Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

Vekerdy Tamás - Kicsikről nagyoknak

Mindig is sokat foglalkoztam a kislányommal, most pedig szinte mindennapos téma az óvoda kérdése, ugyanis októberben lesz három éves nagylány őkelme.

Már beírattuk egy oviba a közeli városba, de a falunkban is van egy ovi, ami esélyes lehet. Egyszerűbb lenne a dolog, csak arról kell megbizonyosodnom, hogy mindig lesz ki érte megy, hiszen már én is dolgozom. Szóval ilyesmiről agyalgatok nap mint nap, és talán ez is az oka annak, hogy már régen nem írtam Nektek. :-)

Hogy miért is jutott eszembe az alsóbb oktatás kérdése? Természetesen azért, mert ismét volt szerencsém egy gyermekneveléssel kapcsolatos könyvet olvasni.

Nagyon szeretem Vekerdy Tamást, és ha az ő tollából bukkanok valami írásra, biztos, hogy elolvasom, áttanulmányozom. Ezzel a kötettel sem volt másként, mikor megpillantottam a Park Kiadó gondozásában megjelent Kicsikről nagyoknak 1. A kisgyerekkor c. könyvet, azonnal magaménak akartam. Szerencsére így is lett, és amint a kezembe vettem, azonmód el is olvastam. (Nem volt ez olyan nagy kaland, hiszen a kötet 148 oldalas.)


Nagyon sokat adott nekem ismét Vekerdy, és a szemlélete sokban megegyezik az én gyermeknevelési elveimmel, így sokszor "aha-élményem" volt a könyv bújása közben.

Vekerdy úr sorba veszi a gyermeki életkorokkal kapcsolatos dolgokat, az abból adódó problémákat, és a nevelés során felmerülő esetleges gondokat, így a bizonytalan, illetve az információra éhes szülők választ kapnak kérdéseikre.

A könyv beszélgetésekből áll össze, pontosabban 13 beszélgetésből, és a végére eljutunk az iskolás korhoz, amiről már egy következő könyv szól.

Szerzőnk rengeteg példát vonultat fel az egyes szituációk kapcsán, és az különösen tetszik, hogy nagy hangsúlyt fektet a mesélésre.

A könyvben számtalan mondókát, rigmust is találunk, melyet beilleszthetünk a mindennapjainkba kisgyerekünkkel. Sőt, még dalok is vannak a könyvben, bár azt kell mondjam, hogy jobb, ha nem hallotta senki, mikor a kották alapján elénekeltem (csak magamnak) egyik-másik ismeretlen éneket...De ez nem Vekerdy hibája, hanem az én kottaolvasási tudásom nemlétének tudható be. :-))

Mindenesetre szuper kis gyermeknevelési kötettel találkozhattam, és a Waldorf-pedagógiával gyakran azonosuló szerző (aki azt mondja, hogy ha most írná a művét, még sokkal waldorfosabbra venné a figurát) nagyon sokat tanított nekem.

Engedjétek tehát meg magatoknak, hogy Ti is tanuljatok Vekerdy Tamás tudásából.

A kötet adatai:

Kiadó: Park kiadó

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 2008

Oldalszám: 148 p

ISBN: 978-963-530-804-0

ISSN: 0865-0705

Sorozatcím:  Hétköznapi pszichológia

Borító: puhatáblás, ragasztott

Ár: 1900 ft

Forrás: kiadótól

Gégény Gabriella - Ízek és más szenvedélyek

Az imént írtam Nektek Rupáner-Gallé Margó legújabb könyvéről, a Kicsi Betti a nagyvárosban című kötetről, és ott, abban a postban említettem, hogy a sorozat a Szivárvány könyvek égisze alatt jelenik meg az Aba kiadó gondozásában. Ez azért lényeges Gégényi Gabriella kötetének szempontjából, hogy a négy RGM könyv után az ötödik a sorban , mármint a sorozat megjelenésének sorában az Ízek és más szenvedélyek, s az év végéig még kettő Gégény könyvnek örülhetünk.

Én legalábbis örülni fogok nekik, ugyanis ez az első történet igazán nagyszerűen sikerült. Olyasféle hangulatot sugárzott, ami sok könyvből hiányzik. Valahogy igazán úgy érzehette az ember, hogy neki íródott a könyv. Valami melegséget sugárzott, s bár a hétköznapi életét írta meg a szerző Grétának, a főhősnek, mégis úgy érzehetjük, hogy különleges dolgokkal találkozunk folyamatosan a kötet lapjain.

Nem tudom, miért éreztem ezt, de talán a gasztronómia lehet a ludas a dologban, ugyanis főhősünk Gréta gasztroblogger, így Gégény Gabriella még recepteket is megoszt velünk.

Most kicsit zavarban vagyok, ugyanis szoktam emlegetni, hogy szeretem az ilyen könyveket, meg az olyan könyveket, és a végén az derülhet ki, hogy minden könyvet szeretek...:-) Nos, ez azért nem egészen így van, de most is ki kell jelentenem, hogy szeretem az olyan jellegű könyvet, ahol a szerelem, az utazás mellett jelen van a gasztronómia, a főzés is, és recepteket is kipróbálhatunk, ha megtetszett nekünk az adott ételféleség. Talán ezért is szerettem annyira Gégény Gabriella könyvét, hiszen ez a típusú könyv külföldi szerzőkénél már belopta magát a szívembe. Egy kis szerelem és egy kis gasztronómia csak jó párosítás lehet, nem igaz? :-)

Jöjjön most néhány szó a sztoriról.

Főhősünk Gréta harmincon túli nő, aki egyedül neveli kislányát, aki a mindene, és munkája illetve mindennapi teendői mellett remekül süt-főz, és gasztronómiai kalandozásait meg is osztja az interneten olvasóival, akikből egyre több és több van.

Egy este egy bárban megismerkedik, egy férfival, azonban némi szemezés után a férfi hozzálép, Gréta pedig rájön, hogy a fickó nem más, mint régi nagy szerelme Szentessy Márk, akivel a kapcsolatuk olyan szépen indult, s mégis annyira csúnyán végződött. Azonban a sors úgy tűnik új esélyt ad a párnak, csak kérdés az, hogy Gréta akarja-e ezt, meg tud-e bízni újra a férfiban, vagy örökre elüldözi maga mellől?!

Ha kíváncsiak vagytok, hogy alakul a gasztroblogger és az (ex) nagy szerelme sorsa, olvassátok el a kötetet, mert nem fogjátok megbánni. Higyjétek el, ez nem Romana színvonal, ez sokkal jobb annál...Ráadásul a szerző annyira szépen ír az ételekről, édességekről, hogy még a legkezdőbb kezdő szakácsnő is kedvet érez ahhoz, hogy megtanuljon elkészíteni néhány fogást. :-) Ráadásul ugyanazt is elmondhatom, mint Rupáner-Gallé Margónál...ebből nem elég 156 oldal! :-))

A kötet adatai:

Kiadó: Aba kiadó

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 2013

ISBN:  978-615-5332-08-1

Ár:  1150 ft

Borító: puhatáblás, ragasztott

Oldalszám: 156 p

Forrás: kiadótól

Jasper Fforde - A Jane Eyre eset

Mostanában egész sok klasszikust olvasok, Austent, Dosztojevszkijt, József Attilát, és Kosztolányit. Régebben pedig, amikor még sulis voltam (általános és középiskola), és nem volt saját keresetem arra, hogy könyveket vegyek rajta, még több ilyesmi fordult meg a kezemben, hiszen erre a könyvtár különösen kifogyhatatlan forrásnak bizonyult. Mivel egy csomó minden régi emlék, alig jut eszembe, hogy miről szólt, így szeretem őket újra olvasni. Így jártam a Bronte lányokkal is. Charlotte-tól a Jane Eyre volt a kedvencem, Anne-től az Agnes Grey, Emilytől pedig természetesen az Üvöltő szelek. Ami az újraolvasást illeti, mind megvolt, kivéve a Jane Eyre. Azt csak szerettem volna újra elővenni, amikor hozzájutottam a Cor Leonis kiadótól A Jane Eyre eset című könyvre. Gondoltam, hogy ez csak a sors fintora lehet, hogy mikor a Jane Eyre-t akarom olvasni, akkor a kezembe akad egy hasonló című történet. Mindesetre Jane-re nem volt még időm, de az Esetre, Jasper Fforde-tól viszont igen, és nem bántam meg. Persze a közeljövőben a Jane-t is olvasni akarom.

Szóval Jasper Fforde...nem tudom hallottatok-e már róla, én ezidáig semmit, s épp ezért örültem, hogy van lehetőségem megismerkedni a munkájával. Szeretek számomra addig még ismeretlen szerzőktől olvasni, mert mindig abban reménykedem, hogy felfedezek egy következő kedvencet. :-)


Fforde műve nagyon különleges a szívemnek. Egyszerre volt szórakoztató, és izgalmas, hiszen egy furcsa világban játszódik, ahol minden megtörténhet. Bár a nyolcvanas évek legelején járunk, mégis szembetűnik, hogy a Krími-háború még tart. Különleges lényekkel is találkozhatunk, meg időutaznak egyesek, pl. főhősünk apja is, és bár első olvasatra talán kuszának tűnik a helyzet, a tér, az idő, a szereplők, de mégsem az, hanem egy nagyszerűen felépített nyomozós történet.

Nekem szívem csücskei az olyan könyvek, ahol maguk a könyvek a főszereplők, vagy az olvasók, vagy a könyvtár, vagy az írók, vagy a nyomdászok, vagy akárkik, akik a könyvekkel kapcsolatosak. (ez most kicsit zagyva volt, de így van) Így nem meglepő, ha hamar hozzászoktam a szerző alternatív világához.

Főhősünk, akinek édesapját már említettem, a Thursday Next névre hallgat. Már a neve is érdekes. :-) A leányzó még viszonylag ifjú, mégis elismert detektív, méghozzá irodalmi dekektív. Furcsa és sokszor megoldhatatlannak tűnő ügyekkel foglalkozik, és igencsak jó abban, amit csinál. A családja is elég különleges, hiszen ahogy azt már említettem, az édesapja kitűnően űzi az időutazást, mint tevékenységet, és nagyon vicces volt számomra az, ahogy a lányával beszélt a háza kifestésének ürügyén.

:-)

Thursdayt tanította egyszer egy zseniális fickó, bizonyos Acheron Hades, aki okos, szellemes, és nem utolsó sorban mostanában bűnöző. Egy ügy kapcsán találkozunk vele először, s miután rendesen pusztította a népet, eltűnik, bár a hatóságok egy része szerint meghalt. (Nagyon érdekesnek találtam, hogy simán felvette a szomszéd néni arcát és testét, és egyszerűen átvágta az őt üldözőket.) Thursday és még egy-két ember viszont biztos abban, hogy a fickó ismét kereket oldott, és valamire készül. Természetesen így van, készül valamire, amit hamarosan kivitelez. Elrabolja Jane Eyre-t...

Most, hogy idáig jutottam az írásban, azon gondolkodtam, hogy kik a kedvenceim a könyvben. Hát...egyértelműen a dodók, akik egyébként mint tudjuk, már kihalt állatok, de szerettem a könyvmolyokat is. :-) Nem szoktam szeretni a negatív hősöket, de most azt kell, hogy mondjam, hogy Archeron Hades-t megszerettem. Hogy miért? Hát az esze miatt. :-) Tényleg fantasztikus, hogy mennyi minden helyzetből vágta ki magát.

Kész csoda az a hapsi. :-)

Mindenesetre egy nagyszerű könyvet olvashattam a Kiadó jóvoltából, és szeretettel ajánlom másnak is. Gyakorlatilag nem is tudnék célcsoportot meghatározni, mert bárki megtalálhatja a számítását a könyv olvasása közben. Vicces, fordulatos, érdekes, különleges. Nem tudok rá mást mondani, mint egyszerűen szórakoztató. :-)

A kötet adatai:

Eredeti cím:  The Eyre Affair

Fordította: Tóth Tamás Boldizsár

Kiadó: Cor Leonis Films Kft.

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 2013

Oldalszám: 373 p

ISBN: 978-963-895-723-8

Ár: 2990 ft, de a Kiadó honlapjáról a webáruházból 25 % kedvezménnyel hozzá juthattok.

Borító: puhatáblás, ragasztott

Forrás: kiadótól

Kantibuk - Álmok völgye - Vérző szüvek és más tört énekek

Vannak az életemben olyan könyvek, melyeket gyakran leveszek a polcomról, vagy többször is elolvasok. Úgy szoktam ezt csinálni, hogy évente, két évente újra olvasom a kedvenceimet.

Ezzel a kötettel másként volt, ugyanis egymás után olvastam el 3-szor mielőtt még eltettem volna. Aztán meg úgy eltettem, hogy egyszerűen nem találtam meg. Na - gondoltam - szépen vagyunk, nem szoktam elveszíteni egy könyvemet sem, vajon hol hagytam? Kerestem, kerestem, aztán végül csak előbukkant két nappal ezelőtt. A párnám alatt volt. :-)) A díszpárna alatt, amelyet nem igazán szoktam használni, de így utólag emlékszem, hogy oda tettem, mert a lánykám mindig nézegetni akarta, de inkább bele rajzolt volna, azt meg csak nem engedhetem. A díszpárna pedig a nappaliban volt, amit nevével ellentétben elég ritkán használunk. Így fordulhatott elő, hogy hetekig kerestem és kerestem. :-)

Hogy mit szerettem ennyire ezen a könyvön? Ugyanazt, amelyet a szerző testvére által írt könyvben szerettem. :-) Mindent.


A kötet novellákat tartalmaz, és már említettem egyszer azt hiszem, én nem kifejezetten szeretem a novellákat. Mert rövidek, mert nem lehet őket hosszan olvasni. Most mégis a kedvenceim lettek. Legalábbis a Simon-fivérek novellái. :-)


Mesélek néhány apróságot a szerzőről, aki Kantibuk néven írt. Polgári nevén írónk Simon József névre hallgat, a Kantibuk számára egy becenév, melynek történetéről a kötetben olvashatunk. Érdekes sztori, hogy Józsefből hogyan lett Kantibuk. Egyébként az úriember Vas megyéből származik, Bejcgyertyánosból, ahol gyermekéveit is töltötte, és ahol számtalan kaland megesett vele.

A képen a szerző szerepel. (Forrás)

 

Néha belegondolok, milyen jó lehet, hogy ha valaki képes az életét novellákon keresztül bemutatni, s mások számára is érdekessé tenni. Nem biztos, hogy nekem menne, de Simon úrnak bizony ment. Remek történeteket olvashattam gyermek- és ifjúkorából, majd felnőtt énjéből is kaphattam némi ízelítőt.

A könyv tulajdonképpen egy szerelmi történetet mutat be, amely nem igazán happy end, de mégis jól végződik. Legalábbis számomra, hiszen - véleményem szerint - a szerző az akkor tapasztaltak miatt lett olyan ember, amilyen most, s annak a "ifjúkori szerelemnek" köszönhető többek között az is, hogy könyvét olvashatjuk.  Persze, ha valaki megijedne attól, hogy szerelmi történetet olvasson, ne tegye! Mármint ne ijedezzen, mert a szerelem Kantibuk könyvében nem kizárólagosan van jelen, hanem fel-felbukkan a történetben, s a láncszem szerűen összekapcsolódó novellákban.


Engedjétek meg, hogy egy kedvenc részt idézzek a könyvből. Talán e kis részlet segítségével jobban megértitek, hogy miért is tetszettek a novellák annyira.

"Később sok minden megesett a Nagyrét széliben meg a komló mocsarában - nem volt az igazán félelmetes hely annak, aki jól ismeri. Nekünk meg ugyancsak volt időnk megbarátkozni minden fával, bokorral, a meleg források nyári bűzével, téli csobogásával. Soha nem teltek olyan szépen az órák, mint az első csalitból sodort szivart, és a vele járó hányást követően: mikor a kisebbek csodáló tekintetétől övezve szinte érezted a megemberesedést. Hanem a kor is bajjal jár."

Másik kedvencem a sok közül egy mondat, ami egyszerűen csak tetszik. :-)

Az Esztergályos c. novellából való a részlet, mégpedig az első mondata ez. Így hangzik:

"Meglehet előző életemben szú voltam, ezért imádom úgy mostaniban is a faforgács illatát."


Ezek után nem igazán tudok mit mondani, csak annyit, hogy olvassátok el Kantibuk könyvét, mert nem fogjátok megbánni.

Én csak egy dolgot bántam meg vele kapcsolatban. Azt, hogy nem tudtam elmenni a nem régen megrendezett író-olvasó-könyvbemutató találkozóra, pedig szerettem volna. Remélem lesz még ilyen alkalom, és én is ott lehetek a program első soraiban.


A kötet adatai:

Szerző: Kantibuk - Simon József

Kiadó: Magánkiadás - Simon József

Kiadás éve: 2006

ISBN: 963 059 3

Borító: puhatáblás, ragasztott

Oldalszám: 141 p

Ár: 980 ft

Forrás: szerzőtől

Hozzá juthattok: néhány webáruházon keresztül, de gondolom, ha valaki szeretné megvenni, és szól miatta nekem, akkor felveszem a kapcsolatot a szerzővel, és megoldjuk a vásárlást.


Márciusi zárás...

Még elég időben vagyok ahhoz, hogy megosszam Veletek, mi mindent olvastam márciusban, viszont hamarosan jövök visszamenőleg az elmaradt dolgaimmal. :-)

Addig is íme a listám:

- Popper Péter - A rejtőzködő lélek keresése

- Ilona Andrews - Áradó hold

- Arroyo - Kapcsolatok asztrológiája

- Horváth Péter - Szerelem utolsó vérig

- Vekerdy Tamás - Nagy családkönyv

- Cassandra Clare - Bukott angyalok városa

- Popper Péter - Párkapcsolat körkép

- Leiner Laura - A Szent Johanna Gimi 8. - Örökké

- Eric Kraft - Herb és Lorna

- Nicole Jordan - Váratlan választás

- W.M. Paul Young - A viskó

- A.O. Esther - Összetört glóriák - Hívogat a fény

- Havas Henrik - Könyörtelenek

- Dr. Csermely Gyula - Ha 1 nő gyereket akar

- Lendvai Béla - Adriakék, tengerzöld


Forrás

A.O.Esther - Összetört glóriák - Hívogat a fény

Nem is olyan régen meséltem Nektek egy új magyar írónőről, A.O. Estherről, és írtam első könyvéről az Összetört glóriák sorozat premier részéről. Később egy interjút is olvashattatok Estherrel, ami kifejezetten népszerű volt az olvasók körében.

Ha esetleg nem olvastátok volna a két bejegyzésemet, akkor az első kötetről itt olvashattok, az interjúmat pedig itt találhatjátok meg.

Nagy örömömre szolgált, amikor a postára bementem és megkaptam a sorozat második részét, ráadásul dedikált példány került a tulajdonomban, ami számomra külön értéket képvisel. Ez néhány hete volt, s ahogy hazaértem a postáról, azonnal belefogtam természetesen az olvasásba, nem számítva arra, hogy nem tudok róla azonnal írni. Mert a következő napon persze már túl is voltam a Hívogat a fényen, és jött ez a kicsit "depresszív" időszakom, amikor alig-alig voltam, annyi dolgom volt, és annyira nem bírtam nekiállni az írásnak. Így most mesélek Nektek a kötetről, ami számomra fantasztikus élményt nyújtott.

Mint tudjátok, nagyon sokat olvasok, és szeretek új szerzőket felfedezni. Esther előző könyve is elvarázsolt, így persze voltak elvárásaim a második résszel kapcsolatban, de már a könyv elején éreztem, hogy az elvárásaimat talán túl is fogja szárnyalni a történet.

Mindebből érezhetitek is, hogy mennyire tetszett. Nagyon-nagyon. Egyszerűen ez a világ a kalandokkal, a szerelemmel, a kétségekkel és szenvedéllyel borzasztóan megragadott. Esther tud írni. Sőt valahogy ő többet is tesz ennél...belelát az ember lelkébe, valahogy a könyvei olvasása során mindig úgy érzem, hogy kizárólag nekem írt. Nem tudnés semmi olyan részről beszámolni a történetből, ami legalább egy kicsit nem tetszett. Egyszerűen úgy volt jó, szép és szórakoztató, ahogy írónőnk leírta. Boldog vagyok, hogy megismerhettem ezt a sorozatot, hogy lehetőségem volt olvasni. Biztos vagyok abban, hogy nem egyszeri olvasmány marad a számomra. :-)

Ennyi méltatás után pedig jöjjön néhány szó a sztoriról, mert gondolom azért arra is kíváncsiak vagytok! :-)

Természetesen a második kötet főhőse az elsőben már megismert angyallány, Sophiel, aki ugyanolyan kedves, szép mint ahogy megismertük, és bármikor feláldozná magát azokért, akiket szeret. Most bajban van, igazán nagy bajban, hiszen a gonosz mágus elvette (vagy inkább elcsalta) tőle a számára az életet jelentő nyakláncát. Haldoklik, egyre fogy az ideje, és nem tudni, hogy hogy végződik majd az élete, hiszen valójában halhatatlan, így valójában meghalni sem tud. Ennek ellenére végtagjai kezdenek fénnyé válni...

Újra találkozhatunk a kötetben szerencsére Elijah-val, aki nekem a kedvenc szereplőm. Most sem hazudtolta meg önmagát, mert bár sötét angyal, mégis van benne fény, és egyre jobban szereti Sophielt, bármit megtenne érte, és halandó élete során boldogtalanná válna, ha a lányt elveszítené. De itt jön a képbe Gabriel is, aki arkangyal, és aki szintén gyengéd érzelmeket táplál szőke angyallányunk iránt. Ráadásul Sophiel sem tudja biztosan, mit is érez iránta, mert ami a szívében van, az a szimpla barátságnál biztosan több...

Értékeltem, hogy megismerhettem a mágus és testvéreit is közelebbről, megtudhattam, hogy a gonosz testvérek miként váltak azzá, amik lettek. Néha persze bosszankodtam, hogy az ármányaikkal mennyire félre tudják vezetni az embereket és még az angyalokat is.

Persze a gonoszságnak volt célja, és nem csak az, hogy az angyalokat elpusztítsák. Meg akarják szerezni a Mindenség térképét, s emiatt semmitől sem riadnak vissza.

Szívem szerint még sok-sok mindent írnék a sztoriról, de attól tartok, hogy túlzásba vinném, és a végén mindent elárulok, így inkább abbahagyom. Remélem, kedvet csináltam ahhoz, hogy Ti is elolvassátok. :-)


Egyébként ennek a kötetnek, mint láthatjátok fekete borítója van, és amikor azt mondtam, hogy az első kötet gyöngyörű kiadvány, akkor a másodikra azt mondanám, hogy gyöngyörű a négyzeten. Ugyanis ez a feketeség nekem nagyon tetszett. :-) Maga a könyv teste pedig a már megszokott minőséget képviseli, védőborítóval, kemény táblával, és saját belső könyvjelzővel...

A kötet adatai:

Kiadó: Decens Magazin Média Kft.

Kiadás ideje: 2013

Oldalszám: 464 p

Borító: Keménytáblás, védőborítóval

Ár: 3990 ft

ISBN: 978-963-08-5858-8

Forrás: szerzőtől, akiről bővebben az oldalán (is) olvashattok

+ még egy hír...

Hamarosan jön a harmadik rész, melynek címe: Az életfa!

Dr. Csermely Gyula - Ha 1 nő gyereket akar

Húsvét van, hó van...

Legalábbis nálunk zuhog valósággal az "égi áldás". Nekem mondjuk nem hiányzott, és most még csak azt sem tudtam, pontosan miről is írjak, hogy a hangulathoz illő legyen a könyv...

Aztán arra gondoltam, nem érdekel a hó, nem érdekel semmi, ami ezzel kapcsolatos, mert attól úgyserm lesz nyár, hogy én ezt akarom...Pedig már itt lenne a helye a ragyogó napsütésnek, mert a biokertemet fel kellene éleszteni valahogy...Na mindegy is.

Tettem egy ígéretet egy kedves titkos valakinek :D, hogy egy bizonyos könyvet előbb olvasok, mint mást...

Sajnálom, nem tartottam be!

Pénteken kezembe vettem a "nyuszicsomagot", és megláttam benne egy régen vágyott könyvet, úgyhogy annak neki estem, a többinek esélye sem volt, s még aznap el is olvastam, csak nem akartam rögtön írni, nehogy strébernek tűnjek. :-)

Ez a könyv pedig Dr. Csermely Gyula könyve, a Ha 1 nő gyereket akar.


Most, ebben a pillanatban én nem akarok gyereket, van egy lánykám, akit imádok, ő most elég, de ennek ellenére imádtam ezt a kötetet. Ez a Csermely doki aztán férfi a talpán. Úgy ír, hogy közben tudományos is, meg szórakoztató is a könyve. Nekem írta! :-)

Saját életén, életükön keresztül mutatja be a gyermekvárás időszakát. Ugyanis dokink neje egy szép napon bejelentette, hogy ő gyermeket szeretne a meglévő nagylány mellé. A férj természetesen hozzájárult :-) a dologhoz, és ebből a szép családi eseményből egy könyv született. (természetesen a gyerkőc mellett...:-))

A doktor úr végigvezet bennünket a gyermektervezés alatt megfogant gondolataik között, aztán a felismerés, majd a nagy veszteség is bemutatásra kerül. Na de nem adták fel, így végre a várva várt gyermek is a pocakba került. Nagyon tetszett, hogy betekintést nyerhetünk egy nőgyógyász szemével a vizsgálatok hátterébe, hogy Csermely doki szerint mi az ami fontos vizsgálat, de mi az ami egyáltalán nem lenne szükséges. Örültem, hogy olvashattam a 35 éven felüli kismamák számára "kötelező" magzati kromoszóma vizsgálatról, miközben azt is megtudhattam, hogy mi újság orvos szemszögből a császármetszéssel.

Jó volt tudni, hogy vannak olyan orvosok még a világban, mint Dr. Csermely Gyula, és ha tehetném, és ha nem laknék olyan messze Budapesttől, és ha még lenne gyermekem, tuti biztos, hogy ennél az orvosnál szeretném megszülni. :-) Persze túl sok a ha...de azért ez így van. Egyébként, ha valakit érdekel, írónk a Rózsakert Medical Centerben dolgozik. És nőgyógyász! :-)

Köszönöm a könyvet a dokinak, a Kiadónak, Emőkének, és mindenki másnak! :-)

Szerintem lányok, asszonyok, olvassátok el! :-))

A könyv adatai:

Kiadó: CorLeonis Kiadó

Kiadás éve: 2008

Kiadás helye: Budapest

ISBN: 978-963-88449-7-2

Borító: puhatáblás, ragasztott

Oldalszám: 167 p

Ár:  1990 ft

Forrás: kiadótól

Néhány szó a szerzőről:


Forrás a kiadó honlapja.

"Több mint húsz éves szakmai gyakorlattal rendelkező szülész-nőgyógyász szakorvos. Tanulmányait a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen végezte.
1993-tól a Fővárosi Szent István Kórházban dolgozott a nőgyógyászati, szülészeti és onkológiai osztályon, ahol előbb adjunktus, majd főorvos volt. 1997-től - a II. világháború utáni első magyar magánkórház alapítójaként - a Telki Kórházat igazgatta, miközben klinikai munkáját a Szent István Kórházban folytatta. Az egyetem után tudását vezető nyugat-európai intézményekben gyarapította. 2001-ben saját vállalkozásként megalapította a Rózsakert Medical Centert, amelynek jelenleg is igazgatója és társtulajdonosa. A szülészet és a nőgyógyászati onkológia mellett az utóbbi években az ultrahangos diagnosztika a legfőbb érdeklődési területe. A FMF London által képzett és akreditált szakember. A kromoszóma-rendellenességek szűrésének magyarországi bevezetésében tevékenyen részt vett. Az úgynevezett "kombinált- szűrésről" megjelent legelső magyar publikáció szerzője. Szabadidejében szívesen olvas, bridzsel, utazik, sportol. Nős, két gyermek édesapja. Második gyermekének születésének emlékeit, valamint hivatástudatát egy szívhez szóló könyvben örökítette meg."

Máté Ferenc - Toszkána hegyei

Kb. egy hete voltam a könyvtárban utoljára, amikor Erikával, a könyvtárosok gyöngyével beszélgettem.

Mindenféle volt a téma, de főleg a könyvek. Természetesen. :-)

Ki is kölcsönöztem Máté Ferenc két könyvét, és ő (Erika, nem pedig Máté Ferenc) rákérdezett, hogy az első részét a sorozatnak olvastam-e. Mondtam, hogy nem, de kiderült az is, hogy (nem emlékszem) vagy nincs meg a könyvtárban, vagy pedig nem volt bent. Erikánál viszont volt egy otthon, ő is úgy kölcsönözte, de volt olyan drága, hogy odaadta nekem egy gyors olvasásra, úgyhogy elégedetten személeltem a felhozatalt, amit hazacipeltem.

Mivel kölcsönkönyv a Toszkána hegyei, azon nyomban neki is láttam olvasni, és viszonylag hamar be is fejeztem.

Szeretem az utazásokról szóló könyveket, meg azokat, amelyekben a szerző új helyre költözik, és elmeséli a kalandjait. Lásd: Frances Mayes. (Az ő könyveit egyszerűen imádom.)

Így már a kötet elején tudtam, hogy Máté Ferenc az én emberem lesz. A szerző egyébként magyar származású, Nagyváradon született, majd Budapesten élt, utána pedig 56-ban Kanadába emigrált. Kalandos élete volt, és 1971-ben megismerte feleségét Candace-t, aki festőművész. Mikor 1987-ben Toszkánában jártak, úgy döntöttek, letelepednek Olaszországban.


Forrás

Az ő "honfoglalásukról" szól ez a könyv.

Gyakorlatilag ott voltam velük én is a toszkán vidéken, ahogy megtaláltál álmaik házát, és nagyon szórakoztatott az olasz mentalitás, ahogy az ingatlanvásárlást kezelik. :-)

Különösebb történés nem volt a könyvben, inkább csak a mindennapokról szólt, de ha ez érdekel valakit, akkor szórakoztató és pihentető olvasmány lehet. Nekem az is nagyon tetszett benne, hogy a szerző sokat ír a gasztronómiáról. Néha bizony kedvet kaptam kiruccanni olvasás közben az erdőbe és szervasgombára vadászni. :-))

Egy dolgot nem annyira szerettem a könyvben, ez pedig az volt, hogy a végén található egy receptgyűjtemény. Konkrétan nem ezzel volt bajom, hiszen imádom a recepteket böngészni. Inkább az ütött szíven, hogy csupa olyan reci volt felsorolva, melyet soha az életben nem készítenék el, de meg sem ennék...máj, bárány, bélszín, vaddisznó...láthatjátok, nem vagyok egy nagy húsevő, bármiféle belsőséggel pedig ki lehet üldözni a világból. Viszont, mikor a vaddisznós receptet olvastam, eszembe jutott nem túl régi "kalandunk". Utaztunk Kőszegre autóval, és az úttest közepén egy nagy kan vaddisznó (gondolom őt hívják vadkannak. :D) sétálgatott. Hatalmas volt, csúnya volt, és félelmetes. Mivel időben lefékeztünk, nem lett baj, őkelme pedig szerencsésen átjutott a túloldalra. Akkor már csak azon kellett imádkoznunk, hogy ne legyen kedve visszafordulni. :-)) Az mondjuk egy másodpercig sem fordult meg a fejemben, hogy megegyem...ahogy ezelőtt és ezután sem fog soha.

Mindenesetre Máté Ferenc a könyvével kellemes perceket, órákat szerzett nekem, és minden érdeklődőnek szeretetettel ajánlom művét.


A könyv adatai:

Eredeti cím: The Hills of Tuscany

Fordította: György Bernadett

Kiadó: Media Lumnia

Kiadás éve:  2007

Borító: keménytáblás, fűzött

Oldalszám: 304 p

ISBN: 978-963-87519-2-8

Ár: nem ismert, legalábbis számomra nem, mert nem volt rajta a borítón

Forrás: Könyvtár

Stresszmentes kertészkedés

Itthon nagy tervezgetésben és ültetésben vagyunk, már ami a kertünket illeti. Vártam már, hogy jöjjön a tavasz, neki tudjunk látni végre a kertészkedésnek, a kert szebbé tételének. Természetesen nem vagyok született gazdálkodó, de azért megteszek mindent, a férjem meg még annál is többet. :-) Megvalósít mindent, amit csak kitalálok. Legyen szó akár kerítéskészítésről, vagy akár mini fóliasátor készítéséről. ( Ami egy-két hete készült el, és benne boldogan fejlődnek a kicsik magoncok, vagy a még elő sem bújt növénykék)

Természetesen tengernyi szakirodalmat elolvastam már, most, hogy nem csak 1-2 kis ágyást csinálunk, hanem beültetjük az egész kertet, szükség is van a szaktudásra.

A múlt évben vettem meg egy Aldi-s leárazáson a Stresszmentes kertészkedés című könyvet az uramnak. Azóta csak párszor néztünk bele, most jött el az ideje, hogy az elejétől a végéig komolyabban foglalkozzak a kötettel.

Ez a mű egy 2010-es Alexandrás kiadvány csodás köntösben, kemény táblával, 256 oldalnyi jó szagú fényes papírral, amely tele van szép fotókkal, hasznos leírásokkal. A könyvben az tetszett a legjobban, hogy tanácsot ad kertépítés ügyben, bővülhet a tudásunk ültetés kapcsán, és bemutatásra kerül egy csomó növény is.

Nagyon hasznos kiadványnak érzem, és mivel tervezünk majd egy igazi nagy fóliasátrat vagy üvegházat, ebben is a segítségünkre lesz majd.

A kötetben szereplő főbb témakörök az alábbiak:

- A könnyen kezelhető kert megtervezése

- Szerszámok és eszközök

- A talaj és a trágyázás

- Magvetés és kiültetés

- Hatásos növényvédelem

- A dísz és virágoskert

- A kert gyakorlati kialakítása

- A haszonkertek

Szeretettel ajánlom mindenkinek, akiknek szükségük van egy kis iránymutatásra. Nyilván nem a falun élő idősekre gondolok most jelen esetben, akik tapasztalatból tudnak mindent, hanem mindenki másra, akiknek igenis kell a segítség.

Márciusi zárás

Most, hogy ennyire belemelegedtem a gépelésbe, gyorsan megosztom Veletek azt is, hogy mi mindent olvastam márciusban. Picit voltam csak ügyesebb a februárinál, de ez annak is betudható volt, hogy a március hosszabb. Nem merülnék bele a miértekbe, főleg, hogy úgy vagyok ezzel, olvasok, amennyit tudok, amennyit az időm és a kislányom engedi. Most szerintem be fogok lassulni, mert egyre több idő kell a szakdolgozatomra, lassan de biztosan jön a vizsgaidőszak, és nem szeretnék vizsgákat ismételni sem. Meg hát a kicsinyem is növöget. ma 18 hónapos, és most már állandóra igényli az együttlétet, ha meg látja, hogy gépelek, ő is akar, és bár nagyon okos kislány, érteni még nem értenétek, amit ír. :-)

Íme a listám:

1. Jo Nesbo - Fejvadászok

2. Halász Péter - A második Avenue

3. Nora Roberts - Azúrkék égbolt

4. Robert Rave - Intim gyanta

5. Lauren Conrad - L.A. Candy - Los Angeles üdvöskéi

6. Házunk tája aranybánya

7. Georges Simenon - A kísértetek

8. Maria Treben - Egészség Isten patikájából

9. Jo Nesbo - Leopárd

10. Sylvia River - Reményhajsza 2.

11. Korok, formák, stílusok az építészetben

12. Stresszmentes kertészkedés

13. Ransom Riggs - Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás