Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

Aldi háziasszonyok nagykönyve

Nagyon szívesen böngészgetek olyan könyveket, melyekben találok különböző háztartási praktikákat. A könyvtárban ilyesmit mindig kikölcsönzök.

Mostanában nem jártam az Aldiban, de hallottam a Háziasszonyok nagykönyvéről, viszont sehol sem találtam róla konkrét információt, képet, blogbejegyzést, tartalmat, így nem voltam biztos abban, hogy kell-e nekem, a polcomon betöltené-e a funkcióját...Aztán jött a gondolat, hogy ráveszem a drága Uramat, hogy vegye már meg nekem a könyvet. 1. Mert szeretném, ha meglenne, 2. mert kíváncsi vagyok rá, és 3. mert én sajnálom rá a nem tudom mennyi pénzt.


Egy napon aztán Ő (akit nem nevezünk nevén, de nem Voldemort, hanem az Uram) hazaérkeztekor egy nagyobbacska csomagot tartott a kezében. Megvette nekem a Nagykönyvet! :-) Jujj, nagyon boldog voltam, és azonnal el is olvastam, most pedig szeretném bemutatni Nektek, hogy milyen, hátha valaki kedvet kap hozzá.

Először is Nagykönyv, és valóban nagy, A/4-es méretű könyv, a borító képért nem voltam annyira oda, de ennyi baj legyen csak... A könyv maga egy csodásan illusztrált, fotózott album benyomását kelti, és nem keménytáblás, ami nekem külön tetszik. 191 oldalas, és tényleg nagyon szép a papírja, az illata meg isteni "újkönyv-illatú". Ahogy azt már említettem azonnal elkezdtem olvasni, és bizony sajnos nem telt sok időbe, és végeztem is vele. Ez persze az én hibám, minek olvasok olyan gyorsan? :-)

Szóval miből is áll a könyv?

A tartalomjegyzék megmutatja:

- Otthon-háztartás

- Sütés-főzés

- Egészség - szépségápolás részekből

Az Otthon-háztartás részben például tippeket kaphatunk a bevásárlással kapcsolatban, hogy hogyan spóroljunk, hogyan takarítsunk...stb. A sütés-főzés szekció tele van különféle receptekkel, konyhai praktikákkal, míg az egészség-szépségápolás részben egészséges ételek és italok kaptak helyet, gyógynövényeket is tanulmányozhatunk, sőt, még fogyókúratippeket is találhatunk. Mindezt olyan módon, hogy a könyvben résztvevő hölgyek-urak (hogy utóbbiak vannak-e, nem tudom) a tippjeiket röviden felvázolva olvashatjuk. Mondok egy példát, hogy jobban értsétek, mit akarok mondani: A bevásárlás-spórolás részben van egy számomra különösen kedvenc tanács:

"Ha a férj vásárol

A spórolásra legjobb lehetősége, ha összeírom a vásárolnivalókat, és elküldöm a férjem a boltba. Ő biztos, hogy csak azt veszi meg, ami a listán van."

Szóval ehhez hasonló több száz tanácsot találtok a könyvben ilyen módon közzétéve. Szerintem szuper ötlet. Ahogy az is, hogy az összes résztvevő nevét felsorolták a könyv végében, valamint név nélkül, de mindegyikük pici, negyedbélyeg nagyságú fotója is a kötet tartozéka.

Az írásomból is látszik tán, hogy mennyire szeretem a könyvet, bár azt is el kell mondanom, hogy nem tuti, hogy éjjel-nappal előveszem újraolvasni. De a tippek azért jól jöttek, sok mindent tanultam a kötetből. Egyet viszont sajnálok...örültem volna neki, hogy ha a helyet nem receptekkel töltötték volna ki. Hiszen egy egész főfejezet szól a recikről. Amelyek persze jók, meg érdekesek, de egy magamfajta szakácsújság vásárónak nem nagy újdonságok.

Ennek ellenére örülök, hogy végül hozzájutottam a Nagykönyvhöz. Örök hála az Uramnak! :-)

A kötet adatai:

Kiadó: Aldi Magyarország Élelmiszer Bt.

Kiadás ideje: 2013

ISBN: 978-963-08-6843-3

Borító: puhatáblás, kartonált

Ár: Férj nem emlékszik pontosan, de úgy hiszi :-) 2000 alatt volt pár forinttal. Én nem tudom, hogy konkrétan mennyi lehetett, nem néztem meg, úgyhogy maradjunk abban, hogy 2000 forint. :-)

Oldalszám: 191 p

Forrás: Férjemtől ajándékba

Ajánló: akárki örömmel forgathatja, legyen háziasszony, vagy háziúr, fiatal vagy idős.

Befőzések könyve

Nagyon szeretek főzni, befőzni meg pláne, ezért is írok most egy „szakácskönyvről” pár szót. Tényleg nem sokat, mert receptekről még én sem tudok oldalakat regélni.


A munkahelyemre mindig jön egy hölgy a fiával, akik Vas Népe terjesztők (Ez Vas megyei napilap…azoknak szól a megjegyzés, akik távolabbról olvasnak.). Kb. két havonta  hoznak egy kupac könyvet, receptkönyveket, amelyekben a receptek bizonyos témakör köré csoportosulnak, és a Zalai Hírlap, Vas Népe, Napló, Fejér megyei Hírlap és a Dunaújvárosi Hírlap könyvek sorozatban jelennek meg. A tartalom az olvasók kedvenc receptjeiből tevődik össze. Nekem ebből a sorozatból  már három kötet megvan, de szándékozom megvenni a többit is, mert nagyon olcsón hozzá tudok jutni, és tényleg megéri, mert maga a kiadvány egy nagy alakú keménytáblás, csupa színes fotóval ellátott kötet, szóval nagyon szép.

Ez a befőzéses könyv pedig alapmű lett számomra, mert annyi klassz befőzős receptet tartalmaz, mint eddig egyik ilyen jellegű könyv sem.  Így egyértelmű, hogy ha szükségem van valamire, ezt a könyvet veszem elő.

Egy baj van vele, úgy tudom, hogy egy –egy kiadvány csak meghatározott ideig kapható, utána már nem. Azért érdemes keresni, mert lehet, hogy utólag is hozzá lehet jutni valami módon. Szerencsérenekem nyomozásra nincs szükségem. :-)

A kötet adatai:

Kiadó:  Pannon Lapok Társasága

Kiadás Helye:  Veszprém

Kiadás ideje: 2013

ISBN:  978-615-5101-10-6

Oldalszám: 150 p

Borító: keménytáblás, fűzött

Ár:  2190,- Ft (én nem ennyiért kapom szerencsére.:-))

Forrás: magánkönyvtár

Gégény Gabriella - Ízek és más szenvedélyek

Az imént írtam Nektek Rupáner-Gallé Margó legújabb könyvéről, a Kicsi Betti a nagyvárosban című kötetről, és ott, abban a postban említettem, hogy a sorozat a Szivárvány könyvek égisze alatt jelenik meg az Aba kiadó gondozásában. Ez azért lényeges Gégényi Gabriella kötetének szempontjából, hogy a négy RGM könyv után az ötödik a sorban , mármint a sorozat megjelenésének sorában az Ízek és más szenvedélyek, s az év végéig még kettő Gégény könyvnek örülhetünk.

Én legalábbis örülni fogok nekik, ugyanis ez az első történet igazán nagyszerűen sikerült. Olyasféle hangulatot sugárzott, ami sok könyvből hiányzik. Valahogy igazán úgy érzehette az ember, hogy neki íródott a könyv. Valami melegséget sugárzott, s bár a hétköznapi életét írta meg a szerző Grétának, a főhősnek, mégis úgy érzehetjük, hogy különleges dolgokkal találkozunk folyamatosan a kötet lapjain.

Nem tudom, miért éreztem ezt, de talán a gasztronómia lehet a ludas a dologban, ugyanis főhősünk Gréta gasztroblogger, így Gégény Gabriella még recepteket is megoszt velünk.

Most kicsit zavarban vagyok, ugyanis szoktam emlegetni, hogy szeretem az ilyen könyveket, meg az olyan könyveket, és a végén az derülhet ki, hogy minden könyvet szeretek...:-) Nos, ez azért nem egészen így van, de most is ki kell jelentenem, hogy szeretem az olyan jellegű könyvet, ahol a szerelem, az utazás mellett jelen van a gasztronómia, a főzés is, és recepteket is kipróbálhatunk, ha megtetszett nekünk az adott ételféleség. Talán ezért is szerettem annyira Gégény Gabriella könyvét, hiszen ez a típusú könyv külföldi szerzőkénél már belopta magát a szívembe. Egy kis szerelem és egy kis gasztronómia csak jó párosítás lehet, nem igaz? :-)

Jöjjön most néhány szó a sztoriról.

Főhősünk Gréta harmincon túli nő, aki egyedül neveli kislányát, aki a mindene, és munkája illetve mindennapi teendői mellett remekül süt-főz, és gasztronómiai kalandozásait meg is osztja az interneten olvasóival, akikből egyre több és több van.

Egy este egy bárban megismerkedik, egy férfival, azonban némi szemezés után a férfi hozzálép, Gréta pedig rájön, hogy a fickó nem más, mint régi nagy szerelme Szentessy Márk, akivel a kapcsolatuk olyan szépen indult, s mégis annyira csúnyán végződött. Azonban a sors úgy tűnik új esélyt ad a párnak, csak kérdés az, hogy Gréta akarja-e ezt, meg tud-e bízni újra a férfiban, vagy örökre elüldözi maga mellől?!

Ha kíváncsiak vagytok, hogy alakul a gasztroblogger és az (ex) nagy szerelme sorsa, olvassátok el a kötetet, mert nem fogjátok megbánni. Higyjétek el, ez nem Romana színvonal, ez sokkal jobb annál...Ráadásul a szerző annyira szépen ír az ételekről, édességekről, hogy még a legkezdőbb kezdő szakácsnő is kedvet érez ahhoz, hogy megtanuljon elkészíteni néhány fogást. :-) Ráadásul ugyanazt is elmondhatom, mint Rupáner-Gallé Margónál...ebből nem elég 156 oldal! :-))

A kötet adatai:

Kiadó: Aba kiadó

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 2013

ISBN:  978-615-5332-08-1

Ár:  1150 ft

Borító: puhatáblás, ragasztott

Oldalszám: 156 p

Forrás: kiadótól

Máté Ferenc - Toszkána hegyei

Kb. egy hete voltam a könyvtárban utoljára, amikor Erikával, a könyvtárosok gyöngyével beszélgettem.

Mindenféle volt a téma, de főleg a könyvek. Természetesen. :-)

Ki is kölcsönöztem Máté Ferenc két könyvét, és ő (Erika, nem pedig Máté Ferenc) rákérdezett, hogy az első részét a sorozatnak olvastam-e. Mondtam, hogy nem, de kiderült az is, hogy (nem emlékszem) vagy nincs meg a könyvtárban, vagy pedig nem volt bent. Erikánál viszont volt egy otthon, ő is úgy kölcsönözte, de volt olyan drága, hogy odaadta nekem egy gyors olvasásra, úgyhogy elégedetten személeltem a felhozatalt, amit hazacipeltem.

Mivel kölcsönkönyv a Toszkána hegyei, azon nyomban neki is láttam olvasni, és viszonylag hamar be is fejeztem.

Szeretem az utazásokról szóló könyveket, meg azokat, amelyekben a szerző új helyre költözik, és elmeséli a kalandjait. Lásd: Frances Mayes. (Az ő könyveit egyszerűen imádom.)

Így már a kötet elején tudtam, hogy Máté Ferenc az én emberem lesz. A szerző egyébként magyar származású, Nagyváradon született, majd Budapesten élt, utána pedig 56-ban Kanadába emigrált. Kalandos élete volt, és 1971-ben megismerte feleségét Candace-t, aki festőművész. Mikor 1987-ben Toszkánában jártak, úgy döntöttek, letelepednek Olaszországban.


Forrás

Az ő "honfoglalásukról" szól ez a könyv.

Gyakorlatilag ott voltam velük én is a toszkán vidéken, ahogy megtaláltál álmaik házát, és nagyon szórakoztatott az olasz mentalitás, ahogy az ingatlanvásárlást kezelik. :-)

Különösebb történés nem volt a könyvben, inkább csak a mindennapokról szólt, de ha ez érdekel valakit, akkor szórakoztató és pihentető olvasmány lehet. Nekem az is nagyon tetszett benne, hogy a szerző sokat ír a gasztronómiáról. Néha bizony kedvet kaptam kiruccanni olvasás közben az erdőbe és szervasgombára vadászni. :-))

Egy dolgot nem annyira szerettem a könyvben, ez pedig az volt, hogy a végén található egy receptgyűjtemény. Konkrétan nem ezzel volt bajom, hiszen imádom a recepteket böngészni. Inkább az ütött szíven, hogy csupa olyan reci volt felsorolva, melyet soha az életben nem készítenék el, de meg sem ennék...máj, bárány, bélszín, vaddisznó...láthatjátok, nem vagyok egy nagy húsevő, bármiféle belsőséggel pedig ki lehet üldözni a világból. Viszont, mikor a vaddisznós receptet olvastam, eszembe jutott nem túl régi "kalandunk". Utaztunk Kőszegre autóval, és az úttest közepén egy nagy kan vaddisznó (gondolom őt hívják vadkannak. :D) sétálgatott. Hatalmas volt, csúnya volt, és félelmetes. Mivel időben lefékeztünk, nem lett baj, őkelme pedig szerencsésen átjutott a túloldalra. Akkor már csak azon kellett imádkoznunk, hogy ne legyen kedve visszafordulni. :-)) Az mondjuk egy másodpercig sem fordult meg a fejemben, hogy megegyem...ahogy ezelőtt és ezután sem fog soha.

Mindenesetre Máté Ferenc a könyvével kellemes perceket, órákat szerzett nekem, és minden érdeklődőnek szeretetettel ajánlom művét.


A könyv adatai:

Eredeti cím: The Hills of Tuscany

Fordította: György Bernadett

Kiadó: Media Lumnia

Kiadás éve:  2007

Borító: keménytáblás, fűzött

Oldalszám: 304 p

ISBN: 978-963-87519-2-8

Ár: nem ismert, legalábbis számomra nem, mert nem volt rajta a borítón

Forrás: Könyvtár

Nancy Verde Barr - Az utolsó falat

Nem erről a könyvről szerettem volna Nektek most írni, de rájöttem, hogy sürgősen vissza kell vinnem a könyvtárba, úgyhogy mégis ez jön most. Meg hamarosan Simone Elkelestől a Tökéletes kémia, mert azt is vissza kell vinnem, és még azzal sem végeztem. Ráadásul még van egy csomó kötet, ami folyamatban van...ajaj, mi lesz így velem!?

Szóval kezdjük...

A könyvtárban bukkantam rá Az utolsó falatra, és meg sem néztem miről szól, csak úgy jött velem, beleugrott a táskámba. :-)

A Stahl könyvtára sorozatból való, és ezt a sorit mindig szívesen olvasom, mert a könyvek, melyek itt jelennek meg, mindig remek kikapcsolódást nyújtanak a számomra, ezért nem is volt kérdés, hogy elolvasom.


Nem csalódtam most sem. (igazából várom, hogy mikor fogok...:-))

A könyv főszereplője Casey Costello. 29 éves fiatal nő, aki remek szakács, és a tv-nél dolgozik, mégpedig a Good Morning America c. műsorban előkészítő szakácsként. Ez azt jelenti, hogy egy főzős műsorban ő felel egy csomó mindenért, hogy a képernyőn ne legyen zavar, hogy minden zökkenőmentesen menjen. Casey jól végzi a dolgát, s van egy pasija is, aki fogorvos, viszont elég csalfa természet. Igazából a kapcsolatuk nem mondható szerelemnek, így nem csoda, ha szakítanak. (Én ezzel a hapsival Casey helyében már régebben végeztem volna...)

Úgyhogy a lány életében ezek után más nincs nagyon mint a főzés, az unokatestvéréből legjobb barátnőjévé avanzsált lány, és Sally Woods a "gasztronómia nagyasszonya", aki gyakori vendég a stúdióban, és aki a lányt szinte unokájaként, de mégis barátnőjeként szereti. Mármint Caseyt...(azt hiszem nem voltam egyértelmű)

Sallynek van egy új PR ügynöke, elég bizarr fickó, és mióta együtt dolgoznak, valahogy Sally sem a régi...

A stúdióban kutatnak újabb és újabb tehetségek után, illetve tulajdonképpen minden valamire való szakács, étteremtulajdonos be akar kerülni a műsorba.

Így kerül a képbe Danny O'Shea, az ír szakács, aki nagyon jóképű, nagyon flörtölős, és fürtökben csüngenek rajta a nők. Persze Caseynek is megmozgatja a fantáziáját, de eszében sincs bármit is kezdeni a férfival, akinek nem lenne ellenére a lánnyal némi affér.

Olaszországba utazik a csapat, ahol újabb forgatások várnak rájuk. Caseyre azonban nem csak forgatás vár, hiszen alakulnak a dolgai érzelmi téren is, bár ezt nem vallja be önmagának sem. Ezen kívül Sallyért is aggódnia kell, mert nagyon "érdekes dolgok" derülnek ki róla, a PR ügynökéről és az elhúnyt férjéről.

A regény bővelkedik szórakoztatásban, humorban, szerelmi évődésekben, izgalomban is. Nem gondolná az ember, hogy egy "gasztro-regény" ilyen lehet, pedig de...

Nagyon jó könyv, szerintem olvassátok el, ha jót akartok szórakozni egy ilyen hideg, késő őszi, vagy talán már téli napon.

Ha pedig érdekel Titeket, ki is az írónő, Nancy Verde Barr, íme:


"Nancy Verde Barr 1980 és 1998 között vezető szakácsként dolgozott Julia Child mellett, aki minden idők legnépszerűbb szakácskönyv-szerzője volt Amerikában, és főzőműsorait milliók nézték. Ezen kívül Barr közreműködött a PBS tévécsatorna Baking with Julia (Süssünk Juliával!), valamint az ABC tévécsatorna Good Morning America (Jó reggelt, Amerika!) című műsorában. Írásai megjelentek a Gourmet, a Food and Wine, a Bon Appetite, a Parade, a Cook’s Magazine, illetve a Fine Cooking című gasztronómiai szakfolyóiratokban. Barr Massachusettsban él; eddig három díjnyertes szakácskönyve jelent meg." (Forrás: A könyv fülszövege...)

A kötet adatai:

Fordította: Bárány Borbála

Kiadó: Kulinária kiadó

Kiadás helye: Budapest

Kiadás ideje: 2008

Oldalszám: 295 p

Borító: puhakötésű, ragasztott

Ára: 2890 ft

ISBN: 978-963-87663-7

Forrás: könyvtár

Stahl Judit - Enni jó!

Alcím: Kedvenc receptjeim zsúfolt hétköznapokra és megérdemelt hétvégékre

Csak hogy lássátok, olvasok én recepteket is, szeretném majd szépen lassan bemutatni néhány kedvenc szakácskönyvemet, s a bemutatást az egyik nagy kedvencemmel Stahl Judit kötetével kezdem.

A bejegyzést a már sokszor említett Raritas barátosnémnak köszönhetően tudom most közzé tenni! :-)

A Kulinária könyvkiadó gondozásában jelent meg S. Judit könyve 2008-ban. (Legalább is az a kötet, ami nálam volt....) Azóta is sokszor át akartam tanulmányozni, egyszer kölcsön is kaptam, de hamar vissza kellett adnom. Viszont pénzem nem nagyon volt megvenni. Így maradt a könyvtár. Kerestem, kerestem, de mindig ki volt kölcsönözve. Most azonban rám mosolygott a szerencse, s azóta még kétszer, tehát összesen háromszor volt nálam a kiadvány.

Nagyon szeretem Stahl Judit műsorait a tévében, és a Nők Lapja hasábjairól is kivagdaltam a receptjeit, melyeket már nem találhatunk meg sajnos a hetilapban.

Visszatérve erre a kötetre, tele van jobbnál jobb receptekkel. Az is különösen tetszik a Stahl könyvekben, hogy Judit teljes sztorikat is ír 1-1 recept mellé. Elmeséli honnan van a recept, mik a keletkezési körülmények, mint pl. a „Harmincas tyúkok estéje”, vagy a „Sütivásár az iskolában”.

A kötet egyébként vegyesen tartalmaz süteményrecepteket, húsokat, kenyérvariációkat…és sok egyéb finomságot.

Sok olyan kötet van, ami bizony szép-szép, de hasznos dolgokat nem tartalmaz, magyarán az ember nem áll neki főzni belőle. Az Enni jó nem ilyen, és én ezért szeretem annyira.


A kötet adatai:

Kiadó: Kulinária Kiadó

Kiadás éve: 2008

Borító: keménytáblás, fűzött

Oldalszám: 224 p

ISBN: 9789639905054

Forrás: könyvtár

Susan Loomis - Ház a Tatin utcán

Nagyban írtam a Coming soon bejegyzésemet, mikor rájöttem, hogy Susan Loomis könyvét lehet, hogy nem is kellett volna beírnom, mert vissza kell vinnem a könyvtárba sürgősen, és nem lesz időm róla írni. Na de ha már szóltam, hogy várható róla post, akkor tartom is a szavam, és írok egy-két szót a kötetről.

Ahogy írtam, ma a könyvtárba is be kell ugranom. Már vasárnap, a könyvklubos rendezvényre vissza akartam vinni magammal a kötetet, mert már régen túl vagyok rajta. Sőt már lejárt a kölcsönzési időm is, csak az a gond, hogy volt benne valami ami miatt itt tartottam magamnál, de erről majd később. :-)

A régebbi olvasóim tudják, hogy mennyire tetszett nekem a Napsütötte Toszkána c. kötet. Nagyon szeretem az ilyen jellegű könyveket, és mikor a könyvtárban megláttam a Stahl Könyvtára sorozatot, rögtön tudtam, hogy el kell olvasnom a műveket. Azt hiszem a Tatin utca volt az első ebben a sorozatban. Az Álruhás étteremkritikus még nálam volt, de nem volt rá időm, s mivel a Tatin utca tetszett, arra is sort fogok keríteni ismét, ha a kezembe akad.


Hogy miről is szól ez a könyv?

Susan Loomis életének egy szakaszáról.

A képen a szerző látható. Forrás: http://www.onruetatin.com/

A hölgyemény amerikai  és a vágya az, hogy írjon és főzzön. Párizsba megy egy híres főzőiskolába tanulni, és a mindennapjairól olvashatunk a kötetben. Imádom, ahogy leírja a környezetét, a recepteket, és egyáltalán mindazt, amivel az idejét tölti.

S itt el is érkeztünk ahhoz, amire vissza akartam térni. Mégpedig azért tartottam magamnál a könyvet sokáig, mert le akartam másolni néhány receptet Susantól. Csak hát mint sok minden másra, erre sem volt sajnos időm...Lehet, hogy csak beszkennelem őket majd. Vagy nem tudom, mindenesetre olyan receptekkel találkoztam, hogy csak leírva is étvágygerjesztőnek tűntek. :-)

Susan mindenesetre jártában-keltében nagyon megszereti Franciaországot, és miután férjhez megy, és kisfia is születik, úgy döntenek, hogy a franciáknál élnék mindennapjaikat. Normadiában meg is találják álmaik házát, mely gyönyörű ugyan, de rengeteg vele a dolog, a felújítanivaló. Mégis belevágnak, és én irigylem is őket. :-)

A kedvenc részem egyébként a történetben az, mikor Susan arról ír, hogy a szomszéd templom papjával mennyiféle összetűzésük volt, tekintve, hogy az atya a magáénak érezte az udvarukat, a bejáratukat...stb.

Kellemes olvasmány, kikapcsolódást nyújt, és élvezetes olvasni, hogyan boldogulnak amerikaiként egy francia kisvárosban.

A kötet adatai:

Fordította: Siklós Márta

Kiadó: Kulinária Kiadó

Kiadás helye:  Budapest

ISBN: 963-216-666-3

Oldalszám: 297 p

Borító: puhatáblás, ragasztott

Ára: 2490 ft

Sorozat: Stahl könyvtára

Forrás: könyvtári

Maria Hajková - Édeskönyv

Mint már annyiszor írtam, rengeteg elmaradásom van a blogbejegyzéseim körében, még a 2011-es évről, amit ahogy van egy kis időm, szeretnék pótolni.

Itt van például az Édeskönyv, ami nagy vágykönyvem, és még egy sort sem írtam róla...

Szóval álljunk neki. :-)

Ez az egyik legkedvesebb sütiskönyvem. Sajnos saját példányom nincsen belőle, ezt is anyósom bocsátotta rendelkezésemre. Már nem először. Mindig írok ki belőle pár receptet. Viszont szeretném magamnak is megvenni, csak még jó áron nem találtam rá.

Szerintem ez a kötet alapmű a gasztronómiai kiadványok között, mint például Horváth Ilona szakácskönyve is az.

Az adott kiadvány, ami jelenleg még mindig a birtokomban van (már nagyon vissza kellene adnom. :-) ) egy kemény táblás, Madách kiadó által jegyzett 281 oldalas mű.

Nagyon jó recepteket tartalmaz, jó párat már ki is próbáltam belőle, ezen kívül a szerző megosztja az olvasókkal értékes tapasztalatait is.

A könyv egyébként 1986-os kiadvány, és sok fotót tartalmaz, színeset, fekete-fehéret egyaránt.

A főzőcskézni, sütni szerető háziasszonyoknak és háziuraknak kötelező olvasmány. :-)

Erica Bauermeister - Ízek életre halálra

A legújabb - női - kiadóról, a Pioneer Books-ról már nem egyszer írtam a könyveik kapcsán. Mindeddig az általuk kiadott és elolvasott kötetekben sosem kellett csalódnom. Mintha nekem íródtak volna. :-)

Megjegyzem, most fejeztem be Wendy Wax - Bombasiker c. könyvét szintén a kiadótól, és imádtam. :-)))

Külön tetszik, hogy Magyarországon többnyire még ismeretlen szerzők köteteit mutatják be a nagyérdeműnek a kiadó munkatársai.

Erica Bauermeister is egy ilyen szerző, akinek alig várom már az új könyve megjelenését, mivel a most olvasott Ízek életre halálra c. mű nagyon tetszett.

Forrás: www.wallyhood.org

Kifejezetten gasztroregényt még nem olvastam. Gasztrokrimit igen, de olyat nem, ahol nincs gyilkosság. :-) Ez a kötet viszont tényleg gasztroregénynek mondható.

A könyv főhőse Lilian, akinek híres étterme mindig tele van, és aki hétfőnként főzőtanfolyamot tart az érdeklődőknek.

A lányt nagyon megszerettem, és remek húzás volt az írónőtől, hogy elmesélte élete történetét, hogy milyen utat "kellett" bejárnia ahhoz, hogy saját éttermet nyithasson.

Amikor Lilian édesanyjáról olvastam, úgy éreztem bizonyos szempontból, mintha én lettem volna a kislány örökké olvasó anyukája. Én is rengeteget olvasok, felolvasok a kicsinyemnek, ám a regényből kitűnik, hogy Liliannel így épp nem szerettette meg anyja a betűket. Pont az ellenkezője történt, s más útra "taszította" a gyermeket, a főzés felé. (Remélem az én kislányomat nem fogom elűzni a beták világától. Legalábbis igyekszem nap mint nap ezen.)

Hétfő esténként a már fiatal nő, Lilian 8 embert fogad az étteremben. Van, aki magától megy, van, akit küldenek, van, aki ajándékba kapja a tanfolyamra szóló kupont. Akad köztük idős házaspár, kis gyermekes anyuka, mélyen gyászoló ügyvéd, alig, 20 éves fiatal lány is, de mindannyiuknak megvan a maga története, melybe bepillantást nyerhetünk olvasás közben.

A tanoncok egyre jobban megszeretik egymást a közös főzőcske ideje alatt, s barátságok szövődnek, míg megtanulják Lilian fogásait elkészíteni.

Számomra remek kikapcsolódást nyújtott a kötet két tanulás között. Sorait olvasva kedvet kaptam egy főzőtanfolyamhoz is, de ahhoz is természetesen, hogy kirohanjak a konyhába, és valami igazi gasztronómiai csudaságot műveljek. :-) Csak rákot ne kelljen gyilkolnom könyörgöm!

Bár Bauermeister még a rákölésnek a folyamatát is úgy írta le, hogy még jómagam is simán neki tudnék állni, és megcsinálhatnám...Ha akarnám. :-))


A kötetért hálás köszönet illeti a Pioneer Books könyvkiadót!

Remélem még sok-sok hasonló kaliberű olvasmánnyal találkozhatunk a gondozásukban.

Sütemények és egyéb édességek

Péter Jánosné könyvét az anyósomtól kaptam kölcsön. Állandóan nézegetem az ő szakácskönyv kínálatát, és felváltva hozom haza őket "feldolgozásra". :-) Magyarán kiírom a recepteket én nagy grafomán...

Állítólag volt ennek a kötetnek egy elődje, 800 recepttel, ez a könyv tartalmaz még 700 teljesen új átdolgozottat.

Szuperebbnél szuperebb édességek vannak benne, legszívesebben kimásoltam volna az összeset. De inkább meg kellene vennem...

Egyébként az Esély Kiadó kiadványa...

Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás