Nagyon régóta készül ez a bejegyzés, és úgy háromnegyed részben már karácsony előtt készen volt. Valahogy megfeledkeztem róla, így most gyorsan pótolom a hiányosságot.

Tudom, szégyen és gyalázat...

Ezt a kötetet egyébként Pável közreműködésével kaptam kézhez a Kalligram kiadó jóvoltából. Köszönöm. Pávelnek pedig lógok egy sörrel, de ahogy elnézem, hogy mennyit késtem, inkább egy láda sör járna neki...:-)

Mikor nézegettem a kiadó honlapját, többször is visszatértem erre a kötetre, talán mert erdélyi magyar író, Láng Zsolt írta, talán mert egy nehéz kor mindennapjait meséli el...nem tudom. Mindenesetre nagy örömmel vettem végül kézbe a Bestiárium Transylvaniae IV. kötetét.


Nem tudom, hogy mire számítotam, mikor nézegettem, de érdekesnek tűnt, hogy a Ceausescu diktatúra korszakáról olvassak egy tinilány szemszögéből.

Különös könyv volt, nem egyszerű olvasmány, sokszor vissza-vissza kellett lapoznom egyes oldalakra, hogy fel tudjam fogni mit is akar az író. Bori, a főszereplő leányzó biztos pont volt számomra. Külön érdekes volt, hogy az író hol egy patkánycsalád, hol Bori elszabadult kutyája, hol egy róka gondolatait is megosztotta velünk. Ezt eléggé groteszknek találtam, ilyesmivel még nem találkoztam olvasmányaim során.

Bori egyébként egy hétköznapi kamaszlány, akinek a gondolatai nagyon gyakran a szex körül forogtak. Gyakran jártunk az agyában, ahonnan megtudhattuk, mekkora szexuális kíváncsiság fűti őt. Betekinthettünk a szexuális fantáziálásaiba is.

Abszurd világ volt maga a lány iskolai környezete is, s az, ahogy pl. egy történelmi pillanatot eljátszanak a gyerekek. Mennyi indulat, mennyi szenvedély volt a játékukban, milyen apró dolgokon tudtak összevitatkozni.

A kedvenc részem a könyvben az első pár oldal volt, ahol csupa párbeszédből ismerhettünk meg két fiút, akik együtt halásznak, és beszélgetnek. Szövegükön nagyokat kacagtam.

Összességében azt mondhatom, hogy nem volt rossz könyv, egy általam kevésbé ismert világba láthattam be, és talán nem is jó időszakomban olvastam. Érdekes volna a sorozat első három részét is elolvasni, úgy talán még jobban be tudnám fogadni a történteket.

A szerző, Láng Zsolt. Forrás: www.kalligram.com