Legnagyobb sajnálatomra most először olvastam Maugham kötetet, de nem utoljára.

A Partvonal kiadványa A legsötétebb óra nagy élményt nyújtott a számomra, tényleg nagyon tetszett.


Viszonylag sok szépirodalmat olvastam régebben, s most is előfordul néha, de egyre kevesebb alkalommal, így izgalommal álltam neki az olvasásnak, hisz a történet nem csupán egy második világháborús történet, inkább családregény, s a családregények egyébként is a kedvenceim.

Az kifejezetten tetszett a könyvben, hogy bár a történelem jelen volt benne jócskán, mégis az emberi kapcsolatokon volt a hangsúly, a történelem inkább csak háttérszerepet kapott.

A sztori szereplői a Hendersson család tagjai voltak, mely család egy ősi nemesi dinasztia leágazása.

Összetartó, egymást szerető társaság, különféle személyiségekkel. Vegyük pl. a csúnya Jane-t, akinek az életében a legfontosabb az "arca", azaz a sminkeskofferja. Nap mint nap kifesti, kimázolja magát mint egy bohóc, ő ebből meríti az erejét. Férjével a hatalmas és kövér  Ian-nel állandó szócsatában állnak, számomra megdöbbentő kifejezésekkel és sértésekkel illetik egymást, mégis mély köztük a ragaszkodás.

Roger, a másik testvér mintegy példakép a többiek számára. Komoly és titkos munkát végez a hadsereg számára, s köztiszteletben áll. Keveset van otthon, nem egy kifejezetten családcentrikus ember. Feleségével May-jel látszólag harmonikusan élnek, bár gyerekük nincs. Házasságuk előre elrendezett házasság volt, kisgyermek koruk óta ismerik egymást.

Jim a középső fiú pacifista, retteg attól, hogy be kell vonulnia a háborúba, és bár katonacsaládból származik, nem hazudtolja meg önmagát, csak polgári szolgálatot vállal. Szerelmes Dorába, az árva osztrák lányba, aki a fiú családjával él, ám Dora nem , illetve nem úgy viszonozza Jim érzéseit, ahogy azt ő szeretné.

Érdekes volt látni, hogy a származása ellenére mennyire óvja és védelmezi a Hendersson család, szinte burkot von köré, nem kételkednek benne egy percre sem. Akkor még nem tudják, hogy micsoda veszteségeket okoz nekik majd a lány...

A Hendersson házaspárnak van még egy gyermeke, a kis Tommy, aki isteníti a bátyját Rogert, és követné őt bárhová is menne.

A családi szálakat bonyolítja még Roger barátja Dick Murray jelenléte, aki a birtokot igazgatja, és aki szép csendesen beleszeret az egyik női családtagba...

Ahogy már említettem az írásom elején, nekem nagyon tetszett ez a könyv, és biztos vagyok abban, hogy sor kerül még az újraolvasására, illetve keresni fogom a szerző köynveit. (A Molyról kaptam már kölcsönadási ajánlatot, amiért örök hálám, élni fogok vele, valamint apum polcán is felfedeztem két Maugham könyvet...hogy ezt eddig mért nem vettem észre? :-) )

A kiadványt hálásan köszönöm a Partvonal kiadónak!