Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

Sándor Anikó - Zuhanó repülés - Összetörve Indiában

Ma kezdődött a szabadságom, de már most hulla fáradt vagyok. Próbálom még tartani magam ahhoz a fogadalmamhoz, hogy behozom az összes lemaradásomat blogtéren, hát...nem tudom, sikerül-e majd, de mindenesetre rajta vagyok az ügyön. Hogy a fáradtságom miből adódik? Hát pl. abból, hogy itt mifelénk pontosan 32 fok van a lakáson belül...

Még sosem voltam Indiában, de ebben a hőségben nagyjából ott érzem magam. :-) Most kérdezhetitek, hogy hogy jön ide India?!

Hát úgy, hogy Sándor Anikó - egyik kedvenc magyar írónőm - legújabb könyvéről írok Nektek, amely bizony Indiában játszódik.

Aki olvasta Anikó eddigi munkásságát, az tudhatja, hogy gyakorlatilag az írásai utazásain alapulnak művei. Járt az El Caminon, (Franciaország) Spanyolország (Portugália) útvonalon, ezen kívül táncolt pillangóval a vállán Buenos Aires-ben is, az Indiáról szóló könyvében pedig az ottani élményeit osztja meg a nagyérdeművel.

Mint már írtam róla, itt volt nálunk Kőszegen Anikó, és nagy örömömre találkozhattam is vele végre. Ennek ellenére nem nagyon beszélgettem vele, mert gyakorlatilag megkukultam. :-) Mindenesetre nagy hatással volt rám a személyisége, és az akkor megjelent új könyvét dedikálva még aznap este elolvastam...Na és azóta próbálok róla írni, több-kevesebb sikerrel. Azt elárulhatom, hogy a szerző nevét és a könyv címét már hetekkel ezelőtt sikerült leírnom, de többre nem futotta az energiámból...Majd most...

Tehát nagy utazónk Indiában járt, ahová egyébként egyáltalán nem vágyott. Hát láthatjuk, hogy van ez így...bárcsak velem is megtörténne, hogy úgy fonódnak össze a Moirák fonalai, hogy abból szőnyeg helyett egy utazás lesz...majdnem mindegy, hogy hová...:-)


Mindenesetre Anikó nem nagy örömmel, de végülis elindult Indiába, ahol először egy régi ismerősénél szállt meg, és a terv az volt, hogy róla, az életéről ír könyvet. Judit igazából nem mondható a barátnőjének, de azért eléggé ismerték ahhoz egymást, hogy együtt tölthessenek egy kis időt. Ez persze rosszul sül el, és Anikó egy adag lelki tusa után fogja magát, és tovább áll. Közben megismerkedik az indiai életérzéssel, a robogózással több kevesebb sikerrel, valamint egy életreszóló élményben lesz része többek között egy olyan településen, ami a világ egyik legismertebb spirituális helye, Auroville. Anikó azelőtt nem hallott róla sosem. Bevallom, én sem...

Auroville a jövő városa, ahol az emberek egységtudatban élnek, mindenki mindenkivel egyenlő és a szeretet áll a középpontban. Elvileg legalábbis, de aztán az eredeti alapító Aurobindo és a "Mother" elképzelései nem teljes mértékben valósultak meg. Ennek ellenére én is megnézném azért magamnak ezt az Auroville-t ...

Szerzőnk mindenesetre ott volt, és átélt mindenfélét, jót is, rosszat is, balesetet, házibulit, sőt még majdnem véget ér az élete a repülőgépen, Indiából hazafelé...

Különleges kalandokban volt része, különleges könyvet írt. Más, mint a Pillangó és az El Camino, ennek ellenére nekem tetszett. Egy baj volt vele szerintem, mégpedig az, hogy túl rövid volt...:-))) Mondjuk minden Sándor Anikó könyvvel csupán csak ez a problémám. Szeretem a szerző stílusát, szívesen olvasok olyan jellegű könyveket, melyeket ő ír. Több kötetet is írhatna. :-)

A könyv adatai:

Kiadó: Jaffa Kiadó

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 2013

Oldalszám: 215 p

ISBN: 978-615-5235-59-7

Borító: puhatáblás, ragasztott

Ár: 2940 ft

Forrás: magánkönyvtár, dedikált példány

Lázár F. Katalin - Hol lennél jó helyen?

Talán még emlékeztek, hogy néhány napja írtam egy könyvbemutatóról, amin magam is részt vettem október 3-án. Nagyon vártam ezt a bemutatót, ahogy a többit is, hiszen szeretek új szerzőket megismerni, megtudni, mit miért írtak, és egyáltalán rábukkanni valami újdonságra. (Persze általam már "ismert" író bemutatóira is elmegyek, ha tehetem, de Lázár F. Katalint eddig még nem volt szerencsém "ismerni".)

A bemutató előtt már lézengett a helyszínen, a kőszegi könyvtárban pár ember, kicsit aggódtam, hogy az érdeklődés lanyha lesz, de örömmel tapasztaltam, hogy a kezdésre gyakorlatilag megtelt a terem.


Mögöttem idős hölgyek ültek, akik beszélgettek arról, hogy vajon milyen helyszínek bukkannak fel a kötetben. Aztán megegyeztek abban, hogy mindenkinek az életéből lehetne regényt írni, csak éppen valaki ezt meg tudja tenni, mert tehetséges, és valaki nem.

Hogy ez miért is fontos? Pusztán azért, mert a Hol lennél jó helyen? című könyv egy önéletrajzi történet, az írónő megdöbbentő és megrázó életútját mutatja be.

Forrás: a szerző Facebook profilja

Lázár F. Katalin személyében a bemutatón egy végtelenül szimpatikus, kedves és intelligens embert ismerhettek meg az érdeklődők, és bár első körben nem voltam benne biztos, hogy megveszem a kötetet (anyagiak miatt, nem álltam épp a helyzet magaslatán), de mire a program befejeződött, az első voltam, aki várt a dedikálásra. Nem véletlenül, hiszen az, amit hallottam, a kötet keletkezési körülményei meggyőztek, hogy nekem való mű, és a polcomon van a helye.

A könyv 2011-ben jelent meg magánkiadásban Szombathelyen, s először úgy indult a dolog, hogy a szerző a gyermekeinek akarta elmondani a saját történetét, amiről addig nem beszélt nekik igazán. Aztán a kis történetből több lett, egy kerek egész könyv.


A szerzőnek nehéz gyermekkora volt, szeretetlenségben, nevelőszülők "karmai" között élt, de nagyon vágyott a szeretetre, egy igazi családra. A kötetből megtudhattam, hogy volt ugyan édesanyja is, akivel találkozott is rendszeresen, de nála sem találta meg azt az érzést, melyet egy szerető édesanya adhat.

Kemény élete volt, kisgyermek korától része volt megaláztatásokban, ember feletti munkában, gyermeknevelésben, hiszen a család gyerekeire állandóan neki kellett vigyáznia. Nevelőanyja kettős személyiség volt, a külvilág számára elbűvölően bírt viselkedni, azonban a négy fal között igazi "szörnyeteggé" vált. (Kemény szavak ezek tudom, de én így érzem.)

Ahogy olvastam a kötetet, állandóan összeszorult a szívem, ha arra gondoltam, hogy ez a kicsi lány mit élhetett át ebben a légkörben. Angyibabám olvasás közben aludt, de amikor felébredt, nyomban biztosítottam arról, hogy őt szeretjük a legjobban a világon, és remélem boldog felnőtt lesz belőle. Mert Lázár F. Katalinnak ez sajnos nem jutott osztályrészül.

Viszonylag fiatalon azonban sikerült a saját lábára állni, megőrizve gyermeki tisztaságát, emberségét boldogan élte az életét, tanult, tapasztalt, majd megismerte a férjét, akiben egy életre társat talált magának. Itt úgy tűnik, hogy az élete sínre kerül, de korántsincs így. Még számtalan rossz és tragédia érte. Sokan nehezen dolgoznák fel, hogy beteg gyermekük születik, a házaspár három gyermeke közül a legidősebb bizony kihívásokkal küzd a mai napig, de a szülők ugyanolyan szeretettel gondozták, ahogy az egészséges másik kettőt. Így ezt a történést a szerző természetesen nem tragédiaként élte át, ahogy én sem, hiszen vallom, hogy kihívásokkal küzdve is lehet teljes életet élni. A nagy tragédia akkor jött, mikor a család feje váratlanul elment...Fiatalon, gyerekeket hagyva maga után egy kevés halszálka és az orvosok "jóvoltából" Katalinnak a továbbiakban egyedül kellett boldogulnia, felállnia, és szinte újra kezdenie az életét.

Ez jellemző is volt rá, hogy több alkalommal is költözött, újra kezdte a dolgokat, és minden egyes felállás után is ugyanolyan tiszta ember maradt, mint annak előtte. Hitt  és a hit nagyban segítette őt a tragédiák, az élete történései feldolgozásában, melyek nem maradtak annyiban, és később egyik gyermekét is érintették.

Katalin felnevelt tisztességben három gyermeket, s most is kemény, és szerető támasza nekik. Nem törte meg az élet, bár voltak olyan pillanatai, amikor depresszióval küszködött, de ő mégis felállt és tovább küzdött.

Méltó példa lehet mindannyiunk számára az, amit ilyen "gyökerekkel" sikerült elérnie.

Egy másodpercre sem bántam meg, hogy elolvastam ezt a könyvet, és azt gondolom, hogy mindenkinek a polcán kellene, hogy legyen ez a hiteles, szép és megrázó történet.

Csak a hab a tortán, hogy a szerző csodálatosan ír, szavaival békét varázsol az ember lelkébe. Nagyon remélem, sőt kívánom a családnak, hogy ne érje őket több tragédia, és életük biztonságos mederben, nyugalomban folytatódjék.

Szeretettel ajánlom  hát mindenkinek!!!

A kötet adatai:

Kiadó: Magánkiadás

Kiadás helye: Szombathely

Kiadás ideje: 2011

Oldalszám: 272 p

ISBN: 978-963-08-2632-7

Borító: puhatáblás, ragasztott

Ár: 2990 ft

Forrás: saját vásárlás, dedikált példány

Elérhetőség: www.hol-lennel-jo-helyen.hu (A honlapon beleolvashattok a könyvbe, információkat találhattok róla, valamint meg is tudjátok rendelni!)

Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás