Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

Oravecz Nóra - Összekötve

Drága keresztlányom, Eliza rájött, hogy szeret olvasni. Nagy boldogság ez a szívemnek, mert azért én kitartóan próbálkoztam, amíg csak értelmét láttam azzal, hogy könyvet vegyek neki ilyen-olyan alkalommal, de hiába.

Aztán egy szép napon a Facebookon várt egy üzenet, amit most itt ekkora plénum előtt nem írnék le, legyen elég annyi, hogy örülök neki, hogy ilyen téren megjött az esze, és annak is, hogy könyvet cseréltünk, én is adtam kölcsön, ő is adott kölcsön. Most a kölcsönkönyvről, Oravecz Nóra - Összekötve című kötetéről írok Nektek.

Nem is tudom hol kezdjem...

Annyi rosszat olvastam Oravecz Nóráról, és úgy éreztem, hogy ismét előítéletes vagyok, hiszen az íróról anélkül ítéltem, hogy olvastam volna bármit is a munkásságából.

A szerző...Forrás

Szóval szerzőnk blogger volt eredetileg (több mint 25.000 követője van), és az első könyvét egy hosszúra nyúlt blogbejegyzésként emlegetik, illetve állítólag mindenfelé idézgetik mondásait. Mert, hogy olyan jókat mond/ír. Ez biztos így van, ennek ellenére nekem ez nem annyira tűnt fel, bár a könyve, az Összekötve meglehetősen szórakoztató volt. De csak ennyi. Belenéztem a szerző blogjába is, nehogy azt mondjátok nekem, hogy nem is néztem eléggé utána az írónak. Belenéztem, beleolvastam, és azt vettem észre, hogy Nóra a spiritualitással, illetve a nagy gondolatokkal szeretne érvényesülni. Valahol olvastam a neten, hogy egyesek a magyar Coelhoként emlegetik...érdekes ez mindenesetre. Bár nem vagyok túlzottan Coelho rajongó, de azért azt elmondhatom, hogy Oravecz Nóra messze van Coelhotól. Ahogy volt osztályfőnököm oly sokszor mondta: mint Makó Jeruzsálemtől. Na de mindegy is. Mindenkinek van egyfajta ízlése, így tud dönteni arról, hogy O.N. könyve, könyvei vagy tetszenek neki, vagy nem. Nekem nem egyértelmű a döntés, mert az Összekötve c. kötetben vannak számomra nagyon klassz részek, viszont magát a könyvet, és a történetet is kidolgozatlannak tartom. 252 oldalas a regény, de annyira elfért volna még vagy 50 ... egyszerűen túl hamar jutottak el a szereplők egyről a kettőre, a szerző pedig túl hamar fejezte be a sztorit. Bár olvastam róla, hogy jön a folytatás, és én nagyon kíváncsi vagyok, hogy Oravecz mit tud még kihozni ebből a sztoriból.


Mert ez az egész könyv egy Kloé nevű lány életéről szól, aki egy (hogyismondjamhogysenkitnebántsakmeg) könnyűvérű nő. Pasi reggel, pasi este, mindenkit megszerez, mindenkin átgázol, közben meg még ő akar komoly kapcsolatot. Nem is értem, hogy találta ezt ki az okos kis fejében. Ő meg a komolyság kapcsolati téren igencsak messze vannak, és most nem Makót hasonlítom Jeruzsálemhez, hanem pl. Anchorage-t Budapesthez. Mondjuk. Szóval nem egy hűséges fajta a lány, és már ilyen volt középiskolában is, ahol még a drogok is hatalmukba kerítették. Jól van, hát nem volt egyszerű élete (de kinek volt), mégis valahogy révbe ért, van munkája, lakása, de szülei nincsenek, met a nagy lázadása közben meghaltak balesestben szegények.

Kloé tartja a kapcsolatot a középsulis barátaival, illetve akkor még nem barátnőjével is, akikkel együtt jár bulizni, együtt bámulják a srácokat. Az egyik barátnője révén ismer meg egy srácot, Benit, aki úgy tűnik többet jelent neki, mint egy kóbor numera. Beni nagy lelkizős, spirituális tudása az egekben, s úgy tűnik, csak szórakozik a mi Kloénkkal. Megy a huzavona, történik is valami, meg nem is, és végül mégis. Ezt most ugye nem értitek, de nem is akarom, hogy értsétek...Ha most folytatnám a történet leírását, már mindent elmondanék, és talán nem is akarnáltok elolvasni Oravecz művét...Ezt pedig igazán nem akarhatom, úgyhogy szerezzétek csak meg.

Egyébként a könyv vége (ezt még el kell mondanom) szomorú, de mégis happy end...Kíváncsiakvagytok már? :-)))

A könyv adatai:

Kiadó: Libri Kiadó

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 2013

ISBN: 978-963-310-231-2

Borító: puhatáblás, ragaszott

Oldalszám: 252 p

Ár: 3490 ft (kicsit drágállom, de igazából manapság minden könyv kb. ennyibe kerül...)

Forrás: Elizától

Ajánló: 17+

Margaux Fragoso - Csak ha te is akarod

Ugye tudjátok, hogy könyvhét van...végre, már nagyon vártam, annak ellenére, hogy sajnos nem tudok ott lenni. Bár vasárnap megyek a főváros felé, de csak azért, hogy hétfőn reggel frissen és üdén részt vehessek a régen (nem) várt pszichológia szigorlatomon. Tudnék kimenni ugyan a Vörösmarty térre vasárnap, de nem lehet, tanulnom kell. Sajnos.

De azért, mert nem tudok ott lenni, arra gondoltam, hogy a tanulás közti kikapcsoló szünetekben könyvekkel foglalkozom. Olvasok pár oldalt, írok egy-egy bejegyzést.

Mivel a Facebook-on már írtam pár sort a Csak ha te is akarod című könyvről, úgy döntöttem, hogy megírom gyorsan a véleményemet róla. Mert véleményem az volt, sőt most is gyakran forog a gyomrom, ha a kötetben leírtakra gondolok.

Na kezdjünk is bele.

Leszögezem még itt az elején, hogy ez egy igaz történet, egy fiatal lány volt olyan bátor, hogy kiállt a világ elé a történetével, kockáztatva a megbélyegzést, és azt, hogy esetleg összesúgnak a háta mögött.

Szóval a főszereplő Margaux egy kicsi, 7 éves kislány, akinek nagyon ellentmondásos a kapcsolata a szüleivel. Ha ugyan azt, ami van "köztük" kapcsolatnak lehet nevezni, mert szerintem igencsak elhanyagolták..., ráadásul egyik alkoholista a másik pedig pszichiátriai beteg. Nem épp szerencsés családi háttér egy kicsi gyermek számára. A másik főszereplő, Peter, egy 51 éves férfi, aki látszólag kiegyensúlyozott, konszolidált életet él. A két főszereplő élete egyszercsak találkozik, és elkezdenek beszélgetni. A kislány aranyos, barátkozó, a férfi kedves és barátságos, szívesen beszélget a gyerekkel. Meghívja a szüleivel együtt magához és a családjához, persze Margaux anyja kapva kap az alkalmon. Az apja nem igazán lelkesedik a gondolatért.

A szerző...Forrás: www.libri-kiado.hu

A látogatásokból heti két alkalommal rendszeres ott lét lesz. A kislány és a férfi egyre közelebb kerül egymáshoz. Előbb lelkileg, majd sajnos testileg is, s mindez tulajdonképpen az "édes"anya jelenlétében történik. A kicsinek egyre természetesebb lesz, hogy Peter, az ő jó barátja szájon puszilja, simogatja itt-ott...stb. Az apának feltűnik talán valami, de lehet, hogy csak féltékenységből tiltja el Margaux-t Petertől, akik nagyon nehezen viselik az elválást. Aztán persze minden tiltásnak vége szakad, és újra találkoznak. Ekkor már Peter nem éri be holmi simogatásokkal. Egyre többször mondja, hogy szerelmes a kislányba, egyre többet és többet akar tőle, de persze mindezt elég furfangosan teszi...úgy adja elő a dolgokat, hogy a gyereknek ne nagyon legyen választása, vagy ha nemet mond, akkor ettől érezze rosszul magát, és végül úgyis igent mond...

Borzasztó, ahogy a férfi szépen felépített stratégia szerint halad, melyből nem maradhat ki természetesen az orális szex sem, s amikor olvastam Margaux visszaemlékezését arról, hogy először hogy vette rá erre a mutatványra, tényleg sarokba dobtam a könyvek egy pillanatra. Borzasztó. Főleg az, hogy a gyereket rá tudta erre venni. Aztán persze később sor került másra is születésnapi "ajándékként". Időközben mentem az évek, és a viszony konkrétan 15 évig tartott, addig, míg Peter öngyilkos nem lett...

Nem sajnáltam.

Furcsa volt egyébként olvasni, hogy mikor kamasz lett Margaux, akkor a vak is láthatta, hogy Peter már nem akarja őt annyira...hát persze, mert pedofil, mert csak a kicsi lányokra gerjedt (szerintem), de a lány nagyon próbálkozott. Én ezt el sem tudom képzelni, és ekkor már úgy éreztem, hogy M. sem teljesen ép, hogy egy közel hatvan éves fickóval tart fenn szexuális kapcsolatot. Hiszen 16 évesen azért már befejezhette volna. Érdekes volt az is, hogy a szerző gyakorlatilag mindenért a szüleit hibáztatta, azért is, mert ezt történt vele. Én azt gondolom, hogy a szülők is benne voltak nyakig, de nem kell felmenteni Petert a tettei alól, de még maga Margaux is hibás volt, persze akkor, amikor már meg tudta ítélni azt, hogy nem helyes amit tett, de ő mégis tette, engedte...

Minden szülőnek el kellene olvasnia ezt a könyvet, mert érdekes, szívszorító, és sok mindenre rávilágít. Nagyon kell vigyáznunk a gyermekeinkre, és tudom, hogy nálunk nem történhet meg ilyesmi, mert mi figyelünk a lányunkra...Úgyhogy a pedofilok ezt vegyék figyelmeztetésnek!!!

Viccet félretéve nehéz erről a kötetről írni, mert számomra nagyon negatív témát dolgoz fel, de emellett tetszik is. Mármint a könyv, és az, hogy a szerző felvállalta a történetét.


Maga a könyv egyébként fizikailag szerintem csodaszép. Kemény táblás, védőborítóval ellátott kiadvány, a Nyitott könyvműhelynél jelent meg 2011-ben.

Köszönöm szépen a Libri kiadónak az olvasás lehetőségét!

Nudzsúd vagyok, 10 éves, elvált asszony

Akik egy kicsit jobban ismernek, azok tudják, vagy tudhatják, hogy mennyire érdeklődöm a tőlünk távoli tájakon élők szokásai, vallása iránt. A szakdolgozatomban is a párkapcsolatokról írok, s a házassági jogok fejlődéséről napjainkig. Minden ember az én szememben egyenlő és egyforma, mégis csodálattal, de sokszor iszonyattal tölt el, hogy a házasságkötéseket illetően mennyire mások vagyunk. Sokszor az embernek civilizálatlannak tűnik egy-két válóper, néha furcsának tűnik egy nagyobb korkülönbség a párok között. De aztán ha kitekintünk a nagyvilágba, láthatjuk, hogy mennyi minden másként van sok helyen. Behatóbban az iszlám országait "tanulmányoztam" e téren, volt is egy  bejegyzésem az Allah & Éva című könyvről, vagy éppen Betty Mahmudi Végzetes szülők c. művéről.

Minél többet olvasok a témáról, a női elnyomásról, a házasságkötésekről, annál jobban megdöbbenek, hogy mi minden megtörténhet a mai világban a XXI. században.

Ezekre a szörnyűségekre éppen jó példa a Nudzsúd Ali és Delphine Minoui által írt könyv, ami Nudzsúdról szól, és az őt ért borzasztó dolgokról.  A történet a Nyitott  Könyvműhely gondozásában jelent meg  2010-ben, s pillanatok alatt elolvastam, mert nem volt hosszú (197 oldalas), és mert annyira érdekelt, hogy hogy fog végződni a kislány sorsa.

Ez egy igaz történet, az igaz történetek pedig nem mindig úgy végződnek, ahogy az ember várja...bár ennek a könyvnek a vége happy end, de számomra mégsem teljesen az.

Nudzsúd egy kicsi lány Jemenből, aki nehéz körülmények között él a szüleivel, a testvéreive. Játszik, iskolába is jár, él, ahogy tud, ahogyan a szülei megengedhetik maguknak. Falun született, majd a körülmények rosszabbodása miatt városra költöztek a jobb élet reményében, de a reményeik nem váltak be... Nudzsúd apja kitalálta, hogy a kislányát férjhez adja egy 20 évvel idősebb férfihoz, aki fűt fát megígér, nem fog a kicsihez nyúlni, engedi játszani...stb. Persze nem így történik, de szerintem ezt Nudzsúd apja tudta jól, hogy így fog történni...

Nudzsúd akaratán kívül az esküvő után hamar asszonnyá vált, férje megerőszakolta, és attól az éjszakától kezdve folyamatosan ezt tette, majd nekiállt verni, a kislány pedig hiába kért segítséget az anyósától, nem kapott...az idős nő szerint feleségként alá kell vetnie magát a férje akaratának.

A kislányban csak forrtak és forrtak az indulatok, majd egyszer csak gondolt egyet, és megjelent a bíróságon azzal, hogy válni akar! Bátran elindult, szembeszállt mindennel és mindenkivel, talán fel sem fogta, hogy mit művelt, csak azt tudta, hogy el akar válni. Szerencséjére talált valakit, aki férfi létére maximálisan melléállt, s egy ügyvédnő segítette a dolgait.

A könyvet Hillary Clinton ajánlásával olvashatjuk, szerinte Nudzsúd "Egy kislány, aki példát mutat minden nőnek." Így gondolom én is, Hillary a számból vette ki a szót. :-)

Azt gondolom, hogy mindenkit érdekelhet, akit foglalkoztat a téma. Tényleg érdemes elolvasni.

A kötetért hálás köszönet illeti meg a Libri Kiadót.

Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás