Akik olvassátok a blogomat, azok tudjátok, hogy szeretni szoktam a Könyvmolyképző kiadós köteteket, igyekszem mindet megszerezni, elolvasni, és sokuk a könyvespolcaimon is csücsül.

Ezt a könyvet már régen kerestem, legalábbis annyira régem, amióta megjelent. Most, hogy a könyvtár polcán megpillantottam, esélye sem volt elmenekülni, de másnak sem volt lehetősége arra, hogy kikölcsönözze előlem, hiszen már kérezkedett is be a táskámba.

Viszonylag hamar el is olvastam, és most írok is róla gyorsan, hogy ma délután (később délután :-)) visszaszállíthassam a könyvtárba.


Különleges könyv volt ez az Asher mű, nagyon beharangozták, hogy mennyire jó elsőkönyves író a szerzője. Én szívesen olvastam, de néha kicsit vontatottnak tűnt.

A cselekmény röviden az alábbi.

Van egy lány, akit már csak a múltból ismerhetünk. Hannah Barkernek hívják. Öngyilkos lett... Az iskola és a környék le van taglózva.

Van egy fiú, Clay Jensen, aki kap egy csomagot, benne kazettákat...elkezdi hallgatni őket, és rájön, hogy titkos szerelmét, Hannah-t hallja, amint megnevez embereket szépen sorban, és őket hibáztatja a haláláért. A könyv gyakorlatilag arról szól, ahogy Clay végighallgatja a hanganyagokat, végigjárja a lány által megjegyzett városrészeket, és sok olyasmit megtud, amit nem tudott másokról, illetve amit nem is gondolt volna. A csomagot egyébként mindenki megkapja, akit csak hibáztat Hannah, tehát sok embernek főhet a feje a dolgok miatt.

Megdöbbentő élmény olvasni, hogy egy fiatal lány hogy juthat el az öngyilkosság gondolatáig. Azt hiszem, hogy mindenki ismeri a középiskolás éveket, s biztos vagyok abban is, hogy nem mindenki volt népszerű a suliban. Épp ezért tartom furcsának és kicsit eltúlzottnak Hannah dolgait. Én is mérges lennék, ha a fenekemet fogdosnák...stb., de azt hiszem, ettől még nem lennék öngyilkos. Persze tudom, nagyon sok minden vehetett oda Hannah-nál, ahová eljutott, de úgy vélem, mégis élhetett volna, nem kellett volna mindent feladnia. Azt mondta, hogy kért segítséget. Szerintem az, amit ő tett, az nem kifejezetten segítségkérés, bár lehet többféle szemszögből is nézni. Mindenesetre jól elkapta a grabancát a "bűnöseinek" a túlvilágról. Nagyon nehéz terhet tett a vállukra, amit a hibáztatottak bizony életük végéig cipelnek majd.

Mindenesetre nem egy szórakoztató, vagy "boldog" könyv, de nem bántam meg, hogy elolvastam.

A könyv adatai:

Eredeti cím: Thirteen Reasons Why

Fordította: Farkas Orsolya

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó

Kiadás helye: Szeged

Kiadás éve: 2010

Oldalszám: 259 p

Borító: kemény táblás, védőborítóval

ISBN: 978-963-245-333-0

Ára:3999 ft

Forrás: könyvtárból