Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

Fábián Janka - Adél és Aliz

Szeretem Fábián Janka könyveit. Gyakorlatilag majdnem mindet olvastam, csak egyet nem, az pedig a Lotti öröksége. Pedig ez a kötet is a polcomon figyel, dedikálva is van, de mégsem sikerült még neki kezdenem. (Felírom az olvasásra váró könyveim listájára...)

Most viszont a könyvtárból sikerült megszereznem Erika hathatós közreműködésével az Adél és Alízt. Nagyon örültem neki, és a hazahozataltól számított néhány napon belül bele is vágtam, és gyorsan elolvastam.


Több oka is volt a gyorsaságomnak. Egyrészt szerettem volna hamar visszaszolgáltatni, hogy a többi olvasó is mielőbb kézbe vehesse, másrészt nem volt annyira hosszú, hogy sokáig elpiszmogjak rajta, harmadrészt pedig nagyon tetszett, így éjjel addig olvastam, amíg be nem sikerült fejeznem.

Nem tudom mi a titka Jankának, mindenesetre valahogy nagyon jól ír. Ahogy olvasok, úgy érzem, hogy jelen vagyok a történetben, látom magam előtt a szereplőket, azonosulni tudok velük valamilyen szinten.

Ez a könyv valahogy mégsem volt számomra olyan Fábián Jankás. Ennek ellenére nagyon tetszett, ahogy már mondtam. :-)

A cím, Adél és Alíz a két főhősre utal, Adélra és Alízra. :-) A két kislánnyal egy bentlakásos iskolában találkozunk először, ám a könyv prológusa első látásra nem kapcsolódik a történethez, de azért majd később rájövük, hogy igenis fontos jelenetet tartalmaz. De térjünk csak vissza a két leányzóhoz.

Adél fekete ruhában jelenik meg az iskolában édesanyjával, mivel édesapja meghalt a Lenin-fiúk "áldásos közreműködése" folytán. Komor a lány, de mégis vadóc, és féltékenységet érez a többi lány iránt, ez az érzés erősebben fellobban benne, amikor megpillantja Alízt, a gyönyörű szőke kislányt, akinek az élete számára csak vágyálom maradhat. Mindenféle csínyt eszel ki, hogy az osztálytársa életét megkeserítse. Ilyen "csíny" az is, mikor levágja Alíz haját...

Aztán történik valami, és a két lány végül összebarátkozik, és elválaszthatatlanokká válnak. Telnek az évek, de Adélban még mindig benne van az a gondolat, hogy barátnője túl jó, még mindig féltékeny rá. Hogy barátnőjét kevésbé "jónak" lássa, kitervel valamit, ezt szisztematikusan végre is hajtja, s az idő múlásával a lányok többek lesznek mint barátnők...

A történet többi szereplője is jelentős szerepet kap, kezdve a lányok fiatal és egyedülálló osztályfőnökétől, Terka nénitől, folytatva Alíz testvéréig, Andorig. A Kőrösi Pálma igazgatóasszony által "Pálma-háznak" csúfolt intézményben zajlik az élet, és az éles szemű igazgatóasszonynak fogalma sincs arról, hogy "kígyót melenget a keblén". A már emlegetett kígyó nem más, mint a jóképű kertészfiú, Iván, aki titkolja sötét múltját, ám úgy tűnik folyton rosszban sántikál. Összeszűri a levet akivel csak lehet, politikai tevékenységekbe is belekeveredik, és egy idő után rájövünk, egy egyes szálakat bizony Groó Adél irányít...

Őszintén szólva igencsak úgy érzem, hogy Szendrey Alicenek akkor megpecsételődött a sorsa, mikor belépett az intézmény kapuján, és világossá vált számomra, hogy semmi jót nem ígér Adéllal való kapcsolata. De hát a lány a regény elején igencsak ártatlan, tisztaszívű teremtés, aki előtt csak az lebeg, hogy jobbá, szebbé, könnyebbé tegye barátnője életét.

Olvasás közben csodálkoztam, hogy egyes szereplők mennyire megváltoztak a regény folyamán, és köztük Ivánról mennyit változott a véleményem. Az elején kifejezetten utáltam, nem tudtam azonosulni vele, ám a könyv vége felé jobb véleménnyel voltam róla...jó hatással volt rá valaki... és azt is meglátjuk majd, hogy Kőrösi Pálma sosem hitte azt, hogy a fiú rossz ember lenne...

Annyit írnék még erről a könyvről, de nem tudok. Egyszerűen azért nem megy, mert izgalmas, érdekes, és úgy követik egymást az események, hogy nem tudok úgy kiragadni rendesen szakaszokat belőle, hogy ne áruljak el stratégiai fontosságú történéseket. :-))

Egyszóval nekem nagyon tetszett ez a könyv, és szerintem a Fábián Janka rajongók sem fognak csalódni. Aki pedig ezzel a kötettel kezdi a Fábián-korszakát, az -biztos vagyok abban, hogy - a többi könyvét is kézbe veszi majd.

Az írónő...forrás itt.

A kötet adatai:

Kiadó: Ulpius-ház Kiadó

Kiadás helye: Budapest

Kiadás ideje: 2013

Borító: puhatáblás, ragasztott

Oldalszám: 332 p

ISBN: 978-963-254-689-6

Ára: 3499 ft

Forrás: kőszegi könyvtár

Író-olvasó találkozó Fábián Jankával

Ma késő délután író-olvasó találkozó lesz Fábián Jankával a kőszegi Chernel Kálmán Városi Könyvtárban. Már nagyon várom, és természetesen ott leszek. A program fél hatkor kezdődik, és előzetes facebook-os levélváltás után Fábián Jankával megtudtam, hogy természetesen hoz majd az új könyvéből is nekünk, a Lotti örökségéből. Azt írta, hogy a többi könyvéből is lesz nála, úgyhogy aki arra vágyik, tud majd vásárolni. Mint például én...a Lotti könyvre vágyom, holnap vagy holnapután pedig beszámolok Nektek, arról, hogy milyen volt a találkozól, de ha tudtok, gyertek el! :-)

Fábián Janka - Emma szerelme

Nagyon szeretem a családregényeket, és imádom a történelmi sztorikat is. Ha van benne egy kis romantika is, akkor az már csak hab a tortán.

Ilyennek ígérkezett még a múlt évben Fábián Janka regényciklusa is. (Már régen olvastam ezt a kötetet, a második részt is, csak az írás róla elmaradt...most pótolom, és nagyon szeretném elolvasni a ciklus harmadik részét is. )

Az Emma szerelme a trilógia első kötete, amely a kiadó szerint "egy békebelli romantikus családregény". Az Ulpius-ház kiadó jelentette meg 2011-ben hatalmas PR kampány mellett. Talán emiatt az őrületes reklám miatt is, hogy még a csapból is Fábián Janka folyt, nehezen szántam rá magam a könyv olvasására. (Egyet fizet kettőt vihet akció keretén belül vettem meg a Librinél...)


Amikor viszont végre belevágtam, egyszerűen nem bírtam letenni. Pillanatok alatt beleszerettem a történetbe, a szereplőkbe, és csak sodort magával a sztori. Amint vége lett, elkeseredtem, hogy nem tudok azonnal hozzájutni a második részhez. (Amely probléma azóta már megoldódott...most ugye a harmadik kötetre vágyódom, ami már régen megjelent, csak a pénztárcám nem engedi meg jelenleg a vásárlását.)


A történet tele van esendő, de nagyon szerethető szereplőkkel. Oldalról oldalra haladva egyre jobban belebonyolódtam az életükbe, egyre kíváncsibb voltama sorsukra. Mintha én is egy ember lettem volna közülük. Mintha személyesen magam is átéltem volna a történetet. Mindez Fábián Janka csodálatos mesélőkéjének köszönhető.

Amennyire féltem a sztori elején a magyar szereplőktől, és attól, hogy nem fogom megszokni azt, hogy magyar neveket kell megjegyeznem, annyira nem okozott mindez problémát.

A sok dícséret után felvázolnám néhány szóban a történetet.

Könyvünk 1907 nyarán kezdődik, Emma, a főhős még kislány, az Orient Expresszen (de szeretnék felülni rá...) robog édesapjával Budapest felé. Írja a naplóját s nem is sejti, hogy hamarosan megváltozik az élete.

Apja Kóthay Évára bízza Balatonkörtvélyesen a kislányt, mert kiderül, hogy halálos beteg, Éva pedig fiatalkori barátja felesége, nem mellesleg a férfi régi nagy szerelme.

Emma nem könnyen, de beilleszkedik a balatoni település életébe, még az Anna bálon is részt vesz. Közben hazautazik Gábor, Éva néni Franciaországba szakadt gyerekorvos fia, akiről csúnya pletykákat terjesztenek. Ezekben a pletykákban szerepel Emma világszép édesanyja is, akit a kislány fiatalon elveszített. Mindezért Emma Gábort hibáztatja...

Ennek ellenére a fiatalok sorsa összefonódik egymással és a történelmi eseményekkel, mint pl. az I. Világháború borzalmaival.

Én imádtam a könyvet, és alig várom, hogy adandó alkalommal az egész trilógiát dedikáltathassam az írónővel személyesen. (Egyébként megvan a Német lány c. könyve, az dedikált példány. :-)) )

A szerző...forrás: www.libri.hu

A szerző honlapját az alábbi linken találhatjátok: www.fabianjanka.hu

Új szerzemény

Van egy új szerzeményem.

A Facebook-on szörfölgettem, mikor Fábián Janka bejegyzésén megakadt a szemem. Az egyik könyvét "hirdette", A német lány-t.

A lényeg az volt, hogy már csak néhány darab volt az első kiadásból, ami még nem Ulpiusos, és dedikálva meg lehet rendelni postaköltséggel együtt 2500 forintért. Na kapva kaptam az alkalmon, mert szeretem Janka írásait.

Gyorsan megrendeltem, de rá kellett jönnöm, hogy nem is értem, hogy fogják kiküldeni, hogy fogok fizetni, futárnak, vagy postásnak, vagy mi lesz...

Írtam ezért az írónőnek egy mélt, és képzeljétek, annyira hamar válaszolt...csodálkoztam is. Felhomályosított mindenről, és nagyon kedves volt.

(A képre a www.libri.hu oldalon bukkantam.)

Honlapja: www.fabianjanka.hu

A könyv persze hamar itt volt, két napra rá, postásnéni hozta, én fizettem, és már nézegethettem is. Az olvasása még várat picit magára, mert van néhány elmaradásom, de igyekszem.

Fábián Janka könyveit eddig is szerettem, bár még csak az Emma-trilógia két kötetét olvastam. Remélem hozzájutok a harmadikhoz és Az angyalos házhoz is.

Hamarosan jön az Emma trilógiáról szóló bejegyzésem, amint összekaptam magam. :-)

Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás