Ahogy a Facebookon már említettem Nektek, egy kis újdonsággal szeretném megzavarni az állóvizet. Jobban mondva több újdonságot szeretnék bevezetni, melyek közül az első, a vendég-bloggerem, Raritas bemutatkozó írása.  Mikor elkezdtem puhítani a drágát, hogy írjon nekem, akkor arra gondoltam, hogy hetente jelentkezni fog, de legalább két hetente egy-egy irománnyal, de most még nem tudom hogyan tovább, mit vállal.

Mindenesetre fogadjátok szeretettel írását...

"Egy igen kedves ismerősöm bogarat csempészett a hallójáratomba, miszerint fogjak bele a számomra kedvelt könyveim ismertetésébe. Őszinte leszek, soha nem csináltam még ilyet, blogot is maximum magam örömére írtam. De próba cseresznye. :-)

A könyvek szeretetét Édesapámtól vettem át. Emlékszem, a hálószobájukban volt egy plafonig érő könyvespolc, tele jobbnál jobb és izgalmasabb borítóképekkel rendelkező olvasmányokkal. Még azokat a kis fura bogarakat nem ismertem, később tanultam meg, hogy nem bántanak, sőt… egy teljesen más világba kalauzolnak el. Szinte mindenevő vagyok, de kedvenceim a fantasy, ezeknek a paródiája, a misztikus könyvek, horror, thiller, némi sci-fi is. Ezeken kívül kedvenc íróim (kötelező darab) Móricz, Mikszáth, és Móra (három M! ♥). Egyelőre a már olvasott, igen kedvelt íróimtól szeretnék nektek csemegézni. Beszerzésük is különleges helyet kíván (interneten rendelés, vagy számos fantasy könyveket is árusító bolt, pl. Szellemlovas-reklám helye, itt nem csak jó dolgokra lelhettek, hanem különleges kiadásokra is, főleg a fantasy műfaj kedvelőinek).

Nos, első kis bejegyzésem kiről és miről is szóljon?

Annyi író lenne…

Talán ildomos egy magyar (hölgy) szerzővel kezdenem. J Ő Goldman Júlia, írói álneve: J. Goldenlane. Civil foglalkozása matematikus és programozó. Kicsit messze áll a foglalkozása az irodalomtól, megesik, de ő nem is kimondott fantasy-t ír, hanem egyszerűen letehetetlen, egyedi stílusú, sajátságos humorral rendelkező szuper regényeket. Úgy jellemezném, hogy ő a magyar fantasztikus irodalom Vavyan Fable-e, akinek Rejtő Jenő a példaképe.

Első könyve, amit sikerült dedikáltan megszereznem, az Isteni balhé címet kapta. 2001-ben jelent meg a Beholder kiadó égisze alatt, cirka 256 oldal. A történet is furcsa módon mesélődik el, hiszen hol az egyik, hol a másik főszereplő mondja el a szitukat, persze saját szemszögéből. Szépen követni lehet az eseményeket és jókat lehet derülni az akciókkal tarkított helyzeteken, főleg úgy, hogy nem mindig van egyetértés a hősök között. :-)

Adott két főszereplő. Thanit, a leányzót az utca nevelte, ergo: piszkos, rongyos, csibész, cseles, cserfes és szabad szájú, csaló, hazudozó, tolvaj és ennek fejében mindig bajba kerül. Vagy megfojtaná az ember, vagy imádná, hiszen olyan ártatlannak tudja magát mutatni. Ha elfogják, meglóg, megszökik… netán egymás ellen uszítja az ellenfeleket, a lényeg az, hogyan tudja a maga számára előteremteni a legelőnyösebb helyzeteket. Az istenek is kedvelhetik, mert oltári nagy szerencsével és némi furfanggal oldja meg a gondokat, és old kereket. Általában a saját feje után megy, legtöbbször rossz irányba. A másik szereplő Q AlAquim, Frej-jah isten szent lovagja, irtó helyes, nők álma, tetőtől talpig úriember, nemes családdal a háttérben. A rendházától kap egy küldetést, miszerint Daalt, a hatalmas sárkányt le kell győznie, de előtte még fel kell kutatnia a társát, akit az istene jelölt ki számára. Véletlenül… netán direkt, ki tudja, összekerül ez a két fiatal. Q megmenti Thanit egy újabb alapos veréstől, persze a lányka kizsebeli. Q erre felajánlja segítségét, vacsorát, szállást, és a rendháza támogatását, de közben titkon tudja, hogy a lányt jelölte ki számára istene, mert a szent medálja jelzett neki. A kis tolvajuk lába alatt égett a talaj, így beleegyezik, hogy elkíséri Q-t. Ráadásul tudta, hogy a lovagja megvédi, netán kiváltja, esetleg kifizeti az általa okozott károkat, szóval mellette biztonságban lesz.

Innentől kezdve szerencsétlen Q a fejét fogja, többször felsóhajtva kérdőre vonja Frej-jaht és rendületlenül menti meg Thanit. A rendházban megerősítik őket, bizony nekik kell legyőzni a süsüt. Thaniból lovaginát próbálnak faragni, igen kevés sikerrel. Megismervén a képességeit, egyre jobban sürgetik őket a harcra. Idegesítő nőszemély Q szemében, viszont maga is meglepődik azon, ha nincs mellette félti, sőt, hiányzik neki a lány. Többet nem írok a történetről, csak annyit, hogy a végén megjelenik az igazi társ is. :-)

Imádtam ezt a könyvet. Tele van humoros, aranyos történetekkel, némi romantikával, persze a kihagyhatatlan szent küldetéssel. Könnyed, laza olvasmány, de inkább kalandregénynek mondanám némi fantasztikus elemmel. Csak ajánlani tudom azok számára, akik szeretik ezt a műfajt.  Később megjelent Pokoli balhé címen a folytatása. De arról a könyvről majd később. :-)

A könyv adatai:

Borítót rajzolta:       Boros Zoltán és Szikszai Gábor
Kiadta: Beholder
Terjedelem:     256 oldal
A megjelenés dátuma:    2001

"Ez a regény nem nyert Hugo díjat.
Nebula díjat sem.
Ez a regény egy percig sem vezette a New York-i bestseller-listákat.
Erről a regényről nem nyilatkozott elismerően a Washington Post.
Ezt a regényt még senki sem hasonlította a Gyűrűk Urához, ami teljesen
érthető, mivel egyáltalán nem hasonlít rá.
Ez a regény egyszerűen csak jó.
Én legalábbis kedvelem."

J. Goldenlane