Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

Vujity Tvrtko - Fertő

Hoztam Nektek egy újabb bejegyzést is mára, ezt is Raritas gépelte, és ez is egy régebbi írásom...annyira azért nem régi, de egy fél éves már biztos van. :-)

Vannak időszakok, amikor valahogy véletlenül hasonló témájú kötetek kerülnek a kezembe. Nemrég olvastam, és írtam is a Csak ha te is akarod c. könyvről, amelyben egy 7 éves kislány és egy 51 éves férfi 15 évig tartó viszonyáról olvashattam, és bár a könyv tetszett, a téma undorított.

Erre a kezembe keveredett Vujity Tvrtko könyve, a Fertő, melynek címlapján az olvasható "szülőknek kötelező".

Szülő vagyok, tehát hallgattam a felszólításra, és kötelező módon elolvastam. Nagyon szeretem Tvrtko könyveit, ebben is volt valami….Azon kívül, hogy sajnos elég aktuális témákat dolgozott fel. Igazából bármiről is ír a szerző, az mindig érdekfeszítő.

Ebben a könyvben nem volt szó megható dolgokról, sem pedig könnyes végkifejletről.

Sőt...

Részletesen elmeséli nekünk, mi mindenre kell vigyáznunk, hogy gyermekünk testi és lelki jólétét megőrizzük. Borzasztó, hogy mennyi mindenre oda kell figyelni, és itt nem csak a pedofíliáról, vagy a szexuális kizsákmányolásról van szól, hanem az internet veszélyeiről is.

A szerző most is, mint ahogy mindig, alaposan körbejárta a témát, beszélt egy pedofillal, pornó producerekkel, erőszak-szex színésznővel, akik mind megdöbbentő őszinteséggel válaszolták meg a riporter kérdéseit.

Érdekes könyv, néhol gyomorforgató, de mindenképpen érdemes elolvasni, hiszen sokat tanulhatunk belőle, bár, egy egészséges lelkületű és gyermekét szerető szülőnek a könyv nélkül is eszébe jutnak a Tvrtko által felvázolt veszélyek.


A kötet adatai:

Kiadó: Cantart kiadó

Kiadás éve: 2008

Borító: keménytáblás

ISBN: 9789639503366

Ár: 1999 ft

Forrás: könyvtár

 


Matt Baglio - A rítus

Már említettem talán, hogy mennyire szerteágazó az ízlésem, ha az olvasásáról van szó. Persze vannak állandó kedvencek, de attól még érdekel a földrajz, a történelem, az okkult és a spiritualitás, a mezőgazdaság, a vallás és még sokáig sorolhatnám a sort.

Néhány napja fejeztem be egy számomra nagyon érdekes könyv olvasását, melyet a Könyvmolyképző Kiadótól kaptam, és aminek borzasztóan örültem.


Azt ugyebár tudjuk, hogy a kiadónak többféle sorozata, kategorizálása van, úgy mint a legismertebbek a Vörös pöttyös, az Arany pöttyös könyvek.  Ilyen kategória az általam még kevésbé ismert Sötét örvény.

Az ebbe a kategóriába tartozó könyveket a kiadó ajánlja "férfiaknak, erőslelkű nőknek" is, mert ezek a könyvek "szívdobogtató, torokszorító, sodró" művek, és "ütnek" is. Magyarán nem szerelmes románcokról van szó, hanem keményebb témákról.

Mikor Matt Baglio könyvét kézhez kaptam, megdobbant a szívem, ugyanis már régen szerettem volna ördögűzéssel kapcsolatban olvasni, és most előttem állt a lehetőség, hisz a kötet alcíme: A modern ördögűző születése.

Izgalommal kezdtem az olvasáshoz, és viszonylag hamar ki is "végzetem". Nagoyn tetszett annak ellenére, hogy ez nem regény a szó hagyományos értelmében. Inkább egy dokumentumkönyv, mely bevezet bennünket egy általában ismeretlen világba. Jelen esetben a katolikus vallás és az ördögűzés kapcsolatának világába.

Miután elolvastam a kötetet, sokat gondolkodtam a benne foglaltakon. Hit a természetfeletti dolgokkal kapcsolatban mindig is volt bennem, de most valahogy ez megerősödött. A könyvet telis tele ragasztgattam post-it-okkal, jelölőcimkékkel, hogy emlékezzek arra, mi mindennek akarok még utána nézni. Aztán rájöttem, hogy a kötet végén találunk egy nagyon részletes jegyzetes részt. Ezt kifejezetten imádtam, hiszen a szerző ily módon magyarázott meg  esetleg nem egészen egyértelmű, vagy további nyomozásra érdemes tényeket.

A vallásomat nem gyakorlom, de a mű segítségével újra érdekelni kezdett a katolicizmussal kapcsolatban jó pár dolog, és a sokat emlegetett Katolikus Egyház Katekizmusa c. könyv épp emiatt rákerült a beszerzésre váró könyveim listájára is. Hogy ne csak az én gondolataimat olvassátok, néhány szó a sztoriról:

Gary Thomas egy fiatalember, aki temetkezési vállalkozónak készül, végül aztán elcsábítja a vallás és pappá szentelik. Amerikai. A püspöke felkéri, hogy a "tanulmányi szabadságát" töltse Rómában, és ott tanulja ki az ördögűzés mesterségét. Gary atya így is cselekszik, s beiratkozik a kurzusra, ahol sok barátot szerez, valamint meggyőződik arról, hogy az ördög igenis létezik.

Carmina atya, egy neves római ördögűző a tanítványává fogadja, s mellette különféle élményekben lesz része, melyekben először csalódik, majd fokozatosna megváltozik a véleménye az eseményekről. Megpróbálja megtanulni azokat a praktikákat, melyek a jövőben az ő segítségére is lehetnek. (A hívőknek, de a szkeptikusoknak is érdekes élmény lehet egy ilyen ördögűzést megtapasztalni. Persze arra gondoltam, amikor csak külső szemlélő az ember, és nem belé bújt az ördög...:-))

Íme egy idézet a könyvből, amely alaposan elgondolkodtatott:

" A rossz egyenlő a jó hiányával, aminek rendes esetben minden dologban jelen kellene lennie."

Ez a könyv egy izgalmas, és ismeretterjesztő történet, aki a témáról érdeklődik, annak mindenképpen érdemes elolvasnia. Én találkoztam vele kapcsolatban különféle kritikákkal, elolvastam őket, és mindezek ellenére tartom a véleményemet.

A szerző. Forrás: www.mattbaglio.com

 

A szerző és a főszereplő. Forrás: www.movies.about.com


Köszönöm a könyvet a kiadónak!

Dave Eggers - Az árvízi csónakos

Még nem találkoztam Dave Eggers műveivel. Eggyel sem. Pedig tőle származik Az elveszett fiú és az Ahol a vadak várnak. Remélem lesz módom megismerkedni ezekkel is, mert Az árvízi csónakos nagy élmény volt számomra, és ezúton is köszönöm a Park Kiadónak a lehetőséget az elolvasására.

Forrás: www.indyweek.com

Nem tudom, Ti jártatok-e már úgy, hogy a könyv első harmadában tudtátok, hogy az adott kötet nektek íródott, hogy az bekerül az illusztris, kedvenc könyvek listájába.

Na ez a könyv számomra ilyen volt. Csak úgy faltam a betűket, szerettem minden egyes sorát. Megrázott, de meg is hatott a sztori, főleg, hogy igaz történet az alapja, a főhős és a családja visszaemlékezésein alapul.


A főhős neve Zeitoun Abdulrahman, egy szíriai nagy család Amerikába szakad gyermeke, aki kétkezi, építőipari munkásként kereste/keresi a kenyerét. Kathy, későbbi felesége a megismerkedésükkor még nagyon fiatal, de már elvált asszony, egy kis fiúgyermekkel. Zeitoun beleszeret, és addig jár utána, míg a nő igent nem mond neki, és össze nem házasodnak. Kathyről még tudni kell azt is, hogy ő Amerika szülötte, de áttért az iszlám hitre, még mielőtt a férjét megismerte volna, és a családja ellenkezése ellenére hithű muzulmánként élt, kendőt hordott a fején.

A pár alulról kezdte, és szépen boldogultak, egy tisztességesen működő építőipari vállalkozást vezettek, és Kathy kisfián kívül még született három leány gyermekük. Összességében nagyon jól boldogultak otthonukban New Orleans-ban. Elfogadták őket, Zeitoun pedig választott hazájához nagyon ragaszkodott. Sosem gondolták volna, hogy a térségben gyakran tomboló viharok egyike, a Katrina hurrikán teljesen tönkreteszi az életüket.

Érdekes volt olvasni, hogy az emberek New Orleans-ban hogyan reagáltak a Katrina érkezésére. Gyakorlatilag az elején még nem foglalkoztak vele, csak annyiban, hogy vettek pár deszkát...aztán ahogy a hírek egyre vészesebb dolgokkal foglalkoztak, nőttön nőtt a pánik, kifoszották az élelmiszerboltokat, és menekülni kezdtek. Furcsa egyébként, hogy az Amerika többi részén, illetve a világ másik felén élő rokonai Zeitounnak sokkal jobban megijedtek, mint maga a főhősünk, aki a felesége nagy ellenkezésére még régen vett egy kenut. Most, ahogy jött a hurrikán, és mindenki menekült, természetesen Kathy is menni készült a gyerekekkel, ám Zeitount nem lehetett rávenni az indulásra, ahogy annak előtte nem volt hajlandó szabadságra sem menni szinte soha.

Így hát Kathy nagy nehezen elindul a rokonok felé, el New Orleans-ból, és persze tartotta folyamatosan a kapcsolatot a férjével, és állandó aggódásban élt.

Zeitoun azonban elemében érezte magát, valahogy nem gondolta volna, hogy ez a vihar más lesz, mint a többi...járta a várost, ellenőrizte az építkezéseket, és a házait, amelyekben lévő lakásokat kiadta.

Aztán egyszer csak elkezdett emelkedni a víz...egyre magasabbra kúszott, és a férfi már a ház tetején "kempingezett". Rájött, hogy a legjobb dolgot vette meg még régen, amit lehetett, így fogta a kis hajóját, és elkezdte járni a környéket. A házukba szorult időseken segített, hozta, vitte a híreket, és ami számomra különösen megható volt, gondoskodott az elárvult kutyákról, nap mint nap vitte az élelmet számukra.

Egy nap Kathy nem tudta elérni a férjét, és egyre jobban aggódott. Ám azt nem sejtette, hogy Zeitount elkapták és egy börtönnek nevezett valamibe zárták...Megdöbbentett engem ez az esemény, hiszen a főhős semmi mást nem csinált, csak segített.

Egy nagy baj volt vele:

Allahot imádta, muzulmán volt, és a szeptember 11-i terrortámadás után sajnos sok amerikainak eszébe jutottak a muzulmánok, és gyakorlatilag a terroristákkal azonosították őket. Pedig már 2005-öt írtunk, és azt hinné az ember, hogy valamelyest sikerült Amerikának megnyugodnia. Pedig nem...Zeitoun bebörtönzőinek sikerül újra éleszteni a gyűlöletet, s találnia néhány szerencsétlen arab származású embert, hogy kínozhassa őket...

A könyv számomra hitelesen festi le a Katrina hurrikán időszakát, az akkori New Orleans-t, és rengeteg végiggondolandó témát vetett fel bennem.

Azt gondolom, hogy ez a kötet méltánytalanul van "elhanyagolva" az olvasóközönség által. Például a Molyon kettő azaz 2 db értékelése van, az enyémmel együtt.

Remélem sokatoknak sikerült felkeltenem az érdeklődését, és keresni fogjátok a Park Kiadó könyvét.

Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás