Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

Kertész Erzsébet - Zsuzsi vakációja

Mivel nem régen Zsuzsi névnap volt, így ezúton is köszöntöm a Zsuzsannákat! :-)

Egyéb iránt nagyon sok Kertész Erzsébet könyvet olvastam már, elsősorban történelmi nőalakok életrajzát, valamint az írónőről szóló önéletrajzot is.


A szerző...A kép forrása: www.uj-kincskereso.uw.hu

Éppen emiatt örültem annak, hogy a könyvtárban megleltem ezt a kötetet, ami egy kis könnyű, ifjúsági regény, és nem életrajz.

Az egész könyv  123 oldal, úgyhogy igazán hamar el lehetett olvasni.


A történet főhőse pedig Zsuzsi, akinek az édesanyja penziót nyit a Balaton partján. A kislány ott segít, ahol tud, bár barátja nem sok akad, mivel ezen a balatoni nyaralóhelyen a gyerekek külön bandákba tömörülnek, a Pirosak a lányok, a Kékek a fiúk, és egyik csapat sem szívesen vesz be új tagokat. Zsuzsi persze elhatározza, hogy összehozza a két csapatot, és Kékpirosak néven egyesülnek majd.

Zsuzsi vágya teljesül végül, a gyerekek sokat játszanak együtt, kalandokba keverednek, még egy filmben is szerepet kapnak. Ám nem lenne Kertész Erzsébet az író, ha nem bújtotott volna a kötetbe tanulságot, példaként követhető cselekedeteket is...ha kíváncsiak vagytok arra, hogy mi ez, ajánlom, olvassátok el a történetet, mert csak nyerhettek vele, a rá fordított idő pedig igazán elenyésző.

A kötet egyébkétn a Gondolat kiadónál jelent meg 1991-ben, és az 1944-es kiadás második kiadása.

Úttörő asszonyok

Kertész Erzsébet kedvenc íróim közé tartozik. Régebben írtam is néhány művéről, mert közte van az egyik kedvenc könyvem, az Elizabeth. De igazából mindegyik kötetét nagyon szeretem.  :-)

Az Úttörő asszonyok tulajdonképpen egy gyűjteményes novelláskötet, mely jónéhány híres nő életét mutatja be röviden.

 

15 nőt mutat be, többek között Déryné Széppataki Rózát, Teleki Blankát, Hugonnai Vilmát, Kossuth Zsuzsannát, Kaffka Margitot, Eleanor Marxot...stb.

Mindenkinek ajánlom, aki szereti Kertész munkásságát, valamint szeretne többet tudni az ő által a kötetben szerepeltetett nőalakokról. Amennyiben még többet olvasnátok róluk, úgy keressetek rá Kertész Erzsébet köteteire a neten, mert a legtöbb itt felsorolt nőről külön könyvet is írt. Pl. egyik kedvencem Hugonnai Vilma életét a Vilma doktorasszony c. művében dolgozza fel.

A lámpás hölgy

(2009-06-17 08:15:34)

 

Ismét kedvencem Kertész Erzsébet egy könyvét ajánlanám, Florence Nightingale életregényét, A lámpás hölgy-et. Nagyon szeretem, számomra tanulságos, és érdekes mű. Fiatalon olvastam.

Aztán egy élmény megmaradt nagyon bennem az évek múltával is.

Az úgy volt, hogy valamilyen órán beszéltünk az ápolói hivatással kapcsolatban valamiről. :-) A tanár nem tudta, ki volt az első hivatásos ápolónő, én pedig rávágtam, hogy Florence Nightingale. Nagyon meglepődött, és nagyon megdícsért. Ez mély nyomot hagyott bennem. Büszke voltam rá, hogy senki sem tudta a választ csak én, és ezt a tudást ennek a könyvnek köszönhettem. :-)

Bookline-ról:

"A XIX . századba kalauzolja el olvasóit Kertész Erzsébet lányregénye. Hősnője, az érdeklődő és érzékeny Florence Nightingale gazdag arisztokrata családba születik és sorsa előre kijelölt úton halad a kor társadalmi szokásainak megfelelően, de ő ennél többre vágyik - kérőjét elutasítja, hiszen nem egy embert, hanem az emberek sokaságát szeretné boldogítani. Úgy dönt, hogy ápolónő lesz... Hogyan éri el a célját? Hogyan lesz ő a Törökországban lévő valamennyi hadikórház női ápolószemélyzetének főnöknője? Mennyi nehézségen kell úrrá lennie, miért nevezi őt a közvélemény lámpás hölgynek - mindezt megtudhatjuk ebből az izgalmas, fordulatokban gazdag regényből, amely pontos képet fest a korról, jellemekről és a társadalomról."

Szonya professzor

(2009-06-16 08:16:48)

Már megint egy Kertész Erzsébet, de most Sonya professzor.

Ez a könyv ismét a nagy kedvenc nálam. Bár az én kiadványom egész régi, örökölt példány, rongyosra van olvasva! :-) Másnak is szerettel ajánlom.

Bookline-ról:

"1868 tavaszán három izgatott fiatal lány siet titkos találkozóra a pétervári Vaszilij-sziget kis, tömjénszagú templomába. Nem kalandot keresnek, hanem férjet. Olyan férfit, aki hajlandó névházasságot kötni valamelyikükkel, így mindhármuk előtt megnyílna a vágyva vágyott lehetőség: külföldre mehetnek tanulni. Hazájukban ugyanis egyetlen felsőfokú intézmény sem vesz fel nőt a hallgatók sorába, Nyugat-Európában több az esély. A templomban már várakozik a férjjelölt, akinek csak választania kell a lányok közül. Vlagyimir Kovalevszkij a legfiatalabb kisasszonyt, a szürke kis verébfiókát, Szonyát választja. És Szonya elindul az úton, amely sok gáncsot, buktatót és nagyon kevés boldogságot ígér. De ő konok kitartással eléri a célját, nő létére szerelmes hivatásának élhet: világhíres matemetikus, a stockholmi egyetem professzora lesz. "Boldog vagyok, ha Szonyáról beszélhetek, írhatok. Életrajzsorozatom legkedvesebb alakja" – vallja hősnőjéről Kertész Erzsébet."

Szendrey Júlia

(2009-06-16 08:13:29)

Ismét egy Kertész Erzsébet könyvet ajánlanék. Szendrey Júliáról sok mindent olvastam, pozitívumot, negatívumot egyaránt. Viszont ez a könyv a szokásos Kertész Erzsébet stílusban nagyon jó emlék számomra!

Bookline-ról:

"Kertész Erzsébet regényéből egy eddig ismeretlen Júlia lép az olvasó elé. A "feleségek feleségét" intézeti kislányként ismerjük meg, akit apja a megye első gavallérjához szeretne feleségül adni. Júlia azonban a szatmári megyebálon megismerkedik Petőfi Sándorral, s úgy érzi, hogy egész életében erre a találkozásra várt. A szerelem mindkettőjük szívében fellángol, s a költő alig egy hónappal a megismerkedés után feleségül kéri az elkényeztetett erdődi várkisasszonyt. Szendrey Ignác jószágigazgató kikosarazza a költőt, de Júlia kitart szerelme mellett, a kitagadást is vállalva, egy évvel a szatmári megyebál után Petőfi felesége lesz. A romantikus történeten túl kezdődnek a mindennapok. Kertész Erzsébet regényének érdeme, hogy nyomon követi a gyermek-asszony drámai sorsát a forradalom viharában, a szabaságharc emberpróbáló hónapjaiban és a bukás után is."

Bettina három élete

(2009-06-02 11:39:58)

Úgy emlékszem, hogy már említettem, mennyire szeretem Kertész Erzsébet könyveit.

Erről a kötetről még nem hallottam, és nem olyan régen sikerült beszereznem egy könyvvásáron nagyon kevés pénzért. :-) Szerencsés voltam.

Bettina három élete cím arra utal, hogy hogyan élt Bettina, a főhős gyermek és ifjúkorában, férjével az oldalán, majd férje halála után...

Nekem nagyon tetszett.

A könyv hátoldaláról idézek:

"- Olyan jó itt veled, el sem kívánkozunk innen. Kinek van még ilyen megértő édesanyja? Mintha nem is hárman, hanem négyen lennénk testvérek! - ölelte át hízelkedve Gisela az édesanyját. Bettina elmosolyodott, aztán csodálkozva kérdezte. -Mit tartasz a kezedben, kislányom? - Szivart, drága mamám - felelte a lány habozás nélkül. - Már szívtam néhányat, és bevallom, jobban ízlik, mint a cigaretta. Próbáld meg te is egyszer." Ez a könyv a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

 

Csipkebolt Brüsszelben

(2009-05-13 10:37:54)

Szintén Kertész Erzsébet könyve a Csipkebolt Brüsszelben.  Már hagyományosan egy híres nőalakról szól a regény, aki nem más, mint Podmaniczky Júlia, akit Jósika Miklós vett feleségül.

"Podmaniczky Júlia nyolc esztendőt várt bízó türelemmel, míg szerelmével Jósika Miklóssal, a kor legünnepeltebb írójával egybekelhetett. Házasságuk boldog derűjét hamarosan a forradalom, a szabadságharc és a bujdosás viharos eseményei kavarták fel, majd az emigráció nehéz esztendei következtek. Jósika Júlia bátran és boldogan támogatta férjét politikai szereplésében, s a számkivetettség évei alatt nemcsak a lelket tartotta a csalódott és közönségétől megfosztott íróban, hanem kenyérkereső foglalkozást is vállalt, és brüsszeli boltosasszonyként is remekül megállta helyét. Az ő derűs, talpraesett, gyengéd és áldozatos alakjának állít emléket Kertész Erzsébet regénye. " írja a könyvről a Móra könyvkiadó"

Elizabeth

(2009-05-13 10:24:58)

Kislány koromban kedveltem meg Kertész Erzsébet könyveit, melyből az Elizabeth volt az első, amit olvastam, és ami meg is volt a tulajdonomban. Helyesebben anyáé volt, egyszer még 12 éves korában kapta ajándékba. A régi csíkos sorozatban jelent meg.

Nagyon szerettem akkor is és most is Kertész Erzsébet írói stílusát. Olvasmányos, megnyerő, és egy cseppet sem unalmas.

Manapság sajnos már nem igazán lehet kapni a hagyományos csíkos borítóban a könyvet, ami nekem megvan. Azóta már sokszor kiadták a könyvet. Én elsősorban a Móra Ferenc könyvkiadóról tudok.

Ezt az Alexandra írta a könyvről:
 

"Elizabethnek gyermekkori lovaglásai villantak fel emlékezetében, a boldog száguldások, majd a végzetes reggel, amikor a baleset érte. Azóta nem ült lovon, azóta nem érezte a hajnalok csípős ízét, azóta nem fogta el az a könnyű, boldog mámor amit a mozgás öröme nyújt. Akkor kezdődött el fogolyélete...A sápadt, sötét hajú lány, akit betegsége az ágyhoz köt, valóban a londoni Wimpole Street foglya - s ahogy telnek-múlnak az évek, egyre kevesebb a reménye arra, hogy valaha is kiszabaduljon a komor falak közül. Nemcsak lehetősége, de ereje sincs a szökéshez. Nem tud, vagy nem akar megküzdeni apja zsarnoki hatalmával. Egy napon mégis megtörténik a csoda...A szerző egyik legsikeresebb életrajzi regénye híven és bensőségesen számol be a finom hangú, mélyen érző angol költőnő, Elizabeth Barrett-Browning romantikus fordulatokban bővelkedő sorsáról!"

Oldalszám : 336
Méret [mm] : 142 x 205 x 21
Tömeg [g] : 46 gr

Számomra az Elizabeth egy szép és izgalmas regény, mely Elizabeth Barrett angol költőnő életét meséli el. A gyermekkort a testvéreivel, majd édesanyja halála utáni időket, mikor apjával és testvéreivel beköltöztek a Wimpole Streetre, ahol szinte fogolyként élt. Egész életében írogatott verseket, a verseken keresztül ismerte meg Robert Browning angol költőt, aki később megszöktette és feleségül vette. Nagy szerelem volt az ővék. Érdemes megismerni, elolvasni a történetüket.
Kertész Erzsébet nagyszerű stílusa miatt már akár 10 éves kortól is ajánlom a művet.
Én azóta sokszor újra olvastam, és a könyvtáram megbecsült darabja.
Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás