Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

Old - post - 2014 februári olvasások

Na még egy kis takarítás után megmaradt régiség...egy old-post 2014. februárjából. Lista a havi olvasmányokról... Azért szép számban olvastam akkoriban.

Kérdés:

Érdemes ilyen postot készítenem a továbbiakban?

De most jöjjön maga a post:

Íme a februári listám...
Nem ígérem, hogy olyan hosszú lesz, mint a januári, de ez talán betudható a rövidebb hónapnak is. :-) Nézzétek el nekem. :-)

Sara Rattaro - Tiéd az életem


Aldi háziasszonyok nagykönyve

J.K. Rowling - Harry Potter és a bölcsek köve

J.K. Rowling - Harry Potter és a titkok kamrája

J.K. Rowling - Harry Potter és az azkabani fogoly

Oravecz Nóra - Összekötve

Sarwat Chadda - Az ördög csókja

Emily Giffin - Szerelem kölcsönbe

Cecelia Ahern - Életed regénye

Martin Pistorius - Néma üvöltés

Szalai Vivien - A leghíresebb Madame

Cat Clarke - Entangled - Összekuszálva

Szurovecz Kitti - Gyémántfiú

Szurovecz Kitti - Borostyánkönny

Helmuth von Glasenapp - Az öt világvallás

Talán már több alkalommal említettem, hogy nagyon sok minden érdekel, köztük a vallás, a teológia is.

Ez a téma nem úgy érdekel, mint egyes vallásos embereket a saját hitükkel kapcsolatos gondolatok, hanem az összes vallás összes tana, gondolata, azok egymással történő összehasonlítása.

Sokféle vallás képviselői között vannak ismerőseim és mindig nagyon élveztem a velük való beszélgetést a hitükről. Nekem van egy vallásom, amit nem igazán gyakorlok és olyan jó, hogy Ők, a „többiek” nem akarnak „megtéríteni”, saját soraik közt látni, hanem készséggel válaszolnak újra és újra a bennem felmerülő kérdésekre.

Épp eme érdeklődésemből kifolyólag vettem magamhoz Helmuth von Glasenapp könyvét, mely címe szerint öt világvallásról szól. Konkrétan a bráhmanizmusról. a buddhizmusról, a kínai univerzalizmusról, a kereszténységről és az iszlámról. Erre a kötetre a könyvtárban bukkantam rá, de már volt nálam máskor is egy másik könyvtárból... Igazából, bár szeretem ezt a könyvet, mert átfogó ismereteket kaphatunk a különféle vallásokról, konkrétan írni róla nem tudok. Főként, mert nem vagyok teológus, és nem szeretném, ha egyes értelmezéseim szerint esetleg vitába keverednék 1-1 emberkével. Mindenesetre tetszett az átfogó leírás, az összehasonlítás, a vallások történetiségének leírása.


Sokat tanultam ebből a könyvből, pl. idézem: „végezetül különbözik a hindu vallás a buddhizmustól, a kereszténységtől és az iszlámtól még abban is, hogy kifejezetten indiai jelenség, és az is akar maradni, nem fejt ki missziós tevékenységet idegen országokban, és a gyülekezetbe sem fogad be egyetlen nem indiai személyt sem.”.

A kötet szerint a hinduizmus a legsokszínűbb a világ összes vallása közül, s a hinduk szerint a világegyetemet nem valamiféle úr, hanem „örök erkölcsi törvények kormányozzák”. A hinduk szerint „Ami itt nincs meg, az egyáltalán nem is létezik.”

A buddhizmus egyik lényeges eleme, melyet megtanulhatnánk ebből a könyvből, az az, hogy a Buddha a tudását saját erejéből szerezte meg, nem isteni kinyilatkoztatás segítségével, nem szent iratok tanulmányozásával, nem valamilyen tanítómester irányításával. (Forrás: könyv 67.oldal)

Azt, hogy a kínai univerzalizmus mit is jelent, J.J. M. de Groot-tól tudjuk meg, aki azt mondta, hogy az univerzalizmus egy ősrégi metafizikus rendszer, mely az egész kínai gondolkodás alapjául szolgál: „Az univerzalizmus szerint ég, föld és ember egy egységes mindenség három alkotórésze, amelyek belső kölcsönhatásban állnak egymással, és mindenre kiterjedő törvény szabályozza őket.”

Egyébként azt tudtátok, hogy a kereszténység pl. abban különbözik a többi nagy vallástól, hogy az alapítójának meghatározó szerepet tulajdonít, s a többi valláshoz képest fokozottabb mértékben állítja őt tanításának középpontjába. Én nem tudtam…

Érdekes volt a Bibliáról is olvasni, ebben a könyvben az egyik kedvenc részem az volt, ahol a „rossz szellemek” hierarchiájáról olvastam. Élükön az áll, aki „ordító oroszlán módjára ott kószál mindenütt, és keresi kit nyeljen el”(Péter 5, 8-9). Különböző névvel illeti ezt a gonoszt a könyv. Hívja Sátánnak, Belzebubnak, Béliálnak vagy Ördögnek.

A középkorban pedig úgy hitték, hogy „a pokol legmélyén lakozik Lucifer a gőg szelleme. Alérendelt alvezérei: Asmodeus az érzékiség démona, Mammon a kapzsiság ura, és Belzebub, a bálványimádás és a mágia patrónusa”.

És most itt kell, hogy megjegyezzem, hogy először nem tudtam, hol találkoztam mostanában Mammon nevével. Aztán rájöttem: Constantine a démonvadász c. filmben…:-)

Mostanában az iszlám hittel is sokat foglalkoztam, de ebben a kötetben sok új dolog volt összegyűjtve. Pl. már tudom, hogy a muszlimok számára a legfontosabbak: a tan igazságosságának elismerése, 4 vallási kötelesség teljesítése, úgy mint istentisztelet, böjtölés, szegényadó fizetése és zarándoklás Mekkába.

Fontos, hogy a hitvallásuk az alábbi: „Nincs más isten Allahon kívül, és Mohamed Allah küldötte”. Ilyen egyszerű. Ezzel a kis „rövid” bejegyzéssel azt szerettem volna bemutatni, hogy egy szakkönyvből is mennyi sok érdekességet megtudhatunk, elsajátíthatunk. A tudás hatalom, a tudás a könyvekben van (tudom, tudom, meg az interneten), és az olvasásnak nem szabadna megállnia a regények olvasásánál.

A könyv adatai:

Kiadó: Akkord kiadó

Kiadás ideje: 2012

Ára: 3490 ft

Oldalszám:443 p

ISBN: 9789632520674

Borító: keménytáblás

Forrás: könyvtár

James Patterson - Gabrielle Charbonett - Máris hiányzol!

Nagyon szeretem a Pionner Books kiadó könyveit, már elég sokat olvastam az általuk kiadott művek közül, de a cél, hogy mindegyikről tudjak írni pár sort legalább. Ezt a kötetet a könyvtárból sikerült megszereznem, s nagyon örültem neki, mert már ideje volt elolvasnom. :-)

Szóval szerdán megkaptam a könyvet, és már el is olvastam aznap. Szinte pillanatok alatt történt, hiszen nagyon jó könyv, olvastatja magát, ráadásul csak 246 oldal, és segítette a dolgot még az is, hogy a kicsinyem egész jól aludt az olvasás napján. :-) Így azért belátható, hogy nem volt nehéz dolgom.

:-)

A szerző, James Patterson a világ egyik legsikeresebb írója, és nagyon termékeny is. Ilyet még sosem hallottam,  de a szerző évente átlag nyolc könyvvel jelentkezik, s 2011 nyarán ő volt az első, aki egy napon dobott a piacra egyszerre két könyvet is.

Ezt persze egyedül nem tudná véghezvinni, így amolyan "írógyárat" alakított ki maga körül, a társszerzői írják a történeteket, s Patterson önti őket a végső formákba. Ezt a könyvét Gabrielle Charbonett-vel írta. Nem tudom, Ti hogy vagytok ezzel, de én nagyon érdekesnek találom az ilyesmit.

A sztorit is érdekesnek találtam egyébként, nem csak a keletkezésének körülményeit.

A főhős, Jane, Cukorfalat, ahogy az édesanyja a producer nevezi a kislányt. Picit duci, kedves és mindenekelőtt magányos. Idejét képzeletbeli barátjával, a 30-as Michaellel tölti, aki szórakoztató és jóképű fickó. Eljön Jane 9. születésnapja, amikor Michaelnek távoznia kell, ahogy azt minden képzeletbeli barát megteszi, ha a kis "védence" eléri ezt a kort. Mindenki kilép a gyermek életéből, s ezek után a gyerekek már nem emlékeznek többé a barátjukra.

Ez persze Jane-nel is megtörténik. Michael elmegy, de valami baj történik...a lány nem felejti el őt...felnőve egy színdarabra viszi közös történetüket, mely nagy sikert arat. Cukorfalat (felnőve is így hívja az anyja) egy napon találkozik egy csodálatos férfival, aki teljesen olyan, mint Michael...

Mindenkinek szeretettel ajánlom elolvasásra ezt a kedves, szórakoztató, néhol szívszorító történetet.

A kötet adatai:

Kiadó: Pioneer Books

Kiadás éve: 2011

Terjedelem: 236 p

Sorozat: Pipacs könyvek

ISBN: 9789630820158

Ár: 2999 ft

Forrás: könyvtár

Februári zárás

Szét vagyok esve teljesen, most jöttem rá, hogy olyannyira el vagyok maradva mindennel (és nem csak a blogra értem ezt), hogy még a februári zárásként összeírt olvasott könyveimet sem osztottam meg veletek.

Sajnálom. :-)

Most azonban, még el nem felejtem megint egy jó pár napra, leírom, mik voltak azok, melyek a 29 napos februári hónapban elszórakoztattak.

1. W.Somerset Maugham - A legsötétebb óra

2. B.M. Grapes - Jóslatok hálójában

3. Paul Sussman - Oázis, a Zerzura titka

4. Audrey D. Milland - Scarlett örökében

5. Helmut von Glasenapp - Az öt világvallás

6. Barbara és Allan Pease - Miért hazudik a férfi? Miért sír a nő?

7. A katolikus egyház katekizmusa

8. Sylvia River - Reményhajsza 1.

9. Túlvilági kislexikon

10. Ilsa J. Bick - Hamvak

11. James Patterson - Gabrielle Charbonnet - Máris hiányzol!

12. Ben Sherwood - Merülj alá az álmokért!

(A zárójeles szám az oldalszámot jelöli, itt is elmaradásban vagyok, ahol nincs még feltűntetve, ott majd pótolom.)

Ahogy elnézem, 12 könyvet olvastam, jó sok oldalt, szépen teljesítettem azt hiszem. :-) Megdícsérem magamat!

Ti mit olvastatok az elmúlt hónapokban? Nyugodtan írhattok ám, hiszen a Google Analytics segítségével látom, hogy a világ mennyi tájáról jöttök és olvastok! :-) Ennek nagyon örülök, és hálás köszönet érte!

Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás