Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

W. Somerset Maugham - A legsötétebb óra

Legnagyobb sajnálatomra most először olvastam Maugham kötetet, de nem utoljára.

A Partvonal kiadványa A legsötétebb óra nagy élményt nyújtott a számomra, tényleg nagyon tetszett.


Viszonylag sok szépirodalmat olvastam régebben, s most is előfordul néha, de egyre kevesebb alkalommal, így izgalommal álltam neki az olvasásnak, hisz a történet nem csupán egy második világháborús történet, inkább családregény, s a családregények egyébként is a kedvenceim.

Az kifejezetten tetszett a könyvben, hogy bár a történelem jelen volt benne jócskán, mégis az emberi kapcsolatokon volt a hangsúly, a történelem inkább csak háttérszerepet kapott.

A sztori szereplői a Hendersson család tagjai voltak, mely család egy ősi nemesi dinasztia leágazása.

Összetartó, egymást szerető társaság, különféle személyiségekkel. Vegyük pl. a csúnya Jane-t, akinek az életében a legfontosabb az "arca", azaz a sminkeskofferja. Nap mint nap kifesti, kimázolja magát mint egy bohóc, ő ebből meríti az erejét. Férjével a hatalmas és kövér  Ian-nel állandó szócsatában állnak, számomra megdöbbentő kifejezésekkel és sértésekkel illetik egymást, mégis mély köztük a ragaszkodás.

Roger, a másik testvér mintegy példakép a többiek számára. Komoly és titkos munkát végez a hadsereg számára, s köztiszteletben áll. Keveset van otthon, nem egy kifejezetten családcentrikus ember. Feleségével May-jel látszólag harmonikusan élnek, bár gyerekük nincs. Házasságuk előre elrendezett házasság volt, kisgyermek koruk óta ismerik egymást.

Jim a középső fiú pacifista, retteg attól, hogy be kell vonulnia a háborúba, és bár katonacsaládból származik, nem hazudtolja meg önmagát, csak polgári szolgálatot vállal. Szerelmes Dorába, az árva osztrák lányba, aki a fiú családjával él, ám Dora nem , illetve nem úgy viszonozza Jim érzéseit, ahogy azt ő szeretné.

Érdekes volt látni, hogy a származása ellenére mennyire óvja és védelmezi a Hendersson család, szinte burkot von köré, nem kételkednek benne egy percre sem. Akkor még nem tudják, hogy micsoda veszteségeket okoz nekik majd a lány...

A Hendersson házaspárnak van még egy gyermeke, a kis Tommy, aki isteníti a bátyját Rogert, és követné őt bárhová is menne.

A családi szálakat bonyolítja még Roger barátja Dick Murray jelenléte, aki a birtokot igazgatja, és aki szép csendesen beleszeret az egyik női családtagba...

Ahogy már említettem az írásom elején, nekem nagyon tetszett ez a könyv, és biztos vagyok abban, hogy sor kerül még az újraolvasására, illetve keresni fogom a szerző köynveit. (A Molyról kaptam már kölcsönadási ajánlatot, amiért örök hálám, élni fogok vele, valamint apum polcán is felfedeztem két Maugham könyvet...hogy ezt eddig mért nem vettem észre? :-) )

A kiadványt hálásan köszönöm a Partvonal kiadónak!

Fábián Janka - Emma szerelme

Nagyon szeretem a családregényeket, és imádom a történelmi sztorikat is. Ha van benne egy kis romantika is, akkor az már csak hab a tortán.

Ilyennek ígérkezett még a múlt évben Fábián Janka regényciklusa is. (Már régen olvastam ezt a kötetet, a második részt is, csak az írás róla elmaradt...most pótolom, és nagyon szeretném elolvasni a ciklus harmadik részét is. )

Az Emma szerelme a trilógia első kötete, amely a kiadó szerint "egy békebelli romantikus családregény". Az Ulpius-ház kiadó jelentette meg 2011-ben hatalmas PR kampány mellett. Talán emiatt az őrületes reklám miatt is, hogy még a csapból is Fábián Janka folyt, nehezen szántam rá magam a könyv olvasására. (Egyet fizet kettőt vihet akció keretén belül vettem meg a Librinél...)


Amikor viszont végre belevágtam, egyszerűen nem bírtam letenni. Pillanatok alatt beleszerettem a történetbe, a szereplőkbe, és csak sodort magával a sztori. Amint vége lett, elkeseredtem, hogy nem tudok azonnal hozzájutni a második részhez. (Amely probléma azóta már megoldódott...most ugye a harmadik kötetre vágyódom, ami már régen megjelent, csak a pénztárcám nem engedi meg jelenleg a vásárlását.)


A történet tele van esendő, de nagyon szerethető szereplőkkel. Oldalról oldalra haladva egyre jobban belebonyolódtam az életükbe, egyre kíváncsibb voltama sorsukra. Mintha én is egy ember lettem volna közülük. Mintha személyesen magam is átéltem volna a történetet. Mindez Fábián Janka csodálatos mesélőkéjének köszönhető.

Amennyire féltem a sztori elején a magyar szereplőktől, és attól, hogy nem fogom megszokni azt, hogy magyar neveket kell megjegyeznem, annyira nem okozott mindez problémát.

A sok dícséret után felvázolnám néhány szóban a történetet.

Könyvünk 1907 nyarán kezdődik, Emma, a főhős még kislány, az Orient Expresszen (de szeretnék felülni rá...) robog édesapjával Budapest felé. Írja a naplóját s nem is sejti, hogy hamarosan megváltozik az élete.

Apja Kóthay Évára bízza Balatonkörtvélyesen a kislányt, mert kiderül, hogy halálos beteg, Éva pedig fiatalkori barátja felesége, nem mellesleg a férfi régi nagy szerelme.

Emma nem könnyen, de beilleszkedik a balatoni település életébe, még az Anna bálon is részt vesz. Közben hazautazik Gábor, Éva néni Franciaországba szakadt gyerekorvos fia, akiről csúnya pletykákat terjesztenek. Ezekben a pletykákban szerepel Emma világszép édesanyja is, akit a kislány fiatalon elveszített. Mindezért Emma Gábort hibáztatja...

Ennek ellenére a fiatalok sorsa összefonódik egymással és a történelmi eseményekkel, mint pl. az I. Világháború borzalmaival.

Én imádtam a könyvet, és alig várom, hogy adandó alkalommal az egész trilógiát dedikáltathassam az írónővel személyesen. (Egyébként megvan a Német lány c. könyve, az dedikált példány. :-)) )

A szerző...forrás: www.libri.hu

A szerző honlapját az alábbi linken találhatjátok: www.fabianjanka.hu

Vegas Saga - Fanny Thornton szerelmei

Már egy ideje kölcsönadta Móni, az exszomszédasszonyom Fern Michaels, állítólagos bestseller szerző a Vegas Saga sorozatból a neki meglévő három kötetet. Sajnos épp az első nincs meg, így a másodikkal voltam kénytelen elkezdeni a sztorival ismerkedni.

Forrás: www.fernmichaels.com

A Fanny Thornton szerelmei főszereplője értelem szerűen Fanny Thornton. Fanny egy ötvenes, gazdag, csinos nő, különböző vállalkozásokkal, nagy baráti körrel, 4 gyerekkel és egy exférjjel rendelkezik. Exférje, Ash testvérével, Simonnal van együtt, "járnak", majd össze is házasodnak. A nő minden gondolata állandóan Sally Coleman-en jár, aki a két fivér, Ash az exférj, és Simon a barát és később férj édesanyaj volt. Az ő nyomdokain lépeget Fanny. Szinte minden döntését "megbeszéli" Sallyvel, betegesen ragaszkodik anyósa emlékéhez, mindenhez, ami vele kapcsolatos.

Ash kerekesszékben ül, ő vezeti a Babilon Club-ot, ami Las Vegas meghatározó nyerőterme. Az egész család egyébként tele van pénzzel, amibe csak belefognak, abból újabb vagyont csinálnak.

Ash-nek és Fanny-nak négy gyereke van, ahogy már említettem is. Ikerfiaik, Sage és Birch,  Sunny, az egyik lány, aki a Babilonban dolgozik, a másik lányuk pedig Billie, aki egy gyermekruhabolt hálózatot igazgat nagy sikerrel.

A családot újabb és újabb csapások érik, de egységét csak Fanny eltávolodása tudja megbontani. Ez pedig Simon miatt következik be, aki gyakorlatilag hermetikusan elzárja a nőt a családjától.

Sunnyról kiderül, hogy halálos beteg, pedig két kicsiny gyermeke van. A férje másfelé kacsintgat. Birch autóbalesetet szenved, menyasszonya a helyszínen életét veszíti, Ashről pedig kiderül, hogy sok ideje már nincs hátra. Hirtelen megváltozik a viselkedése, gondos apává és nagyapává válik, Fanny pedig látni kezdi, miféle emberrel kötötte össze az életét Simon személyében.

Megpróbál válni, de Simont nem olyan könnyű lerázni...A Babilont akarja, amit Ash betegségének súlyosbodása miatt Fanny vezet. A nő itt ismerkedik meg Marcus Reed-del, aki amolyan válságmenedzser, dúsgazdag úriember, és természetesen meghódítja Fanny szívét.

A könyv tragédiával végződik, meglepő tragédiával, de nekem nagyon tetszik a befejezés. Régen olvastam ennyire szórakoztató könyvet, ami ilyen mértékben kikapcsolt volna. Remélem meg tudom szerezni az első részt is, és a 3. és 5. rész olvasásával együtt teljesen összeáll majd bennem a kép.

A kötet főbb adatai:

Kiadó: Ulpius-ház, Budapest

Kiadás éve: 2009

Fordította: Loósz Vera

Oldalszám: 599

Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás