Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

Eoin Colfer - Meglőve

Most, hogy végre van netem, van egy kevés időm, feljöttem a blogomra, és megdöbbenve tapasztaltam, hogy mennyire régen írtam érdemi bejegyzést. Emiatt elnézést kérek Tőletek, a továbbiakban tényleg, de tényleg igyekezni fogok...:-)

Ma egy régen aktuális könyvről szeretnék írni Nektek egy keveset, melyet egy (számomra) különleges nevű író Eoin Colfer tollából olvashatunk.

Colfer már nem elsőkönyves író, én mégis most találkoztam a munkásságával először, ezért kicsit utána is néztem a neten.

A szerző...Forrás

Ezt írja a Wikipédia:

"Niall "Eoin" Colfer (Írország, Wexford, 1965. május 24. - ) ír író, az Artemis Fowl sorozat szerzője.

Niall Colfer 1965. május 24-én az ír Wexford városában látta meg a napvilágot. Apja történelemkönyv-író volt, míg anyja színdarabokat írt. Első írását már fiatalon, hatodik osztályos korában írta a vikingekről, ám első komolyabb művei csak az 1990-es évek vége felé jelentek meg (Benny and Omar, Benny and Babe, The Wish List).

Az igazi áttörést a 2001-ben kiadott, Artemis Fowl: Tündérekkel életre-halálra című fantasy-sorozat első része hozta meg neki, mellyel a New York Times bestsellerjei

közé emelkedett. A sorozatnak azóta 6 része jelent meg. Colfer nem tartja helyesnek, hogy művét a Harry Potter "tündérmeséjével" hasonlítgatják össze.

Jelenleg Írországban él feleségével és két gyermekével. Nagyon szereti a családját, a heavy metál zenét, az Apple számítógépeket valamint természetesen az írást. Ellenben ki nem állhatja "büdös" zöldségeket, a sorokat és a vasalást."


E kis kitekintőt olvasva azon gondolkodtam, hogy biztos bennem van a hiba, amiért nem varázsolt el a szerző első krimijével, de én valahogy nem vagyok kifejezetten krimirajongó. Ezt már sokszor írtam Nektek. Agatha Christie, újabban a skandináv krimik jelentik nekem a műfajt, és nehezen szánom rá magam más hasonló könyv olvasására.

A kötet főhőse Daniel McEvoy, aki kidobóember, és eléggé kemény élete volt, mindenki ismeri és ő is ismer szinte mindenkit, hiszen ez amolyan munkahelyi ártalom nála. Elég hiú a pasi, hiszen napi szinten zavarja a kopaszodása is, ami számomra nem volt túl kardinális kérdés a regény olvasása közben...

Mindenesetre mindennapjai a kaszinóban telnek, ahol mindenféle emberrel találkozik, jókkal, rosszakkal is, néha bizony fel kell lépnie határozottan, mint az egyik este is, amikor egy nagyszájú ügyvédet dob ki többek között.

Hogy legyen egy kis lamour is a történetben, Daniel munkahelyén dolgozik egy nő, aki iránt hősünk gyengéd szálakat táplál, de a lányt egy napon holtan találják, ráadásul eltűnik Dan barátja is, aki nem csak barát, hanem orvos is. Zeb  egyszerűen szőrén-szálán eltűnik. Sajnálatos módon Daniel lesz az a "balek", akinek el kellene vinnie a balhét, akit a gyilkossággal gyanúsítanak. Persze az az igazság, hogy nem ő tette...hanem valaki más. Ennek ellenére menekülnie kell, és végig kell gondolnia azt is, hogy másszon ki a csávából...

A sztoriról többet nem írnék, olvassátok inkább el. Elsősorban persze férfi olvasóknak ajánlom a hangulata, a témája, a számomra nem igazán értékelhető humora miatt. (Na de persze ez sem a könyv hibája, én nem szeretem a "humor-Haroldokat"...)

Gyorsan olvasható, a maga nemében izgalmas könyv, de én nem sok mindent tudtam vele kezdeni, ennek ellenére érdemes rászánni az időt annak, akit a szerző előző műveiben már meggyőzött.

A kötet adatai:

Eredeti cím: Plugged

Fordította: Bori Erzsébet

Kiadó: Gabo Kiadó

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 2013

Oldalszám: 364 p

ISBN: 978-963-689-658-4

Ár: 2990 ft

Borító: puhatáblás, ragasztott

Forrás: kiadótól

Helene Walterskirchen - A harmadik évezred hercegnői

Nagyon vártam a mai napot.

Egyrészt, mert ma nem dolgozom, másrészt mert találkozom egy régi barátnőmmel egy fél órára, és lenne még két programom.

Nagyon fontos lett volna a pakolászás itthon, de eléggé behavaztam ezzel is, úgyhogy sajnos csilli-villi rend nem lesz itthon. :-(

A program, amit vártam, az a Leiner Laura dedikálás, amely 13:00-kor kezdődik a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban. Egész eddig úgy volt, hogy megyek, de mégsem...Egyszerűen nem tudtam összehozni a dolgokat, és nem sikerült átalakítani a programjaimat. Sajnos...úgyhogy nem leszek ott. Azzal vígasztalom magam, hogy biztos nagyon kitűnnék a sok tinilány közül. :-) Este is lesz egy program, könyvtározós, ezt is nagyon várom, és ezt nem fogom elszalasztani, az tuti.

Mindez előtt azonban megyek még könyvtárba, méghozzá a kőszegibe. :-)) Ahol a drága könyvtároslányok (Erika :D) kitették a múltkori Sándor Anikós író-olvasótalálkozóról szóló blogbejegyzésemet kinyomtatva a "faliújságra", úgyhogy aki nem olvassa a blogot, az olvashatja a bejegyzést papír alapon is. :-) Nagyon megleptek ezzel az "ajándékkal" és igazán jól esett. :-))

Ahogy említettem, beugrom a könyvtárba és van néhány lejárt könyvem, amit vissza kellene vinni, de írni is kéne róluk...Így döntöttem el, hogy írok most Nektek gyorsan A harmadik évezred hercegnői c. kötetről.


Amint sokan tudjátok rólam, szeretem a történelmi témájú regényeket, a történelmi alakokról szóló életrajzokat, a királyi családok sztorijait. Épp emiatt is várom mindig, hogy hozzájuthassak egy-egy kötethez a Gabo Kiadó Királyi Házak sorozatából. Az utóbbi időben kettő ilyen könyv is a birtokomba került, egyik ez, a most nevezett kötet, a másik pedig Vilmos és Harry hercegekről szóló iromány.

Meg nem tudnám mondani, mennyire lehetnek népszerűek e remek sorozat részei, számomra azonban alapművek, és igyekszem mindegyiket áttanulmányozni.

Ez a kötet most nem a régmúlt idők főurairól szól, hanem nőkről, asszonyokról a jelenkorból, ahogy ezt a kötet címe is mutatja. Hercegnőkről olvashatunk benne, olyanokról is, akik híresek, akiknek nevét szinte mindenki ismeri, és olyanokról is, akikről talán még csak nem is hallottunk.

A műben az alább felsorolt hölgyek kaptak helyet, az ő életükről, mindennapjaikról, tevékenységeikről olvashatunk:

- Anna angliai hercegnő

- Mária Eleonóra liechtensteini hercegnő

- Christina Salm-Salm hercegnő

- Konstanza Löwenstein hercegnő

- Julia Katharina anhalti hercegnő

- Heide Hohenzollern hercegné

- Marie Louise Castell-Castell hercegné, Waldeck és Pyrmont hercegnője

- Isabella von Garzuly, született Hohenlohe-Langenburg hercegnő

- Gabriela Habsburg császári hercegnő és Ausztria főhercegnője

- Elisabeth szász weimar-eisenachi hercegnő

- Isabel Löwenstein hercegné

- Viktória svéd királyi hercegnő

Számomra mindig is különleges élmény volt betekinteni az arisztokrata családok életébe legalább egy-egy fejezet erejéig, és élvezet volt olvasni, hogy miben hasonlítanak és miben különböznek a mindennapok asszonyaitól. Természetesen nem lennék ember, ha nem találtam volna köztük különösen szimpatikusat, ám bevallom a felsorolásban olyan hercegnő is helyet kapott, akivel én biztos, hogy nem találnám meg a közös hangot.

Mindenesetre érdekes és olvasmányos élettörténetek ezek, olvassátok a sorozatot bizalommal!

A kötet adatai:

Eredeti cím: Prinzessinnen, Márchenfiguren im 2. Jahrtausend

Fordította: Kajtár Mária, Stépán Gábor

Kiadó: Gabo Kiadó

Kiadás helye: Budapest

Sorozat: Királyi házak

ISBN: 978-963-689-375-0

Oldalszám: 209 p

Borító: keménytáblás, védőborítóval

Ár: 2490 ft

Forrás: kőszegi könyvtár

Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában

Sokszor említettem már, mennyire szívesen olvasok női sorsokról szóló könyveket, így nem meglepő, hogy Jean Sasson történetei mind elvarázsolnak.

A Szerelem a terror árnyékában című könyv egy nagyszerű és megható szerelmi történet, csak nem épp a klasszikus módon és helyszínen játszódik, ugyanis főszereplői kurdok. Joanna al-Aszkari egy félig kurd, félig pedig arab házasságból született, és nem mondhat könnyű életet magáénak.


Fiatal kora szép volt, szerette a család, szerették a testvérei, s ő is viszont szerette őket, ám egy napon megismert egy fiatal pesmerga szabadságharcost, Szarbasztot, s ettől kezdve csak a férfiért dobogott a szíve. Pedig Sz. nem igazán vette észre Joannát, inkább csak a barátja rokonának tekintette, pedig a könyv tanúsága szerint igazából nem lehetett nem észrevenni a lány vonzódását a férfi irányába.

Jo még lánykorában találkozott három gyönyörű lánnyal, akik mindnyájan pesmerga harcosnak voltak a menyasszonyai. Sajnos a három szépségnek szomorú sors jutott osztályrészül, ám Joanna ekkor gondolta először, hogy ő bizony szabadságharcos lesz egy szintén szabadságharcos férfi oldalán. Ekkor persze még nem tudta, hogy sok év múlva teljesül a vágya.

Mert bizony, bár Szarbaszt először nem vette komolyan Joannát, majd meg is kért egy másik lányt feleségül, végül mégis úgy látta, hogy lehet jövőjük együtt, és csodálatos szerelmes levelekkel bombázta a lányt, akit felzaklatott az, hogy a kurd hegyekben bújkáló szíve választottja miféle kalandokra veszi rá az épp aktuális postást, aki a levelet hajlandó kézbesíteni a lánynak.

Azok a bizonyos levelek csupa szépről és jóról szólnak, tele vannak érzelemmel és az új élet ígéretével, s a lány végül úgy dönt, belevág, hozzámegy élete férfijához, s ezzel elkezdődik élete valóban kalandos része.

Azt képzeli, hogy tudja, hogy él egy pesmerga, de rá kell jönnie, hogy a körülmények nagyon szerények lesznek, hogy nem igazán lesz szükség selyem és csipkecsoda hálóruhákra sem. Nagyon nehéz neki beleszokni az új életébe, viszont határtalanul boldog.

A könyv elmeséli a pár életének azt az időszakát, amikor első gyermeküket várják, és elveszítik ők, valamint azt is, hogy milyen "élmény" volt átélni egy vegyi támadást, ahol Joanna is megsérült.

Borzasztó nagy a kontraszt gyermekkori élete és új, szabadságharcos élete között, de mégis jó volt olvasni, hogy egyes emberek mit meg nem tesznek hazájukért, szabadságukért.

Az örökké boldog pár jelenleg Angliában él két már-már felnőtt fiával, harmóniában, boldogságban, de sosem feledik, milyen volt az életük Kurdisztán hegyeiben.

A kötet adatai:

Eredeti cím:  Love in a Torn Land

Fordította:  Gondáné Kaul Éva

Kiadó: Gabo Kiadó

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve:  2008

ISBN: 978-963-9526-84-6

Borító: puhatáblás, ragasztott

Ár: 2990 ft

Oldalszám: 436 p

Forrás: kiadótól

Hidasi Judit - Kilenc

Nem tudom, emlékeztek-e még rá, de mikor először olvastam Hidasi Juditot, méghozzá az Április út című könyvét, akkor nagyon megtetszett az írónő stílusa, a történet, a minden...Így gondolom nem is csoda, ha minden áron el akartam olvasni a következő kötetet is, a Kilencet.


A könyv egyébként a már megszokott, Hidasi-könyvre jellemző külsőségekkel bír. Semmi cafrang, semmi extra, csak egy kis grafika a címoldalon.

A kötet valamiképpen folytatása az Április útnak, de szervesen mégsem kötődik hozzá. Van némi visszautalás az első könyvre, de annak hiányában is nagyszerűen érthető, úgyhogy ha nem olvastátok az első könyvet, akkor is bátran nekiállhattok a Kilencnek.

A kötet főhőse Piroska, alias Pircsi, aki nagyon szerelmes, együtt él a szakállas pasijával, aki éppen bejelenti, hogy külhonba kell, hogy szakadjon egy időre. A lányt persze megrázza a kijelentés, így hirtelen nem is tudja, mit kezdjen fene nagy szabadidejével, főleg, mivel nincs igazán munkája sem.

Vannak viszont barátai, ismerősei. Például Dénes, aki egy piperkőc, híres rendező, akinek van egy ötlete, melyhez Pircsi is kell. Az ötletről nem igazán szeretne beszámolni, de számít arra, hogy a lány így is belemegy a dologba, főleg, mert sokat fizetne érte. S hogy mi a feladat? Összeszedni kilenc színészt, akik nyár lévén eléggé elérhetetlenek, s velük aláírni Dénes szerződését az új előadásra. Nem véletlenül Pircsi azonban Dénes embere, s a férfi azt is tudja, hogy a lánynak nem lesz könnyű dolga.

Persze P. belevág, és segít neki Lulu is, a kissé lökött, ám szeretetre méltó barátnő és Attila a régi pasi, aki által okozott sebek úgy tűnik még mindig nem gyógyultak be Pircsi lelkében.

Valahogy a triónak folyamatosan szerencséje van, lépésről lépésre keresik a művészeket, s közben nagy utat tesznek meg. Nem csak fizikailag, földrajzilag, de lelkileg is. Például főhősünk nagyon sok mindenre ráébred a feladat végrehajtása során, a múlt kapcsán, de jelenlegi szerelme ügyében is. Attila és Lulu ugyanígy jár. Valójában én ezt az utazást önismereti útnak is felfogtam. Nem csak magukról tanulnak a szereplők, hanem rengeteg újdonságot, szívfájdító dolgot is megtapasztalnak a munka során.

Persze felbukkan a történetben Vera is, az Április út főhősnője...

Szerettem ezt a regényt olvasni, s bár hamar végeztem vele, mert véleményem szerint nagyon haladós, mégis sokáig tartott feldolgoznom, hiszen annyira elgondolkodtatott néhány téma, amely előjött benne. Kifejezetten jó volt olvasnom annak ellenére, hogy (bár választani nem kell) számomra az Április út az első, minden értelemben.

Íme egy szép kép a szerzőről...

Forrás

Szeretettel ajánlom a kötetet mindenkinek, és én biztos, hogy továbbra is figyelni fogom Hidasi Judit munkásságát.

A kötet adatai:

Kiadó: Gabo Kiadó

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 2012

Borító: keménytáblás, fűzött, védőborítós

Ára: 2990 ft, de a kiadó oldalán csökkentették az árat 15 %-kal, így 2542 forintért hozzájuthattok a könyvhöz!

ISBN: 978-963-689-629-4

Oldalszám: 304 p

Forrás: kiadótól

Allison Pearson - Csak tudnám, hogy csinálja

Sarah Jessica Parker főszereplésével láttam egy filmbemutatót, illetve filmplakátot. Nagyon szerettem volna megnézni a moziban, de aztán valahogy nem került rá sor. Aztán el is feledkeztem az egészről. Majd valahogy- már nem emlékszem arra, hogy mi módon- a szemem elé került a film könyvváltozata a filmes borítóval. Nézegettem, gondolkodtam a megvásárlásán, de valahogy az is elmaradt.


Nem olyan régen eszembe jutott, hogy listákat adtam az egyik könyvtáros kezébe, hogy milyen könyveket szerezzen be. Hát mondanom sem kell, hogy írtam egy újabb listát, és Allison Pearson könyve volt az első a sorban. (Megjegyzem, hogy ez már sok sok hónappal ezelőtt történt...)

Hamarosan a kezembe is kaptam a kötetet, melyet kb. 1 nap alatt el is olvastam, és nagyon jót szórakoztam rajta. Azt még nem említette, hogy a kötet, ami nálam volt, nem a filmes borítójú példány, hanem egy azt megelőző kiadvány. A Gabó Kiadó gondozásában jelent meg 2003-ban 402 oldalon. Nagyon vastagnak tűnt, de mégis gyorsan haladtam vele. Néha nevettem, néha szinte sírnom kellett, néha azon döbbentem meg, hogy a főszereplő, Kate Reddy annak ellenére, hogy befektetési alapvezető, milyen marhaságokat tud csinálni. Például ennyi erővel, amivel hajnalok hajnalán sütit „hamisít”, akár süthetett is volna...

Néh"aha" élményem volt, úgy éreztem, hogy rólam szól a könyv, már ami az állandó pörgést illeti. Azzal a különbséggel, hogy én nem fogadtam dadát a babám mellé, ehelyett azonban suliba járok és dolgozom is már. Mindenesetre lavírozok a feladatok között rendesen, de próbálok a felszínen maradni és számomra mindennél fontosabb a kislányom, míg Katenél sokszor úgy láttam, hogy neki a legfontosabb a munkája.

Mert ugye arról van szó, hogy Kate teljes állásban dolgozik, két kisgyereke van, mindig úgy érzi, hogy nem elég jó anya, de mégsem tesz az ügyért eleget a könyv végéig. Szerencsére ha lassan is, de rájön a helyes megoldásra, mellyel legyőzi a krónikus időhiányt. A kötetet olvasva egyébként hamar rájövünk, mi az a lehetőség, amivel rendbe hozhatja az életét, neki tovább tart, de végülis megoldódnak a dolgok. Érdemes elolvasni, mert remek kikapcsolódást nyújt, én  filmet is szeretném végre megnézni.

A kötet adatai:

Kiadó: Gabo Kiadó

Kiadás éve: 2003

Kiadás helye: Budapest

Oldalszám: 402 p

ISBN: 9789636895013

Forrás: könyvtár

Borító: puhatáblás

A bejegyzést gépelte: Raritas :-)

Tim Collins - Egy vagány vámpír naplója - A sötétség hercege

Nagyon szeretem a Gabo kiadó könyveit, de mostanában nem olvastam tőlük kifejezetten ifjúsági regényt. Ennek a könyvnek a címe megfogott, kíváncsi voltam arra, hogy mit lehet még írni a vámpírokról, főleg ilyen szinten. A szinten a tiniknek szóló könyveket értem, mert a legtöbb vámpíros könyv azért nem túl ifjúsági karikás. Ez viszont nagyon is az volt, és remekül szórakoztam rajta úton hazafelé Budapestről. Ezzel "ünnepeltem" meg a sikeres, ötös szigorlatomat, s végre lelkiismeretfurdalás nélkül olvashattam. :-)

Vicces volt, a maga módján izgalmas is, és örülök, hogy Tim Collins rászánta magát az írásra annak idején, mostanra már 11 könyve jelent meg. Igaz, hogy volt a kötetnek egy első része is, mivel ez a könyv Nigel, a 15 éves vámpírsrác második évét meséli el a középiskolában. Ennek ellenére, előzmények hijján is élvezetes és kikapcsoló olvasmánynak bizonyult a könyv.


Ami még nagyon tetszett benne az az, hogy teli volt illusztrációkkal. Vicces volt, hogy a szerző Nigelt beszélteti, elvégre naplóregényről beszélünk, és Nigel meséli, milyen jóképű lett, és édesanyja is milyen bomba nő, oda vannak érte az osztálytársak, meg a szülők, de az illusztrációkon - gondolom direkt - nagyon csúnyácska, már-már karikatúrának beillő karakterek szerepelnek. :-)

Szóval van Nigel, aki ahogy már említettem 15 éves, és az apja változtatta vámpírrá, illetve van egy kishúga, aki 10 vagy 11 éves (most pontosan nem emlékszem), s őt is az apa változtatta át, illetve van a szuperjócsaj anyuka. Ők négyen egy boldog család. Nigel is boldog, mert becsajozott, a barátnője Chloé, aki mindent tud a származásáról. Egyedül az árnyékolja be a boldogságukat, hogy a lány mindenáron vámpír akar lenni. Nigelnek persze van annyi esze, hogy egyelőre ne változtassa át. Egyszer azonban majdnem megtörténik a dolog, mert Chloé erőszakkal kényszeríteni akarja a dologra, de nem jön össze neki. Ezek után még ő szakít Nigellel.

Közben új fiú jön a suliba, bizonyos Jason, aki őrült ronda, és teljesen egyforma vonásai vannak mint a többi családtagjának. Ráadásul mindenbe lekörözi Nigel szupererejét, és nyers húskonzervet zabál...szó szerint. Vámpírsrácunk nem igazán tudja mire vélni a dolgokat, ám egyszer követni kezdi J-t, és meglepő dologra jön rá. Csak hát bonyolódnak a dolgok, hiszen Chloé járni kezd Jasonnal...

Eddig mesélem a történetet, mert attól tartok, túl sok mindent elárulok, ha tovább folytatom a dolgot.
Mindenesetre olvassátok el, főleg, Ti, kedves fiatalabb korosztályból kikerült olvasóim, Nektek 100%, hogy tetszeni fog. De az idősebbek is remekül szórakozhatnak rajta. :-)

A kötet adatai:

Erdeti cím: Diary of a Wimpy Vampire - Prince of Dorkness

Fordította: Kövesdi Miklós Gábor

Kiadó: Gabo kiadó

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 2012

ISBN: 978-963-689-623-2

Ár: 1990 Ft

Oldalszám: 221 p

Forrás: kiadótól

Gabrielle Praschl-Bichler - Isten adjon tartós boldogságot

Az imént panaszkodtam a Facebookon a kedves ott lévő olvasóimnak, hogy nem tudok ma Nektek bejegyzést hozni, mert a blogger adatbázis hiba miatt nem engedi azt, hogy írással vezessem le a mai napon felgyülemlett, pszichológia szigorlat okozta feszültséget. Aztán most újból megpróbáltam a belépést, ne mondjátok azt, hogy nem vagyok kitartó...és íme sikeredett a dolog. :-))

Arra gondoltam, hogy jól kezdődjön az év, meg kezdjem is betartani a Lobo-féle várólista csökkentős kihívásomat, ma reggel elkezdek olvasni egy könyvet, ami a listámon szerepel, aztán meglátjuk, hogy mi sül ki belőle. Ráadásul a választott könyv címe is amolyan fogadalmas: Isten adjon tartós boldogságot.


Hát remélem, hogy a tartós boldogság meglesz nálunk, mindenesetre a könyv olvasását még ma be tudtam fejezni, így a Királyi Házak sorozat kötete lett idén, 2013-ban az első olvasott könyvem. :-)

Akik máskor is olvastak már, azok tudják talán, hogy mennyire szeretem a történelmi témájú köteteket, az informatív, életrajzi adatokkal teletűzdelt könyveket. Épp ezért is szeretem ezt a sorozatot, mely számtalan oldalról mutatja be a királyi házakat. Legyen szó párkapcsolatokról, merényletekről stb. Azért választottam e könyvet egyékbént a várólista csökkentéshez, mert már a múlt évben is a listán volt, és nem sikerült haladnom vele, és mert már egy ideje megvásároltam, és bármennyire is vágytam az olvasására, valahogy sehogy sem tudtam időt szakítani rá.

A könyv alcíme az alábbi:

Szerelmi történetek és házassági históriák a Habsburg-házból.

Három kedvenc uralkodóm van egyébként. :-)

- VIII. Henrik Angliából

- Mária Terézia és Ausztriai Erzsébet, azaz Sisi a Habsburgoktól.

Róluk akármennyit szívesen olvasok. Most, hogy az ünnepekben ismét lejátszották Isten tudja hányadszor a Sisi filmsorozatot, természetesen ismételten előtte lógtam. Rögzítettem is az adást, annak ellenére, hogy megvan a történet DVD-n is. :-) (Kicsit vagyok függő, igaz? :-))

Ahogy elmerültem a Habsburgok világában, eszembe jutott, hogy ha túl vagyok a kötelező dolgaimon, fel kellene frissítenem a Habsburgokkal kapcsolatos ismereteimet, és ezért is döntöttem úgy, hogy ezzel a könyvvel kezdem a 2013-as olvasásaimat.

Ahogy az alcím is mutatja, a kötet házassági históriákat, félrelépéseket, botrányos életeket mutat be.

A főszereplők pedig kedvenc Habsburgjaim közül ők:

- Ferenc József

- I. Ferenc Császár és gyermekei

- Mária Lujza, francia császárné

- Ferenc József fivérei

- Rudolf trónörökös

- Erzsébet főhercegnő, Rudolf trónörökös leánya

- Károly Lajos főherceg és fiai, Ferenc Ferdinánd, Ottó és Ferdinánd

- II. Lipót császár

- Szalvátor Lajos és Szalvátor János

- A toszkánai IV. Ferdinánd nagyherceg gyermekei

- I. Ferenc császár fivérei: Károly főherceg, József főherceg, János főherceg, Rainer főherceg és utódaik

- János főherceg

Szóval olvashatunk épp elég zaftos információt.

Bár sokat olvastam a Habsburgokról, de volt, amin én magam is meglepődtem. Ilyen dolog volt Erzsébet főhercegnő, Sisi és Ferenc József Császár unokája, Rudolf trónörökös gyermekének botrányos élete és kilengései. Érdekes tapasztalat volt olvasni róla, s miután tanulmányoztam az életét, nem vitás, hogy rajta is kijött a Wittelsbachok "átka".

Forrás

Forrás

A könyv egyébként azért is tetszett, mert tartalmazott részleges családfákat, s életrajzokat is, amelyek haszosnak bizonyultak. Ezeken kívül pedig voltak benne fotók, melyeket mindig nagyra becsülök.

Ajánlom szeretettel minden történelemszerető egyénnek az olvasást, mert érdemes.

A kötet adatai:

Eredeti cím: Gott gebe, dass Glück andauere

Fordította: Meskó Krisztina

Kiadó: Gabo Kiadó

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 1998

ISBN: 963-8009-72-1

Borító. keménytáblás, fűzött, védőborítóval

Ár. 2190 ft

Oldalszám: 234 p

Forrás: magánkönyvtáram

Julia Quinn - Tíz dolog, amit szeretek magában

Őszinte leszek, még sosem olvastam Julia Quinnt, azonban mikor megláttam ezt a könyvet a Gabo Kiadó kínálatában, úgy döntöttem, hogy hajrá, álljunk neki, itt az idő megismerkedni az írónővel.

Annyit persze tudtam róla, hogy a romantikus irodalomban alkot, így nem is ért meglepetés a habkönnyű romantikus történet olvasása közben, ami a Belvelstoke trilógia harmadik része. Az első két rész a Miss Miranda Cheever titkos naplója, illetve Ami Londonban történt címmel jelent meg szintén a kiadó gondozásában.


Hogy miért is fogott meg a történet? Fogalmam sincs, de kíváncsi voltam, hogy egy ilyen címmel vajon mit akar az írónő, és ezt olvasva a 10 dolog, amit utálok benned c. Hollywood-i produkció jutott eszembe. Na de elolvasva ez a könyv nem hasonlított arra a filmre, csak hát asszociáltam. :-)

A történet főhőse egyébként Sebastian Grey, egy nagyon jóképű, pimasz férfi, akinek meg kellene nősülnie, de nem igazán fűlik hozzá a foga. Van egy nagybátyja, akinek kéne egy fiú utód, ám az öreg nem igazán tud örököst nemzeni, és ezzel fenyegeti a veszély, hogy mélyen gyűlölt unokaöccsének kell átadnia a címét és a vagyonát, hiszen ő Newbury őrgrófja, szóval nagy ember.

Igazából Sebastianunknak sincs sok kedve őrgrófnak lenni, inkább foglalkozik azzal, amihez szerinte jobban ért: ír. Méghozzá korabeli bestsellereket női álnéven.

Ahogy már mondtam, az idősödő őrgróf mindent megtesz azért, hogy fiú utódja legyen, így feleséget keres...megakad a szeme egy széles csípőjű fiatal lányon, aki szerinte pont jó lenne a célra, a lány neve Annabel Winslow. A férfi elég erőszakosan közeledik a lányhoz, én a helyében jól elkalapáltam volna, Annabel viszont udvariasan próbál hárítani, azonban tudja, hogy nem sokáig szabadulhat, ha a családja arra az elhatározásra jut, hogy neki bizony igent kell mondania Newbury őrgrófjának.

Közben megismerkedik főhősünkkel Sebastiannal, akivel egész jól megértik egymást...talán túl jól is, de a lány tudja, hogy el kell köteleznie magát más felé. Sebastian pedig tudja azt, hogy a nagybátyja nősülni készül, csak épp azzal nincs tisztában, hogy a vágyott nő, Annabel a kiválasztott...

Szerelmi huzavonák, flörtölések, mindenféle izgalom jellemzi ezt a könyvet, ami szórakoztató volt, de egyértelműnek tűnt a vége. :-) Hiszen a legtöbb ilyen jellegű szerelmes regény ugyanúgy végződik. A hősök boldogan élnek, amíg meg nem halnak. :-) Na itt is így történt, de Julia Quinn nagyszerűen meséli el ezt.

A kötet adatai:

Eredeti cím: Ten Things I Love About You

Fordította:  Palásthy Ágnes

Kiadó: Gabo Kiadó

Kiadás éve: 2012

Kiadás helye: Budapest

ISBN: 978-963-689-584-6

Oldalszám: 392 p

Ár: 2290 ft

Borító: puhatáblás, ragasztott

Forrás: kiadótól

Katherine Howe A boszorkányos könyv

Régóta vágytam elolvasni egy boszorkányos könyvet. Vagyis olyan történetet, ahol a boszik főbb szerepet kapnak, éppen ezért nem is volt kérdés, hogy a Gabo kiadó kötetére amint lehet, "lecsapok". Szerencsére volt lehetőségem elolvasni, és ezt gyorsan meg is tettem. Csak hát, mint tudjátok természetesen az írással vagyok minduntalan lemaradva.

Ezt a postot is tegnap este akartam megírni, de Pesten voltam, reggel korán indultunk tegnap, aztán késő este értünk haza. Lerendeztük a gyerkőcöt, és már biztos voltam abban, hogy nem állok neki írni, sőt nem fogom elkezdeni sütni sem a kicsi szülinapi tortáját mára. Ébresztő beállít, kelés 4 óra 45 perckor.

Mondanom sem kell gondolom, hogy ehelyett hét után keltem, elhavaztam teljesen. Gyorsan boltba mentem, mert a tortához felfedeztem, hogy elfelejtettem túrót venni. Szóval a reggeli bicajozás jót tett a fejemnek, kicsit kiszellőzött. :-) Szóval a torta félig kész, most már csak a bejegyzésnek kell elkészülnie.

De ha már hozzáláttam, akkor hamar meglesz, mert azért nem annyira régi még az élmény, hogy ne emlékezzem rá.

Szóval kezdjünk is bele...


Szeretem a Gabo Kiadós könyveket, mert eddig én csak és kizárólag tökéletes minőségű könyveket kaptam a kezembe. Mindegy volt, hogy kemény táblás a kiadvány, vagy papírborítós. Ez esetben sem kellett csalódnom, bár kicsit meglepődtem, hogy ez a kötet keménytáblás kiadásban jelent meg. Nem tudom, miért vártam mást, valahogy azt képzeltem, hogy egy boszorkányos könyv puha fedelű lesz. :-)) Nem mintha ez esetben lenne jelentősége az egésznek. Mindenesetre egy szép, kellő vastagságú, védőborítóval ellátott kötetet olvastam, ami az olvasás végére is olyan állapotban volt, mintha most jött volna ki a nyomdából. Úgyhogy, ha valaki meglátogat, és leveszi a polcomról a könyvet, az kérem, ne gyanúsítson meg azzal, hogy nem is olvastam, mert túl szép állapotban van! Olvastam én kérem, a kiadó volt olyan ügyes, hogy jó nyomdával szerződött...:-))))

Mielőtt belefogtam volna ebbe a könyvbe, régebben bele-bele olvastam néhány postba, de igazából nem emlékeztem arra, hogy más bloggerek, olvasók mit írtak róla... Nem is foglalkoztatott, hogy most elkezdjek keresni róla kritikákat, recenziókat. Néha jó beléjük olvasni a mihez tartás végett, de én jobban szeretem a saját véleményemet leszűrni, leírni, aztán ez vagy tetszik valakinek, vagy sem. Ezek után szoktam más véleményét is elolvasni, de az enyémet nem szokásom felülbírálni. Még jó, hogy ennyi ember van a világon, és ennyi sokféle ízlés. :-)

Mindenesetre, mikor becsuktam a könyvet olvasás után, elégedetten dőltem hátra. Nekem tetszett a történet, eléggé izgalmas, csavaros volt, hogy ne tudjam letenni, és hamar végezzek vele. Sőt még tanultam is belőle egy kicsikét. :-))

A kötet főszereplője Connie Goodwin, aki a Harwardra jár, és kutat, témavezetője felhívására valami friss, valami új, valami meghatározó forrást keres a doktori disszertációjához.

Közben más feladata is van, mégpedig meghalt nagyanyja házát kellene rendbe tennie, ami először nem tűnik nagy feladatnak, majd kiderül, hogy még megtaláni is művészet. Mikor aztán bejut a házba, megdöbben a rengeteg növény miatt, a kosz miatt, és mindazok miatt, amelyek akadályozzák a phd-s munkáját. Egyik nap a takarítás közben talál egy régi-régi kulcsot, és egy ősréginek tűnő papírfecnit, amire Deliverance Dane van írva.

Connie nem tudja, hogy ez név, helység, vagy mi csoda, így nyomozni kezd, mert egyre jobban érdekli a dolog. Megismerkedik a nyomozás közben egy ipari alpinista férfivel, akit Sam-nek hívnak, és úgy tűnik, hogy lesz köztük valami szép lassan. Connie az idő múlásával egyre több mindent megtud Deliverence Dane-ről, aki mint kiderül, egy asszony volt a salemi boszorkányperek idején. Még a témavezetőjének is szól, hogy talált egy eredeti, hiteles forrást, ami alapján megcsinálhatja a phd-jét. Mint később kiderül, talán nem kellett volna a vég fickót értesíteni, de hát ezt sem Connie. sem pedig mi, olvasók nem tudhattuk.

Mindenesetre a lány egyre mélyebbre ás Deliverence és a saját múltjában is, és legnagyobb döbbenetére valahogy egyre tisztábban látszik az, amit józan ember nem is hinne el...

Nem tudok többet írni erről a könyvről, mert akkor mindent elárulok. Egy biztos. szerintem aki elolvassa, és szereti a titokzatos, némi mágiával átitatott boszorkányokról szóló olvasmányokat, annak ez a kötet is tetszeni fog.

A könyv adatai:

Eredeti cím: The Physick Book of Deliverance Dane

Fordította: Sóvágó Katalin

Kiadó: Gabo Kiadó

Kiadás ideje:2012

Kiadás helye: Budapest

Oldalszám: 372 p

Borító: keménytáblás, védőborítóval

Ára: 2990 ft

Forrás: Kiadótól

Hidasi Judit - Április út

Mostanában igencsak rákaptam a magyar szerzők műveire, régebben, vagyis a mostanában előtt nem fordult elő ilyen rendszerességgel az, hogy hazánlánya vagy fia könyvét olvastam volna. Ha előfordult, akkor az nem tudatos volt, most pedig az. Tudatosan próbálom felfedezni az új megjelenéseket, az elsőkönyveseket, a sokszoros könyveseket is.

Így bukkantam rá Hidasi Juditra és a könyvére is, ami néhány hónapja jelent meg a Gabo Kiadó jóvoltából.

Nagyon vágytam rá, pedig csak az alábbi kis "ismertetőt" olvastam belőle:

"Találkozhatsz tizenöt évesen életed szerelmével?

És mi történtik akkor, ha egy szörnyű tragédia folytán el kell válnotok egymástól?

Ha újra látjátok egymást, az életetek már nem lesz ugyanaz..."

Szerencsére adódott a lehetőség, én pedig azonnyomban, izibe elolvastam a kötetet, nem is tettem le, amíg a végére nem értem. Az, hogy csak most írok róla, azért van, mert 1. el vagyok havazva, 2. megvártam, míg kicsit lecseng a dolog és kevesebb blogger ír róla.

De most itt vagyok vele, és meg sem állok addig, amíg nem mesélek róla Nektek.

Ismeritek egyébként a szerzőt, Hidasi Juditot?

Ő újságíró, több magazinnak, internetes újságnak is publikált, volt szerkesztő , PR-os, tv-s szerkesztőként is tevékenykedett. Ha közelebbről is szeretnétek megismerni a kötetet, akkor érdemes felmenni a könyv oldalára, illetve többet megtudhattok a szerzőről is, ha olvassátok a blogját.


Amikor elolvastam a könyvet, napokig csak rágódtam rajta, képtelen lettem volna nekikezdeni az írásnak még akkor is, ha időmilliomos lennék. Valahogy végig kellett gondolnom az abban leírtakat. Néha fura "aha" élményeim is voltak, mikor a 15 éves Vera beszélt, vagy viselkedett. Valahogy magamra ismertem. Abban persze nem, ahogy a családja viselkedett vele, vagy a beharangozóban ismertetett tragédiához sem volt hasonló élményem szerencsére, de azért mégis voltak bevillanások. :-) Ez nagyon - nagyon tetszett, mert olyannál vált a könyv, mintha csak és kizárólag nekem íródott volna. :-)

Szóval a kötet főhőse Vera, aki elkényeztetett, szép lány, mindenki ismeri, szereti, igazán jó élete van. Szülei ugyanis a városban ismert emberek, anyja ügyvéd, az apja pedig a középiskola kosárcsapatának edzője. Így már valamennyire érthető Vera kiváltságos élete, ha én nem is értek vele egyet.

Van a lánynak egy barátnője, vele szokott lógni,Tündének hívják a lányt, akinek nehéz életében barátnője a fény. Tündén kívül Vera igazából csak fiúkkal lóg, jár szórakozni. A bandába tartozik egy csendes, komoly fiú is, Csengery Bálint, aki megszereti Verát, s egy igazi tiniszerelem bontakozik ki a szemünk előtt...Sajnos sokáig nem tarthat, mert bekövetkezik ama bizonyos tragédia, amiről már olvashattatok, és Vera tulajdonképpen elmenekül a városból...

15 évvel később találkozunk vele ismét, látjuk, hogy milyen élete lett, mennyire semmitmondóak a napjai, mennyire egyedül él. Olvashatunk a kínlódásáról, a sorsáról, de a tragédiáról csak a könyv végén kapunk teljes képet...

Újra találkozik Bálinttal, aki már, mint komoly orvos kerül a látószögünkbe.

A könyv alapkérdése pedig felmerül, mi lesz a két emberrel? Egy nagy szerelem után magyarázkodás nélkül eltűnni milyen dolog? És Bálint hogy dolgozta fel Vera "lelépését"? Egyáltalán van még remény az újrakezdésre? És arra, hogy Vera ismét családtagokra leljen?

Mindezekre a kérdésekre megkapjuk a választ a könyvből, és még valami sokkal többet ad... Valami megmagyarázhatatlan érzést...Nekem nagyon tetszett, és remélem Nektek is fog, akik majd elolvassátok a kötetet.

A mű adatai:

Kiadó: Gabo Kiadó

Kiadás éve: 2012

ISBN: 978-963-689-557-0

Ár: 2990 ft

Borító: kemény táblás, védőborítóval

Forrás: kiadótól

Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás