Nagyon boldog voltam, mikor a könyvtárban megpillantottam ezt a kötetet. Imádom Noah Gordont, és ez a műve eddig még kimaradt a repertoáromból. (Volt egy kérdés Az olvasás 7 hete nevezetű Moly-os kihíváson belül, amire nem válaszoltam. Szóval Noah Gordon lenne nekem az az író, akivel elbeszélgetnék. )

Forrás: www.noahgordonbooks.com

Az Európa Kiadó jelentette meg a könyvet 2001-ben 422 oldalon. Eredeti címe: The last jew. Az eredeti címnek persze semmi köze a magyar fordítás címéhez...:-)

A történet 1489-ben kezdődik a kasztíliai Toledóban, ahol Helkias Toledanot, a zsidó ötvösművészt megbízzák egy ereklyetartó elkészítésével. A mester ezt meg is teszi, elküldi legidősebb fiával, Meir-rel a holmit, de a fiatal fiú útközben rablógyilkosság áldozata lesz.

Ebben az időben Kasztíliában egyre erőteljesebben kezdik üldözni a zsidókat, Helkias úgy érzi, el kell menekítenie a családját. De ekkor már 1492-ben járunk. Ekkor két fia van a meghalt Meir-ren kívül, Eleazar, a kicsi, és Yonah a nagyobbik.

Időközben Helkiast is meggyilkolják, de a menekítése sikeres, családja szétszakítva de életben marad. Ettől kezdve a történetben csak Yonah-ról hallhatunk, aki bújdosni kényszerül a zsidóüldözések miatt. Újkereszténynek vallja magát, keresztül kasul bejárja Kasztíliát öccsét keresve és fűti a bosszúvágy, hogy elkapja néhai bátyja és apja gyilkosát...

Izgalmas, termékeny életet él. Matrózként, fegyverkovácssegédként dolgozik álnéven, rövid ideig barlangban él cigányokkal, majd szerencséjének és tiszességének köszönhetően egy orvosdoktor segédje lesz, később maga is orvosként tevékenykedik. Innen származik a könyv címe is...

Ármány, szerelem, gyilkosságok, hazugság, barátság, mind megtalálhatóak ebben a kötetben. Fordulatos, izgalmas könyv, mindenkinek ajánlom elolvasásra, ahogy Gordon többi történetét is.

Természetesen a 10 adható pontomból 10-et kap...:-)