Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában

Sokszor említettem már, mennyire szívesen olvasok női sorsokról szóló könyveket, így nem meglepő, hogy Jean Sasson történetei mind elvarázsolnak.

A Szerelem a terror árnyékában című könyv egy nagyszerű és megható szerelmi történet, csak nem épp a klasszikus módon és helyszínen játszódik, ugyanis főszereplői kurdok. Joanna al-Aszkari egy félig kurd, félig pedig arab házasságból született, és nem mondhat könnyű életet magáénak.


Fiatal kora szép volt, szerette a család, szerették a testvérei, s ő is viszont szerette őket, ám egy napon megismert egy fiatal pesmerga szabadságharcost, Szarbasztot, s ettől kezdve csak a férfiért dobogott a szíve. Pedig Sz. nem igazán vette észre Joannát, inkább csak a barátja rokonának tekintette, pedig a könyv tanúsága szerint igazából nem lehetett nem észrevenni a lány vonzódását a férfi irányába.

Jo még lánykorában találkozott három gyönyörű lánnyal, akik mindnyájan pesmerga harcosnak voltak a menyasszonyai. Sajnos a három szépségnek szomorú sors jutott osztályrészül, ám Joanna ekkor gondolta először, hogy ő bizony szabadságharcos lesz egy szintén szabadságharcos férfi oldalán. Ekkor persze még nem tudta, hogy sok év múlva teljesül a vágya.

Mert bizony, bár Szarbaszt először nem vette komolyan Joannát, majd meg is kért egy másik lányt feleségül, végül mégis úgy látta, hogy lehet jövőjük együtt, és csodálatos szerelmes levelekkel bombázta a lányt, akit felzaklatott az, hogy a kurd hegyekben bújkáló szíve választottja miféle kalandokra veszi rá az épp aktuális postást, aki a levelet hajlandó kézbesíteni a lánynak.

Azok a bizonyos levelek csupa szépről és jóról szólnak, tele vannak érzelemmel és az új élet ígéretével, s a lány végül úgy dönt, belevág, hozzámegy élete férfijához, s ezzel elkezdődik élete valóban kalandos része.

Azt képzeli, hogy tudja, hogy él egy pesmerga, de rá kell jönnie, hogy a körülmények nagyon szerények lesznek, hogy nem igazán lesz szükség selyem és csipkecsoda hálóruhákra sem. Nagyon nehéz neki beleszokni az új életébe, viszont határtalanul boldog.

A könyv elmeséli a pár életének azt az időszakát, amikor első gyermeküket várják, és elveszítik ők, valamint azt is, hogy milyen "élmény" volt átélni egy vegyi támadást, ahol Joanna is megsérült.

Borzasztó nagy a kontraszt gyermekkori élete és új, szabadságharcos élete között, de mégis jó volt olvasni, hogy egyes emberek mit meg nem tesznek hazájukért, szabadságukért.

Az örökké boldog pár jelenleg Angliában él két már-már felnőtt fiával, harmóniában, boldogságban, de sosem feledik, milyen volt az életük Kurdisztán hegyeiben.

A kötet adatai:

Eredeti cím:  Love in a Torn Land

Fordította:  Gondáné Kaul Éva

Kiadó: Gabo Kiadó

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve:  2008

ISBN: 978-963-9526-84-6

Borító: puhatáblás, ragasztott

Ár: 2990 ft

Oldalszám: 436 p

Forrás: kiadótól

Jean Sasson - Fiamért mindent

Afganisztán az az ország, ahol ugyanúgy álmodnak a kislányok, mint bárhol a világon, de csak a kisfiúk álma válhat valóra.

Olvasva az első mondatot, nagyon megörültem, hogy ismét egy jó könyvet tarthatok a kezemben.Az írónő előző könyveit ismerve (A hercegnő Lányai, Fátyol mögött,Eszter gyermeke,) gondoltam ezt a könyvet sem fogom letenni egykönnyen. Nekem nagyon tetszett a történet, valószínűleg azért, mert eleve érdeklődöm a téma iránt, ennek ellenére más típusú volt, mint a "hercegnős sorozat" Lehet, hogy már régen olvastam Sasson-t, de most meg voltam döbbenve, mennyi sok brutalitás történik a kötet oldalain.


A történet valós izgalmakat sejtet, hiszen egy kislány felcseperedésének lehetünk tanúi a kegyetlen, gyakran brutális afgán világban. Már az előző könyveiben mély betekintést nyerhetünk egy olyan kultúrájú ország életébe, ahol a lányoknak nagyon kevés lehetőségük, sőt szinte semmilyen beleszólásuk nem lehet a saját életük folyásába. Ahol a szépség lehet előny, de gyakran átok, mivel a nők nem élhetnek saját szépségük előnyeivel, hanem először az apjuk, később a férjük rendelkezik felettük. Egy nő szépség az édesapa számára előny, mert egy gazdag befolyásos emberhez adhatja feleségül a lányát, így nyerve a család számára jobb lehetőségeket, pénzt, hatalmat. Hogy a lány hozzá szeretne e menni a férjjelölthöz, aki akár lehet öreg, csúnya, gonosz, brutális, vagy akár a sokadik feleségének szeretné a fiatal lányt, nem befolyásol semmit. Ebben a világban az apa és később a férj szavának ellenszegülni nem lehet.

Bár Marjam élete gyermekként védett, szerető családban, tanult, liberális szülők mellett zajlik, akik elfogadják lányuk különcségét, mely szerint önmagát inkább fiúnak tetteti, mégis megismerkedik nagyanya keserűségekkel teli fájdalmas életével. Szembesül nagybátyja kegyetlen törzsi világával, ahol a nőknek nincs szava, nem tanulhatnak és korán férjhez mennek. Ő iskolába is járhatott, sőt szülei elvárták tőle, hogy később egyetemre járjon, és nem siettették a házasságot sem. A nagyszájú lánnyá felnőtt hősnőnknek akkor kezdődik el igazán az élete, mikor a szovjetek megszállják az országot, és ennek hatására Marjam nyíltan hangot ad nemtetszésének. Ezek után az élete fenekestül felfordul, hiszen menekülni kényszerülnek. Végül Amerikában kötnek ki, ahol Marjam nagyon boldog, hiszen az volt a gyermekkori vágya, hogy egy szabad országban élhessen.  Sajnos mégsem teljesülhet maradéktalanul ez az álma, hiszen édesapja ragaszkodik a hagyományokhoz. Ő keres Marjamnak férjet, és nincs sok választása, családi nyomásra teljesíti a "kötelességét" (Amit én nem tettem volna meg. Semmiképpen!!!) Kaisz, Marjam ura pedig él mindazzal a hatalommal, amely az afgán kultúrában természetes. A gyakran brutális, erőszakos ember mellett mégis kitart, hiszen gyermeke születik. Mikor végleg befellegzett a házasságuknak, és Marjam elválik, a Kaisz elszakítja gyermekétől és visszaviszi fiukat Afganisztánba, ahol aztán éveken át keresheti az asszony a kisfiát a viharos tálib uralom kellős közepén.

Én annyira vágytam a könyv végén a happy endre, amit aztán nem kaphattam meg sajnos. Legjobban persze a boldog befejezés hiányát Marjam sínyli meg, aki rájön, mi mindent jelent egy szenvedésekkel teli világban az édesanyja nélkül felnőtt, brutálisan vert kisfiúnak az apja jelenléte...Mi mindennel tele tudja beszélni a gyerek fejét egy kegyetlen felnőtt, és nem számít az sem, mennyire sínyli ezt meg a kicsi lelke...

Ez egy valóban különleges könyv volt, nem bántam meg, hogy elolvastam, és ezzel azt értem el, hogy ismét fellángolt az ilyen típusú könyvek iránti érdeklődésem.

A kötet egyébként a Gabo kiadó gondozásában jelent meg idén, 2012-ben, még elég friss, újdonság, úgyhogy keressétek bátran akár a kiadó újonnan megnyílt (Cicero Könyvstúdióval közös) webáruházában is.

Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás