Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

A Szépfiú

(2010-04-06 19:22:34)

A könyvtáramban több Maupassant regény is van, és szinte mindegyiket olvastam már, ám mostanában rákaptam a klasszikusokra, így szépen sorban újra olvasgatom őket.

Hogy miért A Szépfiúval kezdtem?

Szeretem a Twilight Sagat mint könyvben, mint filmben, és a főszereplő Robert Pattinson ismét forgat, méghozzá Budapesten. Mi mást forgatna, mint a Bel Ami című filmet, amely Maupassant Bel Amijának filmváltozata. (A magyar cím: A Szépfiú)

Bár még messze lehet a mozipremier, úgy gondoltam, hogy gyorsan elolvasom a könyvet, hogy jobban tudjak majd a filmre figyelni, és jobban észrevegyem azokat az apró vagy nagyobb különbségeket, amelyek valószínűleg felbukkannak majd a filmen.

Nem néztem rendesen körül, ezért megvettem magamnak ezt a kötetet az Ulpius-ház kiadótól, mikor kiderült, hogy díszeleg már egy példány egy eldugott polcon a Világirodalom Remekei sorozatból...úgyhogy most már kettő is van. ( Mint az Elfújta a szélből 4 különböző kiadás...:-) Függő vagyok. :-) )

Szóval A Szépfiú...

Nagyon tetszett. Mondjuk én szeretem Maupassant-ot, tehát nem ért túlontúl nagy meglepetés a stílusát tekintve.

A könyv Georges Duroy egyik kedvenc hősöm.

Nagyon szeretem ahogy a szerző leírja a jellemét, a helyzetét, és azt, hogy hogyan próbál felfelé evickélni a társadalomban. Természetesen nők segítségével teszi ezt. Nem egy szeretője van párhuzamosan. :-) A téma ma is aktuális. Elsősorban a nők próbálnak előbbre jutni így, de gondolom hallottunk nem egy férfiről is...

Szóval Duroy egy huncut, jóképű, fiatal férfi, aki az ujja köré csavarja a nőket, és egy szeretője nevezi el Szépfiúnak.

Nem árulnám el a könyv csattanóját, de Georges szempontjából igencsak jól végződik. Olyan magasságokba jut el, amiről nem is álmodott...

Nagyon jó könyv, ajánlom mindenkinek, olvassa el...

Egy ajánló a www.bookline.hu oldalról:

"Egy éhenkórász fiatal kalandor a kishivatalnokok nyomorúságos életet éli Párizsban. Georges Duroynak kackiás bajusza, búgó hangja, bársonyos tekintete van. No meg nagyra törő álmai. Lelkiismerete viszont nincs egy csepp sem. Hamar rájön, hogy a nők segítségével karriert csinálhat, vagyont szerezhet, sorra csábítja és sorra hagyja el hát őket, szélhámosságtól, zsarolástól sem riadva vissza. A Szépfiú útja egyre feljebb vezet a nyárspolgári Harmadik Köztársaság haszonelvű, korrupt, léha és züllött világában, hogy végül az ország egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb emberének meseszép lányát vezesse oltár elé, a Becsületrend Lovagjaként. „A Szépfiú én vagyok”, mondta magáról a szerző, az egykori duzzadó izmú, napbarnított szajnai evezős, a párizsi széplányok bálványa. Flaubert tanítványa négy hónap alatt harminchét kiadást megért regényével egy csapásra felnőtt mesteréhez."

A legyek ura

(2010-01-28 14:27:28)

William Golding műve teljességgel alapmű, mindenkinek ismernie kell(ene). Bár lehet, hogy mindenki ismeri is, csak nekem maradt ki az életemből.

Most már viszont én is ismerem.

Erika kolléganőm mesélt róla, és nagy csodálkozva konstatálta, hogy én nem olvastam. Gyorsan kölcsön is adta, és pillanatok alatt átrágtam magam rajta. Nagyon megrázó volt, ennek ellenére nagyon tetszett. Kölcsönkaptam a könyv alapján készült filmet is, bár azt még nem volt időm megnézni sajnos.

"1954-ben jelent meg először A Legyek Ura, amelyet ma már nyugodtan nevezhetünk a XX. század egyik legjelentősebb és legnagyobb hatású irodalmi alkotásának, s ma éppoly időszerű, mint volt a megírása idején. Golding a második világháborúban szerzett tapasztalatait felhasználva a tudata, a lelke, a zsigerei mélyén megbújó ősi, vad ösztönökre ráébredő és az atomháború árnyékában élő ember félelmeit jeleníti meg példázatában vagy "mítoszregényében": egy hátborzongatóan izgalmas és kegyetlen történetben, melynek hősei tíz-tizenkét éves angol fiúk. A világban háború dúl, s a fiúk repülőgép-szerencsétlenség következtében egy lakatlan szigetre kerülnek, távol a civilizációtól - amely talán éppen elpusztul -, s megpróbálnak értelmes rendet, társadalmat kialakítani. És őrzik a tüzet, mert ez az egyetlen útja a menekülésnek... Sokáig kellemes, szinte idilli játéknak tetszik az egész: a jól nevelt angol fiúk ragyogóan megbirkóznak a nehézségekkel, s követik Ralphot, a született vezetőt, aki tüzet gyújt, és expedíciót vezet a sziget felderítésére. Ám az idillben - eleinte szinte észrevétlenül - sokasodnak a bajok: a vezérszerepre pályázó Jack nem hajlandó engedelmeskedni Ralphnak, és a fiúk közül egyre többen állnak mellé, s imádják vele együtt a Legyek Urát... Golding, aki sokáig általános iskolai tanárként dolgozott, a gyermeki lélek nagyszerű ismerőjeként rajzolja meg hőseit, akik az egyre inkább elfajuló "játékban" mintegy felgyorsítva élik át az emberi civilizáció történetét az első ésszerű közösségi szabályok megteremtésétől kezdve egészen odáig, amikor a rend összeomlik, s újból a bálványimádás, a gyilkos ösztön kerekedik felül... "

www.libri.hu

Bovaryné

(2010-01-03 15:10:53)

Nem csak mások által ponyvának titulált, és egyéb könnyű olvasmányokat szoktam a kezembe venni, hanem komolyabb klasszikus műveket is.

Ilyen Flaubert Bovarynéja is, mely alapmű mindenki számára. Többször is olvastam, meg is van a polcomon. Olcsó könyvtár sorozatban méghozzá, 1970-ből.

Jelenleg is többféle kiadásban kapható, de legalább egy olvasásnyira érdemes kikölcsönözni a könyvtárból is.

"Flaubert-t első regénye, a Bovaryné teszi híres íróvá. Realista regény; tája a leghétköznapibb francia kisváros, emberei valamennyien átlagemberek; nem típusok, mint Balzac alakjai, hanem olyan még csak nem is tipikus emberek, akikkel az olvasó mindennap találkozik. A regény meséjét adó tragédia is mindennapi tragédia. Bovaryné a 'meg nem értett asszony', megfertőzte a 'század betegsége', sosem érzi jól magát ott, ahol él, elvágyódik a láthatáron túlra, örökös belső nyugtalanságában megcsalja becsületes és teljesen jelentéktelen férjét, élete mindinkább kisiklik... A regény a polgári Flaubert vádirata a romantika ellen. De ugyanakkor - Flaubert a francia irodalom leginkább kétsíkú lelke - a romantikus Flaubert szatírája is a nyárspolgárság ellen."

www.polc.hu

Szenvedélyek viharában

(2009-12-23 22:06:01)

Jim Harrison könyvét már régebben, többször is olvastam, de most karácsonykor az RTL Klub is vetíti, ezért gyorsan gondoltam ajánlom mindenkinek elolvasni is. Az időbe belefér, mert a kötet elég karcsú, nincs még 300 oldal sem.

Nekem nagyon tetszett, teljes mértékben alapmű, érdemes elolvasni. Ha pedig nem tudjuk megszerezni 26-án 22:50-ig, akkor nézzük meg a tv-ben a történetet. Azután garantáltan meg akarjuk szerezni könyvben is.

"Jim Harrison amerikai író, akinek eddig még nem jelent meg könyve magyar fordításban. Regényalakjaival azonban már találkozhattunk a mozivásznon: az Oscar-díjas Szenvedélyek viharában c. filmben, Anthony Hopkins, Julia Ormond, Brad Pitt, a Bosszúban Kevin Costner, Anthony Quinn és Madeleine Stowe elevenítette meg hőseit. Kötetünkben Jim Harrison három kisregényét (Szenvedélyek viharában, Bosszú, Az ember, aki eldobta a nevét) adjuk közre. Mindhárom nagyívű dráma tomboló szenvedélyekkel, az ember legmélyebb érzelmeit megérintő, megrázó és felkavaró történettel. A sorsok az észak-amerikai hegyvidékektől Mexikó kopár tájain és az első világháború harcterein át a karibi szigetvilágig, sőt még azon is túl sodorják a szereplőket, de a drámák igazi színtere mindig az emberi lélek: a hősök bosszú és önfeláldozás, gyűlölet és megbocsátás, szerelem és hűtlenség között hányódnak. Kiadónk a kötetet Bornai Tibor és Révbíró Tamás fordításában ajánlja az olvasó kezébe."

www.bookline.hu

Meggyőző érvek

(2009-10-15 08:41:19)

Lévén nagy Jane Austen rajongó, ezt a könyvet nem hagyhattam ki.

Nem is lett volna érdemes. A szokásos stílus, a szokásos cselekmény, mégis nagyon élvezetes, és kedves könyv. Bár nekem nem ez a kedvenc Austenem, mégis a könyvtári példány helyett meg fogom vásárolni. Hogy otthon is mindig olvasgathassam, amikor csak szeretném.

Szeretettel ajánlom mindenkinek!

"Anne Elliot huszonhét éves korára már beletörődött, hogy körülményei a vénlányok sorsára kárhoztatják. Annak idején családja és barátai lebeszélték arról, hogy egy bizonytalan jövőjű, összeköttetések híján csak saját tehetségére utalt fiatal tengerésztiszt felesége legyen. Az egykori szerelmesek nyolc év után találkoznak ismét, véletlenül. Wentworth kapitány azóta fényes pályát futott be, meggazdagodott, s most, hogy a napóleoni háborúk befejeződtek, le akar telepedni, családot alapítani. Leendő feleségével szemben mindössze egy követelményt támaszt: bárki lehet csak Anne Elliot nem...A Meggyoző érvek nem pusztán az utolsó, hanem a legérettebb és számtalan kritikusa és olvasója által a legjobbnak tartott Austen-regény. "

www.libri.hu

A Watson család története

(2009-07-14 10:27:02)

Nagy Jane Austen rajongó vagyok, tehát nem igazán mérvadó a szavam...:-)

Mégis azt ajánlom, mindenki olvassa el ezt a művet. Nekem tetszett...!

"Jane Austen regénytöredékét Merryn Williams az írónő stílusában fejezte be. Hűen követi az eredeti elképzelést, és úgy folytatja a regényt, ahogyan ő annak idején elmondta a nővérének. Austen ismét egy nagyszerű hősnőt állít elénk, akinek el kell döntenie, hogy a szívére hallgat inkább, vagy a kényelmes, előkelő életet választja?"

www.bookline.hu

 

A mansfieldi kastély

(2009-06-25 14:15:01)

Gondolom mindenki hallott már Jane Austen-ről, akinek a neve fogalom a világirodalomban. Ha mégis idetévedt volna egy vándor, aki olvassa a blogomat, és nem tudja ki ő, annak "mesélek egy kicsit" róla a wikipédia segítségével:

"Jane Austen (néhol tévesen Jane Austin) (Steventon, Hampshire, 1775. december 16. – Winchester, Hampshire 1817. július 18.) angol regényírónő. Főszereplői intelligens, erkölcsileg erős hősnők, akik éles kontrasztban állnak környezetük balgaságával.

A Hampshire megyei Steventon falujában született 1775. december 16-án. Anyja Cassandra Austen, apja George Austen tiszteletes (1731-1805), anglikán plébános volt. Jane a nyolcfős családba hetediknek született, öt báty, egy öcs és egy nővér mellé. Apja plébánosként elég tekintélyes fizetést kapott, de mivel nyolc gyermeket kellett felnevelnie, nem számítottak tehetős családnak. Jane élénk és szeretetteljes családi háttere ösztönzően hatott az írásra. Sőt, kiterjedt rokoni és baráti kapcsolatai révén élményei jóval messzebbre jutottak a steventoni parókiánál. Ebből a világból merítette regényeinek helyszíneit, szereplőit és témáját. 1783-ban Jane és nővére, Cassandra rövid időre egyik nagybátyjuk testvéréhez, Mrs. Cawleyhoz költözött, hogy ott tanulhassanak. Mrs. Cawley Oxfordban élt, később pedig Southamptonba költözött. A testvérpárt egy járvány kitörése után hazahozták. 1785-1786 közt Jane-t és Cassandrát a readingi Abbey kollégiumba íratták, mely minden bizonnyal hasonlított az Emmában szereplő Mrs. Goddard iskolájára. Jane-t túl fiatalnak tartották, hogy hasznát lássa az iskolának, de anyjuk szerint, „ha Cassandrának fejét vették volna, Jane is levágatta volna sajátját”. 1800 vége felé hetvenhez közel járó apja hirtelen úgy döntött, hogy visszavonul Bath-ba, és a rákövetkező évben a család is odaköltözött. Bath-ban töltött éveik során minden nyáron elutaztak a tengerpartra, és egyik nyaralásuk alkalmával esett meg Jane legtitokzatosabb szerelmi kalandja. Erről csupán annyit lehet tudni, amennyit Jane Austen halála után Cassandra az unokahúgainak elmondott, és még azután sem írtak róla évekig. Míg a család a partvidéken időzött, Jane találkozott egy fiatalemberrel, aki, úgy tűnt, kellően belészeretett. Cassandra később is elismerően beszélt róla, és úgy gondolta, Jane számára jó parti lehetett volna. Caroline szerint „elváltak, de Jane a lelkére kötötte, hogy keresse fel őket újból.” Ennek ellenére nem sokkal később az ifjú halálhíréről számoltak be.

1805-ben, édesapjuk halála után Jane édesanyjával, nővérével, Frank bátyjával és annak feleségével Southampton-ba költöztek, ahol 1809-ig éltek.

1809-től Chawtonban éltek, ahol Edward nevű bátyja egy kis házat bocsátott a család rendelkezésére. Edwardot az a szerencse érte, hogy egy jómódú nagybátyja adoptála, így a George Austen halála után elszegényedett családot támogatni tudta.

Jane Austen sohasem ment férjhez, bár fiatalon eljegyezte magát Harris Bigg-Wither-lel, de az eljegyzést később felbontották.

Jane Austen visszavonultan élt, mert súlyos betegségben szenvedett. Az orvosok előtt akkor még ismeretlen és gyógyíthatalan Addison-kórban szenvedett, melyen következtében a teste elfeketedett. A betegség elhatalmasodása után már nem járt emberek közé, nővérével folytatott levelezéséből tudhatunk meg sokat az írónő életének ezen szakaszából.

1817-ben még Winchesterbe utazott a gyógyulás reményében, de betegsége olyan előrehaladott volt, hogy július 18-án meghalt. A Winchesteri székesegyházban temették el 1817. július 24-én."

A könyvről a www.polc.hu segítségével:

"A Ward nővérek sorsforduló előtt állnak: Maria kisasszony Sir Thomas Bertram felesége és a Mansfield Park úrnője; nővére a helybeli lelkész neje; a legfiatalabb, Frances, egy nagytermészetű, de kis jövedelmű tengerésztiszt feleségeként kilenc gyermek anyja. Legnagyobb leányát, Fanny Price-t az a szerencse éri, hogy Mansfield Park fényűző környezetében "szegény rokonként" nevelkedhet. Hogyan lesz a szépséges lányból sok-sok könnyes éjszaka után egy csélcsap úriember szerelme, s vajon sikerül-e annyi megpróbáltatás után végre révbe érnie? Egy újabb éles eszű Austen-hősnő, akit nem felejtünk el egykönnyen.
Jane Austen lenyűgöző regényei szerelemről, csalódásról, becsületről, álnokságról, s természetesen reményről és boldogságról mesélnek, miközben gyakran kaján képet festenek a világról, amelyben a hölgyek legfőbb foglalatossága a férjvadászat."

Tom Sawyer kalandjai

(2009-06-14 19:08:18)

Már kb. harmadszor próbálom Mark Twain művét ajánlani a kedves nagyérdeműnek, de a rendszer valahogy nem akarja. Remélem ezúttal sikeres leszek.

Tehát Tom Sawyer.

Elég fiatalon olvastam, és aztán még sokszor az után...

Szerettem, és a mai napig szívesen forgatom régi, örökölt példányomat Würtz Ádám rajzaival 1971-ből.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.

"Akadtak, akik azt állították, hogy Tom Sawyer még az Egyesült Államok elnöke lesz — ha ugyan addig fel nem akasztják."
Mark Twain, Tom Sawyer kalandjai (XXV. fejezet)

Tom Sawyer a főhőse Mark Twain 1876-ban megjelent Tom Sawyer kalandjai c. könyvének (The Adventures of Tom Sawyer). Az író több más könyvében is szerepel: Huckleberry Finn kalandjai (1884), Tom Sawyer külföldön (1894), és Tom Sawyer, a detektív (1896). Szerepel még ezeken kívül Twain néhány befejezetlen művében is.

A regénybeli kitalált szereplő a nevét egy valódi Tom Sawyer nevű fiúról kapta, akivel San Franciscóban került ismeretségbe, mikor ott újságíróként dolgozott. Maga a szereplő három fiú keveréke, akikkel Twain együtt nőtt fel.

Tom Sawyer kalandjai valamikor 1840 környékén kezdődnek St. Petersburgben, egy a Mississippi mellett fekvő városkában, a polgárháború előtti Délen. Tom 12 év körüli árva gyerek, aki nagynénjénél, Polly néninél él, féltestvérével, Siddel, Mary unokatestvérével és Jimmel, a néger szolgával együtt.

A kalandok második fejezetében olvasható a híres kerítésfestési történet, melynek során Tom a rábízott kellemetlen munkát másokkal végezteti el, ráadásul nem ingyen. A történetben felbukkan Tom két legjobb barátja, Joe Harper és Huckleberry Finn, valamint Rebecca avagy Becky Thatcher, akibe Tom rögtön szerelmes lesz, de nem egykönnyen tudja felhívni magára a lány figyelmét. Első nagy kalandjuk Joe-val és Finn-nel esik meg, mikor elszöknek a falutól nem messze, a folyó túlsó partján fekvő erdős szigetre kalózkodni, majd mikor a falu lakói azt hiszik, hogy vízbefúltak, végighallgatják saját halotti miséjüket és a gyászistentisztelet végén bemasíroznak a templomba.

Később a temetőben tanúi lesznek egy holttest kihantolásának és egy gyilkosságnak. Megjelenik Indián Joe, a félvér, amint Muff Potterre, a csavargóra akarja hárítani a gyilkosságot. Pottert el is kapják és halálos ítélet vár rá. A bíróságon Tom tanúskodása folytán Pottert felmentik, Indián Joe pedig megszökik. A továbbiakban a fiúk kincset keresnek a kísértetházban, de nincs szerencséjük: Indián Joe és társa az orruk előtt viszik el. Tom és Becky egy barlangban eltévednek, közben felfedezik a rablók rejtekhelyét, majd Tom megtalálja a kijáratot. A félvér a barlangban rekedt és meghalt. Ezután Huck és Tom megszerzik az elrejtett kincset és mindketten meggazdagodnak. Hucknak azonban nem tetszik a városi élet, így visszatér a csavargáshoz."

Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás