A legújabb - női - kiadóról, a Pioneer Books-ról már nem egyszer írtam a könyveik kapcsán. Mindeddig az általuk kiadott és elolvasott kötetekben sosem kellett csalódnom. Mintha nekem íródtak volna. :-)

Megjegyzem, most fejeztem be Wendy Wax - Bombasiker c. könyvét szintén a kiadótól, és imádtam. :-)))

Külön tetszik, hogy Magyarországon többnyire még ismeretlen szerzők köteteit mutatják be a nagyérdeműnek a kiadó munkatársai.

Erica Bauermeister is egy ilyen szerző, akinek alig várom már az új könyve megjelenését, mivel a most olvasott Ízek életre halálra c. mű nagyon tetszett.

Forrás: www.wallyhood.org

Kifejezetten gasztroregényt még nem olvastam. Gasztrokrimit igen, de olyat nem, ahol nincs gyilkosság. :-) Ez a kötet viszont tényleg gasztroregénynek mondható.

A könyv főhőse Lilian, akinek híres étterme mindig tele van, és aki hétfőnként főzőtanfolyamot tart az érdeklődőknek.

A lányt nagyon megszerettem, és remek húzás volt az írónőtől, hogy elmesélte élete történetét, hogy milyen utat "kellett" bejárnia ahhoz, hogy saját éttermet nyithasson.

Amikor Lilian édesanyjáról olvastam, úgy éreztem bizonyos szempontból, mintha én lettem volna a kislány örökké olvasó anyukája. Én is rengeteget olvasok, felolvasok a kicsinyemnek, ám a regényből kitűnik, hogy Liliannel így épp nem szerettette meg anyja a betűket. Pont az ellenkezője történt, s más útra "taszította" a gyermeket, a főzés felé. (Remélem az én kislányomat nem fogom elűzni a beták világától. Legalábbis igyekszem nap mint nap ezen.)

Hétfő esténként a már fiatal nő, Lilian 8 embert fogad az étteremben. Van, aki magától megy, van, akit küldenek, van, aki ajándékba kapja a tanfolyamra szóló kupont. Akad köztük idős házaspár, kis gyermekes anyuka, mélyen gyászoló ügyvéd, alig, 20 éves fiatal lány is, de mindannyiuknak megvan a maga története, melybe bepillantást nyerhetünk olvasás közben.

A tanoncok egyre jobban megszeretik egymást a közös főzőcske ideje alatt, s barátságok szövődnek, míg megtanulják Lilian fogásait elkészíteni.

Számomra remek kikapcsolódást nyújtott a kötet két tanulás között. Sorait olvasva kedvet kaptam egy főzőtanfolyamhoz is, de ahhoz is természetesen, hogy kirohanjak a konyhába, és valami igazi gasztronómiai csudaságot műveljek. :-) Csak rákot ne kelljen gyilkolnom könyörgöm!

Bár Bauermeister még a rákölésnek a folyamatát is úgy írta le, hogy még jómagam is simán neki tudnék állni, és megcsinálhatnám...Ha akarnám. :-))


A kötetért hálás köszönet illeti a Pioneer Books könyvkiadót!

Remélem még sok-sok hasonló kaliberű olvasmánnyal találkozhatunk a gondozásukban.