Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

A zaragozai orvos

Nagyon boldog voltam, mikor a könyvtárban megpillantottam ezt a kötetet. Imádom Noah Gordont, és ez a műve eddig még kimaradt a repertoáromból. (Volt egy kérdés Az olvasás 7 hete nevezetű Moly-os kihíváson belül, amire nem válaszoltam. Szóval Noah Gordon lenne nekem az az író, akivel elbeszélgetnék. )

Forrás: www.noahgordonbooks.com

Az Európa Kiadó jelentette meg a könyvet 2001-ben 422 oldalon. Eredeti címe: The last jew. Az eredeti címnek persze semmi köze a magyar fordítás címéhez...:-)

A történet 1489-ben kezdődik a kasztíliai Toledóban, ahol Helkias Toledanot, a zsidó ötvösművészt megbízzák egy ereklyetartó elkészítésével. A mester ezt meg is teszi, elküldi legidősebb fiával, Meir-rel a holmit, de a fiatal fiú útközben rablógyilkosság áldozata lesz.

Ebben az időben Kasztíliában egyre erőteljesebben kezdik üldözni a zsidókat, Helkias úgy érzi, el kell menekítenie a családját. De ekkor már 1492-ben járunk. Ekkor két fia van a meghalt Meir-ren kívül, Eleazar, a kicsi, és Yonah a nagyobbik.

Időközben Helkiast is meggyilkolják, de a menekítése sikeres, családja szétszakítva de életben marad. Ettől kezdve a történetben csak Yonah-ról hallhatunk, aki bújdosni kényszerül a zsidóüldözések miatt. Újkereszténynek vallja magát, keresztül kasul bejárja Kasztíliát öccsét keresve és fűti a bosszúvágy, hogy elkapja néhai bátyja és apja gyilkosát...

Izgalmas, termékeny életet él. Matrózként, fegyverkovácssegédként dolgozik álnéven, rövid ideig barlangban él cigányokkal, majd szerencséjének és tiszességének köszönhetően egy orvosdoktor segédje lesz, később maga is orvosként tevékenykedik. Innen származik a könyv címe is...

Ármány, szerelem, gyilkosságok, hazugság, barátság, mind megtalálhatóak ebben a kötetben. Fordulatos, izgalmas könyv, mindenkinek ajánlom elolvasásra, ahogy Gordon többi történetét is.

Természetesen a 10 adható pontomból 10-et kap...:-)


A suttogó

Van már kutyákkal és szellemekkel suttogó is. Nicholas Evans írt egy lovakkal suttogó férfiről...


A kötetet a könyvtárból kölcsönöztem ki. Amikor elmentem oda, a szemem csak úgy itta a látványt. A sok könyv látványát. Rájöttem, hogy igazán hiányzott a könyvtárazás. Mivel azonban hosszú a könyveim várólistája és a könyvtárból is kihoztam 15 kötetet, egy darabig nem valószínű, hogy újra megyek. :-(

Nagyon örültem viszont, hogy rábukkantam A suttogóra, mert már régen el akartam olvasni. Bár tudom, hogy a könyvből készült film alapműnek tekinthető, szégyen vagy sem, én bizony nem láttam, így a kötetet nagy kíváncsisággal vettem kézbe.

Hamar kiolvastam, pedig 480 oldalas. Hazafelé a buszon befejeztem a Tizenhárom almafát, majd belekezdtem ebbe. Majdnem a feléig jutottam el. Messze van az otthon Budapesttől...

Tegnap este még egy pár oldalt olvasgattam és elnyomott az álom. Ma délelőtt (reggel) fejeztem be, míg a picikém aludt.

Összességében tetszett a könyv, igazi megható szerelmi történetnek is mondható. Legalábbis a részemről. Elég kiszámíthatónak éreztem. Úgy értem, már az elején biztos voltam abban, hogy Annie, a főhős anyukája, és Tom, a "suttogó" előbb utóbb összejönnek. Valahogy egyértelműnek látszott, ahogy az is, hogy Grace a balesete után talpra fog állni, regenerálódik, és újra teljes életet él majd.

Kicsit azt furcsálltam, hogy a szerző előre bocsátotta már a regény első oldalának első mondataiban, hogy a könyv halállal kezdődik és halállal végződik majd. Fura volt kicsit, és gondolkodtam, hogy vajon ki fog meghalni. Arra jutottam, hogy biztos Zarándok, a ló, vagy Grace a kislány...de egyik sem.

Nekem nagy meglepetés volt, ki távozott el örökre az élők sorából. Mondom, hogy nem láttam a filmet...

Kedvencek kedvence közé ugyan nem került be nálam a könyv, de ennek ellenére élvezetes volt elolvasni, és megerősített abban, hogy a legalacsonyabb mélységekből is van kiút, ha elég kitartó és elszánt az ember.

A rongyosra olvasott könyvtári példány egyébként 1997-ben jelent meg az Európa Könyvkiadó gondozásában puha fedéllel. Sóskuthy György fordította.

Aki szerette a filmet, aki szereti a romantikát, a lovakat, annak kötelező olvasmány.


Sámán

Szeretem Noah Gordont, ráadásul már ezer éve olvastam az Orvosdoktor c. művét. Azóta is emlegetem, hogy mennyire szeretem...annak ellenére, hogy a Sámán már kb. 1 éve a polcomon figyel...

Rászántam magam, bár nem tudom mért kellett ennyire nehezen nekikezdenem, hiszen mint már mondtam, szeretem Noah Gordont. :-))) Sámánt is szerettem. Nagyon.

Számomra izgalmas, érdekes történet.

Sámán apja Robert Cole doktor politikai okok miatt menekülni kényszerül a hazájából, és az Újvilágban próbál szerencsét. Az ő életét mutatja be ez a kötet, a küzdelmeit, a letelepedését, a magánéletét. Közben megszületik fia, aki a szauk indiánoktól a Sámán becenevet kapja. Sámán süket lesz, amit nehéz feldolgozniuk, de a fiú a fejlődésben segítséget kap Rachel a zsidó lány személyében, aki a család barátjának a lánya. A fiatalok persze szerelmesek lesznek egymásba, pedig Rachel idősebb mint Sámán. Na meg ott vannak a vallási ellentétek is, egyszóval a kapcsolat lehetetlen. A lányt férjhez is adják gyorsan, Sámán pedig belevág legnagyobb tervébe...orvos akar lenni, akár csak az apja...

Azt hiszem, hogy azért is tetszett annyira ez a mű, mert Amerikában játszódik, és mert az indiánok is jelentős szerepet játszanak benne. Régen, gyermekkoromban nagy indiánrajongó voltam. Mint a fiúk...Kedvenc könyvem volt a sulikönyvtárból a Nagy indiánkönyv, melyet azóta sikerült is megszereznem a privát könyvtáram számára. A másik kedvencem Winnetou története volt, ami apukámnak 4 kötetben volt meg, és az övét nyúztam. Ezeken kívül szerettem a Szerencséthozó almásderest is például és számtalan más indiános történetet. :-)

Egyszóval: Sámán bekerül a kedvenc könyveim listájába, és örülök, hogy annak idején megvettem magamnak. Már csak a sorozat harmadik kötete hiányzik, A doktornő. Azt is most olvastam el, de az sajnos csak Évi barátnőmtől kölcsön kapott példány. De azon vagyok, hogy azt is megszerezzem.

Mindenkinek szeretettel ajánlom Gordon műveit.

Ajánló a www.bookline.hu oldalról, ahol jelenleg antikvár könyvként kapható 2400 illetve 4000 forintért.

"A Sámán a tizenkilencedik században játszódik, a Cole család két nemzedékének életét s az Egyesült Államok létrejöttében játszott érdekfeszítő szerepét követi nyomon.
1839-ben dr. Robert Judson Cole politikai okoknál fogva menekülni kényszerül szülőhazájából, Skóciából, s az Újvilágba hajózik. Először Bostonban folytat orvosi gyakorlatot, majd Illinois-ban telepszik le mint orvos és birkatenyésztő. Gyerekkora óta megszállottja az amerikai indiánoknak, nem is nyugszik, amíg rá nem talál a szauk törzs utolsó, életben maradt képviselőire, akik elnevezik Fehér Sámánnak, és egyszer s mindenkorra megváltoztatják életét.
Rob J. legnagyobb tragédiája fiának, Robert Jefferson Colenak, azaz Sámánnak süketsége. Sámán élete nem könnyű. Először meg kell tanulnia beszélni, hogy megállja helyét a hallók világában, aztán meg kell küzdenie egy olyan társadalom előítéleteivel, ahol a fizikai másság nagyon is számottevő tényező. Mire Sámánt befogadják, s belőle is nagyszerű orvos válik, a Cole család, akárcsak a legtöbb amerikai, belekeveredik Észak és Dél konfliktusába.
Ez a nagylélegzetű családregény egy alakuló nemzet mindennapjainak állít hiteles emléket. Hol gyöngéd, hol hátborzongató az a leírás, amit a két Cole doktorról kapunk, az asszonyokról, akiket szerettek, a brutális gyilkosságokról, a hozzá nem értés sötét századaiból végre kiemelkedő orvostudományról és azokról a szenvedélyes emberekről, akik komoly áldozatokra is hajlandók, hogy őszinte hitük diadalra jusson.
Noah Gordon ezért a regényéért - amely eddig tizenöt nyelven jelent meg, bestseller volt Spanyolországban, Olaszországban, és csak Németországban kétmillió példány kelt el belőle - megkapta az Amerikai Történész Társaság James Fenimore Cooper-díját, valamint a német Bertelsmann Könyvklub "Az év írója" díját.

Rhett Butler

Nagy Elfújta a szél rajongó vagyok! Daniel Mccaig könyvére pedig nagyon régóta vágytam. Egyszer meg is rendeltem a www.bookline.hu oldalról, mivel nagyon olcsó volt, de a line-osok nem tudták valamiért teljesíteni a rendelésemet. Így utána pár hétig csak vágyakoztam, mert nem lehetett kapni sehol. Aztán megláttam a Libri kínálatában végre, így megvettem. Nem volt olcsó. Sőt. 4200 forintot adtam érte.

Érdekes könyv volt. Vaskos kötet, tele Rhett Butler életének különleges mozzanataival. Szóval érdekes könyv volt, de számomra csalódás. Főleg 4200 forintért sokkal jobbra számítottam. Próbáltam összevetni az alapművel a történetet, de nagyon nem ment. Főleg a kötet vége volt számomra zavaros. Főleg azok után, hogy hozzáolvastam az Elfújta a szél végét is. Hiszen az Scarlett O'hara életét helyezi a középpontba, ez pedig Rhett Butlerét, és mivel a két hős élete viszonylag hosszú ideig közös szálon fut, gondoltam, hogy a közös élet ugyanolyan kell, hogy legyen. Hát nem volt az.

A Rhett Butler története darabos, számomra nincs kellőképpen kidolgozva. Pedig azt hirdették, hogy írója 7 évig írta. Ez a szubjektív véleményem, és szívesen várom az észrevételeiteket is, de szerintem jobban jártunk volna, ha hozzá sem fog drága Daniel-ünk. Tudom, hogy ez erős kritika a részemről, nem szoktam ennyire "drasztikus" lenni, de a kedvencemről, a kedvenc témámról van szó...

 

Íme egy kis ajánló a www.libri.hu oldalról, hátha azért valakinek lesz kedve elolvasni.

"Míg Alexandra Ripley Scarlett életét írta meg, McCaig most Rhett életét állítja elénk gyerekkorától az 1870-es évekig. A Margaret Mitchell Trust felkérésére és felügyeletével 12 éven át íródott regénynek hűnek kellett lennie az Elfújta a szél szelleméhez. A regény bemutatja Rhett Butler gyerekkorát a déli ültetvényen, kegyetlen földbirtokos apját, Rhett bátor és határozott nővérét, Rosemaryt, gyerekkori barátját, a felszabadított rabszolgák fiát, Tunis Bonneau-t, és egy rivális cimborát, Jack Ravenalt. És persze szól Scarlett O?Haráról, erről az erős, szenvedélyes nőről, aki jellemben jobban hasonlít Rhetthez, mint szeretné, és jobban szereti, mint amennyire elismeri. Mesterien megírt regény a kiváló szerző tollából, aki eddig polgárháborús regényeiről volt ismert."

A fogorvos széke

(2009-07-03 08:59:07)

Ismét egy Agatha Christie-t ajánlanék, ha már előző nap a krimiknél tartottam.

A fogorvos széke legújabb kiadásban az Európa Kiadó gondozásában jelent meg.

Főhőse, sokunk kedvence Hercule Poirot, akinek fáj a foga...

"Hercule Poirot-nak fáj a foga, kénytelen fogorvoshoz menni. Pedig a világon egyedül csak ettől fél. Még szerencse, hogy dr. Morley remek szakember, bár ugyanolyan idegesítően fecseg, mint minden fogász. Poirot megkönnyebbülten távozik. Az utcán még segít egy középkorú hölgynek kikászálódni a taxiból, majd hazatér.Néhány óra múlva felbukkan Japp főfelügyelő, mert a fogorvos öngyilkos lett. De miért lőné főbe magát egy divatos, ügyes kezű fogász? És ha nem öngyilkosság volt, akkor ki tehette? A titokzatos görög, a dühös, fiatal amerikai, a gazdag bankár vagy a formás bokájú, szörnyen öltözött hajdani színésznő? Gyanúsítottban nincs hiány, indítékban annál inkább. Hercule Poirot kis szürke sejtjeire a szokásosnál is több munka vár, mire fény derül az esetre."

www.bookline.hu

Lord Edgware meghal

(2009-07-02 09:07:38)

Fiatalabb koromban gyűjtöttem az Agatha Christie könyveket. Most is megveszek egy-egy példányt, ha a polcomon hiány keletkezik.

Ezt a kötetet hosszú idő óta most olvasom újra. És nagyon szeretem.

Az Európa Könyvkiadó gondozásában jelent meg ez az újabb kiadás.

Nekem megvan egy régi, ami érdekes módon a Lord Edgware rejtélyes halála címet viseli.

 

"Lord Edgware kellemetlen különc legalábbis felesége, a gyönyörű színésznő, Jane Wilkinson szerint. Ráadásul elválni sem hajlandó, pedig évek óta nem élnek együtt. Mi lehet a megoldás? Jane Wilkinson rögtön kettőt is tud. Elküldi Hercule Poirot-t, hogy beszélje rá férjét a válásra, vagy kénytelen lesz ő odamenni egy taxival és megölni. Poirot felkeresi a lordot, természetesen Hastings kapitánnyal együtt, és döbbenten hallja: a lord már fél éve megírta feleségének, hogy meggondolta magát és hajlandó elválni. De az asszony azt állítja, sosem kapta meg a levelet. És másnap este Jane Wilkinson odataxizik Lord Edgware házához, bemutatkozik az inasnak és besétál. Reggel a lordot holtan találják. Csakhogy tizenkét ember egyöntetűen állítja: pontosan abban az időben, amikor állítólag Edgware-nél járt, Jane Wilkinson velük vacsorázott egy gazdag, színházkedvelő férfinál, London mellett. A vacsoraasztaltól csak néhány percre távozott, amikor telefonon keresték. Lord Edgware halálát pedig sokan áhították. De vajon ki cselekedett? Poirot mindig azt mondta, kudarcként tartja számon ezt az ügyet, mert csak egy, az utcán véletlenül meghallott mondat segítségével tudta kibogozni."

www.bookline.hu

Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás