Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

Urak és játékosok

Erről a könyvről annyi sok jó kritikát olvastam, de a Harris könyvek mostanában viszont nem nyerték sajnos el a tetszésemet. Így félve kezdtem kicsit bele ebbe a kötetbe.

Erika kolléganőm tulajdonát képezi egyébként a mű, szokás szerint az Ulpius-ház kiadványa, 466 számozott oldalból áll, és szintén a szokásos kitűnő mindőségben nyomták 2006-ban.

Egyébként a különleges könyv a St. Oswald Fiúgimnáziumban játszódik, tele van ármánnyal, kegyetlen iskolai tréfákkal, árulással, barátsággal. Eléggé izgalmas és fordulatok mű. Főleg a mostanában olvasott J.H. könyvek után nem bántam meg, hogy a kezembe vettem.

Bemásolok egy ajánlót ide, hogy a könyv hátsó címoldalán olvasottakat is láthassátok.

J.H. rajongóknak kötelező, a többi olvasni szeretőnek pedig ajánlott olvasmány.

www.bookline.hu oldalról:

"Egy régi, nagy hagyományokra visszatekintő fiúiskola, a St. Oswald valahol Észak-Angliában a helyszíne Joanne Harris nagy érdeklődéssel várt új regényének.. Még alig kezdődött meg az új iskolaév, de a tanárok és a diákok számára máris a nem szívesen látott változás szelei fújnak. Az újdonságot a számítógépek világa jelenti, és a különc, az iskolában évtizedek óta tanító latin tanár, Roy Straitley végre - bár kissé vonakodva - a visszavonulást fontolgatja. De a versengések, féltékenykedések, kisstílű torzalkodások és mindennapos krízisek hátterében valami sötétebb árny is megmozdul. És egy tizenöt éven át dédelgetett, rejtegetett neheztelés végül felszínre kerül. Ki rejlik a "Vakond" álarca alatt, akinek kegyetlen tréfái lassanként erőszakba, vagy akár gyilkosságba torkollanak? És hogy dönt romba mindent egy rég elfeledett botrány? "Soha nem voltam még olyan iskolában, ahol ne fordult volna elő egy-két jól titkolt szégyenletes esemény: erőszak, zsarnokoskodás, a tanárok befeketítése, kisebb-nagyobb fajsúlyú bűncselekmények, váratlan halálesetek, családi válságok, drog-, ital- vagy szexuális jellegú kihágások. S mindez azért, mert sokan tanulnak és élnek az iskola falai között, és az iskolaév során van, hogy magasra csap a nyugtalanság, tombolnak a hormonok, meg kell küzdeni a ránk nehezedő nyomással, a bizonytalansággal, a vizsgák miatti szorongással, a vad lelkesedéssel, a veszélyes kísérletezésekkel vagy a mardosó kétséggel...Az iskoláskor mély nyomokat hagy mindannyiunkban. Abban az életkorban kezdődnek legtovább tartó barátságaink. Akkor ejtik rajtunk a legmélyebb sebeket. És néha történik valami, ami örökre elkísér, amelynek emlékétől nem szabadulunk, és ami évekkel később erőszakos cselekedetbe torkollik. Ez nem egy igaz történet. De az is lehetett volna" - írja Joanne Harris."

Bársony és keserű mandula

Úgy emlékszem, hogy ezt a Joanne Harris kötetet kemény 450 forintért vettem egy kiárusításon. Nagyon reméltem, hogy nem lesz csalódás, hiszen nem mindig vagyok jóban Harris- szel.

Ez a könyv egy novelláskötet, természetesen az Ulpius-ház adta ki, ahogy az írónő általában minden könyvét. 2008-as kiadás.

A kedvenc novellám mindjárt az első, Faith és Hope vásárolni indulnak. Könnyed szórakoztató sztori, de semmi különös, ahogyan a többiről is ez a véleményem. Jó még a Bolondok aranya című is.

Viszont van olyan, ami kifejezetten halálra untatott.

Gyorsan kölcsön is adtam Erika kolléganőmnek, had örüljön egy kis "friss húsnak", meg már nagyon kérte. Hátha ő jobban élvezi, hiszen ízlések és pofonok ugyebár...

Összegzésként kijelenthetem, hogy semmi maradandót nem hagyott bennem...Sajnálom.

10 pontból 3, és így is sokat mondtam.

Ez az ajánló a www.bookline.hu oldalról származik:

"Ezt az elragadó gyűjteményt olvasni olyan, akár a legfinomabb bonbonosdobozban válogatni a krémes, keserű, kávés vagy nugátos édességek között. Nem is csoda, hiszen a Csokoládé világhírű írónője ismét meglepetést és örömet akart szerezni rajongóinak. Történetei hol torokszorítóan érzelmesek, hol mesésen varázslatosak, hol pedig hátborzongatóak; farkasemberek, delfinnők, dacos, öreg hölgyek és erotikus bőrholmik – a Bársony és keserű mandulában a csoda szinte mindennapi, a savanyú sokszor édes, szép a rút és rút a szép, még a csábító és a meghökkentő sincs egy lépésnél távolabb egymástól. Az „édes élet” legnagyobb szakértője ismét bebizonyítja, hogy akár a szépség mítoszát, akár a hűtlenség fájdalmát, akár az időskori szerelem csodáját járja körbe, mestere a történetmesélésnek."

Rúnajelek

Szeretem Joanne Harrist. Sőt, elég sok könyvet is olvastam tőle. Ezt a kötetet Erika kolléganőmtől kaptam kölcsön, de gyakorlatilag múlt év júniusától a polcomon pihent a nyilvántartásom szerint. (Mert van egy füzetem, amibe írom, hogy mikor honnan, kitől, illetve mit kaptam kölcsön, vagy adtam kölcsön, és azt is írom, hogy mikor adtam vissza illetve kaptam vissza. :-) Ez az én grafomániám egyik kifejezése...) Szóval sok-sok hónapja várta a sorsát, hogy elolvassam.

Hát most megtettem, de meg is bántam. Tényleg látom, hogy idén nagyon kritikus vagyok a könyvekkel kapcsolatban, de sajnos most erről a kötetről sem tudok jót írni. Valószínűleg sokan szeretik ezt a kötetet, sokan viszont hasonlóan gondolkodhatnak, ahogyan én. Nekem nem tetszett. Sőt számomra egy nagy zagyvaság volt, és azért ehhez nem annyira vagyok hozzászokva Harris tollából.

Furcsa volt, tele rúnákkal, tündékkel, törpökkel, koboldokkal, Renddel és skandináv mitológiával. Volt benne Káosz is, és tényleg káosz ez a könyv. 655 oldalon eleresztette a fantáziáját az írónő...számomra kihagyható lett volna.

Pontszám tőlem a 10-ből 2,5. Az igyekezetért, hogy ilyen hosszú könyvet írt.

Most olvasom tőle szintén a Bársony és keserű mandula című novellagyűjteményt. Remélem jobb véleménnyel leszek róla.

Azért olvassátok el a Rúnajeleket is, hátha tetszik. Ha igen, megoszthatnátok velem, hogy mi tetszett benne. :-)))

Jó szórakozást hozzá!

Ajánló a www.bookline.hu oldalról, ahol a kötet 3400 forintért kapható, 15%-os kedvezménnyel.

"Hétfő reggel, hét óra, ötszáz évvel a Világvége után, és megint koboldok fosztogattak a pincében… Az örök álmodozó Maddy Smith születése óta a Káosz jelét viseli a kezén. A vörös rúna hordozója különleges erők birtokosa, de a tizennégy éves lány még maga sem tudja, mire képes. A rossz ómen félelmet kelt a babonás falusiakban, Maddyt kiközösítik, így a szintén számkivetett Félszeművel barátkozik, aki sokat tud a mágiáról, és egy nap félelmetes és káprázatos világba vezeti a kislányt… A Rend fanatikus szolgái végleg le akarnak számolni a Káosszal: felesküsznek, hogy kiirtják a babonákat, a varázslatokat, a meséket és az álmokat. A tündék, törpök, boszorkányok és koboldok ideje lejárt, számukra is beköszönt a világvége, hacsak Maddy nem lopja el az ősi istenek titkát, amivel hatástalaníthatja a Rend titkos fegyverét. Háború van: a Rend végleg elpusztíthatja a világot… most minden egy kislányon múlik. Joanne Harris, a világszerte népszerű Csokoládé, Szederbor, Ötnegyed narancs és számos más bestseller írónője babonákkal és mágiával teli fantasztikus világába vezeti olvasóit. Az ősi skandináv mitológia elevenedik meg ebben a vad, veszélyes, fantasztikus és fordulatos regényben. A Rúnajelek, akár a Végtelen történet vagy A Gyűrűk Ura, igazi mestermű."

Csokoládécipő

Erika kolléganőmtől kaptam kölcsönbe Joanne Harris Csokoládécipő című művét, amit nagyon hamar elolvastam, és nagyon tetszett.

Harris valahogy különleges módon ír, különleges hatással vannak rám a könyvei. Nem haladok velük nagyon gyorsan, ahogy a többi könyvvel amiket olvasok, de mégsem hagyom félbe őket, és a végén mindig rájövök, hogy megérte elolvasnom.

Egy kis ajánló a www.bookline.hu oldalról:

"Ugye emlékeznek még Johnny Depp rosszfiús mosolyára és Juliette Binoche kacér boszorkányára? Öt év telt el a Csokoládé óta, amelyben egy „jó boszorkányt” hatéves lányával együtt egy előítéletekkel teli kis faluba fújt be a szél, hogy megnyissák a hírhedt csokoládéboltot, sokak örömére, és a helybeli pap bosszúságára. Sok minden megváltozott. Vianne-nak született egy másik lánya, Rosette. Anouk elkezdte a középiskolát, és hármasban egy chocolaterie fölött laknak Párizsban, a Montmartre-on. Látszatra minden rendben: Vianne végre nyugalmat talált, a szél – egy időre – megszűnt fújni. De mindez nagy áldozatokkal járt; Vianne felhagyott a varázslással, nem készít csokoládét, lemondott élete nagy szerelméről, és férjhez készül menni az unalmas háziurához, aki anyagi biztonságot ígér. Anouk közben magányos kamasszá ért, aki gyűlöli Párizst, és kétségbeesetten vágyódik a régi melegség után. Ekkor robban be az életükbe Zozie de l'Alba, a gyönyörű, szenvedélyes bohém, aki összebarátkozik Anoukkal, dolgozni kezd a boltban, és könnyed bájával elbűvöli a környékbelieket. De Zozie-t nem az önzetlen segítőkészség vezérli. Fokozatosan hatalmába keríti Vianne-t, a csokoládéboltot, a vevőket, de elsősorban Anoukot, aki az anyja félelmektől nem gáncsolt, régi énjét látja benne. Ahogy közeledik a karácsony, nyilvánvaló lesz, hogy a család egy hideg és rosszakaratú lény karmaiba került, aki mohóbb minden csokievőnél… Joanne Harris, a világszerte népszerű Szederbor és Ötnegyed narancs szerzőnője megírta a Csokoládé folytatását, amely saját szavaival: „néhol olvadós tejcsoki, máskor keserű csoki, de végül is, minden csoki finom”.

Aludj kislány

(2010-04-11 17:43:27)

Péntek délután fejeztem be Erika kolléganőmtől kölcsön kapott Joanne Harris művet. Erika ellát Joanne Harris-ekkel. :-)

Az Aludj kislány! egy különleges mű. Azt hittem, hogy nehezen fog beindulni az olvasása, de - bár mostanában nagyon kevés az időm - mégis alig 4 nap alatt befejeztem. Kifejezetten tetszett a könyv, és azért is különleges, mert több nézőpontból olvashatjuk. Effie, Mose, Henry, Fanny mind mind más szemszögből látják a történetet. A könyv oldalain kirajzolódik egy szörnyű gyilkosság története, és amellett néhány bomlott elme gondolatait is megismerhetjük. A történet vége pedig meglepőnek mondható. Azt hiszem a végét újra el kellene olvasnom, hogy száz százalékosan felfogjam. :-)))

Egy kis ízelítő a www.bookline.hu oldalról:

"Henry Chester, a vagyonos, de nem különösebben tehetséges festő szüntelenül keresi a tökéletes modellt, mígnem egy nap megakad a szeme egy kilencéves kislányon, Effie-n. Éveken át csak őt festi, majd tizenhét éves korában elveszi feleségül. A lány számára Chester minden szempontból csalódás, így hamar elhidegülnek. Effie szeretőre lel egy Mose Harper nevű szélhámos-szerencselovagban, és megismerkedik a sötét bűbáj mesternőjével, Fanny Millerrel, aki évek óta üldöz egy titokzatos gyilkost...

Bosszú és intrika, zsarolás és szellemidézés szövődik mesévé ebben a rémregények hangulatát idéző Harris-könyvben."

 

Ötnegyed narancs

(2010-01-03 15:35:36)

rika kolléganőmtől kaptam kölcsön ezt a kötetet, és már egy ideje nálam van. Most, a karácsonyi "szünetben" elolvastam végre, így vissza kellene már adnom neki.

 

Mivel szeretem a Joanne Harris könyveket, így ez is nagyon tetszett.

"Les Laveuses apró falu a Loire mentén. Ide tér vissza Framboise, hogy élete végét szülőfalujában élje le. Nevét, kilétét gondosan titkolja, kemény munkával rendbe hozza a régi házat és a gazdaságot, kis vendéglőt is nyit, amely hamarosan közkedveltté válik. Visszatérése azonban felkavarja benne a faluval kapcsolatos gyermekkori emlékeit. A múltbéli szál a német megszállás ideje. A lázadó természetű, akkor kilencéves Framboise özvegyen maradt anyja kemény kézzel vezeti a gazdaságot, neveli gyermekeit, akik újságokért, ritka élelmiszerekért, rúzsokért apró kis füleseket, megfigyeléseket szállítanak a németeknek. Sőt, egyikükbe, a fiatal Tomas Leibnizbe Framboise lassan bele is szeret. Háború idején a falu mindezt nem nézi jó szemmel, s a család körül lassan lincshangulat alakul ki... A titkolt múltra a jelen drámai eseményei közepette fény derül, mígnem Framboise kénytelen leleplezni önmagát, és vállalni a múltat. A Csokoládé és a Szederbor szerzője, Joanne Harris e kötetében is bámulatos drámai erővel juttatja el a történet két szálát a csúcsponthoz. Ételek, italok, az érzékekre ható világ költői leírásában itt sincs hiány, de a hangsúly ebben a regényben nem a csodán van, hanem a szenvedélyen, a szenvedéssel teli út végén váró megbékélésen."

 

Csokoládé

(2009-07-08 09:22:21)

Unokabátyámtól kapta ezt a könyvet előbb kölcsönbe, aztán véglegesen is azt hiszem...

Férfi létére nagyon tetszett neki, és mivel mindketten nagy könyvbarátok vagyunk, így ajánlotta szeretettel.

Most én is ezt teszem. Ajánlom szeretettel, mert érdemes elolvasni, érdemes időt szánni rá. Különleges könyv.

"Ismeretlen, titokzatos fiatal nő, Vianne Rocher érkezik a kis faluba, Lasquenet-be, és megnyitja „csokoládézóját" – a tenyérnyi kávézóval kombinált csokoládéboltot. Végre van egy hely, ahol elsuttoghatók a titkok, megszellőztethetők a sérelmek, kipróbálhatók az álmok. Csakhogy a csokibolt épp a templommal szemközt nyílik meg, ráadásul a nagyböjt, az önmegtagadás hagyományos évadjának kezdetén. Reynaud atya, a falucska felháborodott plébánosa úgy látja, a jövevény súlyos veszélyt jelent nyájára. Bűnösnek nyilvánítja az áruját, s ezzel kitör köztük a csokoládéháború. Amikor pedig Vianne húsvétra csokoládéfesztivált szervez, a falu egész közösségét megosztja e háborúság...Íme az első olyan regény, amelyben a csokoládé elfoglalja a maga méltó helyét. A tartalmas, okos és franciásan pajzán könyv valamennyi érzékszervnek irodalmi ünnepet kínál.A regényből készült film világszerte hatalmas sikerrel aratott."

Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás