B. M. Grapes magyar író, akit sokan a blogjáról ismerhettek. Én sajnos ott nem találkoztam vele eddig, de most bepótoltam a dolgot, amint elolvastam 533 oldalas könyvét.

A blogjának az elérhetősége: http://bmgrapes.blogspot.com/

Az olvasás során egy csomószor jutottak eszembe gondolatok, jegyzetelni akartam, de aztán nem tettem, mert jobban szeretek írni úgy, hogy ha már től vagyok a könyvön, és egyben látom az egész cselekményt.

Mikor a Jóslatok hálójában-t elkezdtem olvasni, mifelént nagyon hidegek voltak, s talán emiatt is  jóval nyűgösebb volt a kicsinyem a szokásosnál, illetve az időjárás miatt alig tudtunk kimozdulni a házból, így sajnos kevés időm volt az olvasásra. (Mert mostanában felvettem azt a szokást, hogy a séta közben is olvasok, mikor Angyalom alszik.) Ebből következik, hogy ezt a könyvet magamhoz képest lassan olvastam el. Pedig nagyon tetszett. Tényleg. Az elején talán nem is annyira, de aztán beindultak a dolgok. Bár igazából nem mondhatom azt, hogy az elején nem tetszett, inkább nem pörögtek annyira az események még. Na de később, csak kapkodtam a fejem, nyomoztam és együtt gondolkodtam a szereplőkkel.

A történet Hot Hillben játszódik, egy középiskolában. A főszereplő Ada, aki két éve Hot hill-i lakos, előtte New York flaszterját koptatta. Egészen jól beilleszkedett a társaságba, barátokat szerzett, és élte a tinédzserek normális életét. Egy nap azonban a faliújságra kifüggesztette valaki a Napi hírek-et reggel, és délutánra az összes előre jelzett hír valósággá vált. Ez így folytatódott nap mint nap…Ada és két barátnője, Jess és Julie nyomozni kezdenek, és beszáll negyediknek Edna, a pletykás afroamerikai lány is.

A csajok próbálnak összefüggéseket keresni, próbálják értelmezni  a dolgokat, de minduntalan falakba ütköznek. Rájönnek arra is, hogy a híreket tartalmazó cetlit nem lehet sem ellopni, sem megsemmisíteni, s azt sem tudják meglesni, hogy ki függeszti ki minden nap…

A nyomozás során betekintést nyerhetünk a lányok életébe, és megjelenik egy new york-i régi ismerős is Ada életében, Daniel Bolt…Ada nem szereti őt, sőt utálja valamiért, de úgy tűnik a suli minden lánya szívesen venné a társaságát.

Érdekes módon a Mai hírekben mindig belekeveredik a 70 éves matematikatanár, Mrs. Bennett is, akit állandóan baj ér. Sőt a suliban is egyre több a rejtélyes baleset, van aki összetöri magát, van, aki mérgezés áldozata lesz…

Egyre félelmetesebb és kétségbeejtőbb a helyzet, és egyre több kinyomoznivaló akad…pl. ki is az a JJ. akinek minden fiú kell?!

A kötet vége nekem hatalmas meglepetést okozott. Fogalmam sem volt arról, hogy vajon ki a „rosszfiú”, mitől is misztikus ez a könyv.

Aztán persze rájöttem mindenre, de nem magamtól. Ezért jó író B. M. Grapes. Tudja fokozni az izgalmakat, s csűri csavarja a történetet.

Igazából én általában nem tudom kitalálni, hogy hogy végződik egy egy történet, de ez a helyzet ebben a kötetben hatványozottabban érzékelhető. Az elejétől a végéig izgalmas, érdekfeszítő, és végre nem angyalok és vérszívók szerepelnek benne, hanem valami egészen más…

Jó szívvel tudom ajánlani úgy a 15 éves keresztlányomnak, ahogy a 32 éves barátnőmnek is. De szerintem aki belefog, annak tetszeni fog, mindegy mennyi idős.

Ami még ráadásul nagyon bejött, az a könyv borítója volt. Ha jól emlékszem, akkor a szerző (vagy a Kiadó?? nem tudom) a facebook-on mutogatott lehetséges borítótervekete. Erre a borítóra konkrétan nem emlékszem, ahogy a többire sem igazán, de a végső választás telitalálatnak bizonyult. A szokásos Könyvmolyképzős stílus, nagyon szép, a könyvespolc dísze.


Köszönöm szépen a kiadónak az olvasás lehetőségét!