Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

Eva Kavian - Nem akartam vele élni

A mostanában olvasott könyveimet nem igazán írtam össze. Nem foglalkoztam úgy a dolgokkal úgy, ahogy régebben szoktam, és ez zavar...nem tudom, tudok-e ezen mostanában változtatni, de igyekszem.

Szerencsére (idézőjelben értem ezt) késésben vagyok a könyvtári könyveimmel, így összeírás nélkül is tudom, hogy a Nem akartam vele élni című könyvön túl vagyok, de még nem írtam róla. Mielőtt azonban visszarohanok a könyvtárban, gyorsan átnézem újra a kötetet, hogy tudjak valamit írni Nektek róla.

Én egyébként azt képzeltem, hogy ez a könyv más...úgy értem, hogy nem olyannak gondoltam, mint amilyen volt valójában. Zavaros vagyok, igaz?

Mikor a könyvtárban levettem a polcról, elolvastam a fülszöveget,akkor az agyamban kialakult egy sztori, és valahogy olyasmit vártam. Nem tudom, másnál van-e ez így, hogy vár valamire, és csalódik, ha a könyvben nem azt kapja...mert én most pont így jártam.


A könyv főszereplője Sylvia, aki fiatal lány, és elvált szülei lakásai között ingázik, de elege van az egészből. Ez nem csodálom, de valahogy én nem így oldottam volna meg a dolgot, ahogy Sylvia tette, aki egészen egyszerűen felhívta az apját, és telefonon közölte vele, hogy mit szeretne. Vagyis inkább azt, hogy mit nem szeretne. Nem akar többé vele élni...Nem is tudom, ez olyan, mint a telefonos szakítás...valahogy nem az igazi.

Hamar meg is bánta ezt a telefont, hiszen ahogy az apjával beszélt, végig hallgatta, ahogy balesetet szenved és meghal a férfi. Borzasztó lehetett...borzasztó lehet...

Mindenesetre kimondta azt, amit talán nem is akart igazából, de visszavonni már nem tudta a dolgot, hiszen elveszítette az édesapját.

Furcsa volt, hogy éppen az édesapjával nem akart élni a lány, én a helyében inkább nála maradtam volna, de ugye nem én vagyok a főszereplő. Mindenesetre a baj már megtörtént, és Sylvia magát hibáztatja érte. Úgy hiszi, hogy ha nem telefonált volna, az édesapja még mindig élne.

A temetés után elkezdi felszámolni az apja lakását, az ottani holmikat átnézi, régi leveleket talál, régi emlékek jönnek elő, és egyre jobban hiányzik neki az apa. Rájön, hogy mennyire szerette őt, és mekkora űrt hagyott a férfi az életében.

Igazából erről szól a könyv...s arról, hogyan változik meg egy fiatal lány gondolkodásmódja a szüleivel kapcsolatban. s hogyan gyászolja meg különféle szertartások szerint az elveszített szülőt. Persze mindeközben Sylvia magánéletében történő változásokba is betekintést nyerhetünk.

Összességében azt mondhatom, hogy nem varázsolt el ez a történet. Nem tudom megmondani, hogy mit vártam, és milyen sztorit akartam olvasni. De valahogy hiányérzetem volt a könyv végén. Mindenesetre nem bántam azért meg, hogy elolvastam. Kíváncsi lennék, hogy másnak mi a véleményre róla.

A kötet adatai:

Eredeti cím: Ne plus vivre avec lui

Fordította: Farkas Ildikó

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó

Kiadás helye: Szeged

Kiadás éve: 2014

ISBN: 978-963-373-655-5

ISSN: 2060-4769

Sorozat: Vörös Pöttyös Könyvek

Borító: puhatáblás, ragasztott

Oldalszám: 138 p

Ár: 1999 ft - most a kiadó oldalán 1669 forintért is meg lehet vásárolni.

Forrás: könyvtárból

Ajánló: 14 éven felülieknek, elsősorban lányoknak ajánlanám

Claire Loup - Amikor életemben először

Az iménti bejegyzésemben említettem, hogy nemrégen könyvtárban jártam, és kölcsönöztem egy jó adag olvasnivalót, melyet igyekeztem feldolgozni. Nem igazán sikerült, mert nem csak a könyvtári kötetet várnak olvasásra. Na mindegy. Most viszont megyek újra, hogy visszavigyek egy-két dokumentumot, így gondoltam, Claire Loup könyvéről is írok pár szót Nektek.


Azért csak pár szót szeretnék, mert igazából sokkal többet nem igazán tudok írni róla. Mert nem volt túl hosszú, szórakoztató volt, meg minden, de igazából sokat nem nyújtott nekem. Ritkán írok ilyesmit, de most ezt érzetem, úgy voltam vele, hogy jó, hogy a könyvtárból meg tudtam szerezni, mert egyszer elolvastam, és a régi kívánságom teljesült vele. Ugyanis már egy ideje szemeztem vele a kiadó honlapján, aztán valahogy mégsem rendeltem meg.

A könyv főhőse Julie, róla szól a könyvt, talán mondhatom azt is, hogy száz százalékosan. Ugyanis Julie elmesél nekünk mindent, de tényleg mindent, amit először csinált. Ilyesmikre gondolok, hogy az első szőrtelenítés, az első vizsgázás, buli, fogyókúra, stoppolás, bébicsőszködés, betépés, öngyilkossági kísérlet, menstruáció, nőgyógyászat, meg persze csupa ehhez hasonló dolog, ami minden ember életében megtörténik. (Kivétel talán az öngyilkossági kísérlet és a drog. Mert remélem, ilyesmit nem csinál mindenki. Legalábbis én nem.) Persze voltak a kötetben olyan elsők is, ami nem mindennapos azért a tinik életében, pl. hogy a főhőst bevitték a rendőrségre, vagy graffitizett, vagy lopott a boltban...stb.

Mindenesetre kedves kis történeteket olvasgathatunk, megismerhetjük egy fiatal lány gondolatait, életét.

Azt gondolom, hogy ez a kötet inkább a fiatal korosztálynak szól, hiszen egy - egy sztoriban magunkra ismerhetünk, és láthatjuk, hogy bármi is történik velünk, az már mással is megtörtént, és más is kilábalt belőle, vagy megúszta, vagy túlélte...

A kötet adatai:

Eredeti cím: Mes premiéres fois

Fordította: Burján Mónika

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó

Kiadás helye: Szeged

Kiadás éve:  2011

Borító: puhatáblás, ragasztott

Oldalszám:  236 p

ISBN: 978-963-245-234-0

Ár: 2490 ft

Sorozat: Vörös Pöttyös könyvek

Forrás: könyvtár

Meg Cabot - Mia karácsonya

Ma érkeztem haza az államvizsgám helyszínéről Budapestről. Reggel négykor keltem, úgyhogy eléggé ki vagyok készülve...Majd mesélek, hogy mi volt, már ha érdekel valakit, de most, hogy mindenképp kapjatok valami kis olvasnivalót, drága barátnőm, Raritas gépelte anyagot kaptok. Örök hála neki, hogy ingyen és bérmentve játsza a titkárnőmet, és megkímél a fáradt napokon a gépeléstől. Neked üzenem Ritus, hogy nagyon szeretlek! :-)

Szóval Mia karácsonyáról írottak néhány hónapja születtek...

Pakolásztam a könyvespolcomon. Kénytelen voltam, mert olyan zsúfoltság van, hogy semmit nem találok meg. Hiszem, hogy aki ránéz a könyvespolcomra, az leolvassa róla, hogy az életem milyen. (Az is zsúfolt az állandó teendőktől.)

Szóval a nagy pakolás közben rájöttem, hogy vissza kellene vinnem a könyvtárba pár kiadványt, mert már 1000éve nálam van, már kiolvastam, és semmi sem indokolja, hogy tovább foglalja a helyet nálam.


Így bukkantam rá Meg Cabot könyvére, a Mia karácsonyára is. Rájöttem, hogy el sem olvastam, csak egy „ifjúsági” pillanatomban kikölcsönöztem. Mivel az egész könyv kemény 88 oldal, így gyorsan nekiláttam és persze pillanatok alatt kivégeztem, míg a TV-ben a felvett műsorok közül a XXVIII. Wrestlemania-t néztük az urammal.

Hol "XXX The Game" összeakaszkodását figyeltem "The Undertaker"-rel, hol pedig Mia locsogását az eljövendő karácsonyról. Azért szerettem volna elolvasni ezt a sorozatot, mert a hollywood-i produkciót imádom, vagy ezerszer láttam, a könyvekből viszont csak 1-2-vel találkoztam. Érdekes, hogy még a nevek is másként hangzanak a filmben, mint a könyvben, a filmben meghalt Mia édesapja, a könyvben pedig javában csajozik. Ki érti ezt? :-)

Mindenesetre, mivel ez nem egy összehasonlító elemzés, úgy a könyvre és az olvasottakra hagyatkozom.

A könyv valóban napló, Mia naplója, az egész úgy van megírva, ahogy azt egy tizenéves lény megírta „volna”. Szóval, elég „tini stílusú”. De azt a feladatot betölti amit kell. Miával együtt várjuk a karácsonyt, s az ünneppel együtt érkezik meg Lilly és Michael, a barátnő és a PASI csupa nagy betűvel. Persze egy hercegnőnek nagyon sok dolga van a palota körül, így a barátaira kevés ideje marad. Legnagyobb gondja pedig az, hogy mit adjon Michaelnek karácsonyra…

A történet maga aranyos, olyan semmi különös módon, ám Neveletlen hercegnő rajongóknak kifejezetten ajánlott. Ritkán érzem azt, hogy kinőttem a témából, de most bizony ősöregnek éreztem magam az olvasás közben.

A könyvet is, a többi Meg Cabot kiadványt keressétek a Cicero Kiadóstúdiónál. Ez a példány 2004-ben jelent meg.

Kertész Erzsébet - Zsuzsi vakációja

Mivel nem régen Zsuzsi névnap volt, így ezúton is köszöntöm a Zsuzsannákat! :-)

Egyéb iránt nagyon sok Kertész Erzsébet könyvet olvastam már, elsősorban történelmi nőalakok életrajzát, valamint az írónőről szóló önéletrajzot is.


A szerző...A kép forrása: www.uj-kincskereso.uw.hu

Éppen emiatt örültem annak, hogy a könyvtárban megleltem ezt a kötetet, ami egy kis könnyű, ifjúsági regény, és nem életrajz.

Az egész könyv  123 oldal, úgyhogy igazán hamar el lehetett olvasni.


A történet főhőse pedig Zsuzsi, akinek az édesanyja penziót nyit a Balaton partján. A kislány ott segít, ahol tud, bár barátja nem sok akad, mivel ezen a balatoni nyaralóhelyen a gyerekek külön bandákba tömörülnek, a Pirosak a lányok, a Kékek a fiúk, és egyik csapat sem szívesen vesz be új tagokat. Zsuzsi persze elhatározza, hogy összehozza a két csapatot, és Kékpirosak néven egyesülnek majd.

Zsuzsi vágya teljesül végül, a gyerekek sokat játszanak együtt, kalandokba keverednek, még egy filmben is szerepet kapnak. Ám nem lenne Kertész Erzsébet az író, ha nem bújtotott volna a kötetbe tanulságot, példaként követhető cselekedeteket is...ha kíváncsiak vagytok arra, hogy mi ez, ajánlom, olvassátok el a történetet, mert csak nyerhettek vele, a rá fordított idő pedig igazán elenyésző.

A kötet egyébkétn a Gondolat kiadónál jelent meg 1991-ben, és az 1944-es kiadás második kiadása.

Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás