Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

Titkos házasság

Nem titok, és már sokszor emlegettem is itt-ott, hogy az egyik legkedvesebb íróm Kertész Erzsébet, és igyekszem tőle mindent elolvasni.

Kertész Erzsébet arcképe. Forrás: www.moly.hu

Ez a kötete már nagyon régen volt a kezemben, és csak egyszer olvastam, így szinte újdonságként hatott rám az újraolvasása.


Egyébként a könyvtárból kölcsönöztem ki ezt az 1985-ös kiadványt, melyből 431 oldalon ismerkedhetünk meg Mauks Ilona életével.

Remélem, azt nem kell senkinek magyarázni, ki volt Mauks Ilona. Tanultuk általános iskolában már magyar irodalomból, hogy ő volt Mikszáth Kálmán felesége. Azt viszont nem nagyon emlegették, milyen kalandos módon kerültek ők össze.

A mű megismerteti velünk Ilonka regényes életét, aki a könyv elején húgával Nelkával együtt szenvedélyes olvasók, a háztartáshoz és a házimunkához azonban nem igazán fűlik a foguk. Épp ezért is édesanyjuk nem is reméli azt, hogy előnyös házasságot kötnek majd, pedig erre igazán szüksége volna a családnak. Mikszáth Kálmán fiatalon kerül Mauks Mátyás szolgálatába, kissé szakadt, habókos fiatalemberként, aki csak a szavaknak élne, és az írásnak, ám kénytelen dolgozni, hogy legyen mit ennie.

A fiatalok természetesen szépen lassan egymásba szeretnek, és titokban eljegyzik egymást.

Mikszáth ígérget, tulajdonképpen az én szememben hitegeti a lányt sokáig. Ilonka pedig hisz neki, hiszen nagyon szereti. Kálmán azt mondja, hogy csak akkor házasodhatnak össze, ha összeszedi magát anyagilag, ami reális elgondolás is, csak éppen a fiúnak nem igazán van munkája, leginkább sosincs semmi. Ha meg adódna, nem fogadja el, a könyvből igazán link alaknak tűnik. Meg is lepődtem rajta, talán kicsit csalódtam is, hogy így viselkedett a szerelmével, akit állítólag el akart venni.

Aztán végülis csak egybe kelnek, de életük pokoli a nagy pénztelenség miatt. Gyakorlatilag éheznek, aztán mikor Ilona újszülött kisfia meghal, a lány is megbetegszik. Kálmán hazaviszi őt  Mauksékhoz, a lány szüleihez, otthagyja, majd kezdeményezi a válást, és később el is válnak.

Ám csodák csodája, 7 évvel később életük útja ismét egymásba fonódik, de a felállás ekkor már merőben más...

Ha kiváncsiak vagytok a pár szerelmére, és regényes életére, érdemes ezt a könyvet elolvasni.

Különleges élmény volt a kötet lapjain keresztül megtapasztalni ezt az óriási szerelmet, ami köztük volt. Én mindenesetre szerintem nem tudtam volna kibírni mindazt, amit Mauks Ilona bizony kibírt...

A kötetet egyébként Kertész Erzsébet Ilona naplója alapján írta, így voltaképpen igaz történet...

Szerelmetes Orsikám

Ismét egy csíkos lányregény kacsintott rám a könyvtár polcáról.

Rájöttem, hogy Kőszegi Imre műve valahogy kimaradt eddig az életemből. Épp ezért határoztam el, hogy velem jön, elolvasom gyorsan. Aztán túl gyorsan nem ment a dolog, mivel a kötet egy csíkos könyvhöz képest nagyon vastag, 587 oldalas.

Kőszegi főhőse Orsika, aki a nagy hírű Kanizsai család egyik utolsó sarja. Szülei meghaltak, Ferkó nevű bátyjával együtt Kanizsai Dorottya nagyasszony gondjaira bízzák, s a kanizsai kastélyból a sárvári várba költöznek.

A korszakot átszövi a politika, az ország 2-3 részre szakad, egyszerre több királya is van a magyaroknak, s a nagyurak sakkbábuként a táblán próbálnak boldogulni.

Orsikát 6 évesen eljegyzik Nádasdy Tamás királyi titoknokkal, majd mikor betölti a 14. életévét, hozzá is adják a férfihoz. A lány az esküvőre már beleszeret leendő urába, úgyhogy nem probléma neki szerencsére ez a házasság. Tamás szereti az ő szerelmetes Orsikáját, ám az országos ügyek gyakran elszólítják asszonya szoknyája mellől.

Arról sokat beszélgetnek, hogy Sárvárt a magyar kultúra központjává szeretnék tenni. Ám Tamásnak nem jut erre ideje, így Orsika nem volt rest, és elkezdi szervezni, tervezni, forszírozni a sárvári könyvnyomtatás lehetőségeit. Végül 1541-ben Orsika által lesz kézzel fogható az első magyar nyelvű könyv.

Ezt a csíkos könyvet teljesen átjárja a történelem, nagyon sokat tanulhatunk belőle, ha figyelmesen tanulmányozzuk, ami néha nem könnyű, mert imitt-amott elég tömény. Úgyhogy én azt mondom, hogy a történelemrajongóknak kötelező, igazi siker lehet a történet.

Nekem mindenesetre nagyon tetszett. :-)

A kép forrása: www.sulinet.hu

Boldogtalan nyár

Mostanában csíkos könyvek tömkelegét olvastam, legalábbis sokat gyűjtöttem össze belőle olvasásra előjegyezve.

Ez a példány, Joó Katalin műve a könyvtárból származik. A főszereplője Évike, tinédzser lány a II. Világháború idején. Édesapja vasutas, édesanyjával, Nenével az anyja testvérével  valamint Ópapával (aki nem is a nagyapja) él együtt.

Nene beleszeret egy zsidó fiatalemberbe, akivel össze akarnak házasodni, de ebben az időben a zsidók vagy koncentrációs táborba kerülnek, vagy elszöknek, de túlélni így is úgy is nehéz, ha nem lehetetlen. Tivi a fiú, a szökést választja, Nené pedig egyedül küzd a váratlanul bekövetkezett terhességével.

Évikének eközben udvarol egy fiú, talán még egy másik is, ám ő hivatalosan nem nyilatkoztatja ki vonzalmát.

A könyv főszereplője, mint mondottam Évike, de nekem úgy tűnt, mintha valahogy mégis Nene lenne a főhős, aki folyamatosan az ő Tiviéjért szenved, és a könyv végére az életét adja közös kisfiúkért.

Évike ezen a nyáron végképp felnő, és a legnagyobb meglepetés a kötet végén ért...

Hogy mi az, azt most nem árulnám el, de olvassátok el a könyvet, és egy viszonylag rövid, de remekbe szabott művet kaptok kézbe.

Hajnal Badányban

Mintha ez a kötet több példányban is meglenne nekem. De kettőben biztos.

Mivel szerettem a Csíkos és Pöttyös könyveket, ezért nem volt kérdéses, hogy előbb utóbb erre a könyvre is sor kerül. Főleg, hogy a www.moly.hu - n résztveszek egy olyan eseményen, ahol Pöttyös könyveket olvasunk többek között. És talán nem gond, ha Csíkos könyvet is hozzá olvasok. Bár van a polcomon kismillió újraolvasnivaló pötyi is...Lasson sorra kerülnek azok is.

Na de most beszéljünk kicsit a Hajnal Badányban-ról. Kedves könyv ez Fekete Istvántól, kellemes olvasmány, néhol persze kicsit megrázó is.

Panni a molnár lánya, a szülei Badányba költöznek vele az új malomba. Itt felbukkan egy fiú, akinek szintén molnár volt az apja, de ő megárvult. Így Panniéknál ragadt, együtt nőttek, növögettek, a molnárék saját fiúkként kezelték Matyit. ( A fiút így hívják. )

Szóval Matyi és Panni nagyon ragaszkodnak egymáshoz, szinte szabályszerűséget követve történnek a dolgok köztük, egymásba szeretnek.

Panni édesanyja egy városi "kirándulás" után megbetegszik, majd meg is hal. Ezek után Panni elkerül otthonról, Badányból Killányba Padosékhoz, akiknek nem lehetett gyerekük, így a lányt saját lányukként szeretik, mindent megadnak neki, egyre erőteljesebben veszik át a lány élete feletti irányítást, ami persze az érintettnek nem nagyon tetszik egy idő után. Főleg, mikor kinézték neki férjül az új jágert. Panni tudta, hogy nem mehet hozzá a férfihez, hiszen Matyit szereti, hűséget is fogadtak egymásnak.

Közben tragédia történik, meghal a kérő, a gyilkossággal pedig Matyit gyanúsítják.

Vajon Matyi a gyilkos? Együtt tudják a fiatalok leélni az életüket, vagy ez a gyilkosság mindent megváltoztat?

Minden kérdésre választ kaphattok, ha elolvassátok a könyvet.

Az én kedvenc szereplőm egyébként Miska a holló, akit a két gyerek fogadott be, sebesülését meggyógyítva. Matyi akkor is maga mellett tartotta, etette, szerette, és megtanította kimondani Panni nevét, mikor a lány hosszú hónapokig távol volt.

Egyébként az én könyvem, amit most olvastam, egy 1965-ös Móra kiadvány, amit az édes férjem néhai nagyanyjától örököltem.

Ajánló a www.bookline.hu oldalról:

"A 19. század közepén-derekán játszódó történet középpontjában két gyerek áll, akik távol minden lakott helytől, az erdő mélyére rejtett badányi malomban élnek. Az író a tőle megszokott művészettel festi a táj szépségeit, szövi az izgalmat keltő események szálait, és kelti fel a nyelv gazdagságával a kor és a környezet hangulatát."

Három boltoskisasszony

Nagy Lajos művére a könyvtárban tettem szert. Ott, ahová járok kölcsönözni (jaj, már régen voltam, pótolni kellene...), mindig szokott lenn használt könyvvásár. Úgy működik, hogy az emberek beviszik a használt, nem szeretem, olvastam, nem fér el, stb. könyveket oda, a könyvtárosok pedig beárazzák, és eladják őket, hogy az árukból új köteteket tudjanak venni. Szóval itt vásároltam, kemény 50 forintért. Sok csíkos és pöttyös könyvem van. (A Molyon bekapcsolódtam a pöttyös könyveket olvasók táborába...:-) ) Ez még hiányzott a gyűjteményből, és hát az az ötven forint nem vágott földhöz. :-)))

A könyv egyébként kellemes olvasmány volt, néha megdöbbentő. A főhős három lány, akik közül a legidősebb Ilona vezeti a családi vegyesboltot vidéken, Dunaszemesen. A lányok szülei meghaltak, Ilonára hárul a család fenntartása is a bolt mellett. Húgai érdekes jellemek, az ifjabbik, lusta, befolyásolható, kellemetlenkedő ifjú, Jolánka. Nővére Anna, bajba kerül, teherbe esik, Ilona megpróbál rajta segíteni a pesti barátnőjén keresztül. Megszülné gyermekét, de az halva születik. Anna visszamenekül vidékre, majd hamarosan hozzámegy meghalt gyermeke apjához, aki egy jólelkű szimpatikus úriember a kötet végéig, és akiről Anna a terhessége idején hallani sem akart.

A lányok elkezdik támadni nővérüket, semmi sem tetszik, ki akarják semmizni. Először nem értettem, hogy hogy történhet ez, de az író elmeséli ezt is...Én nem fogom elmesélni, mert szeretném, ha ti is elolvasnátok. Érdemes.

Különleges könyv, nagyon megfigyelhető benne a vidéki és a fővárosi ember közti mentalitás különbség, egyáltalán az, hogy mennyire másként gondolkodtak abban az időben.

Idegesítőek a nagyközség pletykás lakói, de azt gondolom, hogy hozzátartozik a kistelepülések mindennapjaihoz, hogy az író őket is megemlítse...

Elizabeth

(2009-05-13 10:24:58)

Kislány koromban kedveltem meg Kertész Erzsébet könyveit, melyből az Elizabeth volt az első, amit olvastam, és ami meg is volt a tulajdonomban. Helyesebben anyáé volt, egyszer még 12 éves korában kapta ajándékba. A régi csíkos sorozatban jelent meg.

Nagyon szerettem akkor is és most is Kertész Erzsébet írói stílusát. Olvasmányos, megnyerő, és egy cseppet sem unalmas.

Manapság sajnos már nem igazán lehet kapni a hagyományos csíkos borítóban a könyvet, ami nekem megvan. Azóta már sokszor kiadták a könyvet. Én elsősorban a Móra Ferenc könyvkiadóról tudok.

Ezt az Alexandra írta a könyvről:
 

"Elizabethnek gyermekkori lovaglásai villantak fel emlékezetében, a boldog száguldások, majd a végzetes reggel, amikor a baleset érte. Azóta nem ült lovon, azóta nem érezte a hajnalok csípős ízét, azóta nem fogta el az a könnyű, boldog mámor amit a mozgás öröme nyújt. Akkor kezdődött el fogolyélete...A sápadt, sötét hajú lány, akit betegsége az ágyhoz köt, valóban a londoni Wimpole Street foglya - s ahogy telnek-múlnak az évek, egyre kevesebb a reménye arra, hogy valaha is kiszabaduljon a komor falak közül. Nemcsak lehetősége, de ereje sincs a szökéshez. Nem tud, vagy nem akar megküzdeni apja zsarnoki hatalmával. Egy napon mégis megtörténik a csoda...A szerző egyik legsikeresebb életrajzi regénye híven és bensőségesen számol be a finom hangú, mélyen érző angol költőnő, Elizabeth Barrett-Browning romantikus fordulatokban bővelkedő sorsáról!"

Oldalszám : 336
Méret [mm] : 142 x 205 x 21
Tömeg [g] : 46 gr

Számomra az Elizabeth egy szép és izgalmas regény, mely Elizabeth Barrett angol költőnő életét meséli el. A gyermekkort a testvéreivel, majd édesanyja halála utáni időket, mikor apjával és testvéreivel beköltöztek a Wimpole Streetre, ahol szinte fogolyként élt. Egész életében írogatott verseket, a verseken keresztül ismerte meg Robert Browning angol költőt, aki később megszöktette és feleségül vette. Nagy szerelem volt az ővék. Érdemes megismerni, elolvasni a történetüket.
Kertész Erzsébet nagyszerű stílusa miatt már akár 10 éves kortól is ajánlom a művet.
Én azóta sokszor újra olvastam, és a könyvtáram megbecsült darabja.
Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás