(2009-08-02 09:21:16)

Megjelenéskor megnéztük drága férjemmel a soron következő Harry Potter filmet a moziban. A Félvér herceget. Nekem tetszett, mert nagy HP rajongó vagyok, valahogy azért mégis csalódottságot érzek. Annyit mondhatok, hogy a könyv szerintem sokkal jobb volt mint a film. Mindenesetre ezen felbuzdulva gondoltam, gyorsan elolvasom az utolsó részt, hogy képben legyek. Persze már egy csomószor újra olvastam, most sem tartott tovább egy napnál. Még jó, hogy szabin vagyok. :-)

A www.wikipedia.hu oldalon találtam egy nagyon klassz, mindenre kiterjedő bemutatást a könyvről. Megpróbálom bemásolni. :-) Azért csak próbálom, mert már párszor volt próba, és elveszett a bejegyzésem az éterben...

"A Harry Potter és a Halál ereklyéi J. K. Rowling népszerű Harry Potter-sorozata 7. (befejező) kötetének címe.

A könyv 2007. január 11-én készült el, címét azonban az írónő már 2006. december 21-én bejelentette. Az utolsó kötet angol eredetije 2007. július 21-én 00:01-kor jelent meg, magyar nyelvű változata pedig 2008. február 9-én, Tóth Tamás Boldizsár fordításában, az Animus Kiadónál.

Az eredeti angol cím (Harry Potter and the Deathly Hallows) jelentése többértelmű, a Harry Potter és a halálos/gyilkos szentek/ereklyék egyaránt az angol cím lehetséges tükörfordításai lennének, ezért J. K. Rowling a fordítók számára egy alternatív címet is megadott: Harry Potter and the relics of death, ami tükörfordításban megegyezik a magyar fordítás tényleges címével.

"Mint tenger köztük, annyi csak barátoknak a halál: egymásban élnek akkor is.
Hisz' mind itt kell legyen, ki abban él s szeret, mi mindenütt jelen.
Mennyei tükör, mely színről színre láttat, szabadon egymást s bűntelen.
Ez nyújt barátnak enyhet, legyen bár múlandó mind, a barát s a társ,
köztük a legtisztább kötelék mégis örök, mert halhatatlan."

William Penn: A magány újabb gyümölcsei
(Fordította: Bocsor Péter)

Nem csak Rowlingnak, de nekem is ez a kedvenc HP kötetem, alig várom a megfilmesített változatát, bár azt rebesgetik, hogy két filmet csinálnak belőle...hát kíváncsi vagyok!