Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában

Sokszor említettem már, mennyire szívesen olvasok női sorsokról szóló könyveket, így nem meglepő, hogy Jean Sasson történetei mind elvarázsolnak.

A Szerelem a terror árnyékában című könyv egy nagyszerű és megható szerelmi történet, csak nem épp a klasszikus módon és helyszínen játszódik, ugyanis főszereplői kurdok. Joanna al-Aszkari egy félig kurd, félig pedig arab házasságból született, és nem mondhat könnyű életet magáénak.


Fiatal kora szép volt, szerette a család, szerették a testvérei, s ő is viszont szerette őket, ám egy napon megismert egy fiatal pesmerga szabadságharcost, Szarbasztot, s ettől kezdve csak a férfiért dobogott a szíve. Pedig Sz. nem igazán vette észre Joannát, inkább csak a barátja rokonának tekintette, pedig a könyv tanúsága szerint igazából nem lehetett nem észrevenni a lány vonzódását a férfi irányába.

Jo még lánykorában találkozott három gyönyörű lánnyal, akik mindnyájan pesmerga harcosnak voltak a menyasszonyai. Sajnos a három szépségnek szomorú sors jutott osztályrészül, ám Joanna ekkor gondolta először, hogy ő bizony szabadságharcos lesz egy szintén szabadságharcos férfi oldalán. Ekkor persze még nem tudta, hogy sok év múlva teljesül a vágya.

Mert bizony, bár Szarbaszt először nem vette komolyan Joannát, majd meg is kért egy másik lányt feleségül, végül mégis úgy látta, hogy lehet jövőjük együtt, és csodálatos szerelmes levelekkel bombázta a lányt, akit felzaklatott az, hogy a kurd hegyekben bújkáló szíve választottja miféle kalandokra veszi rá az épp aktuális postást, aki a levelet hajlandó kézbesíteni a lánynak.

Azok a bizonyos levelek csupa szépről és jóról szólnak, tele vannak érzelemmel és az új élet ígéretével, s a lány végül úgy dönt, belevág, hozzámegy élete férfijához, s ezzel elkezdődik élete valóban kalandos része.

Azt képzeli, hogy tudja, hogy él egy pesmerga, de rá kell jönnie, hogy a körülmények nagyon szerények lesznek, hogy nem igazán lesz szükség selyem és csipkecsoda hálóruhákra sem. Nagyon nehéz neki beleszokni az új életébe, viszont határtalanul boldog.

A könyv elmeséli a pár életének azt az időszakát, amikor első gyermeküket várják, és elveszítik ők, valamint azt is, hogy milyen "élmény" volt átélni egy vegyi támadást, ahol Joanna is megsérült.

Borzasztó nagy a kontraszt gyermekkori élete és új, szabadságharcos élete között, de mégis jó volt olvasni, hogy egyes emberek mit meg nem tesznek hazájukért, szabadságukért.

Az örökké boldog pár jelenleg Angliában él két már-már felnőtt fiával, harmóniában, boldogságban, de sosem feledik, milyen volt az életük Kurdisztán hegyeiben.

A kötet adatai:

Eredeti cím:  Love in a Torn Land

Fordította:  Gondáné Kaul Éva

Kiadó: Gabo Kiadó

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve:  2008

ISBN: 978-963-9526-84-6

Borító: puhatáblás, ragasztott

Ár: 2990 ft

Oldalszám: 436 p

Forrás: kiadótól

Jon Krakauer - Út a vadonba

Olyan sok mindenről szeretek olvasni, és a minap kérdezte tőlem valaki, hogy mégis, milyen könyvek a kedvenceim. Én visszakérdeztem, hogy mennyi időd van a válaszra?! Magyarán vagy azt válaszolom, hogy sok mindent és sok félét szeretek, vagy ha az emberke nem éri be ennyivel, akkor leülhetünk egy light colára és nagyon szívesen tartok értekezést a kedvenceimről. Az örökösökről és az épp aktuálisakról. Mert én sajnos nem tudom azt mondani egy konkrét könyvről, hogy ez a kedvencem, mert ha ezt tenném, úgy érzeném, hogy hűtlen leszek a többi kedvenchez. Ezért inkább nem is jelentek ki ilyesmit, és ezért sincs ilyen rovat a blogomban, hogy havi kedvenc. Pedig olyan szívesen írnék ilyesmit, de nem tehetem... :-)

Ennyi kedvences bevezető után gondolom már sejtitek, hogy ismét egy szívemnek kedves könyvről fogok írni...Így van. Kivételesen egy nem túl hosszú, ám számomra nagyon izgalmas igaz történet nyomába eredtem, mikor kézbe vettem és kezdtem bújni ezt a kötetet.


Jon Krakauer könyve egy szívbe markoló történet, mely egy fiúról szól, aki nem törődve a konvenciókkal, az elvárásokkal, és tulajdonképpen semmivel, nekivág a nagyvilágnak...vagyis Amerikának, és gyalog, stoppal, néha kocsival bejárja azt. Legnagyobb kalandja az alaszkai Mount McKinley-hez vezeti 1992-ben, ám onnan már nem tér haza. 4 hónappal a megérkezése után fedezik fel holttestét, mely a végletekig lesoványodva kezd elenyészni. Ez hát Chris McCandless történetének vége, és nagy örömömre Jon Krakauer, a szerző megpróbál utána járni Chris életének, mindannak, hogy mi vihette arra az útra, amire rátévedt, és ami hajtotta egyre tovább.

A fiú egyébként jómódú családba született, mindig is különcnek számított a rokonságban, s nem igazán szerette azt a tényt, hogy neki van pénze. Éppen ezért is ajándékozta az összes pénzét a diplomája átvétele után a rászorulóknak, és indult neki megvalósítani álmait anyagi javak nélkül.

A kötet során többször is olvashatunk arról, hogy mikor kiderült Chris története, az amerikai közvélemény nagyrésze elítélte azért, amit tett. Én nem így vagyok ezzel. Maximálisan megértem őt, hogy hajtotta a kaland reménye, s nekivágott a dolgoknak. Ha fiatalabb lennék, nem lenne családom, talán én is belefognék egy ilyesmi vállalkozásba, de persze sokkal nagyobb elővigyázatossággal, mint Chris. Én csupán azt rovom fel neki hibájául, hogy nem tervezte meg eléggé az útját, hiszen ha végig olvassuk a könyvet, akkor megtudhatjuk, hogy csak egy piciny kis körültekintéssel mennyire másként végződhetett volna a fiú élete. Talán még most is köztünk lenne.

Ám ez nincs így, s a kötet örök emléket állít az örök idealista srácnak. Én nagyon örültem, hogy a Park kiadó jóvoltából hozzájuthattam a műnek, és a kedvenc könyveim között fog helyet kapni ez is. :-)

A kötet adatai:

A mű eredeti címe: Into the Wild

Fordította: Veressné Deák Éva

Kiadó: Park kiadó

Kiadás éve: 2008

Oldalszám:201 p

ISBN: 978-963-530-815-6

Borító: puha táblás, ragasztott

Ár: 2500 ft, de a kiadó honlapjáról 20 % kedvezménnyel már 2000 forintért a Tiétek lehet!

Forrás: kiadótól

Jean Sasson - Fiamért mindent

Afganisztán az az ország, ahol ugyanúgy álmodnak a kislányok, mint bárhol a világon, de csak a kisfiúk álma válhat valóra.

Olvasva az első mondatot, nagyon megörültem, hogy ismét egy jó könyvet tarthatok a kezemben.Az írónő előző könyveit ismerve (A hercegnő Lányai, Fátyol mögött,Eszter gyermeke,) gondoltam ezt a könyvet sem fogom letenni egykönnyen. Nekem nagyon tetszett a történet, valószínűleg azért, mert eleve érdeklődöm a téma iránt, ennek ellenére más típusú volt, mint a "hercegnős sorozat" Lehet, hogy már régen olvastam Sasson-t, de most meg voltam döbbenve, mennyi sok brutalitás történik a kötet oldalain.


A történet valós izgalmakat sejtet, hiszen egy kislány felcseperedésének lehetünk tanúi a kegyetlen, gyakran brutális afgán világban. Már az előző könyveiben mély betekintést nyerhetünk egy olyan kultúrájú ország életébe, ahol a lányoknak nagyon kevés lehetőségük, sőt szinte semmilyen beleszólásuk nem lehet a saját életük folyásába. Ahol a szépség lehet előny, de gyakran átok, mivel a nők nem élhetnek saját szépségük előnyeivel, hanem először az apjuk, később a férjük rendelkezik felettük. Egy nő szépség az édesapa számára előny, mert egy gazdag befolyásos emberhez adhatja feleségül a lányát, így nyerve a család számára jobb lehetőségeket, pénzt, hatalmat. Hogy a lány hozzá szeretne e menni a férjjelölthöz, aki akár lehet öreg, csúnya, gonosz, brutális, vagy akár a sokadik feleségének szeretné a fiatal lányt, nem befolyásol semmit. Ebben a világban az apa és később a férj szavának ellenszegülni nem lehet.

Bár Marjam élete gyermekként védett, szerető családban, tanult, liberális szülők mellett zajlik, akik elfogadják lányuk különcségét, mely szerint önmagát inkább fiúnak tetteti, mégis megismerkedik nagyanya keserűségekkel teli fájdalmas életével. Szembesül nagybátyja kegyetlen törzsi világával, ahol a nőknek nincs szava, nem tanulhatnak és korán férjhez mennek. Ő iskolába is járhatott, sőt szülei elvárták tőle, hogy később egyetemre járjon, és nem siettették a házasságot sem. A nagyszájú lánnyá felnőtt hősnőnknek akkor kezdődik el igazán az élete, mikor a szovjetek megszállják az országot, és ennek hatására Marjam nyíltan hangot ad nemtetszésének. Ezek után az élete fenekestül felfordul, hiszen menekülni kényszerülnek. Végül Amerikában kötnek ki, ahol Marjam nagyon boldog, hiszen az volt a gyermekkori vágya, hogy egy szabad országban élhessen.  Sajnos mégsem teljesülhet maradéktalanul ez az álma, hiszen édesapja ragaszkodik a hagyományokhoz. Ő keres Marjamnak férjet, és nincs sok választása, családi nyomásra teljesíti a "kötelességét" (Amit én nem tettem volna meg. Semmiképpen!!!) Kaisz, Marjam ura pedig él mindazzal a hatalommal, amely az afgán kultúrában természetes. A gyakran brutális, erőszakos ember mellett mégis kitart, hiszen gyermeke születik. Mikor végleg befellegzett a házasságuknak, és Marjam elválik, a Kaisz elszakítja gyermekétől és visszaviszi fiukat Afganisztánba, ahol aztán éveken át keresheti az asszony a kisfiát a viharos tálib uralom kellős közepén.

Én annyira vágytam a könyv végén a happy endre, amit aztán nem kaphattam meg sajnos. Legjobban persze a boldog befejezés hiányát Marjam sínyli meg, aki rájön, mi mindent jelent egy szenvedésekkel teli világban az édesanyja nélkül felnőtt, brutálisan vert kisfiúnak az apja jelenléte...Mi mindennel tele tudja beszélni a gyerek fejét egy kegyetlen felnőtt, és nem számít az sem, mennyire sínyli ezt meg a kicsi lelke...

Ez egy valóban különleges könyv volt, nem bántam meg, hogy elolvastam, és ezzel azt értem el, hogy ismét fellángolt az ilyen típusú könyvek iránti érdeklődésem.

A kötet egyébként a Gabo kiadó gondozásában jelent meg idén, 2012-ben, még elég friss, újdonság, úgyhogy keressétek bátran akár a kiadó újonnan megnyílt (Cicero Könyvstúdióval közös) webáruházában is.

Margaux Fragoso - Csak ha te is akarod

Ugye tudjátok, hogy könyvhét van...végre, már nagyon vártam, annak ellenére, hogy sajnos nem tudok ott lenni. Bár vasárnap megyek a főváros felé, de csak azért, hogy hétfőn reggel frissen és üdén részt vehessek a régen (nem) várt pszichológia szigorlatomon. Tudnék kimenni ugyan a Vörösmarty térre vasárnap, de nem lehet, tanulnom kell. Sajnos.

De azért, mert nem tudok ott lenni, arra gondoltam, hogy a tanulás közti kikapcsoló szünetekben könyvekkel foglalkozom. Olvasok pár oldalt, írok egy-egy bejegyzést.

Mivel a Facebook-on már írtam pár sort a Csak ha te is akarod című könyvről, úgy döntöttem, hogy megírom gyorsan a véleményemet róla. Mert véleményem az volt, sőt most is gyakran forog a gyomrom, ha a kötetben leírtakra gondolok.

Na kezdjünk is bele.

Leszögezem még itt az elején, hogy ez egy igaz történet, egy fiatal lány volt olyan bátor, hogy kiállt a világ elé a történetével, kockáztatva a megbélyegzést, és azt, hogy esetleg összesúgnak a háta mögött.

Szóval a főszereplő Margaux egy kicsi, 7 éves kislány, akinek nagyon ellentmondásos a kapcsolata a szüleivel. Ha ugyan azt, ami van "köztük" kapcsolatnak lehet nevezni, mert szerintem igencsak elhanyagolták..., ráadásul egyik alkoholista a másik pedig pszichiátriai beteg. Nem épp szerencsés családi háttér egy kicsi gyermek számára. A másik főszereplő, Peter, egy 51 éves férfi, aki látszólag kiegyensúlyozott, konszolidált életet él. A két főszereplő élete egyszercsak találkozik, és elkezdenek beszélgetni. A kislány aranyos, barátkozó, a férfi kedves és barátságos, szívesen beszélget a gyerekkel. Meghívja a szüleivel együtt magához és a családjához, persze Margaux anyja kapva kap az alkalmon. Az apja nem igazán lelkesedik a gondolatért.

A szerző...Forrás: www.libri-kiado.hu

A látogatásokból heti két alkalommal rendszeres ott lét lesz. A kislány és a férfi egyre közelebb kerül egymáshoz. Előbb lelkileg, majd sajnos testileg is, s mindez tulajdonképpen az "édes"anya jelenlétében történik. A kicsinek egyre természetesebb lesz, hogy Peter, az ő jó barátja szájon puszilja, simogatja itt-ott...stb. Az apának feltűnik talán valami, de lehet, hogy csak féltékenységből tiltja el Margaux-t Petertől, akik nagyon nehezen viselik az elválást. Aztán persze minden tiltásnak vége szakad, és újra találkoznak. Ekkor már Peter nem éri be holmi simogatásokkal. Egyre többször mondja, hogy szerelmes a kislányba, egyre többet és többet akar tőle, de persze mindezt elég furfangosan teszi...úgy adja elő a dolgokat, hogy a gyereknek ne nagyon legyen választása, vagy ha nemet mond, akkor ettől érezze rosszul magát, és végül úgyis igent mond...

Borzasztó, ahogy a férfi szépen felépített stratégia szerint halad, melyből nem maradhat ki természetesen az orális szex sem, s amikor olvastam Margaux visszaemlékezését arról, hogy először hogy vette rá erre a mutatványra, tényleg sarokba dobtam a könyvek egy pillanatra. Borzasztó. Főleg az, hogy a gyereket rá tudta erre venni. Aztán persze később sor került másra is születésnapi "ajándékként". Időközben mentem az évek, és a viszony konkrétan 15 évig tartott, addig, míg Peter öngyilkos nem lett...

Nem sajnáltam.

Furcsa volt egyébként olvasni, hogy mikor kamasz lett Margaux, akkor a vak is láthatta, hogy Peter már nem akarja őt annyira...hát persze, mert pedofil, mert csak a kicsi lányokra gerjedt (szerintem), de a lány nagyon próbálkozott. Én ezt el sem tudom képzelni, és ekkor már úgy éreztem, hogy M. sem teljesen ép, hogy egy közel hatvan éves fickóval tart fenn szexuális kapcsolatot. Hiszen 16 évesen azért már befejezhette volna. Érdekes volt az is, hogy a szerző gyakorlatilag mindenért a szüleit hibáztatta, azért is, mert ezt történt vele. Én azt gondolom, hogy a szülők is benne voltak nyakig, de nem kell felmenteni Petert a tettei alól, de még maga Margaux is hibás volt, persze akkor, amikor már meg tudta ítélni azt, hogy nem helyes amit tett, de ő mégis tette, engedte...

Minden szülőnek el kellene olvasnia ezt a könyvet, mert érdekes, szívszorító, és sok mindenre rávilágít. Nagyon kell vigyáznunk a gyermekeinkre, és tudom, hogy nálunk nem történhet meg ilyesmi, mert mi figyelünk a lányunkra...Úgyhogy a pedofilok ezt vegyék figyelmeztetésnek!!!

Viccet félretéve nehéz erről a kötetről írni, mert számomra nagyon negatív témát dolgoz fel, de emellett tetszik is. Mármint a könyv, és az, hogy a szerző felvállalta a történetét.


Maga a könyv egyébként fizikailag szerintem csodaszép. Kemény táblás, védőborítóval ellátott kiadvány, a Nyitott könyvműhelynél jelent meg 2011-ben.

Köszönöm szépen a Libri kiadónak az olvasás lehetőségét!

Fucking Berlin

Volt egy időszak, amikor inkább vámpíros könyveket olvastam, azokról írtam. Volt, hogy inkább babás könyvekről.

Most pedig a prostituáltak világáról...

Szép kontraszt!

Mindenesetre Sonia Rossi könyvét el akartam olvasni már a megjelenésétől kezdve, de arra gondoltam, hogy tuti 3000 körül lesz az ára, annyit meg nem ér meg nekem. Aztán találtam a Tescoban egy akciót, amiről írtam is itt Nektek is...Szóval itt azt hiszem ez a kötet az 1500 forintos csomagban volt. Ami azt jelentette, hogy 500 forintért hozzájutottam, mert még mellé lehetett kettő másikat választani. 500 forintot meg simán megért. Az olvasás után azt mondom, hogy többet is.

Sonia egy fiatal diáklány, aki Olaszországból Berlinbe megy tanulni. Az egyetemen matematika szakos. Szóval okos lány. De pénze az nincs, a szülei nem tudják olyan mértékben támogatni, ahogy az neki kellene. Összejön egy lengyel utcagyerekkel Ladjával, és vele kezd élni. Vagyis Ladja bepofátlankodik az életébe, és a kapcsolatuk végéig tulajdonképpen rajta élősködik, csak nagy néha dolgozik pár hetet. Soniának pedig pénz kell a sulira, pénz kell az életre, a lakásra, az élelemre.

Ezek után már tudjuk, mi következik. Prostinak áll, de szépen meg "felfelé a szakmai létrán". Először csak erotikus chat-et vállal, majd masszázsszalonban csak masszíroz, majd nem csak masszíroz...stb.Szépen eljut az igazi prostilétbe, ahogy az undorítóbbnál undorítóbb kéjsóvár hapsiknak is meg kell felelnie. Végig jár egy csomó bordélyházat, clubot, elmegy Svájcba is 2 hetekre a sok pénz reményében. A pénz persze állandóan és hamar elfogy, így hiába nem akarja többé a dolgot, újra és újra nekiáll.

Mellette mindenki előtt titkolózik, családja nem sejt semmit, de van olyan időszak, mikor Ladja sem tud a dolgokról. Vagy nem vesz róla tudomást, mert neki baromi kényelmes így a helyzet. Aztán nem is tudom, hogy miért, de Sonia hagyta magát belesodródni a házasságba is a fiúval...Persze azt már kitalálhatjuk, hogy nem ásó, kapa és nagyharang válaszotta el őket.

Sonia tanul, szépen leteszi a vizsgáit is. Ismerkedik közben, és megismer egy Milán nevű srácot, akibe szépen beleszeret. Persze jönnek a problémák, mert ott van Ladja, az egyetem, a bordélyház, és az a fránya terhességi teszt is mást mutat, mint amire Sonia vágyik...

A vége a könyvnek persze jól alakul, amennyire egy ilyen sztori jól alakulhat...Nagyon őszinte, nagyon megdöbbentő könyv, de közben betekinthetünk egy általában ismeretlen világba is. Nem bántam meg végül, hogy megvettem, de az biztos, hogy nem élném Sonia életét...

Hamis gyönyör

Szalai Vivien könyvét kölcsönbe kaptam, de gyakorlatilag fél délelőtt ki is végeztem. Csak 224 oldalas volt.

Érdekes történet, tulajdonképpen szerintem minden átlag embernek tetszene, hiszen kit ne érdekelnének a szaftosabbnál szaftosabb sztorik, főleg, ha egy bennfenntes, jelen esetben egy luxusprostituált meséli saját életéről. Mert ez a könyv erről szól. Adott egy átlagos lány, aki egyszer csak prostivá válik, tetszik is neki ez az élet, hisz mindene a gazdagság, a luxus, és tulajdonképpen már az anyatejjel is azt szívta magába, hogy a pénz mindennél fontosabb.

Tapasztalom, hogy a mindennapi életben is vannak ilyen nők, akiknél mindennél fontosabb a gazdagság, és én személy szerint ezt szörnyűnek találom, hiszen az igaz barátot, az igazi szerelmet és kapcsolatot nem lehet pénzért megvásárolni. Véleményem szerint kell egy bizonyos szintig anyagi biztonság, hiszen ha az megvan, akkor nincsen ok arra, hogy egy pár pl. a pénzen összevesszen. Ha túl sok van...hát nem tudom milyen az, mert mi átlagosan-normálisan élünk. Mindenesetre ismerek kőgazdagokat, és mit mondjak, nem a kedves nyuszi lelkéért barátkoznak vele annyian...Mindenesetre én is szeretnék egy designer táskát, de valószínűleg sosem lesz több százezer forintom rá.

Na ennek a lánynak a könyvben van rá pénze, sőt egyes kuncsafttól kap is ilyesmit.

Mindenesetre érdekes élmény volt olvasni ezt a könyvet, és véges végig találgatni próbáltam, hogy vajon ki lehet ez a luxushölgy, aki nyilatkozott az írónak...Lenne pár tippem. De arra is kíváncsi volnék, hogy a magyar hírességek, a felső tízezer közül kik lehetnek azok a férfiak akik vagyonokat képesek fizetni egy csókólózó, mindent bevállaló lánynak.

Ami még tetszett, az az volt, hogy kendőzetlenül leírja, mi minden folyik Dubaiban, és mi mindent kell elviselni azoknak a lányoknak, akik a pénzért (sok pénzért) bármire hajlandóak...

Ajánlom sok mindenkinek, de főleg azoknak, akik szeretik az kitárulkozó vallomásokat, és kíváncsiak a bulvármédiában fel-fel röppenő pletykák hátterére.

Szex és tandíj

(2009-09-07 08:29:02)

Laura D. igaz történetet feldolgozó könyvének alcíme: Drága diákéveim.

És valóban. Nagyon drágák ezek az évek, és bizony be kell látni, sokan sokmindenre kényszerülnek, hogy tanulni tudjanak.

Teljes szívből együtt érzek a könyvbéli Laurával...biztos nehéz helyzetbe került, és örülök, hogy leírta a tapasztalatait, hisz így mindenki tisztában lehet azzal, hogy "nem mind arany ami fénylik". Mindenkinek ajánlom olvassa el. Számomra nagyon megrázó volt.

"Letolt alsónadrággal áll előttem. Egy szál bugyiban és melltartóban nézem, hogyan legelteti rajtam a szemét. Tudom, hogy még egy perc, és megkér, üljek le mellé az ágyra, és attól kezdve egy órán át nem én rendelkezem a testemmel. Egy óra, 100 euróért."
Így kezdődik Laura, egy tizenkilenc éves olasz-spanyol szakos francia diáklány története, aki blog formájában meséli el kettős életét. Laura ugyanis nappal szorgos, lelkiismeretes egyetemista, éjszaka alkalmi prostituált. Azért árulja a testét, hogy tanulhasson; így keresi meg a lakbérre, ennivalóra, jegyzetekre valót. Pedig a beiratkozáskor még azt remélte, hogy élete legszebb időszaka veszi kezdetét. Ehelyett már az első év szégyenteljes rémálommá vált.
Egyedi jelenség vagy kortünet? Laura minden álszemérem nélkül, olykor nyers szavakkal elbeszélt, őszinte, felkavaró történetéből inkább az tűnik ki, hogy korjelenség, mely az internet és a mobiltelefon elterjedésével egy időben erősödött. Egyes becslések szerint csak Franciaországban 40.000 sortársa van Laurának.
És nálunk?
Ne hunyjuk be a szemünket!"

www.polc.hu

A hercegnő lányai

(2009-06-25 14:06:11)

Jean Sasson hőse Szultána, aki az arab világban próbál boldogulni, nyugati személettel van megáldva. A fátyol mögött című könyv az ő életének harmadik kötete, A hercegnő lányai pedig a második.

Nagyon szeretem.

"A szerzőnő most Szultána lányai sorsának bemutatásával folytatja történetét. Nagyobbik lánya életét a vallás elleni lázadás és a férfiak megvetése tölti ki. Gyűlöli a fátyol viselését, széttépi a hagyományos családi kötelékeket, és leszbikus viszonyt kezd egy barátnőjével. E könyv egy érzelmekkel teli vallomás a férfiúi brutalitásról, a reménytelen szerelemről és a nők sorsáról egy mohamedán országban."

www.bookline.hu

A fátyol mögött

(2009-06-25 14:02:45)

Ez az a könyv, ami még a kedvenceim közé tartozik. Egyszerűen olyan hatást gyakorolt rám, hogy újra és újra elolvasom, és mindenkinek szeretettel ajánlom. Jean Sasson könyve most új borítóban jött ki.

"...Országomban a nőket apjuk semmibe veszi. fivérei lenézik, férjük pedig uralkodik rajtuk... Asszonyaink történetét a titoktartás fekete fátyla fedi. Sem születésünk. sem halálunk nem szerepel egyetlen hivatalos feljegyzésben sem... Gyakran teszem fel magamban a kérdést. ha születésünk és halálunk nincs számon tartva, létezünk-e egyáltalán... Ez buzdított fel arra, hogy hatalmas kockázatot vállalva elmeséljem történetemet... és indított arra az elhatározásra. hogy a szaúdi nők teljes személyi szabadságáért és jogaiért küzdjek. Azokért a jogokért, melyekkel országomban csak a férfiak rendelkeznek." Szultána, a mesés gazdagságban élő szaúd-arábiai hercegnő szavai ezek, aki makacsul lázad alávetettsége miatt, amit egyedül női mivoltának köszönhet, és inkább elszenvedi a büntetést, mint hogy legyőzöttként éljen. Ám a változásra csekély a remény egy olyan országban. amelyet primitív szokások uralnak, és a vallási vezetők árgus szemekkel figyelnek mindenkit."

www.bookline.hu

illetve idézet a könyvből

Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás