat adott volna a férjének! Ezért érzem úgy, hogy idomult a "régi"korhoz, ahová csöppent. Megmondom őszintén, ha én az őskorba csöppennék is, akkor sem hagynám eltángálni magamat az ősuram révén, bármilyen rosszat csináltam is. :-)

Ami még iszonytatott engem a műben, az volt, amilyen módon "megsemmisítették" Geilie-t a boszorkánynak nevezett asszonyt. Idézem...:

"...Elégették. Lábbal előre bedugták egy hordó szurokba, és körebrakták száraz gallyakkal. Egy karóhoz kötözték, és meggyújtották mint egy fáklyát. Lángoszlopként küldték el a Sátánhoz, egy berkenyefa ágai alatt..." Kicsit középkori volt a módszer, de valószínűleg a gyilkosáshoz épp megfelelő és hatásos...

A könyv végefelé, mikor és miután Claire mentette meg Jamie-t egy apátságba menekültek. A szerző ahogyan lefestette az apátság könyvtárát, az nagyon jó volt, láttam magam előtt az egészet.

"A könyvtár egy gyönyörű, magas mennyezetű csarnok volt gót oszlopokkal, amelyek csúcsívben végződtek egy többkamrás mennyezeten. Plafonig érő ablakok töltötték ki az oszlopok közötti teret és engedtek rengeteg fényt a könyvtárba...Pár könyvespolc olyan volt, mint amilyenekhez szoktam, egymás mellé állított kötetek sokaságát láttam rajtuk. Más polcokon fektetve sorakoztak a könyvek, hogy védve legyen régi borítójuk. ...A könyvtárat egészéből mintha valamiféle megfoghatatlan örömujjongás járta volna be, mintha az értékes kötetek némán daloltak volna a borítójukkal..."

A könyv utolsó oldala, a 908. pedig okoz egy kis meglepetést nekünk, de főleg Jamie-nek...:-)

Sok szeretettel ajánlom Nektek Diana Gabaldon művét!


Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás