Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

Az arany jegyzetfüzet

Erika kolléganőmtől kaptam kölcsön ezt a Doris Lessing könyvet. Meg akartam vásárolni magamnak, de kiderült, hogy neki megvan, és azt ajánlotta, hogy először olvassam el. Megfogadtam a tanácsát. Kb. fél évre rá, ugyanis ennyit állt a polcomon a könyv.

Aztán egy kedves olvasóm írta, hogy izgatja a fantáziáját a mű, úgyhogy olvassam először ezt az olvasásra váró könyveim listájáról. Megtettem. :-) Hát nem tudom...ez a kötet valahogy nem nekem való, egyszerűen nem tudtam mit kezdeni vele. És mielőtt valaki megjegyzést tenne, és azt gondolná, hogy csak a könnyed művekhez van eszem, a kedvenc könyvem a Háború és béke többek között. Szóval ez a kötet majdnem 1000 oldalas, nagyon bő lére van eresztve, egyszerűen szinte elaludtam két mondat között, és nagyon nehezen fogtam fel a mondanivalóját. Érdekes, hiszen van egy másik Doris Lessing könyv, Az ötödik gyerek, amit kifejezetten szeretek. Hát ez van. Nem lehet mindenki Lessing rajongó, és mindenkinek az életében van olyan könyv, amivel nem igazán tud mit kezdeni...

Ajánló a www.bookline.hu oldalról, ahol a kötet 70 %-os árengedménnyel vásárolható meg.

"Anna Wulf sikeres írónő, aki egyedül neveli lányát az 1950-es évek Londonjában. Napjai rettegésben telnek. Attól fél, hogy idővel kicsúszik lába alól a talaj, elveszti kapcsolatát a külvilággal, és megőrül. Ezért naplóba kezd, gondolatait négy jegyzetfüzetbe rögzíti; a feketébe Anna múltja, a pirosba politikai nézetei, a sárgába az érzelmi élete, míg végül a kékbe a mindennapok történései kerülnek. Szerelem és visszautasítás, hűtlenség és szexuális felszabadulás, politikai szekértáborok és családi traumák, elvesztett haza és megtalált női identitás története Az arany jegyzetfüzet, mely Doris Lessing főműve, és a 20. század talán egyik legfontosabb regénye. 2007-ben Doris Lessing kapta az irodalmi Nobel-díjat. A nyolcvannyolc éves írónő ezzel szinte minden jelentős irodalmi elismerést magáénak tudhat. Perzsiában született, évekig élt Dél-Afrikában, majd A fű dalol című első regényével vált világszerte ismerté. Idén a Megint a szerelem és Az arany jegyzetfüzet című regényekkel folytatjuk Lessing életműsorozatát."

Az ötödik gyerek

Van egy jó hírem.

Magamnak. :-)

Úgy néz ki a dolog, hogy vége a vizsgaidőszakomnak. Még két vizsgaeredményt nem tudok, de abban biztos vagyok, hogy a jegy görbül, úgyhogy remélem nem kiabálom el a dolgot, ha azt mondom, hogy lezártam a félévet.

Már alig vártam, hiszen heveny olvasáshiányban szenvedek, szenvedtem.

Így ünneplés gyanánt beszédültem a könyvtárba. Vissza vittem öt kötetet (amikről írtam is folyamatosan), és nekiláttam kölcsönözni.

A mai termés az alábbi lett:

Marcel Proust - Az eltűnt idő nyomában 1.

Doris Lessing - Az ötödik gyerek

Patrizia Gucci - Csábítás

John Jakes - Észak és dél

John Jakes - Szerelem és háború

John Jakes - Menny és pokol

Szolzsenyicin - Rákosztály

Jack Kerouac - Úton

Van köztük klasszikus, keményebb téma, és romantikus könnyed limonádé is. Most erre vágytam.

Ja és drága Erika kolléganőm holnapra hoz még egy jó emberes adag könyvet, hogy legyen mit olvasnom...:-)

Szóval Az ötödik gyerek...Doris Lessingtől.

Lessinggel igazából még csak most ismerkedem, de ma kölcsönöztem ki a kötetet és már túl is vagyok rajta, ami egyáltalán nem von le semmit az értékéből.

Érdekes volt a könyv, bár - lehet, hogy csúnya dolog ez tőlem, de mégis - egy Irodalmi Nobel-díjas írónőtől valami mást vártam... Nem tudom mit, de mást.

A könyv egyébként kifejezetten vékonyka, alig 270 oldalas, nagy betűs, nagy sortávolsággal nyomtatott.

Lapjain megismerünk két különc "lelket", Harrietet és Davidet, akik meglátják egymást az éves szilveszteri bulin, és azonnal tudják, hogy egymásnak születtek. Összeházasodnak, vesznek egy nagy házat, és nekiállnak a gyerekek gyártásának. Négynél állnak meg hat éven belül, de csak egy pillanatra, mikor is megfogan az a bizonyos ötödik gyermek, akit Bennek neveznek. Már a mama pocakjában gondok vannak vele, valahogy nem szeretik, és már az anyaméhben furcsa. Aztán megszületik, és megismerhetünk személyében egy furcsa, agresszív, erőszakos, gnómszerű gyermeket, akit nem szeret senki. Csak a baj van vele, a házaspár pedig a gondok súlya alatt egyre inkább eltávolodik egymástól. Egy nap elhatározzák közös családi erővel, hogy elviszik Ben-t egy OLYAN helyre. Oda, ahová azok a gyerekek kerülnek, akik valamilyen oknál fogva nem tetszenek a szüleiknek, akik nem kellenek senkinek.

De Harriet nem bírja nélküle, és utána megy...Hazaviszi a fiút mindenki megrökönyödésére, és otthon próbálja meg nevelni, de nem lehet. A család egyre jobban eltávolodik egymástól, bár időközben átmeneti megoldást is találnak egy utcán csellengő fiatal és a bandája személyében...Ben szereti a csapatot, már amennyire szeretni tud. Aztán a fiúk kilépnek az életükből, Ben felsőbb iskolába kerül, és megtalálja a társaságát a hasonlóan furcsa és erőszakos emberek között...

Amilyen különös a regény, olyan különös az is, ahogy az írónő befejezi a történetet.

Egyébként engem a téma nagyon megrázott, hiszen minden vágyunk a férjemmel, hogy végre kopogtasson nálunk a gólya, és a történet egy mindenben MÁS gyermek története. El sem tudom képzelni azt, hogy milyen lehet egy MÁS gyereket nevelni, és gyűlölni magunkat érte, de nem szeretni őt. Remélem sosem kell megtapasztalnom.

Most jöjjön a könyv hátoldaláról az ismertető:

"A fiatal házaspár nagy hévvel veti bele magát a családalapításba. Bár a férj nem keres valami jól, mégis négy gyermeket vállalnak. Az ünnepek idején a rokonok is szívesen látogatják őket, bár nekik is egyre nagyobb terhet jelent a nagycsalád.
Az ötödik gyermek születése azonban gyökeresen megváltoztatja az életüket. A kisfiú testi-lelki sérült, agresszív kitöréseit, gyilkos hajlamát szinte lehetetlen kordában tartani. A házasság kihűlőben, a rokonok is elmaradnak, az orvosok látszólag tehetetlenek. Az anya mégsem tud belenyugodni, hogy a gyermeket intézetbe adja, még akkor sem, ha ez a család teljes felbomlásához vezet is...

2007-ben Doris Lessing kapta az irodalmi Nobel-díjat. A 88 éves írónő ezzel szinte minden jelentős irodalmi elismerést magáénak tudhat. Perzsiában született, évekig élt Dél-Afrikában, majd A fű dalol című első regényével vált világszerte ismertté. Lessing 1956 előtt baloldali szimpatizáns, majd a hatvanas évek feminista ikonja volt, aki erős kritikai szemlélettel és páratlan tehetséggel ír századunk nagy kérdéseiről: a rasszizmusról és a nőket béklyózó konvenciókról."

Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás