A kedvenceim közül kimaradt, pedig ez is kedves könyvem volt gyermekkoromban.

Lackner Artúr könyve lehet egy klasszikus mese, ami természetesen jól végződik, és lehet igaztörténet is, mely mesés véget ér.

Mindenesetre gyönyörű történet, mely szívhez szólóan meséli el Hargithay Erzsike a félárva kislány történetét, aki kicsi korában elveszítette édesanyját, és ügyvéd apja neveli, valamint segít neki Ibolya kisasszony, az eltávozott édesanya távoli rokona, aki Erzsike nénikéjének hívja magát.

A kislány boldogtalan természetesen édesanyja elveszítése miatt, s apja úgy dönt - orvosi javaslatra - hogy új asszonyt, anyát hoz a házhoz. Megkeresi régi szerelmét, akivel ismét egymásra találnak, gyorsan elveszi feleségül, és viszi haza a kislánynak. Közben Ibolya telebeszéli a gyerek fejét mostoház történetekkel, és a kicsi halálra rémül, majd elszökik, ahogy megjelenik az apja és az új anyuka.

Frici, a kertész, aki egyébként légtornász volt, elviszi Erzsikét egy bentlakásos iskolában, ahol a kislány megnyugszik, és nagyon megszereti tanárát Mária nénit.

Közben kiderül, hogy Fricinek van egy kislánya, akit Hargithay ügyvéd úr gyógyíttat, és ezért vette magához Fricit, hogy amíg a lánya gyógyul, jó kedélyével gyógyítsa meg Erzsike lelkét is.

Erzsike egy tanév letelte után ráveszi tanárnénijét, Mária nénit, hogy kísérje haza, töltse velük a szünidőt.

Haza is utaznak, és a kislányt hatalmas meglepetés éri...az új anyuka nem más mint az imádott Mária néni...

Közben Fricit is kellemes meglepetés éri, mert a kislánya Micike is meggyógyul, és együtt maradnak Hargithayéknál a kertészlakban.

A történet ennyi röviden, de nem helyettesíthetem az elolvasását, hiszen megérinti mind a szülők mind a gyerekek szívét.

Szeretettel ajánlom minden korosztálynak.

Ajánló a www.bookline.hu oldalról

"Gyönyörű parkkal, csodálatos virágoskerttel övezett kastélyban él a regény kis hősnője, a csudaszép kislány, Hargitay Erzsike. A házban mindenki körülötte sürög-forog, és sokan próbálják felvidítani, ugyanis ő a Hargitay-kastély legszomorúbb lakója is egyben édesanyját nemrég veszítette el. Az árva kislánynak senki sem tud örömet szerezni, s amióta Ibolya kissasszony a maga kibírhatatlan éles, parancsnoki hangjával a házban átvette a hatalmat, nem is reméli, hogy a boldogság újra rá fog találni. Azonban édesapja újra találkozik ífjúkori szerelmével, a bájos Berényi Máriával, akit Erzsike előbb tanítónénijeként szeret meg, majd benne fog ráismerni édes mostohájára. Addig viszont Frici kutyájával, Picivel mindent megtesz, hogy mosolyt varázsoljon Erzsike arcára... Lakner Bácsi műve film formájában már világszerte sikert aratott, és hirdette a szeretet minden szomorúságot legyőző erejét."