Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

David Servan-Schreiber - Búcsúzni többször is lehet

Senki nem mondhatja rám, hogy csak egyféle témakörből válogatom az olvasmányaimat. Nem csak vámpíros köteteket olvasok és nem csak szerelmes regényeket. Gyakran olvasok útleírásokat, életrajzokat, különböző témájú szakkönyveket is a teljesség igénye nélkül.

Most egy komoly könyvet szeretnék a figyelmetekbe ajánlani. Tudom, mostanában sokszor írtam, hogy az épp olvasott kötet a kedvenc könyvem lett, de erről nem tehetek. Nem az én hibám, ha annyi jó könyvvel hoz össze a jó szerencsém.

Bátran kijelenthetem, hogy ez a könyv is felkerült ama bizonyos kedvenc könyvek listájára. (már csak írásba kéne foglalnom a listát, amire sosincs elég időm...)

A Park Könyvkiadó jóvoltából jutottam hozzá a kötethez, és ahogy megkaptam, pici idő múlva még aznap ki is olvastam. Egyszerűen nem bírtam letenni, annyira meghatott, megrázott az abban leírt történet, amely egy igaz történet.


Nem tudom ismeritek-e a szerzőt, David Servan-Schreibert? Aki a rákkal mint témával behatóbban foglalkozott, vagy ne adja az ég, benne is van a küzdelemben, az előfordulhat, hogy találkozott már a nevével, ugyanis más rákkal kapcsolatos könyve is van. Én - bár sokat olvastam a témában - még nem találkoztam Vele, de épp itt volt az ideje, és szeretném nagyon A rák ellen című könyvét is magaménak tudni.

A szerző ezt a Búcsúzni többször is lehet c. kötetét annyi szeretettel, lelkesedéssel, bizodalommal írta...saját magáról. Őszintén hitt abban, hogy legyőzheti a rákot, hiszen mindent megtett ezért. Bár megjegyezte a kötetben, hogy volt időszak, a betegsége kiújulása előtt, mikor ő maga sem volt a 100%-os követője a saját maga kifejlesztett harcnak...

Tényleg érdemes volt olvasni, ahogy a doktor a saját elmúlásáról ír. Többször meg is könnyeztem, talán mert én magam is érintett voltam édesanyám révén a daganatos megbetegedések saját szemmel történő megfigyelésében. Ez a könyv újra felhozta bennem az emlékeket, de nem rossz értelemben. Sosem feledem az édesanyámat, a szenvedéseit, és a könyvet olvasva ráébred az ember, hogy sajnos majdnem mindenki végigcsinálja ezt, akit csak megtámadott a kórság. Sok dolog a könyvből megerősített abban, hogy annak idején anyával jól csináltam azt, amit csináltam,úgy viselkedtem, ahogy kellett, és a nyáron öt év távlatából elmondhatom azt, hogy az akkori beszélgetéseink témái is valószínűleg jót tettek a lelkének, hogy búcsúzni tudjon.

Való igaz, hogy Búcsúzni többször is lehet, és bizton állíthatom, hogy kell is. Ez a kötet mindenkinek érdekes lehet, de azt gondolom, hogy mindazoknak el kellene olvasni, akiknek rákbeteg a családtagjuk, barátjuk, mert sokat tud segíteni.

A szerző azt írja:

"Az INSERM (Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatási Intézet) egyik bizottsága felismerte: a környezeti tényezők nagymértékben felelősek a rák járványszerű terjedéséért. Ezek a tényezők a légkör szennyezettségétől és a sugárzástól kezdve a kémiai molekulák végtelen skáláján át mindenütt megtalálhatók körülöttünk. A problémát a gyökerénél fogva kellene kiírtani: véget kell vetni a környezetszennyezésnek, és meg kell reformálni az agrár-élelmiszeripart. Ehelyett kutatási erőfeszítéseink 97 százalékát a gyógyítási és elemzési módszerek kifejlesztésére fordítjuk...Én, sokakkal együtt, azt vallom, hogy egészségünk szervesen összefügg környezetünk egészségével. Gyógysítsuk meg bolygónkat, hogy meggyógyíthassuk magunkat!"

Forrás: www.tablespooning.com

David Servan-Schreibernek kiújult a daganata, és 13 hónapja volt még a búcsúra. Megtette, és megírta ezt a könyvet. Az elkészülte után 8 héttel távozott közülünk, ahogy annyian mások is. Orvos volt, pszichiáter, egy örök harcos, és a könyve alapján azt mondhatom, hogy nagyon jó ember. Még sokszor fogom lapozgatni a könyvét, amit hálásan köszönök a Park Könyvkiadónak.

Ben Sherwood - Merülj alá az álmokért!

Nagyon bírom Zac Efront. :-) Olyan kis helyes srác...és ő volt a szereplője a Charlie St.Cloud halála és élete című filmnek, amit nagyon szerettem volna látni a moziban, de lemaradtam róla. Aztán valahogy megfeledkeztem eme vágyamról.


Majd jött a Pionneer Books kiadó magyarországi debütálása, amikor áttanulmányoztam az általuk piacra dobott könyveket, és még mindig nem jöttem rá arra, hogy az én vágyfilmem Ben Sherwood- Merülj alá az álmokért! c. könyve alapján készült.


Amióta azonban megvilágosodtam, szerettem volna elolvasni, vagy leginkább magaménak tudni. Most, hogy végre hozzájutottam az olvasásához teljes a boldogság. :-)

Talán ebből is látszik már, hogy mennyire tetszett...

A kedvenc könyveim listája ismét bővült. :-) Egyébiránt meg újból fellángolt bennem a vágy, hogy a filmet is megnézzem végre. Ti láttátok?

Azt szerettem a könyvben leginkább, hogy nem egy szimpla szerelmi történet...annál sokkal több, megható, szívet melengető és meglepő is egyszerre...Nekem, akinek újdonság volt a sztori, megdöbbentő élményt okozott.

Írok most néhány szót a történetről...Charlie St. Cloud 17 éves kamaszfiú, öccsével Sam-mel sok bolondságot csinálnak, össze vannak nőve. Aztán egy napon halálos balesetet szenvednek, jórészt Charlie meggondolatlanságából kifolyólag. Mindketten meghalnak a balesetben, ám Charlie-t fel tudják éleszteni, viszont az élet és a halál mezsgyéjén járva különleges képességet szerez. Látja öccsét, Sam-et, mi több, minden áldott este baseball-ozik vele, beszélgetnek, együtt vannak, mint régen. Mire Charlie felnő, a Waterside temetőben vállal munkát, ott, ahol öccse teste is nyugszik, s így nem kell sosem elválniuk egymástól. Egy nap azonban egy apa sírjánál megpillantja Tesst, akit szeretne megismerni, hosszú idő óta először kelti fel igazán az érdeklődését egy nő. Tess egyébként vitorlázik, és pont a megismerkedésüket követően egy hét múlva indul egy világkörüli útra egyedül.

Aztán a sors közbeszól, történik egy tragédia, s Charlie teljesen összezavarodik, már nem biztos abban sem, amit saját szemeivel lát...

Ajánlom mindenkinek ezt a kötetet! Imádom, de tényleg. :-)

Búcsúzóul ide kívánkoziki a kötet majdnem nyitóidézete, Thornton Wildertől:

"Van az elevenek országa meg a holtak országa, s a híd a szeretet, csak az marad meg, az az élet egyetlen értelme."

Halász Péter - Második Avenue

Sokszor említettem már úgy emlékszem, mennyire szeretem (szeretném)  Amerikát. :-) Élvezem azokat a könyveket, tanulmányokat, blogokat, weboldalakat, melyek az amerikai álomról szólnak, illetve mindarról, amely ebből az álomból megvalósul. Szóval a való életről...

Nagyon feldobott a Park Kiadótól kapott lehetőség, hogy magamévá tehetem Halász Péter gondolatait az 56-os, Amerikába vándorolt magyarok mindennapjairól, és összességében azt mondhatom, hogy ismét bővült a kedvenc könyvem kategória...


Szinte faltam a betűket, közben összeszorult a szívem, és örültem a szereplőkkel együtt. Drukkoltam nekik, hogy be tudjanak illeszkedni, próbáltam gondolatban átélni mindazt, melyet ők is átéltek. Közben a családomra is gondoltam, hiszen köztük is van 56 után külföldre távozott emberke, bár az ő úticéljuk Ausztrália volt...

Ráadásul most voltam egy órán a fősulin, ahol a menekültekről, a menekültkérdésről tanultunk. A téma segített még jobban megérteni az 56-os diszidensek miértjeit.

A kötet főszereplői a Horváth szülők, Károly és Mária, és a három gyerek, Béla, Julis és János. Károly bátyja Miska már jó ideje az USÁ-ban lakik, évente kaptak tőle 1-1 levelet, ezekből merítettek erőt, mikor elhatározták, hogy mindent hátrahagyva elindulnak a nagy útra, az ismeretlenbe...

És megtették...szerencse kísérte útjukat, mindig találkoztak olyanokkal, akik valamilyen szinten előremozdították a sorsukat, ügyüket.

A könyv részletesen leírja, hogy jutott a család Amerikába, min mentek keresztül, amíg eljutottak a többi magyar közé a Camp Kilmerbe, ahol eltöltöttek egy rövid időt, mielőtt "kiengedték őket" a nagy világba az USÁ-ba.  Itt sok sok ismerőssel, akkori hírességgel találkoztak (pl. Jávor Pállal is), s megdöbbentette őket a viszonylagos gazdagság, ami a Camp Kilmerben várta őket, ahol magyar menekültként tényleg elképzelhetetlenül sok mindent megkaphattak, és meg is kaptak.

Ide jött Horváthékért Miska, az idősebb testvér, akinek a segítsége a család számára nélkülözhetetlen és felbecsülhetetlen volt, hiszen már jó ideje megtalálta a számítását New Yorkban, már a második, immár amerikai feleségét "fogyasztotta". (Az első sajnos meghalt, aki magyar származású volt.)

Miska hamar "sínre tette" a családot, segített Károlynak állást találni, más magyarokkal ismertette össze őket, lakás szerzett a Little Hungary-ként ismert 2nd Avenue-n is.

Érdekes volt végigélni a család tapasztalatait, a beilleszkedési nehézségeiket, a kínlódást az angol nyelvvel, a gyerekek sikereit, mert bizony ők hamar és könnyen otthon érezték magukat, gyorsan elkezdtek angolul fecsegni, s az életük is sikeressé vált. (Pl. Béla a Princeton-on tanult, Julcsa a Pan Am-nél lett stewardess, János pedig a hadseregbe állt be.)

Sajnos egyre kevesebben élnek az 56-osok közül, a leszármazottak pedig már nem tudnak úgy mesélni az élményeikről, ahogy a szüleik tudnának. Nagyon szerettem volna beszélgetni a családommal a kivándorlásukról, de nem vagyok biztos abban, hogy első kézből kaphatok még információkat.

Hálásan köszönöm az olvasás lehetőségét a Park Könyvkiadónak. Higyjétek el, ez a könyv nagy élmény volt, és még az angol nyelvtudásom is fejlődött ...:-) Szeretettel ajánlom minden érdeklődőnek!

Forrás: usa-utazas.blog.hu

Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás