Azt mondom, olvasni jó...

Nagy szenvedélyem az olvasás, olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, a kádban és az ágyban, lányomnak és lányommal a kezemben, ha boldog vagyok, ha szomorú. Kedvenc helyem a könyvesbolt és a könyvtár, az a tér és idő, amiről épp olvasok...

Hajnal Badányban

Mintha ez a kötet több példányban is meglenne nekem. De kettőben biztos.

Mivel szerettem a Csíkos és Pöttyös könyveket, ezért nem volt kérdéses, hogy előbb utóbb erre a könyvre is sor kerül. Főleg, hogy a www.moly.hu - n résztveszek egy olyan eseményen, ahol Pöttyös könyveket olvasunk többek között. És talán nem gond, ha Csíkos könyvet is hozzá olvasok. Bár van a polcomon kismillió újraolvasnivaló pötyi is...Lasson sorra kerülnek azok is.

Na de most beszéljünk kicsit a Hajnal Badányban-ról. Kedves könyv ez Fekete Istvántól, kellemes olvasmány, néhol persze kicsit megrázó is.

Panni a molnár lánya, a szülei Badányba költöznek vele az új malomba. Itt felbukkan egy fiú, akinek szintén molnár volt az apja, de ő megárvult. Így Panniéknál ragadt, együtt nőttek, növögettek, a molnárék saját fiúkként kezelték Matyit. ( A fiút így hívják. )

Szóval Matyi és Panni nagyon ragaszkodnak egymáshoz, szinte szabályszerűséget követve történnek a dolgok köztük, egymásba szeretnek.

Panni édesanyja egy városi "kirándulás" után megbetegszik, majd meg is hal. Ezek után Panni elkerül otthonról, Badányból Killányba Padosékhoz, akiknek nem lehetett gyerekük, így a lányt saját lányukként szeretik, mindent megadnak neki, egyre erőteljesebben veszik át a lány élete feletti irányítást, ami persze az érintettnek nem nagyon tetszik egy idő után. Főleg, mikor kinézték neki férjül az új jágert. Panni tudta, hogy nem mehet hozzá a férfihez, hiszen Matyit szereti, hűséget is fogadtak egymásnak.

Közben tragédia történik, meghal a kérő, a gyilkossággal pedig Matyit gyanúsítják.

Vajon Matyi a gyilkos? Együtt tudják a fiatalok leélni az életüket, vagy ez a gyilkosság mindent megváltoztat?

Minden kérdésre választ kaphattok, ha elolvassátok a könyvet.

Az én kedvenc szereplőm egyébként Miska a holló, akit a két gyerek fogadott be, sebesülését meggyógyítva. Matyi akkor is maga mellett tartotta, etette, szerette, és megtanította kimondani Panni nevét, mikor a lány hosszú hónapokig távol volt.

Egyébként az én könyvem, amit most olvastam, egy 1965-ös Móra kiadvány, amit az édes férjem néhai nagyanyjától örököltem.

Ajánló a www.bookline.hu oldalról:

"A 19. század közepén-derekán játszódó történet középpontjában két gyerek áll, akik távol minden lakott helytől, az erdő mélyére rejtett badányi malomban élnek. Az író a tőle megszokott művészettel festi a táj szépségeit, szövi az izgalmat keltő események szálait, és kelti fel a nyelv gazdagságával a kor és a környezet hangulatát."

Három boltoskisasszony

Nagy Lajos művére a könyvtárban tettem szert. Ott, ahová járok kölcsönözni (jaj, már régen voltam, pótolni kellene...), mindig szokott lenn használt könyvvásár. Úgy működik, hogy az emberek beviszik a használt, nem szeretem, olvastam, nem fér el, stb. könyveket oda, a könyvtárosok pedig beárazzák, és eladják őket, hogy az árukból új köteteket tudjanak venni. Szóval itt vásároltam, kemény 50 forintért. Sok csíkos és pöttyös könyvem van. (A Molyon bekapcsolódtam a pöttyös könyveket olvasók táborába...:-) ) Ez még hiányzott a gyűjteményből, és hát az az ötven forint nem vágott földhöz. :-)))

A könyv egyébként kellemes olvasmány volt, néha megdöbbentő. A főhős három lány, akik közül a legidősebb Ilona vezeti a családi vegyesboltot vidéken, Dunaszemesen. A lányok szülei meghaltak, Ilonára hárul a család fenntartása is a bolt mellett. Húgai érdekes jellemek, az ifjabbik, lusta, befolyásolható, kellemetlenkedő ifjú, Jolánka. Nővére Anna, bajba kerül, teherbe esik, Ilona megpróbál rajta segíteni a pesti barátnőjén keresztül. Megszülné gyermekét, de az halva születik. Anna visszamenekül vidékre, majd hamarosan hozzámegy meghalt gyermeke apjához, aki egy jólelkű szimpatikus úriember a kötet végéig, és akiről Anna a terhessége idején hallani sem akart.

A lányok elkezdik támadni nővérüket, semmi sem tetszik, ki akarják semmizni. Először nem értettem, hogy hogy történhet ez, de az író elmeséli ezt is...Én nem fogom elmesélni, mert szeretném, ha ti is elolvasnátok. Érdemes.

Különleges könyv, nagyon megfigyelhető benne a vidéki és a fővárosi ember közti mentalitás különbség, egyáltalán az, hogy mennyire másként gondolkodtak abban az időben.

Idegesítőek a nagyközség pletykás lakói, de azt gondolom, hogy hozzátartozik a kistelepülések mindennapjaihoz, hogy az író őket is megemlítse...

Szendrey Júlia

(2009-06-16 08:13:29)

Ismét egy Kertész Erzsébet könyvet ajánlanék. Szendrey Júliáról sok mindent olvastam, pozitívumot, negatívumot egyaránt. Viszont ez a könyv a szokásos Kertész Erzsébet stílusban nagyon jó emlék számomra!

Bookline-ról:

"Kertész Erzsébet regényéből egy eddig ismeretlen Júlia lép az olvasó elé. A "feleségek feleségét" intézeti kislányként ismerjük meg, akit apja a megye első gavallérjához szeretne feleségül adni. Júlia azonban a szatmári megyebálon megismerkedik Petőfi Sándorral, s úgy érzi, hogy egész életében erre a találkozásra várt. A szerelem mindkettőjük szívében fellángol, s a költő alig egy hónappal a megismerkedés után feleségül kéri az elkényeztetett erdődi várkisasszonyt. Szendrey Ignác jószágigazgató kikosarazza a költőt, de Júlia kitart szerelme mellett, a kitagadást is vállalva, egy évvel a szatmári megyebál után Petőfi felesége lesz. A romantikus történeten túl kezdődnek a mindennapok. Kertész Erzsébet regényének érdeme, hogy nyomon követi a gyermek-asszony drámai sorsát a forradalom viharában, a szabaságharc emberpróbáló hónapjaiban és a bukás után is."

Nicky és a szerelem

(2009-06-05 18:13:00)

 

Mindig is szerettem a Pöttyös könyvek sorozatot fiatalabb koromban. Ebben a sorozatban könnyen talál magának az ember lánya olvasnivalókat.

A sorozat e tagja Jehns Bahre műve.

10-12 év körüli lányoknak ajánlom, számukra remek kikapcsolódás lehet.

Rövid ajánló a könyv hátoldaláról:

"Nicky elszotyolodik. Idén valahogy nincsen szerencséje! Új matematikatanárnője igazán olyan idétlenül viselkedik! Három szemtelen tesókája pedig néha kifejezetten az agyára megy a mindössze 12 éves, helyes, szöszi nővérkéjének. Hát bizony, így van ez, ha anya nélkül marad a család, s a legidősebb testvér nyakába szakad a háztartás gondja. No meg apu kiházasításának  feladata is őrá vár...!"

Ha kíváncsiak vagytok, hogy hogy sikerül a kiházasítás, és Nicky hogy bírkózik meg a sok sok rászakadt feladattal, akkor olvassátok el. Megéri.

Születésnap

(2009-05-14 09:00:08)

Szabó Magda neve számomra az irodalomban egy etalon. Imádom a könyveit. Természetesen az Abigéllel kezdve. :-)

Ez a Születésnap című kötet még édesanyámé volt, Pöttyös könyvek sorozatban jelent meg a Móra Ferenc Könyvkiadó gondozásában 1973-ban.

A Bookline ajánlója a könyvhöz:

"Illés Borinak, a bakfislánynak közeledik a születésnapja. Elhozza-e a várva várt felnőtté válást e jeles nap? Az igazi születésnapig - mely nem feltétlenül azonos a naptárban megjelölttel - még sok fájdalmat, várakozást, kudarcot és örömöt kell átélni ennek az immár halhatatlanná vált kamaszhősnek. Szabó Magda immár klasszikus, de frissességéből mit sem vesztett, ma is aktuális ifjúsági regényét a hajdani kamaszok bizonyára szívesen adják majd serdülőkorú gyermekeik vagy unokáik kezébe."

Számomra ez a könyv kedves emlékeket idéz fel, többszöri visszaolvasás után sem válik unalmassá. Valóban. Ha a sors ad nekem gyermeket, biztos hogy az elsők között adom majd e kötetet a kezébe...

Az ÉV könyves blogja 2012 - verseny 1. hely

 

Olvassatok velem továbbra is!

Bemutatkozás

„A könyvbarát megválogatja könyveit, a könyvbolond felhalmozza.”
(Nodier)

"Amikor van egy kis pénzem, könyveket vásárolok, és ha marad belőle, akkor költök ennivalóra és ruhára."
(Rotterdami Erasmus)

Szeretek olvasni, szeretném másoknak is bebizonyítani, hogy olvasni jó. Blogom a szubjektív véleményemet tükrözi, így lehet, hogy valami nekem szörnyen tetszett, de másnak nem fog, és lehet mindez fordítva is. Rengeteg könyvre - melyeket olvastam vagy amelyek a könyvtáramat gazdagítják - még nem került sor...
Előfordulhat néha, hogy hosszabb időre eltűnök, de igyekszem mindig visszatérni!
Köszönöm, hogy olvastok!"""""""

Statisztika

2011. július 12. óta

blogspot statistics

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

az oldalletöltések száma:

48611

2010. 07. 11 - 2011. 07. 11-ig

a látogatók száma:

37582

 

 

Hírlevél

Amit a legutóbb mondtatok...
 • Szepesi Gabriella: Szervusz!
  Remélem nem sértelek meg Téged, hogy megkérdezem. Nem adnád tovább a könyvet, hogy más is megtapasztalhassa a leírásod?

  Köszönet!
  (2018-08-27 22:24:10)
  Judy Hall - Kristálybiblia
 • Félcsi: @: Köszi a tippet...de jobb, ha nem nézem meg...A könyvespolc dolog pedig nálam is mindig hiányzó tétel. Jobb, ha nem fotózom a polcaimat, mert sajnos megint egymás hegyén hátán vannak a könyvek. És a könyvtár-szoba projekt még várat magára.
  (2018-03-18 08:25:21)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • Raritas: Librinél is remek akció van: Pont ennyi!
  https://www.libri.hu/akciok/pont_ennyi_2018.februar.html

  Én kb tíz könyvet kapásból kosárba tettem... :) Köztük James Frey: Endgame - Toborzás és Sky Key című könyveit! Letehetetlenek!

  Apropó: üres könyvespolcod nincs eladó?!?!?! No és üres könyves szobád??? Mi kezdünk kiszorulni a teraszra... :P :D
  (2018-03-17 23:16:45)
  Álomgyár kiadó - akciós kínálat a Bookline-on
 • vajó sándor: Sajnos még nem tiudtam megszerezni, de érdekel
  (2017-04-15 12:27:13)
  Jean Sasson - Szerelem a terror árnyékában
 • Coffee (A másik világ): Néha még idejövök örömködni a díjamnak. :D (Mármint a blogodra sűrűn jövök, de ehhez a poszthoz is néha. :D)
  (2016-11-24 18:08:41)
  Díjat kaptam!
 • Félcsi: @csillag0413: Írtam a privát címemről a címedre. :-)))
  (2016-07-28 11:15:58)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Mindegyik üzenetemből az emailcímemet kitörli a rendszer. Megprópálom így: melissa83kukaccitromail.hu.
  (2016-07-28 10:16:15)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Pedig elküldtem.
  (2016-07-28 07:57:06)
  Értékelés módja nálam
 • Félcsi: @csillag0413: Csillag, drága! Kérnék egy mailt a címeddel, és postázok. :-)
  (2016-07-26 19:32:47)
  Értékelés módja nálam
 • csillag0413: Jaj, de örülök
  (2016-07-26 17:15:19)
  Értékelés módja nálam
Coming soon...

Robert Lawson - Odaát
Singer Magdolna - Mindhalálig
Petrik Adrien - A hideg szóda élvezete
Allison Pataki - Sissi
Hegedüs Katalin - Létezik-e jó halál?

Várólistám 2018

Itt osztom meg Veletek, hogy melyek azok a kötetek, melyeket kiválasztottam abból a célból, hogy lekerülnek az olvasásra váró könyveim polcról.

Hamarosan töltöm fel a listát..."

Kívánságlistám

- Sándor Anikó - Én igen nagy vétkem
- David Watkins · Meike Dalal
Kempingezés, túrázás
- Miranda Keneally- Kivédhetetlen szerelem
- Lisa Kleypass - Csábíts el pirkadatkor
- Sebők Aida - Pont mint te
- Kemese Fanni - A viharszívű Mya Mavis
- Kate Morton - Titkok őrzője
- Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala
- Lauren Oliver - Pánik
- J.R. Ward - A király
- Rachel Vincent - Alfa
- Monica Murphy - Három megszegett ígéret
- J.A. Redmerski - Ének a szentjánosbogarakról
- Jessica Sosensen - Callie, Kayden és a véletlen
- Nagy Réka - Ökoanyu

Index
Feedek
Megosztás