Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

Marie Kondo - Rend a lelke mindennek

 

Már nagyon régen nem írtam, de ettől függetlenül sokat olvastam, ahogy mindig. Teli vagyok könyvekkel, sajátokkal, könyvtáriakkal egyaránt, és már kapom a felszólításokat, hiszen a könyvtárba sem jutok el sajnos. Most a héten azonban meg kell oldanom a könyvtárkérdést, mert már nagyon szégyellem magam a linkségem miatt.

Vannak olyan könyveim is, melyeket az irodámban helyeztem el, mintegy emlékeztetőül. Ilyen például Marie Kondo könyve is. Arra emlékeztet, hogy tartsak rendet az íróasztalomon. Komolyan mondom, hogy a sok sok papír közepette néha (vagy mindig) elveszek… Ma, hogy megláttam az íróasztalomon a kötetet, rendet tettem, pedig lett volna fontosabb dolgom is. De megtettem és büszke vagyok magamra. Jobb így dolgozni, átláthatóbb a tér, és igyekszem fenntartani ezt az állapotot. Mindenesetre munka után hazavittem a kötetet, és úgy gondoltam, írok róla pár sort Nektek, hátha hasonló hatással lesz rátok a mű.

Én ezt a könyvet a magánkönyvtáram számára szereztem be, már egy ideje megvan, el is olvastam, sőt egy kedves ismerősömnek is kölcsönadtam. Van benne néhány tanács, amit megfogadtam, és azóta is hasznosítok. 2990 forintért vettem meg hirtelen felindulásból, mikor olvastam róla, vagyis inkább csak megemlítették egy blogon. Hogy hol, arra már sajnos nem emlékszem, de arra igen, hogy ez egy olyan kötet volt, amit azonnal, de izibe be akartam szerezni. Igazából nem is bántam meg, bár a hirtelen felinduláskor egyszer vagy kétszer elolvastam, az ismerősöm is elolvasta, azóta pedig az irodai asztalomnál pihent.

Szóval mit tudhatunk a szerzőről? Ő egy japán illetőségű hölgy, aki saját bevallása szerint már gyerekkorában a rend, a rendszerezés függője volt, számtalan újságot, könyvet, honlapot átböngészett a témában már öt éves kora óta. Otthon kezdte a működését a saját szobájában, majd az általa kikísérletezett módszereket bevezette az egész lakásban, és működött. Azóta is ezzel foglalkozik, ebből él, tanfolyamokat tart, magánkonzultáns is, segít annak, aki erre rászorul.

Arra gondoltam, hogy mivel sokszor idő hiányában hadilábon állok a rendrakással és ráadásul nagy gyűjtögető vagyok, Marie biztos tud újat mutatni. Persze én is elolvasok a témában mindent, amit kis hazánkban fellelek, de mégsem jött még el hozzám az áttörés. Közben FlyLady-zek is, próbálkozom mindenfélével. Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy szinte hiába. A FlyLady szuper, de egyszerűen nem alakulnak ki bennem a rutinok úgy, ahogy azoknak kellene. Valószínűleg az én készülékemben van a hiba, de mentségemre legyen mondva, folyamatosan próbálkozom. Marie tanácsaival jó részt elégedett voltam. Jórészt, mert sok mindent nem tudnék, de nem is akarnék megfogadni. Na de majd mindjárt erről is írok pár szót. Annyit azért még megjegyeznék a szerzőről, hogy olyan a könyv borítóján, mint egy kislány…megfordult a fejemben, hogy én egy kislányra akarok hallgatni? Na de nem lehetek előítéletes, hiszen a japánok jól tartják magukat…


Térjünk vissza a tanácsokra, csak úgy ízelítőnek leírok Nektek párat, hátha kedvet kaptok Ti is a „kondozához”.

A szerző szerint az a legfontosabb, hogy fel kell tenni magunkban a kérdést egy adott selejtezendő cucc felett, hogy örömet okoz-e nekünk, vagy sem. Na én kérdezgettem magam, és a holmijaim nagy részénél azt mondtam, hogy igen, örömet okoz. Úgyhogy én itt már elbuktam. De ott is, hogy minden holmit a szoba közepére kellene borítani, és onnan nekikezdeni a válogatásnak. Ez nekem nem ment… Ha megtettem volna, valószínűleg egy évig válogatnék, és semmi többet nem csinálnék. Na mindegy.

Hasznos tanács volt viszont számomra az, hogy mit és hogyan tároljak. Nálunk mindenkinek van külön komódja, fiókja a fehérneműknek, de sosincs benne hely. Jelentem, most már van, mert Marie megosztott velem egy hajtogatási módszert, ami nálam is helyesnek bizonyult. Én használaton kívüli dobozokat (főként papír cipősdobozokat) használok erre a célra, és a megfelelő módon hajtogatom bele a bugyikat, zoknikat, melltartókat, harisnyákat. És működik. És még hely is marad. És áttekinthető. És köszönöm.  Egyébként ez a módszer a kislányom szobájában is működik, és a férjem sem panaszkodik rá.

Viszont az, hogy minden könyvemet tegyem le a padlóra nem jön be. Főleg, mert eleve sok könyvem van a padlómon. Mivel rengeteg kötettel rendelkezem, így ha nem csak a ruhákat dobálom le és onnan hajtogatom, akkor a könyveknek a ruhadarabok után megint egy év kellene, mire polcra kerülnek.

A szerző azt állítja, hogy 30 kedvenc könyve van, és csak azokat tartotta meg. Én ezt bűnnek tekintem. A könyvekkel nem viccelünk, a könyveket nem dobjuk ki. Soha. Semmilyen körülmények között. A könyveknek mindig találunk helyet. Ez az én hitvallásom. (És lehet, hogy ezért tartok ott, ahol…:-))

Egyébként még olyanokat is csinált a hölgy, hogy a neki tetsző gondolatokat kitépte a könyvből (jujjjjj) és beragasztotta egy mappába, vagy egy – számomra – még elfogadható megoldás, hogy kifénymásolta ezeket a gondolatokat… De rájött, hogy ez nem jó dolog, így inkább kiselejtezte a köteteket…No komment…

Mielőbb még túl hosszúra sikeredne ez a post, be is fejezem. Még annyit mondanék, hogy számtalan használható ötletet találtam a könyvben, épp ezért azoknak, akik hadilábon állnak a rendrakással és a hasonló dolgokkal, szerintem haszonnal forgatják majd. De könyörgöm, a könyveket NE dobjátok ki…inkább adjátok nekem, hadd növekedjen a könyvkupac. :-)

A könyv adatai:

Szerző: Marie Kondo

Eredeti cím: Jinsei ga tokimeku katazuke no maho

Kiadó: Kiskapu Kft.

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 2014

Oldalszám: 233 p

ISBN: 978-615-80135-0-5

Borító: puhatáblás, ragasztott

Ára: 2990 forint

Beszerzés: magánkönyvtáram számára

Ajánlom: gyakorlatilag bárkinek aki szükségét érzi, hogy ilyesmit olvasson

Értéke számomra: 4,5 könyvecske

Beszélgetések az önellátásról 2.

Beköszöntött már a február is...el sem hiszem, hogy telik az idő. Még be sem indult a szezonom, ami alatt a (számomra) biokertemben művelem a földet. Akkor aztán kevés időm lesz, de úgy tűnik, a kert nélkül is el vagyok havazva folyamatosan. :-) Kivettem a héten, keddtől négy napot szabadság címszó alatt, mert bár még csak most kezdődött az év, én ennek ellenére baromi fáradt vagyok. Jó elgondolás volt, csak épp a szabim azzal kezdődött, hogy felhívtak az óvónénik az oviból, hogy bár ők óvnák az én kicsinyemet, de ez a gyermek bizony belázasodott, így szíveskedjek érte jönni. Hát érte mentem, majdnem három órát ültünk a doktornéninél. Az ítélet az lett, hogy jövő kedden menjünk vissza, torokgyuszi...:-( Mit mondjak nem örültem. Estére én is lebetegedtem, úgyhogy azóta csak vonszolom magam. Ennek ellenére dolgozom, mert jönnek a telefonok, és így folyamatosan benne vagyok a mókuskerékben, és a fő projektemen nem tudtam dolgozni. Ez a projekt a családfa kutatásom. Szóval jó ideje csinálom, de elértem néhány áttörést mostanában, és ez lendületet adott. Na a betegség miatt a lendület elfogyott. :-( Mindenesetre most azért jöttem, hogy a közelgő (remélem) tavasz kapcsán ajánljak Nektek egy kötetet, amit én nagyon nagyon szeretek.


Kezdjük is talán azzal, hogy kevés ember van az országban, aki nem hallott még a Magyaroszági Krisna Tudatú Hívőkről. Sokan kedvelik őket, sokan nem, de azt nem tudom mennyien tudják, hogy nekik Somogyvámoson Krisna-völgyben nagyon komoly gazdaságuk van, melyet a farmereknek, az otthon kertészkedőknek, és mindenki másnak érdemes megnézni. Nem utolsó sorban gyönyörű a templomuk is, a múlt nyáron imádtam ott sétálgatni. (Mielőtt még megkérdeznétek, nem, nem vagyok hívő...csak nyitott mindenféle vallás felé.)

Na szóval Somogyvámos falu mellett van ez a csodás hely, és itt van az Öko-völgy Alapítvány is, melynek gondozásában már a második része jelent meg még karácsony előtt a Beszélgetések az önellátásról könyvnek.  Annak idején, mikor rábukkantam a könyvre, azonnal megvettem, kiolvastam, azóta is forgatva folyamatosan. Már abbban a kiadványban utalás volt arra, hogy a szerkesztő Kun András készenlétben áll a következő kötettel. Hát alig vártam, s mikor a hírlevélben tudomást szereztem a megjelenésről, azonnal megrendeltem az én példányomat, majd mikor megérkezett,  mindent félredobva olvasni kezdtem. Nem csalódtam benne. A könyv maga még hosszabb lett mint az előző kötet, és hasonlóan dialógusokból áll különböző témakörökben.

Az alábbi témák várnak olvasásra a könyvben:

- A városról és a faluról

- A terület kiválasztása, a tervezés és a térrendezés alapelvei

- A vegetáriánus táplálkozásról

- Egészségmegőrzés, egészséges életmód

- Gyógyítás természetes anyagokkal

- Tisztítószerek és natúr kozmetikumok készítése

- Méhészkedés

- Tejfeldolgozás, sajtkészítés

- Ökrök betanítása és ökrös munka

- Hajlék kialakítása

- Kemence építése, kenyérsütés

- Energiaellátás és energiagazdálkodás

- Botanikus kert Krisna-völgyben

- Családi gazdaság Visnyeszéplakon

- Fenntartható gazdálkodás és természetvédelem

Ennyi...rengeteg nélkülözhetetlen információ, de még ennél is többet el tudnék viselni...szóval kedves Kun András, én személy szerint várom a következő könyvet, és remélem, hogy 357 oldalnál vastagabb lesz. :-)

Ez az a könyvsorozat, amelynek minden gazdálkodónak, minden olyan emberkének a polcán kellene, hogy legyen, akit érdekel az önellátás, önfenntartás, az ökológiai gazdálkodás.  Persze, aki vegyszerekkel gazdálkodik nagyüzemben, azokat valószínűleg nem igazán érdekli a téma, de nekik is hasznos lehet.

Olvassátok el, mert tényleg nagyon jó, és higyjétek el, senki nem akar Benneteket megtéríteni. Csak ők, a Krisna Tudatú Hívők rátértek egy útra, és amit csinálnak az nagyon jól megy nekik.

A kötet adatai:

Szerkesztette: Kun András

Kiadás helye: Somogyvámos

Kiadás ideje: 2014

Kiadó: Öko-völgy Alapítvány

Oldalszám: 357 p

Borító: puhatáblás, ragasztott

ISBN: 978-963-89636-5-9

ISSN: 2063-823X

Ára: 3600 forint február 15-ig. Ebben a postaköltség is benne van!!!

Ajánló: mindenkinek és bárkinek :-)

Néhány infó a megrendelésről, és ami nagyon fontos, az árról:

"Árak a darabszámtól függően:
1 db: 3600 Ft
2 db: 7000 Ft (200 Ft kedvezmény)
3 db: 10 300 Ft (500 Ft kedvezmény)
Háromnál nagyobb darabszám esetén kérje kedvezményes árajánlatunkat!

A kiadótól való megrendelés módja:
Küldje el megrendelését e-mailben a kun.andras@okovolgy.hu vagy az info@okovolgy.hu címre, melyben adja meg az alábbi adatokat:

- Név:

- E-mail cím:

- Postázási cím:

- Rendelt darabszám:"

Szabó Anna Eszter – Nagy Szilvia - Tudom, mit csinál a gyereked szombat éjjel

 

Amikor megtudtam, hogy megjelenik ez a könyv, és ilyen címmel lép a nagyközönség elé, arra gondoltam, hogy ez az a kötet, amit nekem kellett volna megírnom. Na nem azért, mert a szerzőpáros rosszul írt volna. Korántsem. Csak épp nekem is bőven lenne mondanivalóm a témában. És ez egy izgalmas, de egyben félelmetes téma. Bár gyerekekkel is foglalkozom a napi munkaidőmben, de ettől függetlenül is érdekel a kérdés, mint szülőt. Vajon mit csinál a gyerekem szombat éjjel? Mondjuk az enyém éppen alszik olyankor, és ez biztos, mivel csak négy éves, de feltételezem, hogy számtalan felelős szülőnek megfordul ez a kérdés a fejében. Azoknak, akik tinédzsereket nevelnek, és azoknak is, akiknek a gyereke lassan-lassan nő bele a kamaszkorba.

Szóval a kötet a tinédzser-korosztály szórakozási szokásait veszi górcső alá. Bemutatja riportszerű beszélgetéseken keresztül, hogy mivel foglalkoznak gyerekeink, mit csinálnak, amikor a haveroknál lógnak, és mikor megkérdezzük tőlük, hogy mi volt az este, ők rávágják, hogy semmi. Mikor megkérdezzük, hogy mi van veled, ők erre szintén azt felelik, hogy semmi.

Pedig dehogy semmi. Sőt nagyon sok minden történik velük, és én csak remélni merem, hogy vannak kivételek, sőt sok kivétel van, és az én lányom is az lesz. Egy nagy kivétel.

Mindebből gondolom rájöttetek, hogy eléggé „megrázott” az, amiket a könyvben olvastam. Pedig nem kellett volna, hiszen van egy tinikorú unokaöcsém, és tudok/hallottam egyet s mást korosztályának viselt dolgairól, illetve ahogy említettem már foglalkozom ilyen korú gyerekekkel is.

Ha eddig nem sejtettétek volna, nem a cigi a legnagyobb probléma…és talán nem is a smink. Elsősorban a lányokon, de akár a fiúkon is…

Ennél nagyobb bajok is vannak. Beszélek itt arról, hogy például vannak már 15 évesen masszív alkoholista fiatalok, akik otthon eljátszák a mintagyereket, vagy beszélhetnék a szexfüggőkről, akik szerintem inkább „csak” kapcsolatfüggők, és a ragaszkodásukból kifolyólag szexelnek mindenkivel, mert addig legalább úgy érzik, hogy szeretik őket.

Döbbenetes számomra például az, ahogy a tinilányok viselkednek. Nem leszek álszent, én is sminkeltem, már amennyire az anyukám engedte (jobbára nem engedte…én meg csináltam titokban…), de a lányok mostanában olyanok mint a minifelnőttek, azokból is inkább a rosszabb hírűekre gondolok…10 kg smink, festett haj, olyan ruhák, amiket az én ifjúkoromban maximum a diszkóba vettünk fel (pedig annyira nem vagyok még öreg)…ők felveszik ezeket a cuccokat már a mindennapokra is. Természetes számukra, ha azzal dicsekednek, hogy kivel ki és mikor, valamint mit csinált. Itt pedig nem közös tanulásra gondolok egy fiúval vagy akár egy lánnyal…Gyakorlatilag olyan ez, mintha egyes fiatalokból kiveszett volna a gátlás. A könyv egyik szereplője például azt meséli, hogy a haverok összejárnak szexelni. Ha valakinek gusztusa támad a dologra, felhívja a többieket, hátha valakinek kedve van hozzá. Aztán teszik amit tenni kell ilyenkor, és utána tovább élik a kis életüket mint haverok. Az erről mesélő lány szerint ez a dolog nagyon jó, mert nincs kötelezettség, és még olyannal csinálja, akit ismer, nem össze-vissza mindenkivel. Az unalmat ezzel a tevékenységgel űzik el.

Sok tinédzser drogfüggő, de erről sokat hallunk úgyis, tehát az annyira nem ismeretlen terep a külső szemlélődőknek.  Ám a gruppenszex, a pornófüggőség talán nem annyira egyértelműen kapcsolható össze a tinikorral.

Ami nálam még kiverte a biztosítékot, az az volt, hogy egyes lányok, akik egyébként ártatlannak tűnnek, fehérneműs, sőt anélküli képeket készíttetnek, készítenek magukról, és küldözgetik a nekik tetsző srácnak. Hát hol élünk? Nem is értem miért van erre szükség? Ha ez másban is felmerül, hamar megkapja a választ. Egy kis tinilány szerint ezt azért kell csinálni, mert a srácok számára már mindenhol elérhető a pornó, a neten mindennel találkoznak amivel csak akarnak és mondhatni „versenyképesnek kell maradni”. Ezekkel az akciókkal veszik rá a srácokat, hogy velük, hús vér kiscsajokkal foglalkozzanak inkább. Na és a fiúk foglalkoznak is velük…ideig óráig. Egyébként a tinik – a kötet szerint – kedvelt hobbija a szexchat is, valamint az, hogy unatkozó idejükben átmennek egymáshoz és csak úgy kielégítik egymást a fiúkkal…

Nem is folytatom tovább a dolgok mesélését, mert még rengeteg minden lenne, amiről kifejthetném a véleményemet. Akit érdekel, az keresse ezt a kötetet, kösse fel a gatyáját, majd olvassa el, és vonja le a konzekvenciát. Hogy számomra mi lenne ez? Nem is tudom…talán, hogy a lányommal a föld alá költözünk. :-) Viccet félretéve, megdöbbentő dolgokat olvashatunk a könyvbe, és a dolgok szexuális aspektusa csak egy része a problémának.

A könyv adatai:

Kiadó: XXI. század Kiadó

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 2013

ISBN: 978-615-5373-17-6

Ajánló: minden szülőnek, és minden gyereknek, aki tanulni akar mások hibájából és aki hülyére veszi a szüleit. Elárulom, a szülők nem hülyék, ők is voltak fiatalok, így az átvágásuk nem feltétlenül célravezető.

Aldi háziasszonyok nagykönyve

Nagyon szívesen böngészgetek olyan könyveket, melyekben találok különböző háztartási praktikákat. A könyvtárban ilyesmit mindig kikölcsönzök.

Mostanában nem jártam az Aldiban, de hallottam a Háziasszonyok nagykönyvéről, viszont sehol sem találtam róla konkrét információt, képet, blogbejegyzést, tartalmat, így nem voltam biztos abban, hogy kell-e nekem, a polcomon betöltené-e a funkcióját...Aztán jött a gondolat, hogy ráveszem a drága Uramat, hogy vegye már meg nekem a könyvet. 1. Mert szeretném, ha meglenne, 2. mert kíváncsi vagyok rá, és 3. mert én sajnálom rá a nem tudom mennyi pénzt.


Egy napon aztán Ő (akit nem nevezünk nevén, de nem Voldemort, hanem az Uram) hazaérkeztekor egy nagyobbacska csomagot tartott a kezében. Megvette nekem a Nagykönyvet! :-) Jujj, nagyon boldog voltam, és azonnal el is olvastam, most pedig szeretném bemutatni Nektek, hogy milyen, hátha valaki kedvet kap hozzá.

Először is Nagykönyv, és valóban nagy, A/4-es méretű könyv, a borító képért nem voltam annyira oda, de ennyi baj legyen csak... A könyv maga egy csodásan illusztrált, fotózott album benyomását kelti, és nem keménytáblás, ami nekem külön tetszik. 191 oldalas, és tényleg nagyon szép a papírja, az illata meg isteni "újkönyv-illatú". Ahogy azt már említettem azonnal elkezdtem olvasni, és bizony sajnos nem telt sok időbe, és végeztem is vele. Ez persze az én hibám, minek olvasok olyan gyorsan? :-)

Szóval miből is áll a könyv?

A tartalomjegyzék megmutatja:

- Otthon-háztartás

- Sütés-főzés

- Egészség - szépségápolás részekből

Az Otthon-háztartás részben például tippeket kaphatunk a bevásárlással kapcsolatban, hogy hogyan spóroljunk, hogyan takarítsunk...stb. A sütés-főzés szekció tele van különféle receptekkel, konyhai praktikákkal, míg az egészség-szépségápolás részben egészséges ételek és italok kaptak helyet, gyógynövényeket is tanulmányozhatunk, sőt, még fogyókúratippeket is találhatunk. Mindezt olyan módon, hogy a könyvben résztvevő hölgyek-urak (hogy utóbbiak vannak-e, nem tudom) a tippjeiket röviden felvázolva olvashatjuk. Mondok egy példát, hogy jobban értsétek, mit akarok mondani: A bevásárlás-spórolás részben van egy számomra különösen kedvenc tanács:

"Ha a férj vásárol

A spórolásra legjobb lehetősége, ha összeírom a vásárolnivalókat, és elküldöm a férjem a boltba. Ő biztos, hogy csak azt veszi meg, ami a listán van."

Szóval ehhez hasonló több száz tanácsot találtok a könyvben ilyen módon közzétéve. Szerintem szuper ötlet. Ahogy az is, hogy az összes résztvevő nevét felsorolták a könyv végében, valamint név nélkül, de mindegyikük pici, negyedbélyeg nagyságú fotója is a kötet tartozéka.

Az írásomból is látszik tán, hogy mennyire szeretem a könyvet, bár azt is el kell mondanom, hogy nem tuti, hogy éjjel-nappal előveszem újraolvasni. De a tippek azért jól jöttek, sok mindent tanultam a kötetből. Egyet viszont sajnálok...örültem volna neki, hogy ha a helyet nem receptekkel töltötték volna ki. Hiszen egy egész főfejezet szól a recikről. Amelyek persze jók, meg érdekesek, de egy magamfajta szakácsújság vásárónak nem nagy újdonságok.

Ennek ellenére örülök, hogy végül hozzájutottam a Nagykönyvhöz. Örök hála az Uramnak! :-)

A kötet adatai:

Kiadó: Aldi Magyarország Élelmiszer Bt.

Kiadás ideje: 2013

ISBN: 978-963-08-6843-3

Borító: puhatáblás, kartonált

Ár: Férj nem emlékszik pontosan, de úgy hiszi :-) 2000 alatt volt pár forinttal. Én nem tudom, hogy konkrétan mennyi lehetett, nem néztem meg, úgyhogy maradjunk abban, hogy 2000 forint. :-)

Oldalszám: 191 p

Forrás: Férjemtől ajándékba

Ajánló: akárki örömmel forgathatja, legyen háziasszony, vagy háziúr, fiatal vagy idős.

Befőzések könyve

Nagyon szeretek főzni, befőzni meg pláne, ezért is írok most egy „szakácskönyvről” pár szót. Tényleg nem sokat, mert receptekről még én sem tudok oldalakat regélni.


A munkahelyemre mindig jön egy hölgy a fiával, akik Vas Népe terjesztők (Ez Vas megyei napilap…azoknak szól a megjegyzés, akik távolabbról olvasnak.). Kb. két havonta  hoznak egy kupac könyvet, receptkönyveket, amelyekben a receptek bizonyos témakör köré csoportosulnak, és a Zalai Hírlap, Vas Népe, Napló, Fejér megyei Hírlap és a Dunaújvárosi Hírlap könyvek sorozatban jelennek meg. A tartalom az olvasók kedvenc receptjeiből tevődik össze. Nekem ebből a sorozatból  már három kötet megvan, de szándékozom megvenni a többit is, mert nagyon olcsón hozzá tudok jutni, és tényleg megéri, mert maga a kiadvány egy nagy alakú keménytáblás, csupa színes fotóval ellátott kötet, szóval nagyon szép.

Ez a befőzéses könyv pedig alapmű lett számomra, mert annyi klassz befőzős receptet tartalmaz, mint eddig egyik ilyen jellegű könyv sem.  Így egyértelmű, hogy ha szükségem van valamire, ezt a könyvet veszem elő.

Egy baj van vele, úgy tudom, hogy egy –egy kiadvány csak meghatározott ideig kapható, utána már nem. Azért érdemes keresni, mert lehet, hogy utólag is hozzá lehet jutni valami módon. Szerencsérenekem nyomozásra nincs szükségem. :-)

A kötet adatai:

Kiadó:  Pannon Lapok Társasága

Kiadás Helye:  Veszprém

Kiadás ideje: 2013

ISBN:  978-615-5101-10-6

Oldalszám: 150 p

Borító: keménytáblás, fűzött

Ár:  2190,- Ft (én nem ennyiért kapom szerencsére.:-))

Forrás: magánkönyvtár

Aziza - Hastánc: Harmónia, életerő, testformálás, erotika

Néha úgy áll az életem, hogy jobban ki vagyok hegyezve egy-egy témára, és abban a témakörben szívesen olvasok mindenfélét. Most így vagyok a tánccal, s mivel sok fórumon emlegették Aziza hastáncos könyvét, kénytelen voltam keresni, kutatni, amíg egy példányra rá nem leltem. A kutatást most is, mint annyiszor már a kőszegi könyvtár segítette elő, mert ott aztán (szinte) bármi fellelhet, emiatt pedig nagyon elégedett vagyok velük. :-)

Egyébként Aziza könyvét én először szerettem volna megvásárolni, és számtalan webáruházban kerestem, de nem volt szerencsém. Az elmémben ez a kötet egy nagy alakú, színes képekkel teli kiadványként élt, ezért eléggé meglepődtem, amikor megtapasztaltam, hogy ez nem is így van. Bár vannak benne képek, mégsem nagy alakú, inkább olyan fél A/4-es nagyságú keménytáblás könyvecske. De tényleg ez legyen a legnagyobb hibája…főleg, hogy sokat okosodtam belőle a témával kapcsolatban.


Hogy kicsoda Aziza? Ő hazánk egyik ismert és elismert hastánc oktatója többek között, polgári nevén Balla Tünde. Van egy mozgásstúdiója is, ahol a bellydance-en kívül számtalan mozgásformát tanít, előadásokat tart…stb. Szóval ő írta eme kötetet.

Kérdezhetnétek, hogy mit lehet tanulni egy ilyen könyvből, de én még a kérdés előtt megválaszolom azt. :-) Sok mindent, ugyanis Aziza nem csak a konkrét bellydance-ről ír, hanem az orientális táncok kialakulásáról, világáról, a különböző stílusok milyenségéről is. Nagyon tetszett a könyvben, hogy konkrét mozdulatsorokat  is leírt a szerző, valamint tanácsot adott az orientális táncosok öltözködésével, kiegészítőivel kapcsolatban is. Azt gondolom, hogy ha valakit érdekel a tánc, de esetleg nem mer belevágni, vagy éppen sok a „jóakaró”, aki lebeszélné, olvassa el ezt a kötetet, mert számtalan kérdésére választ lel benne. Nekem nagyon tetszett, kár, hogy vissza kell vinnem a könyvtárba…:-)

A kötet adatai:

Kiadó: Aziza Art Mozgásműhely

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 2006

Borító: keménytáblás, fűzött

Ár: 4500 ft

ISBN: 963-061-545-2

Oldalszám:  161 p

Forrás: könyvtár

Helene Walterskirchen - A harmadik évezred hercegnői

Nagyon vártam a mai napot.

Egyrészt, mert ma nem dolgozom, másrészt mert találkozom egy régi barátnőmmel egy fél órára, és lenne még két programom.

Nagyon fontos lett volna a pakolászás itthon, de eléggé behavaztam ezzel is, úgyhogy sajnos csilli-villi rend nem lesz itthon. :-(

A program, amit vártam, az a Leiner Laura dedikálás, amely 13:00-kor kezdődik a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban. Egész eddig úgy volt, hogy megyek, de mégsem...Egyszerűen nem tudtam összehozni a dolgokat, és nem sikerült átalakítani a programjaimat. Sajnos...úgyhogy nem leszek ott. Azzal vígasztalom magam, hogy biztos nagyon kitűnnék a sok tinilány közül. :-) Este is lesz egy program, könyvtározós, ezt is nagyon várom, és ezt nem fogom elszalasztani, az tuti.

Mindez előtt azonban megyek még könyvtárba, méghozzá a kőszegibe. :-)) Ahol a drága könyvtároslányok (Erika :D) kitették a múltkori Sándor Anikós író-olvasótalálkozóról szóló blogbejegyzésemet kinyomtatva a "faliújságra", úgyhogy aki nem olvassa a blogot, az olvashatja a bejegyzést papír alapon is. :-) Nagyon megleptek ezzel az "ajándékkal" és igazán jól esett. :-))

Ahogy említettem, beugrom a könyvtárba és van néhány lejárt könyvem, amit vissza kellene vinni, de írni is kéne róluk...Így döntöttem el, hogy írok most Nektek gyorsan A harmadik évezred hercegnői c. kötetről.


Amint sokan tudjátok rólam, szeretem a történelmi témájú regényeket, a történelmi alakokról szóló életrajzokat, a királyi családok sztorijait. Épp emiatt is várom mindig, hogy hozzájuthassak egy-egy kötethez a Gabo Kiadó Királyi Házak sorozatából. Az utóbbi időben kettő ilyen könyv is a birtokomba került, egyik ez, a most nevezett kötet, a másik pedig Vilmos és Harry hercegekről szóló iromány.

Meg nem tudnám mondani, mennyire lehetnek népszerűek e remek sorozat részei, számomra azonban alapművek, és igyekszem mindegyiket áttanulmányozni.

Ez a kötet most nem a régmúlt idők főurairól szól, hanem nőkről, asszonyokról a jelenkorból, ahogy ezt a kötet címe is mutatja. Hercegnőkről olvashatunk benne, olyanokról is, akik híresek, akiknek nevét szinte mindenki ismeri, és olyanokról is, akikről talán még csak nem is hallottunk.

A műben az alább felsorolt hölgyek kaptak helyet, az ő életükről, mindennapjaikról, tevékenységeikről olvashatunk:

- Anna angliai hercegnő

- Mária Eleonóra liechtensteini hercegnő

- Christina Salm-Salm hercegnő

- Konstanza Löwenstein hercegnő

- Julia Katharina anhalti hercegnő

- Heide Hohenzollern hercegné

- Marie Louise Castell-Castell hercegné, Waldeck és Pyrmont hercegnője

- Isabella von Garzuly, született Hohenlohe-Langenburg hercegnő

- Gabriela Habsburg császári hercegnő és Ausztria főhercegnője

- Elisabeth szász weimar-eisenachi hercegnő

- Isabel Löwenstein hercegné

- Viktória svéd királyi hercegnő

Számomra mindig is különleges élmény volt betekinteni az arisztokrata családok életébe legalább egy-egy fejezet erejéig, és élvezet volt olvasni, hogy miben hasonlítanak és miben különböznek a mindennapok asszonyaitól. Természetesen nem lennék ember, ha nem találtam volna köztük különösen szimpatikusat, ám bevallom a felsorolásban olyan hercegnő is helyet kapott, akivel én biztos, hogy nem találnám meg a közös hangot.

Mindenesetre érdekes és olvasmányos élettörténetek ezek, olvassátok a sorozatot bizalommal!

A kötet adatai:

Eredeti cím: Prinzessinnen, Márchenfiguren im 2. Jahrtausend

Fordította: Kajtár Mária, Stépán Gábor

Kiadó: Gabo Kiadó

Kiadás helye: Budapest

Sorozat: Királyi házak

ISBN: 978-963-689-375-0

Oldalszám: 209 p

Borító: keménytáblás, védőborítóval

Ár: 2490 ft

Forrás: kőszegi könyvtár

Thomas Müller - Bestiális emberek

Olvasmányaim között nem csak regények, fikciók vannak, nagyon szívesen olvasok különféle tudományos könyveket is, legyen szó csillagászatról, vagy pszichológiáról, de jöhet az orvostudomány is.

Szeretem a dokumentumkönyveket is, szívesen találkozom interjúkból felépített művel, nagy kedvencem Vujity Trvtko illetve Havas Henrik. (Legutóbb pl. Havas Henriktől olvastam, ő mutatta be a szegedi Csillag-börtön lakóinak egy részét)

Mikor a Csillag-börtönről olvastam Havastól, akkor olvastam a neten Thomas Müllerről is, aki ezidáig ismeretlen volt számomra. Magyarországon járt a szerző, és ha még ott laknék, ahol régebben, akkor biztos, hogy az író-olvasó találkozónk az első sorban figyeltem volna minden mozdulatát, minden megnyilvánulását, de mivel ez nem így van, messze lakom a fővárostól, így sajnos sok szuper programról lemaradok. Ahogy erről is lecsúsztam, és maradt számomra a könyv olvasása.

A kötet szerzője kriminálpszichológus, aki sok-sok beteg emberrel találkozott már életében, s ezekből az ismereteiből is merítve írta meg ezt a könyvét, melynek alcíme: Sorozatgyilkosokkal négyszemközt.

A könyv alapját azok a beszélgetések jelentik, melyeket a szerző bestiális sorozatgyilkosokkal négyszemközti találkozásaik alkalmával lejegyzett, megjegyzett. A célja az volt, hogy kiderítse, mitől lesz valaki sorozatgyilkos, mi kell ahhoz, hogy elpattanjon bennünk egy húr, és olyan útra lépjünk, ahonnan már nem igazán van visszaút. Ezeknek az embereknek nem csak egyszer szakadt meg a fejében valami, hiszen ahogy már említettem, sorozatgyilkosok, több ember halála is szárad a lelkükök. Biztos vagyok abban, hogy szerzőknek nem volt egyszerű az ilyen emberekkel interjút készíteni, hiszen azt gondolhatjuk, hogy teljesen más szemszögből látják a világot, mint ahogyan mi. Aztán csalódunk, mert rá kell jönnünk néhány esetben arra, hogy a "velünk szemben ülő" sorozatgyilkos igazából kellemes külsejű, nem nézzük ki belőle, ahogy akár a légynek is ártana...stb. Csak éppen mégsem olyan, mint az emberek többsége, és ez első pillantásra, de talán másodikra sem látszik rajta...

Ilyen emberekkel beszélgetett tehát Dr. Thomas Müller, és ezekről az emberekről tudhatunk meg sokkal többet a könyv tanulmányozása után.

A kötet adatai:

Eredeti cím:  Bestie Mensch

Fordította: dr. Fekete Lilla Sára

Kiadó: Dialog Campus kiadó

Kiadás helye: Budapest-Pécs

Kiadás éve: 2013

Borító: puhatáblás, ragasztott

Oldalszám: 190 P

ISBN: 978-963-9950-91-71í

ISSN: 2061-9421

Ár: 3480 ft

Forrás: kiadótól

Heather Belle - Michelle Fiordaliso - Minden, amit tudni akartál az EX*-ről

Ahogy az ember növekszik, úgy tágul ki az ismeretségi köre. Gyermekkorban a családon kívül egyre fontosabbnak tűnnek a kortárs kapcsolatok, a barátságok, majd mindnyájunk életébe beköszönt egyszer, vagy inkább többször a szerelem is. Mivel a legtöbbünknek a szerelem többször jön, így egyértelműnek tűnik, hogy a korunk előre haladtával az exeink száma is egyre növekszik. :-)

Sokan nem tudják, hogy hogyan is viselkedjenek, ha véget ér egy kapcsolat, mit tegyenek, ha szembe találkoznak a még mindig szeretett, vagy már gyűlölt ex-szel, annak az új kapcsolatával, vagy akármivel, ami a régi szerelmet, kapcsolatot jelképezi.

Néha én magam is úgy érzem, hogy furcsa volt egy-egy találkozás, de azt mondhatom, hogy megtanultam a helyükön kezelni ezeket a dolgokat. Persze sokszor bizonytalanok vagyunk, és néha jól jön egy-egy segítő könyv, melyből okosodhatunk, tanácsokat kaphatunk a helyzet kezelésére. Bár nem voltam abban a szituban, hogy tanácsra lett volna szükségem, mégis információra éhesen olvastam a két pszichoterapeuta, Heather Belle és Michelle Fiordaliso könyvét. Ez a két nő nagyon színesen és érdekfeszítően írt a témában, azt gondolom, mindenki számára adhatnak érdekes tanácsokat.

Már a cím is tetszik...:-) Láthatjátok, hogy az EX szócska felett van egy csillag. Na ez nem véletlen, ugyanis a szerzők mindjárt a borító alján meg is magyarázzák, kit értenek EX alatt. :-) Szerintük az EX lehet: "egy korábbi házastárs, szerető, kaland vagy "barát"".


Miután tisztába jöttünk, hogy kiket is nevezhetünk exnek, jönnek a jó tanácsok. Olyan témákat találhatunk a könyvben, mint például lehetünk-e barátok az ex-szel (szerintem igen, nekem is van egy ex-barátom), vagy hogy hogy kezeljük az exek új kapcsolatait, vagy vannak-e és ha igen, milyenek az ex-szel folytatott játszmák, hogyan szakítsunk meg egy kommunikáció-sorozatot az ex-szel...stb.

Nem tudnám felsorolni mennyi mindent tanultam a könyvből, bár azt megjegyezném, hogy nem igazán kamatoztatom e "hatalmas tudásom". :-)) De sosem lehet tudni, mikor lesz rá szükség, az ismeretségi és baráti körömben pedig mindig akad olyan személy, akinek bátorítást nyújthat ez a kötet.

Olvassa el mindenki, akinek gondjai vannak az ex-szel, és mindenki, akinek bár nincsenek problémái, de mégis kíváncsi arra, hogy ha volnának, hogyan érdemes megoldani azokat.

A kötet adatai:

Eredeti cím: Everything you always wanted to know about ex

Szerkesztette: Balikáné Bognár Mária

Kiadó: Cor Leonis Films Kft.

Kiadás helye: Budapest

Oldalszám:  262 p

ISBN: 978-963-888-914-0

Borító: puhatáblás, ragasztott

Ár: 2500 ft, de a kiadó webáruházában kedvezményesebb áron is a Tiéd lehet!

Forrás: kiadótól

Dr. Csermely Gyula - Ha 1 nő gyereket akar

Húsvét van, hó van...

Legalábbis nálunk zuhog valósággal az "égi áldás". Nekem mondjuk nem hiányzott, és most még csak azt sem tudtam, pontosan miről is írjak, hogy a hangulathoz illő legyen a könyv...

Aztán arra gondoltam, nem érdekel a hó, nem érdekel semmi, ami ezzel kapcsolatos, mert attól úgyserm lesz nyár, hogy én ezt akarom...Pedig már itt lenne a helye a ragyogó napsütésnek, mert a biokertemet fel kellene éleszteni valahogy...Na mindegy is.

Tettem egy ígéretet egy kedves titkos valakinek :D, hogy egy bizonyos könyvet előbb olvasok, mint mást...

Sajnálom, nem tartottam be!

Pénteken kezembe vettem a "nyuszicsomagot", és megláttam benne egy régen vágyott könyvet, úgyhogy annak neki estem, a többinek esélye sem volt, s még aznap el is olvastam, csak nem akartam rögtön írni, nehogy strébernek tűnjek. :-)

Ez a könyv pedig Dr. Csermely Gyula könyve, a Ha 1 nő gyereket akar.


Most, ebben a pillanatban én nem akarok gyereket, van egy lánykám, akit imádok, ő most elég, de ennek ellenére imádtam ezt a kötetet. Ez a Csermely doki aztán férfi a talpán. Úgy ír, hogy közben tudományos is, meg szórakoztató is a könyve. Nekem írta! :-)

Saját életén, életükön keresztül mutatja be a gyermekvárás időszakát. Ugyanis dokink neje egy szép napon bejelentette, hogy ő gyermeket szeretne a meglévő nagylány mellé. A férj természetesen hozzájárult :-) a dologhoz, és ebből a szép családi eseményből egy könyv született. (természetesen a gyerkőc mellett...:-))

A doktor úr végigvezet bennünket a gyermektervezés alatt megfogant gondolataik között, aztán a felismerés, majd a nagy veszteség is bemutatásra kerül. Na de nem adták fel, így végre a várva várt gyermek is a pocakba került. Nagyon tetszett, hogy betekintést nyerhetünk egy nőgyógyász szemével a vizsgálatok hátterébe, hogy Csermely doki szerint mi az ami fontos vizsgálat, de mi az ami egyáltalán nem lenne szükséges. Örültem, hogy olvashattam a 35 éven felüli kismamák számára "kötelező" magzati kromoszóma vizsgálatról, miközben azt is megtudhattam, hogy mi újság orvos szemszögből a császármetszéssel.

Jó volt tudni, hogy vannak olyan orvosok még a világban, mint Dr. Csermely Gyula, és ha tehetném, és ha nem laknék olyan messze Budapesttől, és ha még lenne gyermekem, tuti biztos, hogy ennél az orvosnál szeretném megszülni. :-) Persze túl sok a ha...de azért ez így van. Egyébként, ha valakit érdekel, írónk a Rózsakert Medical Centerben dolgozik. És nőgyógyász! :-)

Köszönöm a könyvet a dokinak, a Kiadónak, Emőkének, és mindenki másnak! :-)

Szerintem lányok, asszonyok, olvassátok el! :-))

A könyv adatai:

Kiadó: CorLeonis Kiadó

Kiadás éve: 2008

Kiadás helye: Budapest

ISBN: 978-963-88449-7-2

Borító: puhatáblás, ragasztott

Oldalszám: 167 p

Ár:  1990 ft

Forrás: kiadótól

Néhány szó a szerzőről:


Forrás a kiadó honlapja.

"Több mint húsz éves szakmai gyakorlattal rendelkező szülész-nőgyógyász szakorvos. Tanulmányait a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen végezte.
1993-tól a Fővárosi Szent István Kórházban dolgozott a nőgyógyászati, szülészeti és onkológiai osztályon, ahol előbb adjunktus, majd főorvos volt. 1997-től - a II. világháború utáni első magyar magánkórház alapítójaként - a Telki Kórházat igazgatta, miközben klinikai munkáját a Szent István Kórházban folytatta. Az egyetem után tudását vezető nyugat-európai intézményekben gyarapította. 2001-ben saját vállalkozásként megalapította a Rózsakert Medical Centert, amelynek jelenleg is igazgatója és társtulajdonosa. A szülészet és a nőgyógyászati onkológia mellett az utóbbi években az ultrahangos diagnosztika a legfőbb érdeklődési területe. A FMF London által képzett és akreditált szakember. A kromoszóma-rendellenességek szűrésének magyarországi bevezetésében tevékenyen részt vett. Az úgynevezett "kombinált- szűrésről" megjelent legelső magyar publikáció szerzője. Szabadidejében szívesen olvas, bridzsel, utazik, sportol. Nős, két gyermek édesapja. Második gyermekének születésének emlékeit, valamint hivatástudatát egy szívhez szóló könyvben örökítette meg."
Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás