Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

Leiner Laura - Akkor szakítsunk

Már sokszor meséltem Nektek arról, hogy nagy Szent Johanna Gimi rajongó vagyok. Tudatosan nem azt mondtam, hogy Leiner Laura rajongó, mivel a sorozatát szeretem. A többi könyvét is beszerzem, elolvasom, de azokkal valahogy már kritikusabb vagyok.

Laura alapvetően az ifjúságnak ír, így a könyvei hasonlítanak egymáshoz eléggé. De azért mégsem. A SZJG-ben valahogy ha vannak is számomra idegesítő karakterek, mégsem idegesítenek annyira, mint más könyvekben. Pl. a Bábelben voltak olyan szereplők - elég csak a főszereplőre gondolnom - akiktől kiráz a hideg. Így voltam az Akkor szakítsunk című könyvvel is.


Ez a kötet a "Laura univerzumban" már nem számít újdonságnak, hiszen van utána megjelent másik könyv is már, de más, kevésbé termékeny íróknál újdonság lenne. Én dedikálva jutottam hozzá, akkor rendeltem meg, amikor lehetőség volt előrendelni. Az engem érdeklő újdonságokkal mondjuk mindig így teszek, legalább nem késem le róluk. Mindegy. Szóval megrendeltem, megérkezett, aztán felkerült  a polcra, mert valahogy mégsem fűlött hozzá a fogam….egy napon aztán a kezembe került, s kis túlzással pillanatok alatt kiolvastam. Épp olyan rövid volt számomra, mint egy szilveszter éjjel. Ráadásul egy nagyon hosszúnak tűnő szilveszter éjjel…ez most ellentmondásosnak tűnik, de nem tudom másként kifejezni magam. Az ízlésemhez mérten nem volt hosszú könyv, viszont a történetet illetően nekem már túl soknak bizonyult.

A kötet főhőse Kornélia alias Lia, aki frissen szingli tinédzser. Szakítottak Norbival a pasijával, akivel egyébként folyton marták egymást. Nem is tudom miért voltak együtt ezek. Mindenesetre a lamúrnak vége szakadt, és ez a pofátlan Norbi máris csajozott. Tipikusan előadta a nagy vadászt. Lia pedig bosszút esküszik, próbál pasizni de bénán csinálja, minden balul üt kis, aztán hisztizik, cirkuszol, és én legszívesebben fejbe kólintottam volna. Néha kiabáltam magamban, hogy hogy lehetsz ennyire gyerekes??? Nem igaz, hogy nem látod mi folyik itt? (Tudom, én is voltam tinédzser, de nem lehettem ennyire hogy is mondjam…hülye? Vagy mégis? :-))

Hogy mikor is történik mindez? Természetesen szilveszter éjszakáján...mert bár szakított a pár, ennek ellenére egy Szánkó nevű tag bulijára mindketten hivatalosak, és el is szándékoznak menni...

Csabi és Eszti is érdekes pár voltak a kötetben. Csabi az álompasi, a tuti hűséges srác, aki imádja az ő Esztiét. Aztán Eszti, aki játsza az eszét, okoskodik, előadja, hogy ő micsoda szuper barátnő, de aztán persze kiderülnek ám a turpisságok. Erről csak annyit mondanék, hogy igazán sajnáltam Csabit…

Szilkót nagyon szerettem. Ő ugye Lia bátyja, aki egyébként nagyon jó fej, és „segít” is a kistestvérének, ahogyan csak tud. Ő volt az egyik kedvenc szereplőm, ha ezt így ki lehet jelenteni. Bár nála is voltak olyan dolgok, amik kiütötték nálam a biztosítékot. De ez a könyv már csak ilyen volt. Számomra. Gondolom vannak olyan rajongók, akik bármit is olvasnának Laurától, azért rajonganának. Én nem ilyen vagyok. Nekem ez a hosszúra nyúlt szilveszter éjszaka a néha-néha felbukkanó mellékszereplőivel együtt is sok volt. (Azt azért el kell, hogy mondjam, hogy Ákos az egyik ilyen mellékszereplő minden ellenére belopta magát a szívembe. Na nem első olvasásra, hanem másodszorra...:-)) Őszintén szólva örülök, hogy ebből a "szakítunk, de aztán mégse, vagy mégis?" dologból nem lett mondjuk trilógia, mint a Bexi-sorozatból, ami ezzel a kötettel ellentétben már az első részével is meggyőzött.

Egyszóval:

Hajrá Laura! Ontsd tovább a könyveket magadból. Biztos vagyok abban, hogy a jövőben is lesznek jobban és rosszabbul sikerült alkotások, és bármi is volt ezzel a kötettel a tapasztalatom, én azért hű olvasó maradok.

Csak azért is…

Kötet adatai:

Kiadó: Cicero Könyvstúdió

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 2014

Oldalszám: 335 p

ISBN: 978-963-689-851-9

Ajánlás: LL rajongóknak, és egyéb még nem rajongó ifjúságnak ajánlanám.

Forrás: magánkönyvtár

Legfrissebb olvasmányélményeim

Mostanában is sokat olvastam, ahogy mindig is szoktam. Vegyesen e-book olvasón, de a papírkönyvek sem maradhatnak ki természetesen. Mióta új munkahelyem van, amit imádok, sajnos nehezen és ritkán jutok el a könyvtárba Kőszegre, de ennek is megvan a maga előnye. Hogy mi az? Hát például az, hogy végre a könyvespolcom rejtekén pihenő rengeteg sok kötet is sorra kerül így talán.

Csak röviden osztom meg most Veletek, miket olvastam mostanság:

Megvettem természetesen a megjelenésekor Leiner Laura - Késtél című könyvét. Hamar elolvastam, elég jó volt, de erről majd később.

Aztán megvettem Nicholas Sparks számomra új könyvét, a Vissza hozzád című kötetet. Nagyon szívesen olvasok az írótól, így örültem, hogy rábukkantam erre a kiadványra. Kicsit talán sablonos volt a történet, de Nicholas olyan szépen ír, hogy elnézem neki. :-)


Nagy kedvencem A.O. Esther, akinek elolvastam az Összetört glóriák sorozat ötödik kötetét a Kristályfényt, illetve a Gombnyomásra trilógia első kötetén is már túl vagyok jó ideje, de még egyikről sem írtam. Ezt most pótolni fogom. Ezer hála a könyvekért Eszter! Imádom őket, ahogy a többit is.


Kezemben volt Peter Mayle Provence A-Z-ig könyve is. Olvastam, olvastam, és a végén rájöttem a koncepcióra, miért is olyan felépítésű a kötet amilyen. Talán erről is írok hamarosan Nektek.

Látjátok, azt mondtam, hogy végre sorra kerülnek a könyvespolcon pihenő könyvek, és rá kellett, hogy jöjjek, nem is a könyvespolcról olvastam, hanem vásároltam. :-) (Ezek közül több bánatvásárlás volt, de kaptam a férjemtől utalványt, és azt költögettem a Líra könyvesboltokban Kőszegen és Szombathelyen.)

Szóval megvásároltam még Rachel van Dyken Egyetlen című könyvét is. Vastagnak tűnt, mégis hamar elolvastam, és nagyon tetszett. Már nem is emlékszem, melyik női magazinban olvastam róla egy rövid ajánlót, és az alapján vettem meg. Pedig nem igazán szoktam hallgatni az ilyen jellegű promóciós írásokra.

Az utolsó vásárlásom mostanában Colleen Hoover - Hopeless - Reménytelen című könyve volt a Könyvmolyképző Kiadótól. Ez eg Rubin Pöttyös Könyv, és nagyon jó volt olvasni. Nálam olyan érzés volt ez a kötet, mint amikor az Outlander-t forgattam.

A könyvesbolti portyákon kívül kedvenc könyvtáramban is volt vásárlási lehetőség, ahogy minden évben. 100 forintért lehetett megszerezni egy-egy darab könyvet, és én persze gyorsan ott teremtem, és próbáltam kemény öt perc alatt végignézni a kínálatot.  Kivételesen sokat nem vásároltam, de ahhoz épp elég könyv jött haza velem, hogy ne tudjam őket hová tenni. :-)

Végre magaménak tudhatom Allison Pearson - Csak tudnám, hogy csinálja c. könyvét, amit már ezerszer olvastam. Most is elolvastam, ahogy hazahoztam. Ezen kívül megszereztem Susan Wiggs - A szív szabadsága, Susan Wiggs - A szépség iskolája, Susan Wiggs - Liliom és leopárd, Agatha Christie - A harmadik lány, Nora Roberts - Csendes öböl, Nagy Bandó András - Sosemvolt Toscana, Charles Frazier - Hideghegy című könyveket. Amire pedig a legbüszkébb vagyok az az, hogy kemény 300 forintért megszereztem Szentágothai János Functionalis anatomia című egyetemi tankönyvét három kötetben. Már nagyon régen magamnénak akartam tudni. Hát most sikerült végre.

Ami még nagy öröm volt számomra mostanában könyvek terén, az az, hogy nem tudom hogyan, de sorsolást tartott Pásztor Pálma írónő, és én lettem az egyik nyertes, aki megkaptam papír alapon a Duellátor című regényét, amiről hamarosan írni akarok, sőt elektronikus formában is kaptam Tőle egy könyvet, amit ezúton is köszönök szépen.

Kötetek terén tehát jól sikerült az ősz, kellően inspirál a sok-sok olvasott könyv az írásra.

Leiner Laura - A Szent Johanna Gimi 5. - Remény

 

Már írtam Nektek az előző SZJG kötetekről, s alig vártam, hogy idáig jussak, hiszen a Remény az egyik kedvenc részem a sorozatból. Örök hála Leiner Laurának, hogy megírta, és a Cicero Könyvstúdiónak is, hogy kiadta.

Nem is tudom, hogy kezdjem, mit írjak erről a részről…

Remény. Ez a szó nagyon sokat mond, és kifejezi az egész kötet hangulatát. Gondolom mondanom sem kell, hogy Reni reményei vannak előtérben elsősorban.


Hőseink, a bé-sek már tizenegyedikesek, lassan lassan közeledik az érettségi, de az osztály még nem tart itt sem lelkileg, sem pedig agyilag. Buliznak, szórakoznak, hülyéskednek, szóval zajlik az élet náluk szokás szerint.

Az előző kötet úgy fejeződött be, hogy Reni kapott egy kis ajándékot Corteztől, egy ezüstláncot gyűrűvel. Szerintem elég klassz ajándék volt, mindenesetre Reni különböző okok miatt nem köszönte meg. Nem is értem, miért nem tette meg, de valahogy elmaradt a dolog, és Cortez ezt nem igazán vette jó névem. mOndjuk nem is csodálom. Én sem örültem volna neki, de mindegy. Szóval megint összezavarodtak a dolgok, pedig azt hihettük, hogy esetleg végre összejönnek…de nem. Ráadásul a párizsi csereutazáson – bár semmi nem történt – mégis úgy tűnik, hogy Reni és Kinga megismerkedett két sráccal. Legalábbis Cortez ezt hiszi,mert Kinga nagy ötlete szerint féltékennyé kell tenni a fiút. Bár Reni ezt nem akarja, mégis bénázik, és beépül a kollektív tudatba Jérome és Benoit neve. Cortez pedig egyre távolabb került főhősünktől. Újabb szereplőket is megismerhetünk, például Ricsi új zenekarának tagjait, köztük is Gombát. Aki állítólag nem rossz srác, mármint ami a kinézetét illeti, minden másban azonban nem épp Reninek való. Ennek ellenére a fiú érdeklődik R iránt, ő pedig úgy tesz, mintha érdekelné G. Kár…

A Rentai szülők életében is némi változás áll be, hiszen olyan veszekedés kerekedik közöttük, hogy Reni és édesanyja lelépnek egy hétvégére a nagyszülőkhöz, és Reni eléggé pánikol, hogy mi lesz most…nem volt semmi, hazamentek, de Cortez ismét bebizonyította, hogy érdekli őt a lány. De ekkor már komolyan nem értettem, hogy mit kell ennyit szerencsétlenkedni. Már a leginkább bambáknak is feltűnt  volna ennyi kínlódás után, hogy Cortez bizony akar valamit Renitől. Csak Reninek nem tűnt fel, és hibát hibára halmozott.

Kinga ugyebár odavan Zsoltiért, ezt tudjuk, de kiderül, hogy Zsoltinak sem közömbös a lány, és lebuktatja a hazudozókat…kiderül, hogy nincsenek semmiféle párizsi fiúk…ekkor már Cortez teljesen kiakad, és úgy tűnik, hogy mindennek vége…Reni örökre elszúrta a dolgokat.

Persze mindeközben a többiek élete is zajlik, Jacques szerelmes lesz Flórába, és persze Zsolti és Kinga összejönnek. Ebben a részben volt egy kis Twilight feeling-em is, hiszen volt egy olyan rész, ahol Cortez megmentette Renit. Mikor betört az osztályban egy ablak, és majdnem Renire zuhantak az összetört szilánkok…

Ricsi és Virág még mindig szerelmesek, és olyan aranyosak…hiába butus Virág, én egyre jobban megszerettem, és rá kellett jönnöm, hogy Ricsit sem hiába szerettem már a sorozat elején. :-)

Kedvenc részem a könyvben az volt, mikor kiderült, hogy Cortez és Reni egymást húzták a karácsonyi ajándékozáson. Kíváncsi voltam, mi lesz ebből, és végül kiderült. A kocka el lett vetve, mikor Virág valami mást is betett Cortez ajándék zacsijába…

Aki olvasta a könyvet, az tudja, hogy mire gondolok, aki nem, annak ez meglepetés lehet. Mindenesetre nagyon szívesebben olvastam volna a történtekről részletesebben is.

Erről a részről most ennyit írok, de hamarosan jövök a következővel.

A kötet adatai:

Kiadó: Cicero Könyvstúdió

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve:  2011

Oldalszám:  485 p

Borító: puhatáblás, ragasztott. (Nekem sajnos szétesett, dirib-darabban van a könyv, de ez csak az én hibám, mert rongyossá olvastam. J)

Kiadás:  hatodik

Ár: 2990 forint

ISBN: 978-963-539-744-0

Ajánló:  12 év felettieknek, szerintem, de gyakorlatilag bárki remekül szórakozna rajta

Forrás: magánkönyvtár

Leiner Laura - A Szent Johanna Gimi 3. - Egyedül

 

Most megosztok Veletek egy ezer éves blogbejegyzést. Konkrétabban egy olyan postot, amit már 2012 októberében írtam. A már említett blogos naplómban bukkantam rá a bejegyzésre, és rájöttem, hogy még nem is publikáltam. Úgyhogy megpróbálom változtatás nélkül közölni. :-)

Kezdjünk is neki…

2012. október 10.

Ahogy azt már talán említettem, szégyen, vagy nem, de én biza nagy SZJG rajongó lettem. Az első három részt rekordidő alatt olvastam el, sőt, mikor eme sorokat írom, a 4-et is majdnem befejeztem, ráadásul holnap könyvtárba megyek…

Egy hét alatt harmadszor…

Mintha nem is lenne más dolgom, mint olvasni…bizony van, de azért meg kell, hogy szerezzem az 5-6-7. Köteteket is.

De most a harmadik részről írnék Nektek, amely az egyedül címet viseli. Rentai Reni a 10. Osztályt kezdi meg a Szent Johannában,(Az én időmben még II. osztálynak hívták. Csak nem arab, hanem római számmal. :-))

S még mindig Arnold és Virág a barátja, ám úgy érzi, hogy az osztályközösség nagyon összekovácsolódott már. Épp ezért éri nagy megrázkódtatásként , hogy Virág, a nagy Pete Wentz  majd később Robert Pattinson fan szerelmes lesz egy emós srácba, Bíró Doriánba, akit az osztálybeli fiúk Dórinak „becéznek”. Emiatt a srác miatt Reni és Virág egyre messzebbrekerül egymástól. Valahogy eltávolodnak, s Virág nagyon megváltozik. A szokottnál is butábban viselkedik.

Arnold, a másik jó barát is messze jár Renitől, titokzatos programjai vannak, és akárhányszor elmondaná Reninek a dolgait, a lány sosem figyel rá…csak Cortezen jár az agya, hiszen fülig szerelmes  a fiúba. Cortez pedig Cortez. A végletekig lusta, és népszerű srác, akibe minden lány szerelmes (Ha jobban belegondolok, akkor annak idején az őskorban nekem is volt egy Cortezem…akivel sokmindenben hasonlítottak…Ha olvasná ezt és a SZJG-t azonnal magára ismerne…:-) De mivel akkor sem nagyon olvasott, feltételezem, hogy most sem teszi, így nincs miért izgulnom. :-)))

Szóval Cortez és a fiúk zenekart alapítanak, Jalapeno néven, és persze még inkább ragadnak rájuk ezek után a csajok.  Reni nap mint nap dupla dolgozatokat ír, adja a házifeladatokat a srácoknak, mert úgy érzi, legalább így közelebb lehet imádottjához, aki párszor kedves vele, de sokszor viszont iszonyú bunkó…

Arnold próbálja is erre figyelmeztetni Renit, de mindhiába. Komolyan mondom, gyanűs nekem ez az Arnold gyerek…:-)

Aztán szilveszter éjjel Reni végre csókolózik…Hogy kivel? Hát ha elolvassátok a könyvet, megtudjátok! :-) Mindenesetre én imádtam minden sorát a könyvnek, és az engem halálosan idegesítő Kinga, aki szerintem egy Paris Geller klón a Gilmore Girls-ből is megmutatja emberi oldalát végre.

Összességében annyit mondanék:

Olvassatok Szent Johanna Gimit!

A könyv adatai:

Kiadó: Cicero Könyvstúdió

Kiadás helye: Budapest

Kiadás ideje: 2010

Oldalszám: 457 p

Ár : 2990,- Ft

ISBN: 978-963-539-7204

Forrás: könyvtár (most már magánkönyvtár – 2014…)

Ajánló: 12 éven felettieknek!

 

Szóval ennyi volt a bejegyzés. Ahogy visszaolvastam rájöttem, hogy egy csomó mindenben még mindig ugyanígy gondolkodom. J IMÁDOM A SZJG-T!

Leiner Laura - Bábel

Erről a könyvről írtam már egyszer…

Csak éppen sajnos rajtam kívül senki sem olvashatta, mert ezt a bejegyzésemet is elveszítettem. Pedig szerintem nagyon jó kis post lett, de most már mindegy, nem érdemes bánkódnom miatta, igaz? Csak annyi a baj, hogy újra el kellett olvasnom részeket belőle, hogy naprakész legyek Bábelből. Ez egy kicsit zavart, mert nem nagyon van időm újraolvasni, csak a kedvenceimet, és ez nem volt az. Bár szerettem, szívesen olvastam, hiszen Leiner Laura, meg majdnem SZJG, de azért mégsem. Sajnos mégsem.


Annyira magas elvárásaim voltak a könyvvel kapcsolatban, és nagyon nagyon vártam a megjelenését. Előrendeltem természetesen, ahogy elő fogom rendelni az új könyvet is, az Akkor szakítsunk! címűt, ami március tájékán fog megjelenni. Szóval így, hogy nem tetszett annyira a Bábel, attól függetlenül tovább olvasom rendületlenül Leiner Laura könyveit. Nagyon szívesen teszem ezt. Ma például már majdnem végigolvastam a SZJG utolsó kötetét. Már csak kb. 200 oldal van belőle. Aztán kezdhetem előröl az egészet. :-)

Azért most már térjünk rá a Bábelre. Ami mint tudjuk egy fesztiválról, a Bábel Fesztiválról szól. Mivel nem vagyok nagy koncertre járó, konkrétan kb. 12 évesen voltam utoljára koncin, pontosabban Pa-dö-dő koncenrten. :-))))) Épp ezért nem is tudok nagyon érdeklődni a fesztiválok iránt. Konkrétan semennyire sem érdeklődöm iránta. Sosem akartam kimenni a Szigetre, sem a Volt fesztiválra, többet pedig nem ismerek. Nem érdekel a részegen fetrengés, a sátorban alvás, a közös wc…stb.  Csak remélni tudom, hogy a lányomat sem fogja túlzottan érdekelni az ilyesmi, és inkább leköti majd valami más, mondjuk az olvasás. :-)

De a Bábel rajtam kívülálló okok miatt fesztiválon játszódik. Megismerünk egy csomó szereplőt, volt, akit megszerettem közülük, volt, aki idegesített rendesen. Aki a legfőként idegesített, az a főszereplő, Zsófi. Annyira tini, annyira bután viselkedik. Azt mondják, ilyenek ma a fiatalok. Hát nem tudom. Remélem, nem ilyenek mint Zsófi. Ha mégis, akkor meg kell állapítanom, hogy már nagyon öreg vagyok…:-) Mindenesetre Zsófi először megy egy zenei fesztiválra Pápa mellé  a barátaival. A szerző, Leiner Laura nagyon szemléletesen leírja, hogy milyen a fiatalok útja odáig. Ír a vonaton lévő tülekedéstől a Bábelig vezető útig. Nem szívesen lennék ott, de a leírás tetszik.

Zsófi legjobb barátnője Napsugár, becenevén Napsi, aki gyöngyörű, magabiztos, és van egy kretén tesója. Ezen kívül nagy pasizós, minden másodpercben másban szerelmes. Halálosan. A Bábelre menet például belezúg egy olasz srácba, akit szinte csak pillanatokra látott, de egész fesztivál alatt őt keresi. A bandába tartozik még Abdul Farouk, akinek a neve nem könnyíti meg az életét, de ettől függetlenül nagy csajozós, és nagyon bejön a lányoknak. Neki van egy jó fej orvos apja, dr. Farouk, aki az egyik kedvenc szereplőm a könyvből. :-) Másik kedvencem Hipó, aki nevéhez híven hipochonder. Mindenféle betegséget kitalál magának, és nem is értem, hogy mi keresnivalója van egy ilyen srácnak a Bábelen, hiszen ott nagyon sok a bacilus. :-) Mindenesetre imádtam Hipót, főleg szívesen olvastam Dr. Faroukkal történő orvosi konzultációit. Olyan vicces volt számomra, mikor az orvos halálos komolysággal próbálta kezelni a srác mániáit. Ha olvastátok a könyvet, biztos tudjátok miről beszélek, ha nem olvastátok, olvassátok el, és kíváncsi vagyok a véleményetekre. :-)

Van még egy főszereplőnk, Szasza. Zsófi és ő nagyon régen jó barátok, de semmi nincs köztük, hiszen Szasza sem csinál mást, mint Abdul, csajozik ezerrel. De azért nem stimmel valami ezzel a nagy barátsággal. Zsófi egyébként nem jár senkivel, azon egyszerű oknál fogva, hogy szerelmes Anthony valakibe, a Red Hot Chilli Peppers énekesébe, és azt képzeli, hogy a pasi lesz a gyerekei apja. Hogy miért is fontos ez? Hát azért, mert a főzenekar a Bábelen a RHCP, úgyhogy Zsófinak már csak ezért is ott a helye, hiszen meg kell alapoznia kapcsolatát  leendő gyermekei apjával.

A bulisorozat alatt megsimer egy másik srácot is, akiről azt képzeli, hogy belezúgott, pedig a pasi rém bunkó vele. Író, és nagyon nagyképű, Zsófi mégis valamiért oda van érte. Ezzel persze nagyon összekuszálja a szálakat. Természetesen itt nem a RHCP frontemberrel kapcsolatos szálakra gondolok. :-)

A könyv jó vastag volt, ezért különösen szerettem, és azért is kedves a szívemnek, mert Laura dedikálásával van ellátva. :-) ezen kívül még szerettem azokat a részeket, ahol  Twitteres bejegyzéseket olvashattam, illetve a másik nagy kedvencem az esküvő volt. Mármint a RHCP-s gyűrűért folyó játékesküvő…:-)

Összességében jó kis könyv ez, csak épp én nem igazán tudtam vele mit kezdeni a tinisége miatt, valamint a témája miatt. Mindenesetre a fiataloknak szerintem nagyon fog tetszeni, és Leiner Laura tovább bővíti a rajongóinak körét.

A kötet adatai:

Kiadó: Cicero Könyvstúdió

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 2013

Oldalszám:  526 p

ISBN: 978-965-539-823-2

Ár:  2990,- Ft

Borító: puhatáblás, ragasztott fülekkel

Forrás: magánkönyvtár, dedikálva

Leiner Laura - A Szent Johanna Gimi 1. Kezdet

Nem vagyok már két éves…hogy úgy mondjam.

Hogy érthetőbb legyen, már a harmadik X-en is túl vagyok, de ahhoz állítólag még sokat kell öregednem, hogy nap mint nap nosztalgikus hangulatba keveredjek. Ennek ellenére én mégis sokat nosztalgiázom, visszagondolok a régi szép időkre, melyek nem feltétlenül voltak szebbek, vagy jobbak, mint a mostani, csak éppen mások voltak. Fiatal voltam és bohó.

Mindenesetre ilyen előzmények után nem hiszem, hogy bárkit is meglepetésként érne a nagy Szent Johanna Gimi rajongásom. :-) Imádom ezt a sorozatot, és mióta megvan az összes kötet, újra és újra átolvasom.

Most is így tettem, mindjárt jön - legalábbis este fogok olvasni – a hetedik kötet az Útvesztő. Na de inkább arról mesélek, hogy hogyan találkoztam a könyvsorozattal. Az úgy volt, hogy tele volt a net SZJG rajongókkal, és már kezdett idegesíteni, hogy nem tudok semmit a témáról. Épp akkor jött ki a már említett Útvesztő, amikor vettem egy mély levegőt, és úgy döntöttem, zsákbamacskát veszek. Megvettem a könyvet, amit még azon a szent napon ki is olvastam, és onnantól kezdve nem volt menekvésem, Fékezhetetlenül imádtam minden sorát a történetnek. Ez a rajongás, mint már említettem napjainkig is tart, kíváncsi vagyok, mikor ér véget. (Szerintem soha…)

Számomra Leiner Laura legújabb könyve, a Bábel nem érte fel a SZJG-t, sőt…Erről készültem egy bejegyzéssel, de az elveszett anyagaim között volt, úgyhogy újra kell írnom róla. De nem most. Ugyanis úgy döntöttem, hogy ha már ennyire nagy fan vagyok (van öko-szatyrom, meg könyvjelzőm, meg bögrém is..), nem ártana írnom is a könyvekről. Úgy emlékszem, hogy csak a Kalauzzal kapcsolatos élményeimet, gondolataimat osztottam meg Veletek, pedig a többi kötetről is tudnék írni pár sort.

Úgyhogy belevágok. Ez lesz az egyik újévi fogadalmam…Az összes SZJG kötetről írok végre. :-)

Na de kezdjük is.


Szóval SZJG 1. Kezdet.

Mivel én nem az első kötettel kezdtem el ismerkedni Leiner Laura képzeletének világával, ezért nagyon vártam, hogy az első könyvet is elolvashassam. Először a sorozat többi tagja a könyvtárból volt nálam, de rengeteget kellett várni rájuk. Úgyhogy úgy döntöttem, hogy az elsőt is megveszem, aztán már egybe megrendeltem a többit. Nem akartam ugyanis a könyvtári példányokat rongyosra olvasni.

A Kezdet szép barnás színű, sok rajongónak fontos a külcsíny, meg a borító különlegessége. Én őszintén szólva inkább olvasok mint nézegetek, de mindegy. Mindenesetre ebben a könyvben ismerjük meg a szereplőket, és némelyik hős még igencsak nem bontakozott ki. Nem is csoda, hiszen a gimis osztállyal először a suli kezdetén találkozunk, onnan ismerjük meg mindennapjaikat, a jó tanuló, stréber, semmilyen Rentai Renáta tollából, aki a regény kezdete előtt Pesten lakott szüleivel, majd a suli kezdésre Budára költöztek. Még sosem vezetett naplót, de most belekezd, hiszen édesanyja szerint egy ennyi idős lány legjobb barátja a naplója. De milyen jól tette, hogy belekezdett, hiszen így megismerhetjük a többieket, az osztálytársakat. Én most úgy írnék erről a kötetről, hogy a szereplőkről megírom a véleményemet, és azon keresztül talán kedvet kaptok mind többen és többen az olvasáshoz. :-)

Szóval Reniről már írtam pár sort. Csupán azzal egészíteném ki, hogy nagyon félős, ijedős, sokszor van zavarban, de mindenekelőtt imád olvasni. Tehát egy átlagos, hétköznapi lány.

Bencze Virág már nem ennyire átlagos. Szülei elváltak, és kemény emósként jelenik meg a történetben. Haja szemébe fésülve, vasalva, csupa kockás, halálfejes, meg még ki tudja milyen mintákba jár, Tokio Hotelt, AFC-t meg ilyesmit szeret (még sosem hallgattam ezektől az előadóktól, de úgy összességében Virág ízlését abszolút nem ismerem…) Azonnal összebarátkoznak Renivel. Virág tulajdonképpen egy aranyos lány, kicsit butácska, kicsit pozőr, de szeretetre méltó. Itt, ebben a részben még nem látszik annyira erőteljesen, hogy butácska.

Kinga már más kérdés, első osztályban is kitűnik a személyisége, erőszakos, célratörő, energikus. Lovagol, s más témája aligha van. A másik osztály lánybandájával lóg mindig, szinte mást sem csinál, mint rosszindulatú megjegyzéseket tesz. Viszont ő is fejlődik a későbbiekben, a Kezdet-ben még nem tapasztalhatjuk meg a pozitív oldalait.

Hogy milyen számomra Neményi Arnold az első részben? Ugyanolyan unszimpatikus, mint a többiben. Én nem szeretem Arnoldot. Bár zseniális az agya, de mégis számomra egy beképzelt, nagyképű és arrogáns fiatal. Semmit nem javít a megítélésén az a tény, hogy szeret olvasni. Még azt is nagyképűen teszi. Nem is értem, hogy Reni hogy bírja elviselni…

Bernáth Andris és Haraszti Robi a két jó barát az első kötetben még kocka, a számítógép előtt ülnek, veszekednek sokat, mégis jó barátok. Nem a kedvenc szereplőim, de azért szívesen olvastam róluk, viszont nem igazán fogtak meg. Ebben a részben még nem.

Jacques Chatelain francia fiú, édesapja Budapesten kapott állást, így Zsák is vele jött. Mert ez lett a beceneve…Zsák…vicces. :-) Csendes fiú, igazából semmi extra… Magyarul alig tud, persze francia az más, hiszen az az anyanyelve. Viszont Renivel remekül kijönnek egymással. Az összes kötetet magam mögött hagyva jó tudni, hogy Zsákban még nagyon sok lehetőség van.

A másik csendes gyerek Zsidák Gábor. Ő aztán tényleg csendes. Szinte sosem beszél, így aligha fogott meg.

Pósa Ricsi annál inkább. Őt, mint szereplőt a kezdetektől nagyon „szeretem”, egyik kedvenc karakterem. Vagány srác, lusta mint a dög, de valahogy mégis szimpatikus. Később még inkább azzá lesz a szememben. Ami viszont idegesít benne, de pokolian, az a helyesírása. Borzasztó! (Most egyébként arra gondoltam, hogy lehet, nem is ebben a kötetben derül ki, milyen rosszul ír….na mindegy. :-))

Felmayer Dávid, alias Dave is nagy kedvencem, ő a kifejezetten gazdag gyerek az osztályban, bár szerintem a többieknek sincsenek különösebb anyagi problémáik. De Dave-nek mindig a legújabb almás kütyüjei vannak, ami felettébb érdekes. Lehet, hogy vannak ilyen osztályok, ahol mindenkinek megvan mindene? Legyen szó laptopról, Apple cuccokról, mindenféle Conversekről? Lehet, bár én nem ebben a közegben nőttem fel, nálunk az osztályban nem volt ennyire márkázás még.

Másik nagy kedvencem Nagy Zsolt, aki dundi, folyton eszik. Általában a kövérkés fiúk (meg a lányok) nem szoktak annyira népszerűek lenni szerintem az iskolában, de Zsolti testi adottságait ellensúlyozza beszólásaival, laza viselkedésével, meg úgy általában a személyiségével. De hogy mennyit eszik ez a srác!!! Borzasztó! :-)

A végére hagytam természetesen a kedvencemet, Antai-Kelemen Ádámot, azaz Cortezt. Lehet, hogy tényleg úgy kellett volna írnom a könyvekről, hogy elmesélem az első benyomásaimat, az első olvasás után, mert úgy érzem, ez az írás már nem olyan. Pl. Cortez fokozatosan vált a kedvencemmé, és korántsem azért, mert jóképű, meg a lányok kedvence. Mert nekem nem igazán tetszettek a deszkás fiúk sosem, de pl. Cortez viszont igen. Pedig deszkás. Emellett viszont vicces, laza, barátságos, bár voltak olyan dolgai, amitől ketté állt a fülem. :-)

Mindenesetre ez a kötet tényleg nagyon első kötet. Mintegy bevezeti a további őrületet. Mert az lesz. A diákok mindig próbálkoznak mindenfélével, de  a Szent Johannában aztán tényleg élet van. Mivel Reni tollából találkozunk a történettel, így azt is látjuk, hogy ő hogyan éli meg a többiekkel való kapcsolatát, mit érez, mikor kiderül, hogy valójában mennyire tehetségtelen rajzból, és Vladár tanár úr kifejezetten nem kedveli…stb. Renit egyébként baleknak is nevezhetjük, hiszen a fiúk+Virág belőle élnek, hiszen mindennaposak a házifeladat másolások, a lány írja a dolgozatokat…stb. Szóval rendesen kihasználják, nekem úgy tűnik.

Lényeg a lényeg, hogy szerintem kihagyhatatlan ez a sorozat, és ha még nem olvastátok, érdemes belekezdeni. Tényleg. Köszönöm Leiner Laura! :-)

A kötet adatai:

Kiadó: Cicero Könyvstúdió

Kiadás helye: Budapest

Kiadás ideje: 2010

Oldalszám:386 p

ISBN: 978-963-539-700-6

Borító: puhatáblás, ragasztott

Ár: 2990 ft

Forrás: magánkönyvtár és az én példányom már a 13. kiadásból származik…

Ajánló: 13 éven felülieknek. Szerintem.

Leiner Laura - A Szent Johanna Gimi - Kalauz

Régóta szeretem a Szent Johanna Gimit, és már sokszor szerettem volna írni Nektek a könyvsorozatról, csak nem volt rá időm...Sőt, nem is volt meg az összes kötet, hogy nyugodt szívvel hozzáfogjak a dologhoz.

Aztán amikor megjelent a sorozat utolsó, nyolcadik kötete, már rendelkeztem az összes résszel, de még mindig nem írtam. :-)

Most meg névnapom volt. Előrendeltem a Kalauzt, és a drága uram felajánlotta, hogy megveszi névnapomra, amely lehetőségen természetesen kapva kaptam. :-)))

Így az országos megjelenés előtt picivel a Gabo Kiadó jóvoltából a kezembe volt az áhított mű...

Első pillantásra nagyon tetszett, egy szép album, csodás külső adottságokkal. Kemény táblával, színes, SZJG-re jellemző védőborítóval. Egyszerűen, mikor kézbe fogtam, már láttam, hogy ezt a könyvet bizony lehet nyűni, nem fog szétesni. Nem úgy, mint 1-2 rész a soriból. Bevallom nőiesen, hogy van, amelyikből már kifelé áll a lapok szénája. Persze ez nem a kiadó, a nyomda vagy Laura hibája, csakis az enyém...Vagyis de...Laura hibája, mert olyan jó könyvet írt, hogy hatszázszor újra olvastam, így nem csoda, ha kissé szét van cincálva a kötet...:-)


Na de térjünk vissza a Kalauzhoz, ami ugyebár egy album. Kicsit meglepődtem, hogy nem nagy alakú albumról van szó, hanem egy kicsit nagyobb testű könyvről, mint az alaptörténet részei. Mondom, meglepődtem, de nem zavar, ugyanis így jobban beleillik a sorozatomba. Mellesleg jobban is szeretem a kisebb köteteket, mint pl. az A/4-eseket. Szóval ez a könyv egy könnyen kézbe tartható nagyon jó minőségű kötet. Szép fényesek, jó illatúak a lapjai. (Persze nem Farhenheit illatuk van, mint Corteznek, de azért illatos... :-))

Az album adott számomra újat is, meg nem is. Van benne egy jó sok oldalból álló Best of rész, ahol értelemszerűen a 8 kötet legjobb részei vannak kiemelve. Bár ezeket a sztorikat az ember lánya/fia ismeri már, mégis jó így egyben látni, és elgondolkozni azon, hogy melyiken mennyit kacagott...:-)

A kedvenc részem vitán kívül a könyvből az, ahol a kimaradt jeleneteket olvashattam. Jó sok van belőlük, kár, hogy az alap könyvekben ezek nincsenek benne. Egy dolgot hiányoltam belőle...van egy rész, ami szerintem nem volt bent a könyvekben, de mintha a Facebookon olvastam volna róla...(szóljatok, ha csak álmodtam az egészet...)Szóval Ricsi és Cortez csetel, és arról elmélkednek, hogy Ricsi hogy mondta meg Virágnak, hogy szereti...Na erről a részről szívesen olvastam volna még sokat. :-) Nem hiába bújt elő a romantikus énem. :-)

A könyvben egyébként még találunk dallistát is. Ez annyira nem fogott meg, mert nem vagyok az a nagy youtube-os zenehallgató, meg jól bevált dalokat hallgatok. (Köztük van a Beatles, de még a BeeGees is. :-))

Viszont nagyon jó volt egyben látni Reni könyvlistáját, és a gyakran ismételt kérdéseket, érdekességeket a könyv szereplőivel kapcsolatban. Innen sok hasznos infó juthat a rajongók fülébe.

Elvetett borító terveket is találunk a könyv lapjain. Érdekes volt látni, hogy miből lesz/lett a cserebogár.

Na és a képek...a Face-n olvasva ezek az illusztrációk elég nagy port kavartak. Nem mindenki volt ugyanis elégedett velük. Nekem személy szerint tetszettek, bár volt egy olyan rajongó, akinek a képeit egyszerűen imádom, és talán jobban örültem volna annak, ha az ő munkáit láthatom viszont a könyv lapjain. De így is szépen dolgozott az illusztrátor, Martos Júlia.

Azt még sajnáltam kicsit, hogy Reni levele Cortezhez csak rövidített változatban került megjelenítésre, de a karakterek ábrázolása nagyon tetszett. Bár nem mindenki olyan, mint az én fejemben. Virág és Ricsi egyértelműen tetszettek a rajzokon, Zsoltit és Dave-et teljesen másként gondolom. Zsolti szerintem kigyúrtabb, Dave pedig nem ennyire kisfiús. Gábor és Jacques telitalálat. A rockerek helyesebbek a képen mint a fejemben, Arnoldot meg el sem képzeltem...Karcsit imádom, az A-s lányokkal nem foglalkozom, úgyhogy nem gondolkodtam rajtuk. A többiek semlegesek nekem a képeken. Cortezt nagyon vártam, de nem láttam rendesen, mivel talán direkt úgy van ábrázolva, hogy továbbra is álmodozhassunk róla. Reni meg olyan Renis... :-)

Persze van még ábra Petiről, Csontváz Carlosról, Doriánról (hú, de nem szeretem őt), Vikiről, Kittiről, Katáról, Flóráról, Macuról, és persze nem utolsó sorban Kingáról is. :-)

A kötetből a legkedvesebb képem pedig az, ahol Reni és Cortez motorozni indulnak.

:-)))

Egyszóval klassz kis kiadvány birtokosa lehettem, és nagy örömömre egy dedikált könyvjelzőt is kaptam a könyvhöz. Hálás köszönet érte. :-)

Olvastam sok helyen, hogy csalódás volt, meg túl drága, meg nem érdemes megvenni, de ezt döntse el mindenki önmaga. Én biztos vagyok abban, hogy a rajongók megveszik, ahogy én is, pedig már nem vagyok az a tinikorosztály. Nélküle valahogy üres lett volna a Szent Johanna Gimis polcom. Ráadásul az elő és utószóból jobban megismerhetjük Leiner Laurát is. Úgyhogy nekem a Kalauz összességében nélkülözhetetlen. :-)) És már kétszer olvastam ki. :-))

A kötet adatai:

Kiadó: Cicero Könyvstúdió

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 2013

Borító: fűzött, keménytáblás, védőborítóval

Oldalszám: 267 p

ISBN: 978-963-539-808-9

Ár: 4490 ft helyett 3592 ft a Gaboonline-on

Forrás: névnapomra ajándékba

Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás